Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
5.036
Поени од реакции
11.596
Fala ti na odgovorot pred se,

prikaciv povekje sliki no samo edna e prikazana, drugite se prikacile kako linkovi, mozes da gi vidis mislam deka dobro se gledaat crevata tamu. Ali eve ke prikacam ovde pak slika kade sto najdobro se gledaat crevata.
За вода е дефинитивно! Ми личи на алу-пласт...

Нејсе, за да ја користиш оваа инсталација, ќе ти треба воздух-вода ТП.
Евентуално да се распрашаш за радијатори, и да го користиш само за греење, ако веќе нејќеш фенкојлери.
Ама и тоа е малку дискутабилно, други проблеми повлекува...

За бојлер, ако ме слушаш, никако проточен! Ако веќе сакаш да знаеш зошто, запрашај се зошто ниеден електричар дома нема проточен ;)

Член од
21 септември 2015
Мислења
39
Поени од реакции
29
За вода е дефинитивно! Ми личи на алу-пласт...

Нејсе, за да ја користиш оваа инсталација, ќе ти треба воздух-вода ТП.
Евентуално да се распрашаш за радијатори, и да го користиш само за греење, ако веќе нејќеш фенкојлери.
Ама и тоа е малку дискутабилно, други проблеми повлекува...

За бојлер, ако ме слушаш, никако проточен! Ако веќе сакаш да знаеш зошто, запрашај се зошто ниеден електричар дома нема проточен ;)
Iskreno nemam problem so fenkojleri, ali bidejki nemam podno greenje smetam deka bi trebalo da platam toplinska pumpa vozduh-voda a vo praska da koristam isto kako da sum stavil obicen inverter split sistem sto kosta dosta pomalce.

A za protocen bojler iskreno nemam stav, a i nemam izbor do dusa, bidejki stanuva zbor za malo kupatilo i nemam prostor za pogolem bojler.

Член од
14 август 2018
Мислења
5.036
Поени од реакции
11.596
Iskreno nemam problem so fenkojleri, ali bidejki nemam podno greenje smetam deka bi trebalo da platam toplinska pumpa vozduh-voda a vo praska da koristam isto kako da sum stavil obicen inverter split sistem sto kosta dosta pomalce.

A za protocen bojler iskreno nemam stav, a i nemam izbor do dusa, bidejki stanuva zbor za malo kupatilo i nemam prostor za pogolem bojler.
За првото, си во право. Безвеза е!
Ама требало уште во градба да се договориш, да пуштат бакарни цевки.
Вака отпосле се е готово.

Член од
21 септември 2015
Мислења
39
Поени од реакции
29
За првото, си во право. Безвеза е!
Ама требало уште во градба да се договориш, да пуштат бакарни цевки.
Вака отпосле се е готово.
Znaci sudeno e da odam so opcijata toplinska pumpa i so fenkojleri .. :D

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.540
Поени од реакции
2.849
Zdravo decki, momentalno sum pred vseluvanje vo nov stan i dojde red za razmisluvanje za opciite za greenje i ladenje.
Situacijata e sledata, vo stanot vekje ima instalacija za toplinska pumpa (taka mi kaza investitorot jas ne se razbiram ic vo ova) prikaceni se slikite od instalacijata, kako i cevkite do site sobi (3) kade sto pretpostavuvam treba da imam fenkojleri. Citajki niz forumot i onaka od logika mi nema smisla mnogu toplinska pumpa samo so fenkojleri a bez podno greenje, istoto bi mozelo da se dobie so split sistem 1 nadvoresna edinica i 3 fenkojleri.

Moeto prasanje e, dali nekako ovaa instalacija moze da se iskoristi za split sistem ili sum primoran da kupam toplinska pumpa i da koristam fenkojleri? Vekje parketot e namesten taka da nema moznost sega za podno, sto znaci taa opcija otpagja. Isto taka po proekt e predvideno da ima protcen bojler, a ne bojler od toplinskata pumpa sto znaci vo mojot slucaj jas ne bi go koristel celosniot potencijal na toplinskata pumpa a bi bil "primoram" da ja stavam.

Koe e vaseto mislenje?Прегледај го приврзокот 449456Прегледај го приврзокот 449458Прегледај го приврзокот 449459Прегледај го приврзокот 449460
Pisi kolkavi se prostoriite , kolkav e stanot. Moze nema da e tolku strasno, mislam so cenata za toplinska vozduh-voda.

