Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Imas isti takvi od Strelec, spomni gi i niv
@zlatko_ti412 веќе имал направено таков тест, јас тек сега го гледав видеото.
Импресивно стварно, имам неколку прашања.

1. Mitsubishi LN35 меѓутоа кои се ознаките на надворешната? VG, VG2, VGH, VGHZ2? H означува Heater греач.

2. Во моментот кога ја зголеми температурата за цели +6 степени од 24 на 30, дали мораше мануелно да ја зголемиш брзината на вентилаторот на макс? Дали доколу го оставаше на ауто фан климата сама ќе зголемеше брзина?

3.Претпоставувам потрошувачката на струја не е моментална туку е вкупна од последниот момент кога уредот е ресетиран? Дали мерачето може да мери моментална потрошња? Би било интересно да се види моментална потрошувачка во моментот кога максимално ја оптеретуваш климата.

Sepk se slozvam so tebe od glediste na tvojot agol.
Ti vo tvojot stan imas edna Tundra 12btu i so 12btu seija ke ti bide super(so dva klimatizeri)
No treba da se ima vo obzir deka toj saka samo so edna klima da go zagree prostorot.
Seija 3,5 sepak e vlezen model , da zagree 22m2 izoliran prostor ne e problem,no poentata e toa sto toj saka i so otvorena vrata (1ili 2) da go prigreva i ostanatiot del od stanot.Jas smetam deka uste koga ke fatat defrostite taa ke izgubi snaga i takanreceno ke kasla, zasto ke ima dopolnitelni zagubi ,sepak e teska 25kgr,i ima poslab nadvoresen izmenuvac,a i pomala nadvoresna edinica.
Sepak Seija od 16 btu za cena od uste 5.000,00 denaari e pogolema nadvoresna edinica,poteska,pogolem izmenuvac nadvoresen i pogolem kompresor od 10,8cm3 nasproti 9,5cm3 kaj seija od 12btu,i 25 sprema 30kg tezina vo megusebn soodnos.
Najniskata modulacija i na dvete e okolu 200w,i zatoa da ne odi so rizik mu ja predloziv taa.
Inace pazlikata na starata Seija so novata e samo vo daljinskoto(novata e pomoderno) pa zaradi daljinskoto da zrtvuvam kapacitet smetam deka e nepotrbno,inace se napolno istite.
I na starata seija mozis da predizvikas defrost,koga ke posakas.
Ipak stojam toa deka vo negoviot slucaj podobro e na Seija od 16 btu.
A dokolku moze da si go dozvoli ovaj model od 10 btu,ili taka narecena 2,5 e uste podobar izbor Daisikai 10btu,togas i so 2,5 moze da ja zavrsi rabotata(ima rezerva na snaga).
i ako e 2,5 e dovolno snazna kako Toshiba Seija 16 btu.
Ne sme ni zapoznaeni i dali covekov ima uslovi da stavi i vtor klimatizer,mozebi konfiguracijata na prostorot i uslovite ne mu dozvoluvaat,pa zatoa odi so eden .
Автоматски споено мислење:

Фала ви за одговорите.
Да се надополнам, во моментот немам услови за две единици зошто станот во должина ми излегува со сите соби на тераса а не сакам да ставам надворешна единица на самата тераса (во иднина можеби). Другите опции се доста комплицирани и моментот немам време да ги размислувам.

Живеам сам, така да немам потреба моментално од висока температура во сите соби.
Инаку мојата првична идеа е секако да одам со Seiya New 16 која е околу 65к, или евентуално со Carrier Extreme 2/Legacy 18.

Што би била твојата препорака од овие 3 модели?
Или можеби и некоја трета опција во овој ценовен ранг?

@zlatko_ti412 веќе имал направено таков тест, јас тек сега го гледав видеото.
Импресивно стварно, имам неколку прашања.

1. Mitsubishi LN35 меѓутоа кои се ознаките на надворешната? VG, VG2, VGH, VGHZ2? H означува Heater греач.
VG - моделот од пред 3 години до -15С кој нема греач
2. Во моментот кога ја зголеми температурата за цели +6 степени од 24 на 30, дали мораше мануелно да ја зголемиш брзината на вентилаторот на макс? Дали доколу го оставаше на ауто фан климата сама ќе зголемеше брзина?
И на ауто фан ќе ја зголеми автоматски штом се свести дека барам толку повисока температура, ама штом ја постигне пак ќе ја намали.
За да можам да гарантирам дека таа е брзината на протокот преку целиот период додека снимам и пресметувам во формулата користам фиксно зададена брзина од далечинско.

