Ne se vadi sega bila ON-OF vivaksot,pa neli i inverter i ON-of off skoro isto arcele ppo tvojata teorija,5-10%,a kade sega izlaga vudve.@FLAC
Мене пак ми е жал за VIVAX-от што нема прилика и можност да се брани.
Не ни имам намера да го бранам, но тој го има тоа право.
Не ни се претставил воопшто, кој е моделот, дали работи на сонце, дали газдата го третира како греалка а не како клима, како е монтиран, колку м2 опслужува, има ли доволно гас во него и сл, само дека е кинез купен 13.000 ден пред 8 год и дека троши 3000 kWh годишно.
Вака на прва не можело пред 8 год да се купи за 13000 ден инвертер, значи On/Of, споредбата со врвен инвертер скоро 10 пати поскап е баш тенденциозна.
Ова го пишувам оти има лешинари на форумов кои баш вакви случаи чекаат за да прават генерални закучоци.
Еве спротивен пример погоре со јапонец PANASONIC од 1500€, што треба да заклучам дека е тоа крш иако е со цементиран компресор (ха,ха многу ми е забавен изразов), не тоа секако не е така, од искуство многу добро знам дека се може да се расипе. Да не е така не би баш најдобрите фирми инсистирале на добра сервисна мрежа паралелно со трговската мрежа, иначе таа би немало потреба да постои нели?
Автоматски споено мислење:
Абе @filipinec редиш ли редиш бисери.
Калење и цементација се две различни термички обработки на челикот. Калење е мартензитна структура по целиот пресек на делот и тој крт и многу тврд.
Цементација е површинско збогатување со јагленород за да се добие жилаво езгро и тврда површина.
Овие постапки се познати уште од среден век, ама сиротиве кинези уште нечуле за нив. Фала богу има овде некој да не просветли.
Ej,be!
Si znael so e cementacija i kalenje.E ako poslavo se iscementira ke si stane cokolace-zivotinsko carstvo vo usta e se topi mislam kompresorceto.