Член од
23 април 2025
Мислења
3
Поени од реакции
3
Zdravo decki, momentalno sum pred vseluvanje vo nov stan i dojde red za razmisluvanje za opciite za greenje i ladenje.
Situacijata e sledata, vo stanot vekje ima instalacija za toplinska pumpa (taka mi kaza investitorot jas ne se razbiram ic vo ova) prikaceni se slikite od instalacijata, kako i cevkite do site sobi (3) kade sto pretpostavuvam treba da imam fenkojleri. Citajki niz forumot i onaka od logika mi nema smisla mnogu toplinska pumpa samo so fenkojleri a bez podno greenje, istoto bi mozelo da se dobie so split sistem 1 nadvoresna edinica i 3 fenkojleri.

Moeto prasanje e, dali nekako ovaa instalacija moze da se iskoristi za split sistem ili sum primoran da kupam toplinska pumpa i da koristam fenkojleri? Vekje parketot e namesten taka da nema moznost sega za podno, sto znaci taa opcija otpagja. Isto taka po proekt e predvideno da ima protcen bojler, a ne bojler od toplinskata pumpa sto znaci vo mojot slucaj jas ne bi go koristel celosniot potencijal na toplinskata pumpa a bi bil "primoram" da ja stavam.

Koe e vaseto mislenje?Прегледај го приврзокот 449456Прегледај го приврзокот 449458Прегледај го приврзокот 449459Прегледај го приврзокот 449460
Да се ставам на твое место, што би направил јас.
За греење топлотна пумпа воздух-вода.
За ладење топлотна пумпа воздух-воздух, или тако звана клима инвертер.

Греење со фенкојлер според мене НЕ.
Фенкојлерот има вентилатори и кога грее ствара провев со што се елиминира главниот бенефит на греење со радијатор.

Ладење со фенкојлер според мене НЕ.
За да фенкојлерот лади му треба вода негде на 9-10 степени. Ќе се ствара роса на цевките ќе кондензираат.
За да не ствара конденз треба повисока температура на водата негде 15-16 степени. Но тогаш фенкојлерот на работи, има сензори кои ќе јават грешка- висока температура на вода.

Јас на твое место би ставил ТП со радијатори. Би избрал алуминиумски радијатори не оние панелните. Пример би ги избрал Global VOX 600 висина 60цм, италијански се ги носат во Македонија.

Би ги наддимензионирал би одел со формула минимум 1м2 : 1.3 ребро
Кога грејното тело е со мали димензии му треба повисока температура за да го загрее просторот.
Колку димензиите на грејното тело се поголеми толку и помала температура му треба за да го загрее истиот просторот.

Моќност на ТП. Многу голема грешка се прави ако уредот е наддимензиониран. Викаш нов стан претпоставувам добра изолација, површина валјда не повеќе од
75-80м2, јас би одел на ТП 6-7kW.

Бафер не мора, ТП комбинирана со електрични греачи кои што ќе ги пали кога прави дефрост.

Топла санитарна вода јас лично сум против. Што ти сред лето ќе ја палиш топлотната пумпа која е скап уред, и за што? Да загрее водата да се тушираш.
Исто не би ја палел ТП во лето за да се ладам, стави си некоја ефтина кинеска клима и решен проблем.

Бренд? Има некои добри, некои одлични а има некои кои се за избегнување.
Јас лично би одел на Daikin Altherma.

Да напоменам, така би направил јас но ти можеш и поинаку.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.266
Поени од реакции
2.314
Ако сакаш да се крстиш на уземљењето...
повели
Eve go istiot samo mesto 18 kaj mene e 21kw.Go kristam 28god,Made in Germany.
Vidi go greacot nema nikakov dodir so vodata,zalemen e na bakarnata cevka,i montirano vo kujna a go opsluzuva i kupatiloto.
Plus ima i zastitna sklopka,pa i vo kuknata instalacija si imas + fid sklopka za nedaj boze i reagira vo mili sekundi vo mili amperi,racunaj dve zastitni sklopki.
Tolku e ubavo smisleno sto i duri bez uzemljene e posigurno od kolku kaj greacite na klasicnite boljeri duri i so uzemlnjene.
Apsolutno ne se slagam so tebe.
A dokolku imas prekin na uzemjenje normalno deka ke se krstis i na site el.aparati sto se so uzemjenje,ne samo na protocniot.
Znaci uslovot e samo da nemas prekin na uzemlenje.
Nemoj da stvaras fobija za el.protocen boljer bez nikakvo pojasnuvanje.
Ne e tolku strasno kako sto velis.
Pomalce e bezbeden klasicniot boljer za mene.