3.Претпоставувам потрошувачката на струја не е моментална туку е вкупна од последниот момент кога уредот е ресетиран? Дали мерачето може да мери моментална потрошња? Би било интересно да се види моментална потрошувачка во моментот кога максимално ја оптеретуваш климата.
Мерачето што е со екранче на штекер во кој е вклучена климата покажува моментална потрошувачка.
Позади него има уште едно али Smart (Broadlink SP3S)... тоа ја мери потрошуваката и можеш да ја следиш од телефон или дополнително да ја поврзиш во HomeAssistant и таму да исцртуваш какви сакаш визуелизации и графикони со собраните податоци.
И тоа е покриено во моите видеа....разлгедај ги има повеќе....

4. Што програма користиш на компјутер? Excel табела е тоа со формула за пресметка на секоја колона? Дали тоа доаѓа заедно со уредот?
Ексел си е ексел... а графиконите се од Grafana и HomeAssistant.
Ништо од тоа не доаѓа со уредот.
И Мицибуши имаат во нивната MELCloud апликација некоја визуелизација на потрошната, ама тоа повеќе е естимација и не е толку прецизна како овие мерања што ги правев јас.

I Vivax Aeri + 3.5kw i Haier Tundra 3.5kw se super modeli

So toa sto Vivax podobro modulira za razlika od Tundra-ta koja ne modulira ponisko od 400W

Eve Eurovent za Tundra-ta

Za 3.5kw ponisko od 400w mislish deka modulira vivax aeri+?
Kaj bliski imaat vivax prethodnata (pred 3 godini ja stavija)AERI 5.5kw..... troshi struja ko luda... se zalat.

Kaj bliski imaat vivax prethodnata (pred 3 godini ja stavija)AERI 5.5kw..... troshi struja ko luda... se zalat.
Ова ми е најјако ко ќе го прочитам!
-“Троши струја како луда, се жалат”!

А уствари климата не троши, просторот им е чавкарница да 5.5ка не може да постигне…
Мислам не конкретно на тој пример, ама сите вакви примери се мање-више исти!

Таа иста икс клима кај друг 10kw ќе потроши во деноноќие, ама ој објасни им…
Многу струја трошела :tapp: Уруру Сарара демек помалку ќе им потроши…

Ова ми е најјако ко ќе го прочитам!
-“Троши струја како луда, се жалат”!

А уствари климата не троши, просторот им е чавкарница да 5.5ка не може да постигне…
Мислам не конкретно на тој пример, ама сите вакви примери се мање-више исти!

Таа иста икс клима кај друг 10kw ќе потроши во деноноќие, ама ој објасни им…
Многу струја трошела :tapp: Уруру Сарара демек помалку ќе им потроши…
Една врвна клима ќе потроши помалку, не многу, да речеме 10-15% поради ефикасноста, ама добивката кај таквата е што поравномерно ќе ја држи зададената температура. Тоа е по мене, уште поважната добивка од ниската модулација, отколку заштедата на енергија.

Една врвна клима ќе потроши помалку, не многу, да речеме 10-15% поради ефикасноста, ама добивката кај таквата е што поравномерно ќе ја држи зададената температура. Тоа е по мене, уште поважната добивка од ниската модулација, отколку заштедата на енергија.
Не се согласувам…
Во неизолирани или лошо изолирани простори, температурата може и 3-4ц разлика да биде од климата до некој друг крај…
Тука ни Уруру Сарара не помага во одржување, ни па ниска модулација нешто мења..!
Обично колку поголем простор, толку поголема разлика…
А за 5.5ки се прави муабет!?

Затоа и на еден друг постер му препорачав две послаби место една јака… (небитно, излезе стан било и не може две), ама препораката стои, дури и повеќе за тие во куќа!

