Eve jas da ti pomognam okolu dilemava, makar što ne jasno zošto voopšto ti treba klima, kako korisnik na dvata tipa klimi. Do pred tri godini istata prostorija ja greev so on/off klima Fonko koj e vo red na onie pokvalitetni klimi deklarirana do -7C, a vo denovite kako ovie sega od 12 januar navamu, pomagaše i termo pečka od 2,8Kw da akumulira noće denje da zrači bez duvanje. Fonkoto okolu 0C vlečeše 1100 do 1300W, na -5C 900W, na -10C 700W i veće e neupotreblivo za bilo kakvo greenje.....ти благодарам за одговорот и без навреда те молам но се надевам дека ова ми го говориш от искуство моментално ја греам просторијата со малечка греалка 2000w кога ми треба ја пуштам сабајле околу 10 цасот до вецер 10 цасот успева да ја замлачи просторијата моите имаат инвертер мерено без да ја исклуцувас цел месец троши максиум 2000 денари струја па така да ако обичниве трошат да речам малку повеке струја на пример 2300 денари тогаш не ми игра голема улога ми одговара и обична клима ги плукаат обичниве клими кобаеги трошеле премногу струја незнам колку е точно тоа затоа и прашувам и плус со укинувањето на ефтината тарива на електрична струја му влева на човек дополнителен страв во коски секое совет и мислење ми е добродојдено![]()
Na pozitivni nad i okolu 0C beše sosema dovolno i bez pomoš od TP, a na T okolu 7-8 i ne se razlikuva nešto od inverter potrošuvačkata.
Sega so inverterov na HAIER TP e isfrlena od uporeba eve treta zima, potrošuvačkata sega na ladnovo e najčesto od 450-800 W, znači bez gasenje i zagreani zidovi vo uslovi potpolno isti kako i prethodno.
Znači zaštedata e polnenje na TP noće eve po 5h x 2.8 = 14kwh x 3.8 den = 53 den. Znači ne pomalce od 20e vo najladnoto. Na ova dodadi mnogu pomala potrošuvačka (pak zboruvam za najladnoto) od ne poveće od 800w ete ja pričinata za kupuvanje na inverter.
Ova go pišuvam za site korisnici koi se vo slična dilema.
Voopšto ne mi e jasno zošto ti e potrebna klima za dva tri dena samo noće, ete imaš grealka. So parite dadeni za klimata će se greeš narednite 100 godini po dva tri dena samo noće.не ми е битно квадратура изолации пошто не ми треба за постојано НОН/СТОП најмногу за ден два само ноќе,за соба отприлика 4 со 5м

Чиго не ти е фирмичка со 50 вработени, туку со 100 000 и десет фабрики и уште 4 фирми под нив!