Последно уредено:
Член од
21 септември 2015
Мислења
39
Поени од реакции
29
Pisi kolkavi se prostoriite , kolkav e stanot. Moze nema da e tolku strasno, mislam so cenata za toplinska vozduh-voda.
Stanot vkupno e 65 kvadrati (so terasi toalet itn.), a grejnite prostorii se:
dnevna + kujna ~25 m^2
spalna ~11 m^2
detska ~10 m^2
Автоматски споено мислење:

Да се ставам на твое место, што би направил јас.
За греење топлотна пумпа воздух-вода.
За ладење топлотна пумпа воздух-воздух, или тако звана клима инвертер.

Греење со фенкојлер според мене НЕ.
Фенкојлерот има вентилатори и кога грее ствара провев со што се елиминира главниот бенефит на греење со радијатор.

Ладење со фенкојлер според мене НЕ.
За да фенкојлерот лади му треба вода негде на 9-10 степени. Ќе се ствара роса на цевките ќе кондензираат.
За да не ствара конденз треба повисока температура на водата негде 15-16 степени. Но тогаш фенкојлерот на работи, има сензори кои ќе јават грешка- висока температура на вода.

Јас на твое место би ставил ТП со радијатори. Би избрал алуминиумски радијатори не оние панелните. Пример би ги избрал Global VOX 600 висина 60цм, италијански се ги носат во Македонија.

Би ги наддимензионирал би одел со формула минимум 1м2 : 1.3 ребро
Кога грејното тело е со мали димензии му треба повисока температура за да го загрее просторот.
Колку димензиите на грејното тело се поголеми толку и помала температура му треба за да го загрее истиот просторот.

Моќност на ТП. Многу голема грешка се прави ако уредот е наддимензиониран. Викаш нов стан претпоставувам добра изолација, површина валјда не повеќе од
75-80м2, јас би одел на ТП 6-7kW.

Бафер не мора, ТП комбинирана со електрични греачи кои што ќе ги пали кога прави дефрост.

Топла санитарна вода јас лично сум против. Што ти сред лето ќе ја палиш топлотната пумпа која е скап уред, и за што? Да загрее водата да се тушираш.
Исто не би ја палел ТП во лето за да се ладам, стави си некоја ефтина кинеска клима и решен проблем.

Бренд? Има некои добри, некои одлични а има некои кои се за избегнување.
Јас лично би одел на Daikin Altherma.

Да напоменам, така би направил јас но ти можеш и поинаку.
Fala za predlogot, ipak mislam od estetski aspekt ne bi odel so radijator ne znam zosto, mozda toa bi se smenilo vo sledniot period no momentalno razmisluvam za fenkojleri.

Vo vrska so koristenje na toplinskata pumpa samo vo zima, isto toa ne bi mozel da go napravam bidejki ima samo 1 mesto predvideno za nadvoresna edinica na terasa, so sto dokolku bi stavil drugi 2 klimi za ladenje kako sto velis bi trebalo da baram soglasnost od stanari bla bla, i zatoa baram kako "ultimate" resenie sto da mozda ne e najidealno i sekako ima podobro opcii no takva e situacijata.

Член од
2 ноември 2019
Мислења
24
Поени од реакции
5
zdravo imam gree klima 3.5 problem e ne ja postiga zadadenata temperatura ovoj problem go imav so istava klima pred nekolku meseci dojdia serviserite mu napravia kalibracija i rabotese dobro dali nekoj znae kako se pravi kalibracija bidejki sega serviserite se javuvam ne mi digat tel poz ako nekoj znae da mi objasni

Член од
23 април 2025
Мислења
3
Поени од реакции
3
Stanot vkupno e 65 kvadrati (so terasi toalet itn.), a grejnite prostorii se:
dnevna + kujna ~25 m^2
spalna ~11 m^2
detska ~10 m^2
Автоматски споено мислење:

Fala za predlogot, ipak mislam od estetski aspekt ne bi odel so radijator ne znam zosto, mozda toa bi se smenilo vo sledniot period no momentalno razmisluvam za fenkojleri.

Vo vrska so koristenje na toplinskata pumpa samo vo zima, isto toa ne bi mozel da go napravam bidejki ima samo 1 mesto predvideno za nadvoresna edinica na terasa, so sto dokolku bi stavil drugi 2 klimi za ladenje kako sto velis bi trebalo da baram soglasnost od stanari bla bla, i zatoa baram kako "ultimate" resenie sto da mozda ne e najidealno i sekako ima podobro opcii no takva e situacijata.
Ги разгледав сликите подобро, да ти имаш цевки за вода спроведени надвор што значи инсталацијата е предвидена за моноблок топлинска пумпа а внатре фенкојлери.

Види тоа ти е најлуксузно а и наједноставно решение во твојот случај бидејќи си ограничен со простор. Ќе работи системот 24/7 лето зима... топ ќе биде.
Во зима МОРА да работи 24/7 во спротивно може да замрзне водата...

Член од
2 август 2017
Мислења
304
Поени од реакции
480
zdravo imam gree klima 3.5 problem e ne ja postiga zadadenata temperatura ovoj problem go imav so istava klima pred nekolku meseci dojdia serviserite mu napravia kalibracija i rabotese dobro dali nekoj znae kako se pravi kalibracija bidejki sega serviserite se javuvam ne mi digat tel poz ako nekoj znae da mi objasni
Е сега брат има да те блокираат :icon_lol: . Како е можно да имаш проблеми со нејзиното височество gree:pos:

Член од
14 август 2018
Мислења
5.036
Поени од реакции
11.596
Eve go istiot samo mesto 18 kaj mene e 21kw.Go kristam 28god,Made in Germany.
Vidi go greacot nema nikakov dodir so vodata,zalemen e na bakarnata cevka,i montirano vo kujna a go opsluzuva i kupatiloto.
Оф леле филипинец... оф-топик сум, ама ајде...
Прво биди среќен што имаш таков бојлер со "надворешни" греачи!
Последниве триесет години, сите се со уронети греачи поради "ефикасност"!
Нешто што по ЈУС било забрането и не се произведувало во Југославија..
Ама ете, се сменија стандардите кон полошо! (нели ЕУ ова-она)
Plus ima i zastitna sklopka,pa i vo kuknata instalacija si imas + fid sklopka za nedaj boze i reagira vo mili sekundi vo mili amperi,racunaj dve zastitni sklopki.
Убаво што имаш ФИД склопка, па дури и посебна за бојлерот... така треба!
Арно ама немаш појма како она функционира, и од што штити!

Прво не се расфрлај со милиампери кога не рабираш!
Тоа е само осетливоста на склопката (диференцијална разлика во струјата)
Пукне ли греач на проточен, ти гледаш 25-30А ко од шала!
Тука не мења многу тоа што склопката ти е осетлива!
Многу побитно ти е времето на исклучување на истата!
Кај најдобрите тоа е 20-30ms, кај други и 200ms треба..
Едноставно, електромеханички уред на кој му треба време да прекине...
Тоа време што е помало од трепнување на око, ти си со гол газ (извинение на изразот), во вода... што е подобар спроводник него ли пластиките на поновите бојлери, и пвц цевките кои ја носат таа вода.
Tolku e ubavo smisleno sto i duri bez uzemljene e posigurno od kolku kaj greacite na klasicnite boljeri duri i so uzemlnjene.
Apsolutno ne se slagam so tebe.
Со ова кажано, мој совет, никад во живот не чепкај струја, дури ни штек да смениш!

Обичен бојлер бар има прекидач што ја прекинува фазата, и крај на муабетот!
Секој производител јасно кажува, а и треба да биде логично на секој со две мозочни клетки да не се бања со уклучен бојлер!

Ама оти имам сега време, ете ќе ти објаснам и што ќе се деси ако некој се бања со уклучен обичен, и пукне греачот!
Струјата си го наоѓа најмалиот отпор (најлесниот пат) секогаш!
Ај прашање за двојка!
Кој има помал отпор?
а) водата
б) металниот казан

Точен одговор е б)
казанот кој бтв е директно поврзан уземљењето..
За разлика од проточните каде казанчето е пластично, па таму размисли кај е најмалиот отпор за домашно.

A dokolku imas prekin na uzemjenje normalno deka ke se krstis i na site el.aparati sto se so uzemjenje,ne samo na protocniot.
Znaci uslovot e samo da nemas prekin na uzemlenje.
Кога последен пат си го измерил отпорот на уземљењето??!
Како знаеш колку е? 20Ω? 4Ω? 0.2Ω?
Кога последен пат си ја измерил инсталацијата? Изолација, отпор, време на реагирање на фидот..?
Еве јас ќе ти кажам за мене..
Никогаш!
Иако треба. Ама се мери со Флук што кошта 4-5000€, и зимаат од 150€ нагоре за да дојде сертифициран електричар баш за тоа..
Nemoj da stvaras fobija za el.protocen boljer bez nikakvo pojasnuvanje.
Ne e tolku strasno kako sto velis.
Pomalce e bezbeden klasicniot boljer za mene.
Последниов пасус е објаснет веќе..

А и да дополнам..
Во земја со 300 сончеви денови, да живееш во куќа, и да "штедиш" со проточен бојлер, е нон-сенс.
Обичен плус соларен, и исклучен при бањање.
Толку просто и безбедно.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom