Многу луѓе бараат работа, јас барам отказ! :)

• Креатор на темата Креатор на темата Pat Bateman
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
е ајде де, сакав да и дадам да државава уште една шанса :)))

Без навреда ама според се што пиша и кажа во форумов, даваш слика ко да си 16 годишно дете што се решило да проба да заработи некој денар за прв пат у живот, па прв пат се среќава со потпишување работен договор и воопшто, со работење за некого, па сега цело време кука и плаче „е, ме зае*аа, ова не е фер, ова нигде го нема, ја можев таму и таму да идам и тоа и тоа да праам, ова е за нигде итн“. Немам ништо против тебе, ама најискрено според се што пишуваш (и начинот на кој што пиша) се чудам што новинар ќе беше и како ли си успеал уште па да најдеш подобро платено место. Извини ако звучам навредливо ама морав да искоментирам оти стварно е срамота за еден новинар волку ниско да се изразува и вакви смешни работи да пишува и да прашува. Уште самиот наслов кога го видов се чудев што е со чоекот „сите бараат работа а јас барам отказ“... (и уште 3 извичници...) :tapp: Лелеее ај сеа ќе дискутираме тука и ќе паѓаме у несвест колку си опасен штом во едно вакво место каде што пола луѓе немаат работа, тебе дури од разни места те бараат па тешко ти е што неможеш да се префрлиш затоа што си имал потпишано договор веќе, па ќе кукаш како се не чинело и колку не било фер... GROW UP никој ништо не ти е крив

хаха не се враѓам јас за ништо, само вака да ти објаснам неколку работи како прво, да ова ми е донекаде прво вработување, ама пред тоа имам работено во америка така што убаво знам какви обврски треба имам јас, какви они, и каков треба да биде договорот. Си работев поштено повеќе од една година, за никаква плата и тоа, си извршував се како што треба и поштено, пред мене милион луѓе у фирмата што бараа отказ, без разлика на договорот, значи го имаа тотално истиот договор, си добија спогодбено и си отидоа, а јас дојдов на ред и еве што се случува. А тоа дека никаде го нема, 3 месечен отказен рок за вработениот, а не за работодавецот,ти гарантирам дека е така, освен у земјава секако, сега тоа е што е требаше да гледам што потпишував, тука ми е грешката. Како и да е , човечки е, ( они правно може да ме држат да ) ама човечки е кога гледаш дека некој сака да си оди, не му покачуваш плата, му ја лимитираш егзистенцијата, тогаш пушти го, што ќар ќе видат они, што и онака се милијардери, од мене, и од тоа да ми земат отштета? Ама се додека има овци ќе има и волна, така што ќе можат да прават такви договори, ние да ги потпишуваме, и крај краева, да се вратиме во робовладетелство уште сега, само што сега сето тоа би било ПРАВНО регулирано. а за моите способности како новинар, да јас не викам дека сум најдобар и сум ѕвезда, ама битно си обезбедив подобро работно место како и да е, сега они од што им е инает што си одам ми прават вака. Во нормални земји, пак ќе потенцирам НОРМАЛНИ, подеднакви права имаат и вработените и работодавците, т.е вработените некаде имаат и поголеми права, ова тука е смешно, дури трагично, како и да е , да ми беше мене до заебанција, немаше да идам на работа 3 дена, па нека ме тужат, ќе им дадев пари и ајде чао, ама ги немам и не планирам да им ги вратам!! а тоа погоре другото пишано од моја страна, зезанциите, се само блага иронија, така што ситуацијава си ја преставувам како траги-комична крај краева, зошто крај краева, ова ми е омилена фраза може и да ме цитирате `додека некои бараат врски за работа, јас барам врски за отказ` :)))))

Во нормални земји, пак ќе потенцирам НОРМАЛНИ, подеднакви права имаат и вработените и работодавците, т.е вработените некаде имаат и поголеми права, ова тука е смешно, дури трагично, како и да е
Епа јас живеам и работам во една „нормална“ земја (Германија) и ти гарантирам дека (барем тука) нема врска дека вработените и работодавците имаат еднакви права.. Да, веројатно поправедни се него во Македонија (односно условите се подобри), ама и тука во сите договори имаат еден куп ситници преку кои се обидуваат да те за**ат и само да те искористат максимално а за возврат да ти дадат што е можно помалку...