А разлика во ефикасност од ефтина до скапа клима, нема никад да ја отплати разликата во цена меѓу климите!
Јас си реков и сам! Се што е над 500-550€ е неисплатливо за 3.5ка…

Vivax Aeri + 3.5kw modulira so 280 W Tundra 3.5kw modulira so 400W Dodeka 5.5kw Vivax Aeri+ modulira so 400W Tundra-ta 5.5kw modulira so 650W

E taka de prijatel,ubavo sto dade nekakov podatok.
I ti si od tie sto sakas so edna kliam da zagrees poveke prostor,necelosen,odnosno 27m2 da do grees a ostanatite 22m2 da gi prigrevas,vo Struga ili okolinata,so eden klimatizer.
Sprema tvojte podatoci procenuvam deka tvojot prostor ima okolu 110W/M2 toplinski zagubi,od delta t od -10 na + 23 temperatura,ili neade okolu 5,5KW ti treba sto treba da ja dobies na -10c.
Toa i da mozi da go dade Toshiba Shorai 16 na -10 toa ke ti bide nekonforno greenjezasto pred se ima mala vnatresna edinica i pod 0 c pa i nadolu ke treba da raboti vo 4 i 5 brzina na maksimum od 43-do 46Db(dosta neprijatno), a ima i mala izduvna povrsina na otvotot,i ke ti bide promaja.
Pred se tebe ti treba edinica so pogolema povrsina, preku 95cm ,bas kako sto navede,18btu Toshiba,Samsung.
E sega mozes da stavis i 22btu Toshiba,smetam deka ke gi zadovoli tvoite potebi,dokolku si vo sostojba da ja platis 80.000 den https://klimi.mk/product/670 i mnogu pokonforna ke ti bide od 16btu Toshiba.
NO!
Dokolku imas uslovi da montiras dve togas e uste podobro so dve,zasto prostorot ne e celosen.
Togas mozi da se odi i so 3,5 vo dnevna i 2,5 vo pomaliot prostor.
Izborot e tvoj.
Ubavo e da imas dve vrati od glavnata prostorija,edna o dnevna edna vo trpezarija.,polesno ke cirkulira vozduhot,posto si so edna klima vo plan.
Благодарам на анализата ... една просторија може да се отфрли 12м2 ... значи 37м2 под исти услови ... според погоре ќе треба 4kW, значи би можело со 16ка?

Благодарам на анализата ... една просторија може да се отфрли 12м2 ... значи 37м2 под исти услови ... според погоре ќе треба 4kW, значи би можело со 16ка?
Normalno,16 btu ke ti brka rabota,samo znaj vo oj dopolnitelen prostor ke imas 1-2c pomala temperatura do 0c,a pod nulata razlikata ke bide i do 3c, a kako ke paga tem. ke bide i poolema,ama dokolku e spalna ke bide idealna temperaturata,pa duri i toplo.Jas ne mozam da spijam vo mnogu topla prostorija,za mene 15c mi se idealni za spienje vo zima,a ako e detska ke ja prigrevas so nekoe panelce.
Автоматски споено мислење:

Фала ви за одговорите.
Да се надополнам, во моментот немам услови за две единици зошто станот во должина ми излегува со сите соби на тераса а не сакам да ставам надворешна единица на самата тераса (во иднина можеби). Другите опции се доста комплицирани и моментот немам време да ги размислувам.

Живеам сам, така да немам потреба моментално од висока температура во сите соби.
Инаку мојата првична идеа е секако да одам со Seiya New 16 која е околу 65к, или евентуално со Carrier Extreme 2/Legacy 18.

Што би била твојата препорака од овие 3 модели?
Или можеби и некоја трета опција во овој ценовен ранг?
Od tie tri Seiya New 16,dokolku sakas so novo daljinsko za 65.000 ili starata Seiya 16 za 55.000,00 so staro dalinsko.
A inace koga jas bi bil na tvoeto mesto mesto novata Seiya New 16,bi dodal uste 5.000,00 denari i bi go zel
https://www.elipso.mk/kupi/toshiba-inverter-klima-ured-daiseikai-ras-10g2kvp-e/ koj e
dve klasi nad Seiya New 16.
Ili pak ne bi daval + 10.000,00 denari za pomoderno daljinsko i bi ja zel starata Seiya 16 so staro dajlinsko za 55.000,denari.
Ama toa sum jas. :)

