На што посветувате најголемо внимание при слушањето на некоја песна?

• Креатор на темата Креатор на темата rossoner stefan
  • Време на започнување Време на започнување
При слушањето на некоја песна, на што обрнувате најголемо внимание?
Каков е текстот, односно каква тематика разработил текстописецот?
Каква е музиката, и на кои музички жанр припаѓа?
Или пак на тоа кој ја пее песната, како ја пее, на неговите вокални карактеристики и способности и слично?
Ке тргнам од мене....Најголемо внимание посветувам на текстот.Не дека другите два фактори ми се неважни, дека сепак нели за да се добие квалитетен производ терба се да биде перфектно, мегутоа мислам дека текстот ја дава душата на една композиција.Сметам дека за квалитетна песна воопшто неможе да стане збор доколку нејзиниот текст претставуваат површно нафрлани зборови, ради реда, колку да се каже дека песната има текст.Всушност ако се навлезе по длабоко во тематиката, може да се заклучи дека може да имаме квалитетна песна, без музика, односно текстот буквално речено да биде испеан ‘‘акапело‘‘ без музичка придружба.
Какви се вашите ставови?

искрено како аудиофил се обидувам да обрнам внимание на се, од текст до мелодии еднаквост на тонови, вокални пособности, се.. ама највеке ме онади текстот (доколку го има во песните).. и мелодиите на гитари и сајзери. Идеална песна би било добар текст убаво уклопен со мелодии од брз ритам, да речеме на пример Armin van Burren Ft Sharon - In & Out Of Love... Или пак чисто инструментална, ама со одлични мелодии и погоден ритам би му дошло нешо као Djuma Soundsystem - Les Djins

Дефинитивно на ритамот ..па потоа текстот ,ако го има ... па све остало

Најмногу обрнувам внимание на мелодијата и како звучат инструментите (гитара најчесто). Ако ми се допадне тој дел, навлегувам подлабоко т.е. вокалот и текстот. Но сепак, има многу инструменталки што ги обожавам така да тоа ми е на прво место.

Ко што кажа некој погоре, за да ми се допадне некоја песна од почеток мора да ми се допадне мелодијата. После следи ритамот, вокалот, текстот (ако ги има)...

najbitno mi e da ima dobar ritam koj vleva vo usi, posle obrnuvam vnimanie na tekstot, sekako i vokalnite sposobnosti na peacot se bitni, kakva i da e melodijata i kakov i tekst da ima ako peacot ne znae da pee ke upropasti se

Прво на ритамот а после на текстот.

Muzikata, pred se, i toa cesto pati instrumentite koi ja sozdavaat taa melodija i toa dali se svire stakato na pr, kakvo e tempoto itn... gi pratam delovite koga se zasiluvaat emociite da receme, pa potoa koga se' se smiruva, obicno so klavir ili violini, delovi koga kulminira se,pa se vklucuvaat elektricni gitari, tapan i sl. Znaci takvi raboti najprvin pratam, a potoa tekstot i vokalot, koi obicno ako se dobri me ezat ili rasplakuvaat. Kako i da e, celo e koga se ima se!

Римите, ништо не ме узбуѓуе како јако склопена рима, онака тазе неофуцана.
Текстот во целина такуѓере, сакам да е еден муабет без бегање лево-десно.
Мелодии/музики/битови ми се на второ место.

Мелодијата,динамичност,комплексноста...
Текстот или вокалистот многу не ги есапам,додуша
и онака повеќе слушам инструменталки.

Леле баш си мислев пред некој ден за ваква тема да поставам, еве Стефан ме преварил :)
Инаку она што прво забележувам е музиката, односно ритамот. Текстот ќе го научам можеби по 5-6 мислење, иако на повеќето песни го знам само рефренот, а текстот го учам ако ептем ме фати песната на уво.
Не судам за песната од прво слушање, многу често ми се случило од прв пат песната да не ми се допадне, а потоа да ми стане хитче:wink:

Уште при прво слушање на некоја песна прво го слушам текстот, ако не е добар текстот, можеби ако ритамот за играње е добар па да продолжам да ја слушам песната и тоа чисто само за играње.
Текстот ми е најбитен, едноставно текстот е содржината на целата песна, затоа и не сакам инструментални песни, сакам убави текстови, обожавам кога ќе се пронајдам во некој текст.

На прво место, музиката(мелодијата) ритамот, вокалот. Али ова ги набројуваме така инаку за целосно можам да ги кажам дека и сите фактори се важни за една песни. Нормлано и лириката е важна во песните. (текстот).

Па на песната како целина, приказната што се одвива во неа и чувствата која таа ги носи.

Првин тематиката сакам да знам за што се работи во песната и што сака артистата да пренесе па после како фака флоу,текстот,инструменталот и све остало...

Текстот. Ако има поента текстот, песната ми се допаѓа, плус пак ако е со добра мелодија односно добар ритам нема промашување. Меѓутоа знам да се пронајдам во текстовите и поради тоа самата песна да ми стане драга.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom