МПЦ не благословува бебе од епрувета!

• Креатор на темата Креатор на темата bobi2008
  • Време на започнување Време на започнување
Форумџии, помагајте...Навистина, каде во Писмото пишува деka е забрането но и каде пишува дека е дозволено?
Па,неможе воопшто ништо да пишува за бебиња од епрувета,пошто тогаш немале поим за тоа.
Тоа е и проблемот.Библијата е статична книга,напишана за еден период од развојот на човештвото.Правилата донесени тогаш,неможат да бидат компатибилни со денешните услови,иако некои толку очајно сакаат да ги применат.

Форумџии, помагајте...Навистина, каде во Писмото пишува деka е забрането но и каде пишува дека е дозволено?
:vozbud:хе...хе... што фино се преправаш дека не ти е јасно, да не речам на удрен.
Ако..ако отрпнавме на тоа..:toe:

Гледам...како се оддалечивте од темава, со цел да објасните зошто вашите мислења се оние „вистинските“...и се прашувам дали некогаш ќе се вратите на темава, ама не како што го правите тоа сега ( сега, може да се каже дека осцилирате околу темата... )....

Тешко нам ако вака ЕВОЛУИРАМЕ. Каде што сме за никаде не сме. Ај погоди па какви ќе сме за твоите 100 години?

Луѓето се грешни и затоа прават грешки. Погрешно е кога ќе се каже ЦРКВАТА правела ова или она. ВИСТИНСКАТА ЦРКВА тоа не го прави. Вистинската Црква е составена од живи луѓе кои му веруваат на Господ Исус и кои одат по неговиот пат.

Црквата има право да го даде своето мислење за делата на науката. Црквата не ја негира науката, но е против ако науката прави нешто кое што е против Божјите стандарди.

dobro be drugar zosto vatikan gi palele naucnicite,zosto im bilo zabraneto da ucat i da se obrazuvaat lugeto-pa da ima glup svet i da kutat samo
p.s.kolku si poprost tolku polesno te komandaat i ti vlijaat na tvoeto mislenje :vozbud::tapp:

Ех...голема работа ако не го благослови црквата детето од епрувета.Најбитно е Господ да го има во рацете.

dobro be drugar zosto vatikan gi palele naucnicite,zosto im bilo zabraneto da ucat i da se obrazuvaat lugeto-pa da ima glup svet i da kutat samo
p.s.kolku si poprost tolku polesno te komandaat i ti vlijaat na tvoeto mislenje :vozbud::tapp:
Што треба да значи ова..дека верниците се попрости..
Санто апчиња да не си заборави од сабајле...Каква врска има палењето научници од Католичката црква и Вистинската црква за која зборува Хриситјанин..
Развојот на науката не е обратно поропорционален со Бога..Напротив се што имаш..па и дете од епрувета е резултат на неговата милост..ништо не се случува без него..

Што треба да значи ова..дека верниците се попрости..
Санто апчиња да не си заборави од сабајле...Каква врска има палењето научници од Католичката црква и Вистинската црква за која зборува Хриситјанин..
Развојот на науката не е обратно поропорционален со Бога..Напротив се што имаш..па и дете од епрувета е резултат на неговата милост..ништо не се случува без него..

drugar imam mnogu raboti pisuvano i nemam zelba da objasnuvam.veruvam vo gospod samo moeto mislenje bese inakvo i loso sum se izrazil.
mislete kako sakate samo zosto da ne sakaat da go krstat

:vozbud:хе...хе... што фино се преправаш дека не ти е јасно, да не речам на удрен.
Ако..ако отрпнавме на тоа..:toe:

Хе-хе. И јас, исто така.
О.К. Одиме понатаму.

Да одиме понатаму со темата, разбира се. А за ретроградните и прогресивните идеи, отвори нова тема па на неа ќе лафееме за тоа што е „напредно„ а што „назадно„.

Да одиме понатаму со темата, разбира се. А за ретроградните и прогресивните идеи, отвори нова тема па на неа ќе лафееме за тоа што е „напредно„ а што „назадно„.
Прочитај го насловот на темата, по ретроградна идеја здравје

Насловот на темата е „на место„. Православната Црква не се раководи според световните и научните вистини, туку според духовно-етичките, за да може јасно да се раздвои што е ДОБРО а што е ЗЛО во овој свет и во овој живот.

Насловот на темата е „на место„. Православната Црква не се раководи според световните и научните вистини, туку според духовно-етичките, за да може јасно да се раздвои што е ДОБРО а што е ЗЛО во овој свет и во овој живот.
Е ај сега да ти фатам крај ... еднаш викаш верата е едно а црквата е творба на лугето заради терање своја политика .. другпат ги изедначуваш.
Дај реши се веќе еднаш... не само од случај до случај да ја вртиш водата.

Е ај сега да ти фатам крај ... еднаш викаш верата е едно а црквата е творба на лугето заради терање своја политика .. другпат ги изедначуваш.
Дај реши се веќе еднаш... не само од случај до случај да ја вртиш водата.

Не ја вртам водата, туку очигледно е твоето основно непознавање на состојбата во Црквата.
Ај неколку реченици и за тоа.
Црквата не е човечка креација, туку Христос Сам, лично ја создаде Црквата на денот кој православната Црква го именува како Духовден или евангелски кажано-Педесетница (50 дена по Христовото воскресение). На тој ден, Светиот Дух слегува врз Апостолите Христови и тие ги добиваат даровите од Светиот Дух. Кратко потоа, Апостолот Петар покрстува 5000 јудеи/евреи во христијани и со тоа е завшрено структуирањето на Црквата во нејзиниот состав: свештенство и верници. Црквата го чува и го исповеда Христовото учење ( а не човечкото!) и тоа онака како Христос Сам им го оставил на своите Апостоли. Улогата од Црквата и тогаш и дене се иста, а заснована е на Хрситовата заповед кон Апостолите, пред Христос да се вознесе на Небеста и да седне оддесно на Отецот. Имено, Христос им вели на Апостолите: „..одете, научете ги сите народи и крштевајте ги во името од Отецот и Синот и Светиот Дух...„.
Верата е верување во невидено/неслушнато/непроверено.
Или, како што вели Св, Јован Дамаски, верата е знаење без многу испитување. Црквата , секако дека изповеда вера, а тоа е верата Христова, оти Он Сам ја основа Црквата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom