Star Trek ме заспива. Плус премногу ми е некако Утописка, се хепи енд, човекови/вонземјански права бла, бла ,бла.............розево. Башка најмногу ме иритира она што нон стоп се дешава: Непозната и веројатно опасна планета, цел ебан брод со посада (и предпоставувам по некој војник, јебига наоружани се бродовите) и кој иде на планетата? Капетанот и првите 2-3 офицери. Ако погинат остана бродот без команда. Глупост и бљувотина. -1
Star Wars Clone Wars е сосема ОК
Battlestar Galactica е супер, дури се потрудиле и горе-доле да ги следат законите на физиката, капетанот си е капетан/адмирал, ликовите може и да полудат од стрес, има мачење и притисоци (што е и нормално во борба со страшен непријател а не Пикард да кења за права на пропадник на цивилизација која сака да не пороби/истреби и слично)
Space above and beyond за жал прекината серија од раните 90-ти години, класичен воен СФ за борба против непознати непријатели, кога се на друга планета војниците носат одела со кациги и кислород, кога ке фатат ванземаљец може и да го мачат троа............... свака част.
То е тоа, другите не ми оставиле некој впечаток освен Star Gate али понекогаш се онака 50/50.
За жал нема и најверојатно нема да има серија или филм од најоткачениот и според мене најдобар СФ универзум 
Warhammer40K кој е баш мрачен и за разлика од другите едноставно нема „добри момци“ сите се лоши или зли или бетер а човечката раса е меѓу најгадните, што верувам дека и ке биде. Едноставно ако не е хомо сапиенс се убива. Има инквизиција, истребување на цели цивилизации заради тоа што не се луѓе и слични убавини. Игрите Dawn Of War 1 & 2 се сместени таму. 
It is the 41st Millennium. For more than a hundred centuries the Emperor has sat immobile on the Golden Throne of Earth. He is the Master of mankind by the will of the gods, and master of a million worlds by the might of his inexhaustible armies. He is a rotting carcass writhing invisibly with power from the Dark Age of Technology. He is the Carrion Lord of the Imperium for whom a thousand souls are sacrificed every day, so that he may never truly die.
  Yet Even In his deathless state, the Emperor continues his eternal vigilance. Mighty battlefleets cross the daemon-infested miasma of the warp, the only route between distant stars, their way lit by the Astronomican, the psychic manifestation of the Emperor's will. Vast armies give battle in his name on uncounted worlds. Greatest amongst his soldiers are the Adeptus Astartes, the Space Marines, bio-engineered super-warriors. Their comrades in arms are legion: the Imperial Guard and countless planetary defence forces, the ever vigilant Inquisition and the tech-priests of the Adeptus Mechanicus to name only a few. But for all their multitudes, they are barely enough to hold off the ever-present threat from aliens, heretics, mutants - and worse.
  To Be A man in such times is to be one amongst untold billions. It is to live in the cruelest and most bloody regime imaginable. These are the tales of those times. Forget the power of technology and science, for so much has been forgotten, never to be re-learned. Forget the promise of progress and understanding, for in the grim dark future there is only war. There is no peace amongst the stars, only an eternity of carnage and slaughter, and the laughter of thirsting gods.
Ете, добар СФ е најдобар кога е комбинација на СФ/Хорор/Трилер/Фантазија и пред се треба на дема никаква надеж дека ке има хепи енд.