Навистина не сакам да ја проширувам темата за мојата Vivax клима, но би сакал да споделам некои информации за тоа како беше користена, за да имате подобра слика. Станува збор за трикатна куќа (45+65+65 м²), каде што првиот и третиот кат се загреваат со подно греење од геотермална енергија. Клима-уредот беше поставен на средниот кат, каде температурата никогаш не падна под 20°C, поради подното греење горе и долу. Задачата на климата беше да одржува 23°C во соба од 25 м² и да ја лади во лето. Надворешната единица беше поставена на северната страна, без директно сонце и заштитена од дожд и снег.@FLAC
Мене пак ми е жал за VIVAX-от што нема прилика и можност да се брани.
Не ни имам намера да го бранам, но тој го има тоа право.
Не ни се претставил воопшто, кој е моделот, дали работи на сонце, дали газдата го третира како греалка а не како клима, како е монтиран, колку м2 опслужува, има ли доволно гас во него и сл, само дека е кинез купен 13.000 ден пред 8 год и дека троши 3000 kWh годишно.
Вака на прва не можело пред 8 год да се купи за 13000 ден инвертер, значи On/Of, споредбата со врвен инвертер скоро 10 пати поскап е баш тенденциозна.
Ова го пишувам оти има лешинари на форумов кои баш вакви случаи чекаат за да прават генерални закучоци.
Еве спротивен пример погоре со јапонец PANASONIC од 1500€, што треба да заклучам дека е тоа крш иако е со цементиран компресор (ха,ха многу ми е забавен изразов), не тоа секако не е така, од искуство многу добро знам дека се може да се расипе. Да не е така не би баш најдобрите фирми инсистирале на добра сервисна мрежа паралелно со трговската мрежа, иначе таа би немало потреба да постои нели?
Автоматски споено мислење:
Абе @filipinec редиш ли редиш бисери.
Калење и цементација се две различни термички обработки на челикот. Калење е мартензитна структура по целиот пресек на делот и тој крт и многу тврд.
Цементација е површинско збогатување со јагленород за да се добие жилаво езгро и тврда површина.
Овие постапки се познати уште од среден век, ама сиротиве кинези уште нечуле за нив. Фала богу има овде некој да не просветли.
OK те разбирам. Но за волја на вистината, ајде малце проста математика, јас си земам слобода да бидам адвокат на ВИВАХ-от.....Навистина не сакам да ја проширувам темата за мојата Vivax клима, но би сакал да споделам некои информации за тоа како беше користена, за да имате подобра слика. Станува збор за трикатна куќа (45+65+65 м²), каде што првиот и третиот кат се загреваат со подно греење од геотермална енергија. Клима-уредот беше поставен на средниот кат, каде температурата никогаш не падна под 20°C, поради подното греење горе и долу. Задачата на климата беше да одржува 23°C во соба од 25 м² и да ја лади во лето. Надворешната единица беше поставена на северната страна, без директно сонце и заштитена од дожд и снег.
Климата беше во ред до минатата година, не штедеше многу, но беше ок. Меѓутоа, овој јануари добив сметка за струја од 10.500 денари, што е многу повеќе од вообичаеното. Потоа во февруари ја поврзав климата на електричен бројач и до средината на август таа потрошила 1.500 kWh. Сакам да ја затворам дискусијата за Vivax бидејќи за мене оваа тема е завршена, но сакав да ви ги пренесам условите под кои беше користена, бидејќи споменавте дека ви требаат повеќе информации.
Читај убаво, 1500кWh од Февруари до средина Август.... тоа се 5 до 6 месеци или грубо по 300кWh месечно што би дошло просек 10кWh дневно, што е МНОГУ за таков период и таков простор како што го опиша членот и очекувањата кои ги наведе (да одржува 23°C во соба од 25 м² и да ја лади во лето).од погоре кажаното претпоставувам е направена од климата, значи потрошени околу 1500кWh по ефтина и скапа тарифа, понатака ако се подели на 30 дена испаѓа дека трошела по 50кWh на ден или 2кWh на час ШТО Е НЕВОЗМОЖНО
TI čitaj ubavoЧитај убаво, 1500кWh од Февруари до средина Август.... тоа се 5 до 6 месеци или грубо по 300кWh месечно што би дошло просек 10кWh дневно, што е МНОГУ за таков период и таков простор како што го опиша членот и очекувањата кои ги наведе (да одржува 23°C во соба од 25 м² и да ја лади во лето).
@filipinec сеа тука ќе рече нели и да е најевтин модел ќе биде само 5-10% по-не-економична, и да е он-офф модел нели ќе си изгасне
a čitaj ubavo i jas što sum napišal. Gleaš deka ima dva dela vo muabetot što e so drugiot del, sigurno i tuka e nakalemeno nešto....Меѓутоа, овој јануари добив сметка за струја од 10.500 денари,
Првиот дел можеш слободно да го игнорираш пошто во таа Јануарска сметка е вклучено се и сешто.... а за вториот дел нема што да е накалемено.TI čitaj ubavo
a čitaj ubavo i jas što sum napišal. Gleaš deka ima dva dela vo muabetot što e so drugiot del, sigurno i tuka e nakalemeno nešto....
Bogami 23C za vakvo leto vo juli i avgust i nee voopšto mnogu, toa se 10000den za 6 meseci od koi dva vo koi imaše i 40C i ne e nešto preterano mnogu za najevtina klima....
Original GREE klima, naskoro ke ima promocija na modelot so promo cena, do kraj na mesecot, ne se brzaj.Dali moze mislenje za slednava klima, ako ima podobra za cenata ili e solidna (planirana za spalna 11m2)
TOYOTOMI ERAI CTN/CTG328W inverter -25C
TOYOTOMI ERAI CTN/CTG328W инвертер клима уред со извонредна завршна обработка, со премиум материјали и веке докажаните компресори со ретки метали. додатокот на името ErAI ( AI - ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА) кое му е основен атрибут го става во ранг со најопремените клима уреди на пазарот. Со самата...klimatizer.mk
Ние ќе се сликаме, Вие од No1 кријте се....Pozdrav od GREE No1 do “japankive”…..hahahaaa
Dremete , merite i slikaj te se.
Оригинал од No1.... почекај од следен месец со промо цена... а од декември веќе нема да постои како моделOriginal GREE klima, naskoro ke ima promocija na modelot so promo cena, do kraj na mesecot, ne se brzaj.
Ајде аирлија да е.Треба да си частш си купил нова тастатура на кирилично писмо.Ај и јас на кирилица ке ти одговорам пошто кога ке си во тесно одма за правописот се факаш.Па јас се брзам не сум ко тебе пезионер и да денгубам,си имам работа и така набрзака да чкртнам некој збор та кирилица та латиница од на нога и не сум го корегирал текстот.Важно тој со треба да ме разбере како Златко разбра а и многу други па дури и ме означи и ми реплицира.Ама тебе не ти се слуша некако и од он-оф сега ја прекали работава во наевтина клима,посто се било исто. Па нели за тебе евтина скапа он-оф или инвертер се е исто само во квалитетот и конфорот се разликува.Не игра тука економја.Како велиш 5-10%. Гледам и другар ти ти го лајкна постот по се изгледа се греби(а кај мен сапо едно смаил )Глеам покрај техникава и правописов не ти заостанува многу....
Прочитан е одамна.Ама сега се изнервира(во тесно е) и пак сврти на латиница,значи му пага концентрацијата се мисли како да се извај од калта и попарата со ја дробеше 10 год на темава.@filipinec сеа тука ќе рече нели и да е најевтин модел ќе биде само 5-10% по-не-економична, и да е он-офф модел нели ќе си изгасне
Алоо Шaнгај 1600kw/h потрошив за цела грејна сезона во куќа просечна изолација за 40 квдрата 23-25целзи внатре во Битола .Bogami 23C za vakvo leto vo juli i avgust i nee voopšto mnogu, toa se 10000den za 6 meseci od koi dva vo koi imaše i 40C i ne e nešto preterano mnogu za najevtina klima....
Mukla narkoНие ќе се сликаме, Вие од No1 кријте се....
Остана уше некој модел од ланските со старо име, ајде менвајте го што чекате.... лоши гласини да не ги бијат
Оригинал од No1.... почекај од следен месец со промо цена... а од декември веќе нема да постои како модел
“Japanka” , mislam deka drugion forum poveke ke ve saka….hahaaa…tuka ne pominuvaat prodavanja m..a za bubrezi.Ајде аирлија да е.Треба да си частш си купил нова тастатура на кирилично писмо.Ај и јас на кирилица ке ти одговорам пошто кога ке си во тесно одма за правописот се факаш.Па јас се брзам не сум ко тебе пезионер и да денгубам,си имам работа и така набрзака да чкртнам некој збор та кирилица та латиница од на нога и не сум го корегирал текстот.Важно тој со треба да ме разбере како Златко разбра а и многу други па дури и ме означи и ми реплицира.Ама тебе не ти се слуша некако и од он-оф сега ја прекали работава во наевтина клима,посто се било исто. Па нели за тебе евтина скапа он-оф или инвертер се е исто само во квалитетот и конфорот се разликува.Не игра тука економја.Како велиш 5-10%. Гледам и другар ти ти го лајкна постот по се изгледа се греби(а кај мен сапо едно смаил )
Прочитан е одамна.Ама сега се изнервира(во тесно е) и пак сврти на латиница,значи му пага концентрацијата се мисли како да се извај од калта и попарата со ја дробеше 10 год на темава.
Алоо Шaнгај 1600kw/h потрошив за цела грејна сезона во куќа просечна изолација за 40 квдрата 23-25целзи внатре во Битола .