Како што веќе знаете, играта е емулирана, т.е. кракната и може да се игра без никакви проблеми, на интернет. Единствен проблем е тоа што сме кнап со играчи, па знае да се случи и воопшто да нема играчи, само по 6-7 во еден gamemode. Сепак, ретко се дешава ова. Емулаторот е направен да не ги меша играчите со оригинална игра и оние што играат преку AlterIWnet, и затоа се дешава ова со играчиве. Али со тек на време ќе се врати. Сега, незнам колкава ќе е заинтересираноста, но, можам лесно да исконтактирам со администраторот на сајтот (бидејќи и јас сум дел од AlterIWnet тимот, поточно во одделот за техничка поддршка), да отвориме и наш, македонски, регионален форум на сајтот. За да се оформи ваков форум потребни се 10 играчи. Доколку се оствари ова, ќе треба некој друг да застане на модераторското место бидејќи јас сум веќе во одделот за техничка поддршка.
Ќе ставам неколку брзи линкови за полесно да се снаоѓате.
-
Линк до форумот;
-
Како комплетно да ја инсталирате играта заедно со емулаторот;
- За оние со брз интернет,
Како да бидете добар хост;
-
Команди за внесување во конзола;
За да го промените името, отворете го alterIWnet_configure.ехе и тука впишете си го никот.
Единствен проблем претставува тоа што има многу хакери, скоро во секоја игра можат да се најдат. Многу е иритирачки, неможе да се игра. Нас ни е кажано да пробуваме да ѓи фаќаме, со тоа што им ја дознаваме IP адресата и никот, и потоа ги банираме, но доколку не сум хост ова претставува проблем бидејќи нема начин како да се дознае IP адресата на играчот.
За да го искорениме ова, моментално работиме на нов release (нов пач) кој ќе содржи friend-invite систем, Anti-cheat систем (тука е крајот на сите хакери), и In-game console. Прилично интересни содржини со кои, се надеваме, ќе има многу повеќе играчи. Ќе излезе за некоја недела, поточно крајот на Јуни.
Едит: На форумот може да се најде торент од целосно инсталирана игра, подесена, ready-to-play, без singleplayer. Само симињаш и играш. Торентот е околу 6GB а може да се најде во "Downloads" подфорумот. И, бидејќи погоре некој праша дали се губат левелите ако го смениш името од alterIWnet_configure.ехе програмчето, потврдувам дека статистиката останува иста, не се губи ништо.
Исто така, за играње не ви е потребен Steam, само ја упалувате играта од iw4mp.exe и играте.
Од мене толку сега за сега, ако имате било каков проблем, не отварајте тема на форумот, прашајте ме мене, ќе пробам да ви помогнам. Поздрав.