блазе си ти што си работиш таму, а уште едно прашање, имаш ли работено во земјава?? зошто тука барем секаде каде што видов, максимата е, да те искористат максимално, за возврат што помалку, и на крајот сака и да ти земе тоа што чесно си го сработил, кажи ми дали има поента ова? се кладам во живот дека во германија, западна европа, америка итн нема никава теорија како прво некој да дозволи таков договор да постои, ама сега тоа што ова е банана држава и што сум се родил овде нажалост, не е моја грешка, пак ке потенцирам тотално чесно си работев, првично не потпишав таков договор, ова беше анекс на веќе постоечкиот што го направија кога видоа дека неможат да земат пари од реклами или други инвестиции, па ајде сега удри на вработените!

Новинар е заеxxxxxxxxx кај нас ,најдобро да си најдеш нешто боље брат.

Немам работено (за среќа) ама знам од моите како тоа изгледа и каква мизерија е таму (затоа и се стремев во странство да идам).. Ама сепак, договор си е договор и нема што да се праи ако си го потпишал и после не ти одговара...

Него кажи ми, знаеш ли Германски? Ако си заинтересиран пиши ми приватна порака да видам дали може да ти помогнам тука нешто да најдеш :)

I signed a deal with the devil and now he wants my soul......ова е крајниот сублимат од муабетот хахахха :))))

блазе си ти што си работиш таму, а уште едно прашање, имаш ли работено во земјава?? зошто тука барем секаде каде што видов, максимата е, да те искористат максимално, за возврат што помалку, и на крајот сака и да ти земе тоа што чесно си го сработил, кажи ми дали има поента ова? се кладам во живот дека во германија, западна европа, америка итн нема никава теорија како прво некој да дозволи таков договор да постои, ама сега тоа што ова е банана држава и што сум се родил овде нажалост, не е моја грешка, пак ке потенцирам тотално чесно си работев, првично не потпишав таков договор, ова беше анекс на веќе постоечкиот што го направија кога видоа дека неможат да земат пари од реклами или други инвестиции, па ајде сега удри на вработените!

hehe ne e tolku sjajno veke i vo evropa

a za tvojata rabota legni bolen ili neka te fati proliv edna nedela na rabota i bidi cel den vo toalet
na nikogo ne si rob
da razberam deka nema da funkcionira televizijata bez tebe ama isto sranje ke bide
sekako ke rabooti

Predlog: Pat Bateman proveri vo dogovorot dali imas nekade nekoja zastitna klauzula, u stilu: ne smees da zamines vo konkurentska firma (so ista dejnost) vo toj slucaj ke treba na starava tv da im plakjas 6 meseci kazna vo visina od 50% od tvojata segasna plata. Ako i toa go imas vo dogovorot onda moze nekoj advokat da pratis tamu da se "ispazari" deka ke im plakjas 50% samo da te pustat da si odis. So novava tv ke se dogovoris kako stojat rabotite, ke se dogovoris prvite 6 meseci da ti go plakjaat toj del na raka (bez da plakjaat dr.davacki) i em novata tv srekna i ti i starava tv. Posto ako si resil da si odis kad-tad ke si otides, vaka barem ke dobijat kesh. Kako i da e, ke te smenat posto znaat deka sakas da si odis i prva cistka na tapet si :) So sreka so advokatot..... ke mora da najdes nekoj dobar

Lloyd Banks - Beamer Benz or Bentley, e bukvalno rabotava :)))))

Нема заебанција со Велија.Закани му се дека ќе искочиш јавно да ги обелодениш неговите криминали ако не ти даде одказ.Оди у Сител ќе те снимаат луѓето ќе кажеш дека договорот ти е подметнат односно дека си се потпишал на празен лист (за да не леташ од работа) после барај одказ ако не ти даде,напушти сам.Ако те тужи побарај "заштита" од вмровциве као демек те тужи пошто јавно си го обвинил и они ќе смутат нешто у суд.Сега е момент пошто и онака му се навртеле сите.Ќе те има на сите насловни страни како жртва на Велија.Така функционира оваа држава.

ако му го направиш ова на велија, може и да те снема некако... или бандерата специјално и за чуден начин ке се премести сред улица баш во моментот кога проаѓаш ти:vozbud:

Toa za sva srekja go nema, forata e oni mi baraat dvoen iznos od tri plati da im platam , sto ne sum spremen nikako da napravam, a so advokati sto se konsultirav mi rekoa deka moze i tuka nesto lezi, zoso nema osnova toa da go bara od mene.... a najveke sto drzi do sega e deka spored obligaciono pravo, vraboteniot i rabotodavec treba da se vo ista pozicija, oni prvo ok dogovor serviraa a posle go smenija vo nivna polza.....sto znaci valjda ima i way out, ama cela stvar e sto nejkam so tuzbi i gluposti, sakam cist da ostanam :)))))

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom