Видеото е кратено со цел да се покаже мислењето на албански интелектуалци.Биди искрен и кажи ми дали во македонија има некој што мисли како овие.Јас мислам дека вашите политичари во македонија зборуваат како се омаловажувани, како се кратат правата на албанците, и лесно манипулираат со луѓето.некој ке отиде во бродец и ке каже "ludje gi kratat vashite chovekovi prava izlezite zapalete zname ili ajde so antimakedonski tezi" и тие ејјј навистина ајде да го палиме знамето а ни самите незнаат за човековите права. :uvo:Кажи ми еден протест во кој албанците протестираат за затворање некоја фабрика.Мислам дека нема таков затоа што вашите политичари не им е важно тоа,на нив важно е само да има што повеќе албански села што повеќе џамии и процентот на албанците да бдие поголем. Со тоа манипулирање сетете се што се случи во 2001 погледнете слики како горат куќите на албанците по селата.
Видеото е кратено со цел да се покаже мислењето на албански интелектуалци
Jas ova ne mozam da go rezbaram sto sakas da kazes.
So skratena video sakas da doznas mislenjeto na Albanski intelektualci.
Znaci samo mu zborat nesto na nego a adgovorite ne sakate da cujete.
Toa sto znaci.
Vie samo eden intelektualec sakate da cujete koj vi odgovara drugite sto moze poveke imat pravo ne sakate da cujete.
Ej preteruvate ponekogas zhimi sve.
Биди искрен и кажи ми дали во македонија има некој што мисли како овие.
Slusaj drugar. Da znaes deka ne za ovoj odgovor, jas sekogas sum iskren.
Nikogas ne blefiram koga e temata seriozno.
No ete seriozno , sigurno deka ima vo Makedonija sto mislat kako kriticarite vo Albanija.
No ne 100% kako on stariot.
On dodeka kritikuje nas so, dzamijata deka minarite se kako iranski raketi, i dodeka zbori za edno cvrso muslimanstvo vo Makedonija on javno se pokazuva deka e antiislamist. I deka saka da gradimo dzamija bez minaret.
Pa i crkvite imat svojata kupola. Zar i crkvite da gi rusat kupolite.
Za da se odi vo evropa ne se ide, da se bide antiislamist.
Covekot e hristijanin koj dobiva isto odgovor od drugiot hristijanin koga mu kazuva deka on preterava i da toa nema vrska sto on zbori.(kade sto gi nema vo video).
Јас мислам дека вашите политичари во македонија зборуваат како се омаловажувани, како се кратат правата на албанците, и лесно манипулираат со луѓето.
Da. Imas pravo taka ni kazuvaat. No toa ne treba da mi kazuvat politicarite koga jas toa licno ja custvuvam i mnogu sum dozivel.
Sega ke baram i jas od tebe iskrenost.
Ne znam kade stanuvas vo MK no odi si vo nekoja drzavna rabota da si izvrsis nekoja rabota, ili bilo sto sto e drzavno i zemi si nekoj Albanec so sebe i vidi ja razlikata kako ke postapat so tebe i so nego.
No prvo ke se pridruziz da drugarot Albanec i praj se kako da si Albanec, pa togas bidi iskren pa kazi ovde na forumot.
-Sega zasto ni kazuvat taka politicarite deka ni se skratena pravata.
Zatoa sto i tie prava sto se davale ne se akceptirat site.
Ohridskiot dogovor ne e 100% ispolnet.
Obecale se potpisale a ne se drzat na toa.
Tao sigurno sam ja znas.
Sega najtemelni problemi vo MK e ova.
Koregiraj me na greskite Na MK jazik te molam.
1-Naj naj temeli problem e vo MK da se kazuva istinata na zhitelite na Albancite vo MK.
Da se uveri na evropa pod sekoja cena deka Albancite se mnogu poveke zhiteli.
Nie ne sme budali ili cel vreme da jademo lajna so lazhi deka sme od 26% do 31% zhiteli vo MK.
Toa e istina, pa za da se uveri pod stroga evropska komisija neka se povtori izbrojanjeto.
Toa ne e golema rabota za da se stvara.
No ne dozvoluvat toa zatoa sto ke ispadne da se kazni koj bil sto prviot pat taka rabotal so dallaveri.
No so laga do koga ke si odi. E kako clen na EU toa ke ne nama sansa da si pravi takvi budallashtija.
Mnogu se vo inostranstvo. Jas na primer ne sum registrovan tamo. A jas garantiram deka sekoja treta kuka kaj nas ima clen na semejtvoto eden sto e na inostranstvo.
Toa ne kazam deka MKcite se krivi.
No treba da si izjavat najmalce 6 meseci ponapred i da se pravi ponovo statistika na zhitelite vo MK.
Sega vo niedna drzhava na svetot kade ima poveke od 25% ili 30% zhiteli toa ne se vika malcinstvo.
Malcinstvo kako jas znam e do 5 % na eden narod sto zivi vo taa drzava.
2-Narodot da ima poverenje na drzhavata pa isto o drzhavata da ima poverenje na narodot (bez razlika na narodnost za site).
Koga ke se obrati eden Albanec na policija bez razlika na koe mesto zapadna ili severna ili juzhna Makedonija da mu se pruzhi isto ponashanje kako eden gradjanin na Mk. A ne kako eden Albanec.
A Isto i obratno.
Znaci zakonite da se praktikuvat isto se site bez razlika na etnitetot.
(Znaes li kolku od nas Albanci ima vo evropa sto sakat da investirat vo svoj roden kraj ili vo Makedonija za da se otvara koja fabrika i usto mnogu drugi ekonomski raboti(((zatoa jas sum svedok))) a eden od niv i jas sum.
No zatoa sto nemame doverba na zakonite tamo kaj nas , ne e siguren i investacijata ostana senka.
Dodeka ovie problemi ne se reseni kako da zborime za ekonomija i za investacija. Dodeka i na vladata uste ima korrupcija.
3- Korupcija da se pocisti.
Koga ke se resat ovie problemi ke vidis ti dali nekoj ke mu gi slusne zborovite na Thaci ili na VMRO ili na Uckurot.
Togas i narodot ke bide pameten pa ke glasi za eden sto rabota za narodot.
Pa i MKcite ke glasat za Albanecot pa Albancite za Makedonecot.
Zasto da ne ako mu raboti glavata i spasi narod od siromastija.
A za zastavata jas se cudam zasto ja pravite tolku tragicen. Pa i zastavata na USA e milioni pati zapalen, pa kamo ostana na MK i na AL.
Toa ja pravat i namerno da se provocira narodot sto nekoj nad crni perdinja ne se vidi e vodja na niv.
A toj mozhe da bide komsijata. Edno zapalenje na Znameto i ete uste edna god podolgo za imeto na MK ili Eu clenstvo.
Treba da bideme po pametni. I da ne naveguvame na sekoja provokacija kako muvite na g..na.
ENciklpodeijata na bilo koj narod mora da e priznat so fakti( so argumenti), pa da se raboti najmalce tri do cetiri god za da se pisuva nesto. A ne so lazhi i navredi.
Pa potoa koga ti tvoite drugari Makedonci ke gi zamolis da bidat pokulturni koga pisuvat vo forumot i da ne navredat nacionalno (Albanec, pleme, itnn)
I jas koga ke zamolam Albanecot da ne kaze Kaurin, pa Fyromac pa itn...
I koga Moderatorite koga ja banirat nekoga zaradi navreda treba i navredite da gi izbrisat od forumot.
A ne prle rekol Albanec ja banirale ama pishuvanoto navreda ostanal za da ja cite on koj se vklucuva posle edna god vo forumot.
DOsta za deneska ....ima i drugi denovi