klasifikacijata ja imas so samiot term
HEAVY METAL, posto e nisto drugo kako evoluirana
rock muzika, so korenite od rock-ot i so klasicen line up kako vo rock-ot, edinstvena klasifikacija vo heavy metalot sto mozda ja priznavam, e termot death metal, zatoa sto oznacuva (ist) pravec so druga ideologija i definitvno drug imic (iako toj imic proizleguva definitvno od heavy metal-ot n.pr. venom, slayer, bathory, posessed i dr.)
da se vratime na whiplash, dali ti voopsto znaes sto znaci THRASH vo prevod?
pa zemi go uste ednas textot, stavi si go prevodot i mozda ke sfatis sto e poentata, deka toa nema nikakva vrska so termot thrash metal itn...
spored mene, nema album klasificiran kako prv thrash metal album, posto toa bese cel bran i koga gi sporeduvas bendovite albumite se tuka negde vo isto vreme izdadeni,(Dark Angel - darkness descends e mnogu pati spomnat kako prv vistinski thrash album)
prvata terminacija so thrash e definitvno BAY AREA THRASH, koj dojde podocna koga se pokaza deka od toj reon (mojot roden kraj

) idat kvalitetni bendovi i deka scenata vo toj reon e mnogu jaka i siroka, mislam samiot fakt sto metallica n.pr. se selele od LA do SF e pokazatel
spored mene, ja bi go oznacil POSSESSED-seven churches kako najprv "thrash" album, deka toa bese nesto necueno do togas....