Последно уредено:
А разлика во ефикасност од ефтина до скапа клима, нема никад да ја отплати разликата во цена меѓу климите!
Е овде си грешка (се издаде си бегал од математика часови :) Климата да речеме просечно ќе троши 3,000 ден. месечно, во лето помалку, во зима и доста повеќе. Со 10% разлика во ефикасност, тоа е 5 Е месечно, или за 10 години (а најмалку толку ќе те трае квалитетната) станува 600 Евра. Тоа е разликата во најлош случај, за само 10 години и 10%, а на пр. СКОП од 4.1 до 5,5 е многу повеќе од 10%.
Така овие 600 Е сигурно се повеќе од разликата во цена при набавка, а бесплатен бонус ти се помалку или воопшто отсуство на кварови, нервози и време со мајстори и конечно или најпрво култура на работа и пријатност на амбиентот. Со перспективата на раст на цени на енергенсите, оваа пресметка, те ќарот од поголема ефикасност станува уште поголема.
Ама најголемиот дел од нас, со овој стандард може и оправдано, дај сега да е пофтино, кој ќе мисли за по 5, 10 години, и онака се е исто, се е кинеско... Со ваков пазарен настап Кина (и уште некои со ефтина работна сила и копирани производи) ја зае.аа и САД и целиот запад, а не па нас овде.

Apsolutno si vo pravo.
Eve go mojot primer:
Imam dvotarifen merač na koj može da se stavi ceni za dvete tarifi i vreminja koga e eftina i skapa tarifa. Uklučen e lani na početok na grejnata sezona i posle celogodišno koristenje so se letovo pokažuva deka klimata povlekla struja za neceli 10000 den, ako se zeme vo obzir deka vikendot e celo vreme eftina tarifa, ušte e i pomalce.. Ova e realnost, a ne matematikata na Kosta vo koja stoi deka klimata raboti 12 meseci i troši 36000 den....
Efikasnite klimi sigurno deka pomalku trošat, ama toa se klimi so ceni debelo nad 1000 E, vleznite modeli na japonskive klimi ne se ništo poefikasni od kineskive , a se vo prosek poskapi preku 30 posto.
Dali se isplati, po moe ne, no ako ti treba kako mene nešto što nisko će modulira togaš mora da se odvrze keseto za poskap model.

Apsolutno si vo pravo.
Eve go mojot primer:
Imam dvotarifen merač na koj može da se stavi ceni za dvete tarifi i vreminja koga e eftina i skapa tarifa. Uklučen e lani na početok na grejnata sezona i posle celogodišno koristenje so se letovo pokažuva deka klimata povlekla struja za neceli 10000 den, ako se zeme vo obzir deka vikendot e celo vreme eftina tarifa, ušte e i pomalce.. Ova e realnost, a ne matematikata na Kosta vo koja stoi deka klimata raboti 12 meseci i troši 36000 den....
Efikasnite klimi sigurno deka pomalku trošat, ama toa se klimi so ceni debelo nad 1000 E, vleznite modeli na japonskive klimi ne se ništo poefikasni od kineskive , a se vo prosek poskapi preku 30 posto.
Dali se isplati, po moe ne, no ako ti treba kako mene nešto što nisko će modulira togaš mora da se odvrze keseto za poskap model.
Ако се троши ни 10.000 годишно за 30м2 +, или 800 месечно просек, заштедата 10% е 80 денари месечно?! Тогаш се јавува друга дилема, залудни биле години на расправање и загубено време по оваа тема каде што огромен број на мислења се за потрошувачката и ефикасноста, во стилот “твојата троши волку а мојата воцку“. Па само комјутерите ни потрошиле повеќе струја од тие 80 месечно додека сме ги изтипкале сите тие мислења. Па загубено време и труд во разни мерења, есапења, графикони, Сеери и Скопови... Ќе испадне не бил главен СЕЕРот туку СЕИРот.
Сепак, во нормална зима/лето а не како ова изминатово, и кај тебе потрошњата би била +50% и тоа пак ќе доведе до 300 Е за 10 години, а останатите погоре спомнати бенефити се плус.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom