Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Мех мене ми беше сасвим ок Pain and Gain дури и рецензија пишав на форумов за него

I mene mi bea zabavni Pain and Gain i Spring Breakers.. za This is the End da ne zboram pa. :D

Inaku najlos nekoj horor definitivno, aj ke idam so The Last Exorcism Part II

Kaко мина X-Men новиот кај критиките.. ќе идам деновиве да го гледам во кино, па ми текна дека немаме тема Блокбастери 2014.
Ја отстапувам традицијата ако сака некој, @dragonsky maybe?

First class bese blockbuster na godinata. Edvaj cekam za ovoj, mada wolverinite site mi se tapa i samo mi unistuvaat serijalot. (n)

Orphan filmsite :drk: neso slicno ko nego i ostala bagra psiholoski napnati,tenzicni filmoj? osven sixth sense,the others i tie spanskite filmoj

Go gledav eurovent sertifikat. Web stranata. Mislam deka nekoj objasnuvashe no ima mnogu postovi nazad..... prashanjeto mi e, shto beshe toa TOL I ostanatite kratenki? Konkretno gi gledav karakteristikite za suzumu plus 16000 btu, ama ne znam so vidov. Koj znae neka objasni molam.

Kaко мина X-Men новиот кај критиките.. ќе идам деновиве да го гледам во кино, па ми текна дека немаме тема Блокбастери 2014.
Ја отстапувам традицијата ако сака некој, @dragonsky maybe?

First class bese blockbuster na godinata. Edvaj cekam za ovoj, mada wolverinite site mi se tapa i samo mi unistuvaat serijalot. (n)
Прееска го гледав. И јас за First Class го делам мислењето, а овој може и подобар да ми е, уште не сум одлучил, си го премотувам сега :D

Go gledav eurovent sertifikat. Web stranata. Mislam deka nekoj objasnuvashe no ima mnogu postovi nazad..... prashanjeto mi e, shto beshe toa TOL I ostanatite kratenki? Konkretno gi gledav karakteristikite za suzumu plus 16000 btu, ama ne znam so vidov. Koj znae neka objasni molam.
TOL=Operation Limit Temperature (lowest outdoor temperature at which the heat pump can still deliver heating capacity, as declared by the manufacturer. )
Ponesto od terminite objasneto imas ovde iako ne mnogu detalno.
Za bivalentna T primer:
Bivalent temperature: lowest outdoor temperature point at which the heat pump is declared to have a capacity able to meet 100 % of the heating load.

Spored eurovent sertifikat razlikata megu avant I suzumu na primer e mala. Kaj avant na primer pri -7 (na ova temperatura e toa bivalentno cudo) scop e 2, 4
Dodeka kaj suzumu tbiv isto -7 e scop 2, 49. Stanuva zbor za 16000 btu I kaj dvata Toshiba modeli.
Dali toa znaci deka za da dobijam cop pogolem za 0.09 treda da platam plus 8000 mkd? Mislam deka avant e poeftin za tolku od suzumu.
Razgleduvajki go eurovent dojdov do ovaj zaklucok. Dali sum vo pravo? Ako e taka togash osetno nema da osetam nishto kako ni na smetka za struja taka ni vo toplina (komparativno kazano).
Ve molam za komentar

@nmarkovski мислам дека клучната разлика е во тоа што сузуми 16 има иста надворешна единица со даисеикаи. Неможам да пишувам подолго на телефон сум.

Fala sass I nekoj tamu. Gi razgleduvam upatstvata so gi linkova. Problemot e so kratenkite koi ne znam shto znacat. Primer kaj nekoi od tabelite primer za suzumu za na -7 e W 1030 a Q 3250 . E sega shto znaci toa? Deka na minus sedum troshi eden kw a dava tri kw toplina ili nema veze?

W kolku vlece od mreza,
Q topl. energija koja ja oddava vo prostorijata,
i od tuka sledi deka Q/W=Cop, ili ako Q=3250, a W=1030 togas sledi deka cop=3,155 za taa dadena temperatura.

Krucijalnata razlika e vo kompresorite, taka da kaj Suzumi 16 e twin rotary, sto ne e slucaj kaj Avantot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom