МПЦ не благословува бебе од епрувета!

• Креатор на темата Креатор на темата bobi2008
  • Време на започнување Време на започнување
Не се лоши, но , еве, САМ откриј, КОЈ/КОИ се тие кои најмногу профитираат, продавајќи ти/ми/ни „најнови„ компјутери и коли, а всупшост, ти продаваат едно те исто!? А притоа те/ме/не убедуваат дека биле „понапредни„ од постарите модели!???
Сам треба да ја најдеш разликата...

Не се лоши, но , еве, САМ откриј, КОЈ/КОИ се тие кои најмногу профитираат, продавајќи ти/ми/ни „најнови„ компјутери и коли, а всупшост, ти продаваат едно те исто!? А притоа те/ме/не убедуваат дека биле „понапредни„ од постарите модели!???
Сега и ти муда за бубрези продаваш

Во античкиот свет, општествата се развивале во одреден правец, од елемнтарно преживување па до појавата на философијата и уметностите, што секако дека е еден вид културен и културолошки скок, кој јас не го спорам.
Со и по првото Христово доаѓање. родот човечки, прифаќајќи го Христовото учење, завзема сосема нов тек во своето живеење,т.е. општеството се пренасочува така да, надминувајќи го максимумот од антиката, се насочува кон нова смисла на живеењето: а тоа е: како да се одживее овој живот и како де се подготвиме за смртта, со можност за влез во Рајот.
Значи. ако античкиот свет беше самодоволен и самоодржлив, Христос доенсе со Себе сосема нов начи на живеење, каде луѓето кои се обратиле во христијанство, ја осознале смислата на овоземното живеее, за разлка од луѓето од антиката. Така, настапува т.н. „мрачен„ среден век, каде умовите од луѓето не се занимаваат со испразна философија, која не нуду вечен живот, туку се занимаваат со животот во вечноста, кој Христос ни го понуди.
А........ Таа, објективната РЕАЛНОСТ во која живее предренесансиот човек е ЗАМЕНЕТА со идејата за убавата иднина!!!! Таа идеја, за убавата иднина, сеуште е идеја-водилка и за соврмените луѓе, кои сметаат дека науките, кои ја заменија религијата, ќе не спасат од овоземното зло и ќе ни дадат одговори на сите можни прашања!!! Затоа светот сеуште се занимава со идината и само со иднината!

П.С. Без молтитва кон Бога, животот на Земјава навистина би бил бесмислица...
1. Не се мачи да го одживееш .... скрати си ги маките:pos2: побрзо ќе стигнеш
2. Средниот мрачен век ... најдобриот период спрема Мики:vozbud:
3. Без поглед во иднината нема напредок:toe:
4. На ептен многу луѓе не им е бесмислица

МПц и сите други цркви и религии млатат празна слама. Во иднина ќе се измисли лек пртов сида, а тие ќе излезат со став дека смрта бил господова одлука и тие луѓе мора да умрат.
Bash taka.

Кон болтуваното:
- и други го мислат истото. па наместо „слободата„ како етичка категорија, ни нудат „слобода„ по прицитпот „прај како ќе ти се кејфне„ без никакво раздвојување на она кое е добро од она кое е зло...
- технологијата станува цел сама за себе а не заради луѓето...а сето тоа потхраено со идеите за „напредокто„, „еволуцијата„, „убавата иднина„,„социјалната првавда „ и тако даље и томе слично...
- со молитвите до Бога не се менува и9днинатам туку се менува п поединецот. Тоа е христијанската смисла на ивеењето: секој поединец да се смени сам себе во умот, а не да го менува светот, да го менува општетството, како што то ни го советуват световните мудреци.

drugar ti 100% si ili novo verec ili nekoj sektas od tie novite veri za isus
site nie veruvame vo gospod i toa dovolno ama isus rekol da veruvas vo gospod i da mu se molis nego i samo nego a nekoj pop mrsul orgii so cepi devojcinja od 15god pa toj da mi kazuva vera.ne zaebavaj sega
bidi realen.mu se zablagodaruvam na gospod za mojot zivot ama na gospod ne na popot:salut:

А попот е божји човек , нели ?
Па ако Божјиот ловек се однесува недолично , како треба обичните верници да постапуваат ?! Одличен пример даваат .нема да ме изненади и ако не видам некое ( повеќе ) попч(иња)е , као се пржи во Пеколот ..

п.с А кој прв влегол во пеколот и рајот ?

drugar ti 100% si ili novo verec ili nekoj sektas od tie novite veri za isus
site nie veruvame vo gospod i toa dovolno ama isus rekol da veruvas vo gospod i da mu se molis nego i samo nego a nekoj pop mrsul orgii so cepi devojcinja od 15god pa toj da mi kazuva vera.ne zaebavaj sega
bidi realen.mu se zablagodaruvam na gospod za mojot zivot ama na gospod ne na popot:salut:

А попот е божји човек , нели ?
Па ако Божјиот ловек се однесува недолично , како треба обичните верници да постапуваат ?! Одличен пример даваат .нема да ме изненади и ако не видам некое ( повеќе ) попч(иња)е , као се пржи во Пеколот ..

п.с А кој прв влегол во пеколот и рајот ?

Кон болтуваното:
- другар, јас сум 100% православен и член во МПЦ
- а во кој бог веруваш ти?
- знаеш ТИ ЛИЧНО некој таков поп или тресеш зелени од умот!?
- кога ти би ВЕРУВАЛ, би знаел и што е улогата од попот

- повеќе шти имам напишано дека прв во Рајот влегол разбојникот, кој бил истовремено распнат со Христа. Христос му вели на разбојникот:„ .. вистина, вистина ти велам, уште денес заедно со Мене ќе бидеш во рајот....„ А разбојникот заслужил Рај затоа што се ПОКАЈАЛ непосредно пред својата смрт а не затоа што се правел многу паметен...Светите луѓе влегуваат во Рајот во сабота а овој, багабонтов, влегол во петок! Ги испреварил дури и Светите!

1. Не се мачи да го одживееш .... скрати си ги маките:pos2: побрзо ќе стигнеш
2. Средниот мрачен век ... најдобриот период спрема Мики:vozbud:
3. Без поглед во иднината нема напредок:toe:
4. На ептен многу луѓе не им е бесмислица

Коментар:
1. Благодарам за советот ама сигурно дека нема да те псолушам
2. Да, според мене и според многу други
3. А што е тоа „напредок„?
4. Да, мене на пример, не ми е бесмислица, оти Христос ни ја покажа „смислицата„ според Божјата промисла а не според човечкиот ум...

Кон болтуваното:
- другар, јас сум 100% православен и член во МПЦ
- а во кој бог веруваш ти?
- знаеш ТИ ЛИЧНО некој таков поп или тресеш зелени од умот!?
- кога ти би ВЕРУВАЛ, би знаел и што е улогата од попот

- повеќе шти имам напишано дека прв во Рајот влегол разбојникот, кој бил истовремено распнат со Христа. Христос му вели на разбојникот:„ .. вистина, вистина ти велам, уште денес заедно со Мене ќе бидеш во рајот....„ А разбојникот заслужил Рај затоа што се ПОКАЈАЛ непосредно пред својата смрт а не затоа што се правел многу паметен...Светите луѓе влегуваат во Рајот во сабота а овој, багабонтов, влегол во петок! Ги испреварил дури и Светите!

Epa Miki , bagabontot ako vleguva prv vo rajot , toa e pred 2000 godini, taka , epa drugite 4000 kade se , Rajot i Pekolot ne postoele , kade gi sobiral Bog dusite na negovite creacii ,celi 4000 godini ???

Epa Miki , bagabontot ako vleguva prv vo rajot , toa e pred 2000 godini, taka , epa drugite 4000 kade se , Rajot i Pekolot ne postoele , kade gi sobiral Bog dusite na negovite creacii ,celi 4000 godini ???

Аман бе човек, па катаљон пати го имам тоа напишано на форумов. Ај пак, на кратко.

Од Адам па до Христовото распнување, душите од сите правденци (значи душите од праведниците а не од било кој човек!) „оделе„ во т.н. крило/лоно Авраамово (Авраам е еден до старозаветните патријарси, кој е се удостоил лично да разговара со Света Троица!!!). Крилото Авраамово (или лоно Авраамово) е изолиран дел од пеколот, значи мал „рај„ сардисан од сите страни со пекол. Тој, мал рај бил „местото„ во кое „престојувале„ душите од претходните милениуми. На вториот ден од погребението, на денот кој православните го празнуваат како Велика Сабота, Христос влегува во преколот(!!!) и на душите на правдениците (а не на грешниците!) им ја проповеда Добрата вест! Воедно, слегувањето на Христа во пеколот, значи и разбивање/растурање на пеколот, така да душите од праведниците можеле да се „ослободат„ од пеколната сардисаност.
Според тоа, Рајот и пеколот постоеле и пред 2000 г. Сега, ситуацијата е „почиста„, така да душите од правдениците не одат во крилото Авраамово, туку во Рајот а душите од грешниците пак одат во пеколот оти тој (пеколот) постои за нив и за демоните.
Дали е сега малку појасно?

Да не пропуштам да одговорам: душите не ги собирал Бог, туку , за жал, ги собирал ѓаволот!

Аман бе човек, па катаљон пати го имам тоа напишано на форумов. Ај пак, на кратко.

Од Адам па до Христовото распнување, душите од сите правденци (значи душите од праведниците а не од било кој човек!) „оделе„ во т.н. крило/лоно Авраамово (Авраам е еден до старозаветните патријарси, кој е се удостоил лично да разговара со Света Троица!!!). Крилото Авраамово (или лоно Авраамово) е изолиран дел од пеколот, значи мал „рај„ сардисан од сите страни со пекол. Тој, мал рај бил „местото„ во кое „престојувале„ душите од претходните милениуми. На вториот ден од погребението, на денот кој православните го празнуваат како Велика Сабота, Христос влегува во преколот(!!!) и на душите на правдениците (а не на грешниците!) им ја проповеда Добрата вест! Воедно, слегувањето на Христа во пеколот, значи и разбивање/растурање на пеколот, така да душите од праведниците можеле да се „ослободат„ од пеколната сардисаност.
Според тоа, Рајот и пеколот постоеле и пред 2000 г. Сега, ситуацијата е „почиста„, така да душите од правдениците не одат во крилото Авраамово, туку во Рајот а душите од грешниците пак одат во пеколот оти тој (пеколот) постои за нив и за демоните.
Дали е сега малку појасно?

Пеколот постои пред Рајот , зошто ? Не ми е јасно ?
4 милениуми на “едно островче „ се собирале сите души , а само Евреи и христијани или од цел свет ?
Не ми се јасни овие работи затоа те питам.

Пеколот постои пред Рајот , зошто ? Не ми е јасно ?
4 милениуми на “едно островче „ се собирале сите души , а само Евреи и христијани или од цел свет ?
Не ми се јасни овие работи затоа те питам.

Ај уште малку за Рајот и пеколот.

Пошто преку Адам (и Ева) смртта влезе и во земскиот Рај, т.е. во овој свет, на сите кои биле родени од Адам па до Христовото распнување, НЕ ИМ ГИНЕЛ пеколот, како што Бог им вели на првите луѓе:„...во денот кога ќе вкусите-ќе умрете...„ Казна за гревот е смррта а со тоа неизбежно е „одењето„ во пеколот. За среќа, за да не испадне Бог некоректен кон праведните поединци, крилото/лоното Авраамово е островчето во кое престојувале душите од праведниците. А тие праведници се сите поеднинци кои не го заборавиле вистинскиот Бог и кои својот живот го поминале праведно, што значи дека тоа островче не било резервирано само за евреите или само за христијаните оти до кулата Вавилонска, сите луѓе биле еден народ со еден јазик. Патем кажано, христијаните не постојат до Христа, туку ПОСЛЕ Христовото вознесение на Небесата.
Па така, како што преку еден човек (Адам) смррта влезе во светот, така и преку Еден богочовек, Христос, во овој свет дојде и спасението за родот човечки. Затоа, Христос е наречен и „Нов Адам„. Христос неслучајно е распнат на местото наречено Голгота (или Лобно) каде, според верувањето, е погребан стариот Адам! Со тоа, Христос ја поправи целата Адамова грешка.
Откако Христос слезе во пеколот и го растири, сега ситуацијата е јасна и подвоена: што и за кого е наменет Рајот и што и за кого е наменет пеколот. Меѓу нив има „бездна„ која е непремостлива, согласно „приказната„ за богатиот и сиромашниот Лазар. Но како веќе имам кажано на форумов, постои можност за душите да прејдат од пеколот во Рајот (а што не значи дека СИТЕ од пеколот ќе прејдат во Рајот) но не постои можност за премин од Рај во пекол, оти оние во Рајот со право го заслужиле/заработиле своето мест во Рајот.

Abe ushte komunistive ve lazhat. Cccc. (Sorry of-topic malce) :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom