Мендух Тачи на ТВ Клан

• Креатор на темата Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување Време на започнување
Ne se ovie, tuku e ovoj, eden e samo, Maks Velo. A toj vo albanskata javnost ti e edna bezglasna bukva, koja sto ne e sisana ama bas od nikogo, po naski "zadna dupka na supelka". :toe:
Duri i Fatos Lubonja ( koj sto e nasiroko poznat po negovite liberalni i kosmopolitski ubeduvanja ) mu kontrirase nemu i na negovite izjavi okolu navodniot ekstremen Islam vo Makedonija, ocenuvajki gi takvite tvrdenja kako klasicni nebulozi i gluposti. :toe:

Тоа се однесува на индивидуални ликови, кои настапуваат како индивидуалци со сопствена идеологија и идеја.

Не сите муслимани во светот се Терористи, а не сите Христијани во светот се НЕ-Терористи.

Во минатите векови, најголемите терористи беа Христијаните, кои убиваа, на колец качеа, читам нешто во врска со Грчката револуција и 1820-1821 година. Истите беа албанци, Православни, па пак убиваа, и масакрираа Турци, бебиња, старци, деца, ЖЕНИ.

Да не тераме до Србија и нивните злосторства.

Ама ова е Македонија, и на форум секој може да даде "мислење".

Мендух Тачи и Али Алиу онемеа на дебата на албанската ТВ Клан

<H4>Како е можно да сте државјани на Македонија а да не се идентификувате со државата и да ширите национализам и визии за голема Албанија. Со овие зборови познати албански интелектуалци остро ги нападнаа Тачи и Алиу обвинувајќи ги за национализаКако е можно да сте државјани на Македонија а да не се идентификувате со таа држава, туку да ширите национализам и визии за голема Албанија, ги прашаа завчера Мендух Тачи, лидерот на ДПА, и академикот Али Алиу, албански интелектуалци во емисија на ТВ Клан на која се дебатираше за спорната Македонска енциклопедија.

Интелектуалците од Албанија жестоко го нападнаа Мендух Тачи, обвинувајќи дека и неговата партија ДПА и владејачката ДУИ во Македонија шират екстремен национализам.

Во почетокот на дебатната емисија водителот на албанската телевизија ги праша гостите од Македонија, Тачи и Алиу, дали Енциклопедијата е провокација за Албанците или една историска вистина.
Прв одговори Алиу, кој нагласи оти не верува дека постои друга историја за Албанците, но дека е вистина оти дебатата за Енциклопедијата ескалирала поради составот на нејзините издавачи.
Али Алиу: На чело на редакцијата беше еден човек кој е светски познат по неговите антиалбански ставови. Околу него имаше тим на истомисленици и најдоа соодветна атмосфера своите ставови да ги изнесат надвор од МАНУ.

Водителот (кон Тачи): Дали станува збор за политичка провокација или за константен став на македонските историчари?

Тачи: Политичка провокација е и со сигурност тврдам дека е национално-етничка провокација за Албанците. Според мене, тоа е директна политичка нарачка и зад оваа енциклопедија несомнено стои политиката на македонската влада што се спроведува врз Албанците – нагласи Тачи.

Макс Вело, албанскиот писател и критичар: Јас го гледам проблемот од далеку, од тука. Моето мислење отсекогаш е дека Македонија е единствената држава на Балканот каде што има внатрешно неприфаќање. Тоа значи дека овие Албанци што седат спроти мене (и покажува со главата кон Тачи и кон Алиу) тврдат дека не се државјани на Македонија. Тие отсекогаш ја негираа својата држава Македонија. Војуваа против неа. Сето тоа не можам да го прифатам ниту можам да го разберам. Овие луѓе (пак покажува кон Тачи и кон Алиу) се дел од Македонија и не може да се дигнат против својата сопствена држава. Нели е така? Вие направивте војна среде Европа. Се кренавте на оружје против сопствената држава. Во заседи беа убиени македонски полицајци.
Тачи (цинично се смее и се поткренува на столчето): Ниеден полицаец не е убиен!

Мело: Ве молам дозволете ми да завршам! Проблемот е во тоа што двете албански партии се јадат меѓусебе. Гледаме за време на избори како се обвинувате едни со други, а велите дека Македонците биле виновни! Овие работи некако не ми влегуваат во мозок. За мене многу посериозен проблем е екстремниот исламизам кај албанските партии во Македонија.

Тачи: Тоа не е вистина!

Мело: Тие џамии по селата во Македонија мене ми изгледаат како ирански ракети. Во тоа е целиот проблем. Има некои политичари во Македонија на кои им е забрането влегување во САД. Можам и да ги набројам.
Тачи: Јас сум тој.

Мело: Е па, ти си. Моето мислење, господине Тачи, е тоа дека ако вие Албанците во Македонија не можете да се искачите на повисоко културно ниво, да напрадувате во социјалниот живот, да не правите дискриминација врз жените, да изградите граѓанско општество, тогаш никогаш нема да можете да им се спротивставите на Македонците

Фатос Лубоња, албански писател и критичар: Мислам дека тука, сакајќи или не, произлегуваат две визии за Албанците на Балканот. Едната визија е за голема Албанија и лицата што седат спроти нас (покажува кон Тачи и кон Алиу) ја имаат таа визија.

Тачи: Не е вистина, ве молам не ставајте ни етикета!

Лубоња: Овие луѓе тука имаат визија дека Албанија треба да ги храни слично како што тоа го прави Србија за Србите на Косово. Нивно право е да го бараат тоа. Но тие националистички партии треба прецизно да се изјаснат. Албанија има други поважни проблем. Така мислам јас. Без разлика што тие се политичари, ние сепак сме интелектуалци. Овие луѓе користат два јазика. Едниот е националистички за голема Албанија. Но треба да знаат нема да биде така како што тие планираат, туку како што планира Европа. Косово секогаш ќе биде држава со шест ѕвезди, а Македонија никогаш нема да се подели.

Мело: Ако ние не станеме Албанци со европски цели, никогаш нема да можеме доволно да им се спротивставиме на Македонците. Ние треба да бидеме на повисоко ниво од нив. Сé додека ние ги чуваме нашите жени заробени дома и во шамии, никогаш нема да можеме да им парираме на Македонците.
Тачи: Тоа не е вистина!

Лубоња: Поделбите не водат никаде освен кон војни и незадоволства. Затоа е добро, господине Тачи, и вие да се идентификувате како Македонец. Да живееш во Југославија, а потоа и во Македонија и да кажуваш дека не можеш да се идентификуваш со државата во која живееш, јас тоа би го нарекол голем културен недостаток. Визијата за Балканот мора да биде европска визија. Бидејќи ваквите националистички тези со секоја поставена граница сé повеќе нé осиромашуваат. Јас мислам дека вие треба да ја смените целокупната визија. Затоа што во Европа нема да влеземе само како Албанци. Во Европа ќе одиме заедно со Србија, Македонија и со Грција.

Тачи: Не оди Македонија кон НАТО и ЕУ! А, што ќе се случи со таа група на лица што зборуваат албански јазик?

Мело: Господине Тачи, јас ја гледам реалноста. Се возам во кола и гледам како во македонските села се дигаат минариња. Тоа е вистина или лага?

Тачи: Има и цркви, а што ако има и минариња?

Мело: Море човеку, со минарињата не се оди во Европа! Нашите соседи нема да ги „поразиме“ ако не постигнеме повисоко ниво на култура.

Дебатната емисија на ТВ Клан, каде што, освен Тачи и Алиу, гостуваа познати албански интелектуалци и може да се најде на некои од македонските интернет-портали, како и на сајтот на „Јутјуб“. м и за говор на етничка омраза

</H4>

Абе чоекот си кажа што си мисли, дека со радикален ислам не се оди никаде. Нормално ли е во Европска цивилизирана држава жените да се забулуваат, да носат фереџиња, да се раѓало по 10 деца како по Пакистан, на 10 жители да има по една џамија и така сакаш да одиш во Европа? Си видел некој народ во ЕУ така да прави? Јас такво нешто гледам во Пакистан, Газа итн.

Да! Германија 5 милиони Турци, Британија кој знае колку милиони Арапи и Пакистанци, Франција кој знае колку милиони Бербери Муслимани, Арапи и што ти ја знам...

Нормално е! Се булела и Бабати, ама ти не си информиран очито. Не си го прегледал албумот на нејзината младост.

Абе чоекот си кажа што си мисли, дека со радикален ислам не се оди никаде. А тебе нормално е да ги забулуваш жените, да носат фереџиња, да се раѓало по 10 деца, на 10 жители да има по една џамија и така сакаш да одиш во Европа? Си видел некој народ во ЕУ така да прави?
Abe covekot tak normalno deka moze sto i da mu se digne da si kaze, ko sto jas mozam da kazam deka makedoncite se nekoi zakoraveni sektasi koi po ubeduvanja mnozinstvo se pedofili, zoofili, nekrofili etc etc..... ama fintata e sto od toa e vistina i kolku navistina korespondira so realnosta na terenot.
Ete jas ko albanec i musliman koj sto zivee vo Makedonija a ne vo Albanija, tvrdam deka nema radikalen Islam vo Makedonija. :toe:

Toj ustvari samiot ti e eden zakoraven hristijanin, i e vo sustina celosno protiv Islamot, ama i samiot zaborava deka vo srceto na EU, vo Germanija, ima 10 pati poveke muslimani otkolku vo Makedonija. Kako i da, vo sekoe opstestvo postojat takvi, i nek gi ima, ako nisto drugo, ete interesni se za tebe, da ti pomognat pri seksualno olesnuvanje, tako zvana ejakulacija. Ti krevaat libido takvite, znam, jasno mi e.

Да! Германија 5 милиони Турци, Британија кој знае колку милиони Арапи и Пакистанци, Франција кој знае колку милиони Бербери Муслимани, Арапи и што ти ја знам...

Нормално е! Се булела и Бабати, ама ти не си информиран очито. Не си го прегледал албумот на нејзината младост.

Таму има забрана за јавно носење верски обележја (како за рисјаните, така и за другите религии), џамиите не смејат да ставаат звучници како кај нас и на крај, арапите, берберите, турците не се во ЕУ и не се европјани, дури не им се даваат ниту државјанства во ЕУ. Тие отишле како емигранти да работат за христијаните, каде што е подобар животот. И албанците во Македонија се дојденци од Албанија и Косово, зошто кај нас подобро се живее. Зошто ако исламските земји биле подобри за живот, муслиманите се селат во христијанска Европа? Што вие како албанци муслимани не одите на печалба во Иран, Ирак, Либија, Пакистан, Турција туку сите во Австрија, Италија, Германија? :toe:

Abe covekot tak normalno deka moze sto i da mu se digne da si kaze, ko sto jas mozam da kazam deka makedoncite se nekoi zakoraveni sektasi koi po ubeduvanja mnozinstvo se pedofili, zoofili, nekrofili etc etc..... ama fintata e sto od toa e vistina i kolku navistina korespondira so realnosta na terenot.
Ete jas ko albanec i musliman koj sto zivee vo Makedonija a ne vo Albanija, tvrdam deka nema radikalen Islam vo Makedonija. :toe:

Toj ustvari samiot ti e eden zakoraven hristijanin, i e vo sustina celosno protiv Islamot, ama i samiot zaborava deka vo srceto na EU, vo Germanija, ima 10 pati poveke muslimani otkolku vo Makedonija. Kako i da, vo sekoe opstestvo postojat takvi, i nek gi ima, ako nisto drugo, ete interesni se za tebe, da ti pomognat pri seksualno olesnuvanje, tako zvana ejakulacija. Ti krevaat libido takvite, znam, jasno mi e.

Немаш одговор, па со неосновани обвинувања се почнува. Јас сум бил закоравен христијанин? :pos2::pos2::pos2:

Како што кажа вашиот интелектуалец, се карале албанските партии меѓу себе и за тоа сте ги обвинувале Македонците :toe: Рече чоекот дека никаде на свет немало такво нешто. Македонците ли се криви што масовно се дигале џамии, што има на секој чекор вахабисти и муџахедини, што се носело кечиња, мантили и шамии, што се викало по ѓаурите ?:toe:

Немаш одговор, па со неосновани обвинувања се почнува. Јас сум бил закоравен христијанин? :pos2::pos2::pos2:

Како што кажа вашиот интелектуалец, се карале албанските партии меѓу себе и за тоа сте ги обвинувале Македонците :toe: Рече чоекот дека никаде на свет немало такво нешто. Македонците ли се криви што масовно се дигале џамии, што има на секој чекор вахабисти и муџахедини, што се носело кечиња, мантили и шамии, што се викало по ѓаурите ?:toe:
Posoci mi kade toa jas neosnovano tebe te obviniv deka si zakoraven hristijanin.

Pak ke ti kazam, toj moze sto i da mu se digne kurot da kaze, ama sustinata e kolku seto toa e vistina. :toe:

Posoci mi kade toa jas neosnovano tebe te obviniv deka si zakoraven hristijanin.

Pak ke ti kazam, toj moze sto i da mu se digne kurot da kaze, ama sustinata e kolku seto toa e vistina. :toe:

Извини, моја грешка. Си напишал дека тој Вело е закоравен христијанин, а мене ми се прочита нешто друго:toe: Ми требаат очила изгледа:toe:

Абе Вело, тој Македонец да не е?! Од моине мијаци од Пресоленград (Пешкопеја) да не е?

Дечко, албанците од Струга, Кичево, Дебар, Тетово, Гостивар, Куманово, Арачиново, верувал или не, не ги интересираат Македонските проблеми. Не ги интересираат Македонските политичари, воопшто и не се атракција, разговараат за Тачи, за Хашим Тачи, за Харадинај, за Бериша, Рама, Топи итн. Не зборуваат на Македонски јазик, а не се ни трудат да го научат тој Македонски јазик, затоа што онаму каде што живеат доминантно се зборува нивниот мајчин јазик. Не читаат Македонска литература воопшто во било кој сектор, туку едноставно ја читаат она албанската.

Што мислиш ти за ова?
Pse, atëherë, ata janë qytetarë besnikë e Maqedonisë?
Unë njoftim në janar demagogji?

Нако нема потреба од фолирање со албански јазик. Проблемот е јасен, албанците се трудат да добијат што е можно поголемо значење во како култура во државава, но притоа на големо го ѕапоставуваат фактот дека со тие чекори само допинесуваат за намалување не заштитата и деградација на намкоединската култура и јазик. бидејќи албанската култура и јазик се веќе заштитени преку Албанија. И тука поради тоа кај нас македонците се јавува одбранен механизам ѕа да се задржи статусот на македонската култура и јазик на ниво какво што е сега.
Кога албанците ќе го разберат тоа и кога ќе се научат да не провоцираат со цел да ги изедначат албанската култура и јазик со македонските во оваа држава и ќе покажат разбирање за таквата ситуација, самите меѓуетнички односи ќе се стабилизираат и ќе се стоплат. Освен тоа тоа во никој случај нема да доведе до гасење и губење на албанската култура и јазик во македонија, бидејќи тоа никогаш не ни била нашата цел.
АТачи и останата компанија политичари без разлика на етничка придпадно се само луѓе кои се обидуваат да кушат галсови а не да се држат до некои идоелогии.
Проблемот е едноставен ко грав ама политичката пропаганда е премногу силна за да може тоа да го согледа населението.

Општо познато е дека вистинските Албанци и овие нашиве Албанци не се трпат меѓусебно,ме интересира зошто....како беше Тоски,Геги...:)

Нако нема потреба од фолирање со албански јазик.
Само сакав да му кажам да не не труе со демагогија, првин нека се дигне на мое ниво па после да прави муабет.

Нако нема потреба од фолирање со албански јазик. Проблемот е јасен, албанците се трудат да добијат што е можно поголемо значење во како култура во државава, но притоа на големо го ѕапоставуваат фактот дека со тие чекори само допинесуваат за намалување не заштитата и деградација на намкоединската култура и јазик. бидејќи албанската култура и јазик се веќе заштитени преку Албанија.
Abe Baci, milion pati sme go pravele istiov muabet.
Ne e moja odgovornost da ja cuvam i zastituvam makedonskata kultura, tuku mojata sopstvena kultura, sekako, ne nastetuvajki na makedonskata, zosto nemam takvo pravo, ko sto ne bi trebalo i ti da go imas istoto pravo reciprocno.
Mene den denes ne mi e jasno kako toa avanciranjeto na albanskata kultura gi zagrozuva makedoncite.
Da, jasno e deka poveke tesko deka makedoncite ke bidat eksluzivni nositeli na opstestvoto, ama jebiga, toa ne ke da e pogresna stvar, tuku pogresno bilo vospostavena igrata na pocetokot, koga makedoncite go dobile na vakov ili onakav nacin toj ekskluzivitet.... sega nie samo ja popravame greskata od minatoto. :toe:
И тука поради тоа кај нас македонците се јавува одбранен механизам ѕа да се задржи статусот на македонската култура и јазик на ниво какво што е сега.
Кога албанците ќе го разберат тоа и кога ќе се научат да не провоцираат со цел да ги изедначат албанската култура и јазик со македонските во оваа држава и ќе покажат разбирање за таквата ситуација, самите меѓуетнички односи ќе се стабилизираат и ќе се стоплат.
Aj idi pa razberi go sega ova.
Ti be prijatelu moj, baras od mene da prifatam ti da bides prvenec vo zaednickata kukja, a jas sekundaren, po vaznost. I zgora na se, se obiduvas na suptilen nacin da me ubedis deka toa e i vo moj i vo zaednicki interes na celoto opstestvo i drzavata ko politicki koncept.
Ti me dupis vo zdrav mozok, taka? Taka neli?
Po koj eban validen, logicen, racionalen osnov i argument, ti i tvojata kultura bi trebale da se poprioritetni vo ova opstestvo otkolku mojata kultura?

Da, imas eden argument, ama toj be druze ne samo da ti stoi na stakleni noze, tuku, so seta pocit, ama e i bez konkurencija ekstra glup argument.
Demek, albanskata kultura e zastitena vo Albanija pa nemalo potreba od toa i vo Makedonija.
Drag prijatelu moj, mene ama bas patlak so se lev tasak me zabole za kulturata ko filozofsko-etimoloski-folkloren... abstrakten koncept, se dodeka jas licno ne ja neguvam taa kultura. Jas imam potreba od neguvanje i uzivanje vo taa kultura, licno, tuka, vo mojot dom, a ne da se zadovolam deka tamu nekoj nekade ja neguva i so toa i ja zastituva od isceznuvanje. Prifakjanje na takva edna filozofija od moja strana i od strana na site albanci vo Makedonija, de fakto ke nosi, ako ne sega vednas, vo nekoja pobliska idnina, do asimilacija na albancite vo Makedonija. E toa moj drag prijatelju, ne ce moze, ne povekje. :toe:

Освен тоа тоа во никој случај нема да доведе до гасење и губење на албанската култура и јазик во македонија, бидејќи тоа никогаш не ни била нашата цел.
Da, bila, i te kako, otsekogas. Jebiga, mozebi ti licno ne go podrzuvas toa, ama sistemot vo minatoto go pravese toa. :toe:

Општо познато е дека вистинските Албанци и овие нашиве Албанци не се трпат меѓусебно,ме интересира зошто....како беше Тоски,Геги...:)
Ne be lepi, bas zavcera si pominav edna super vecer so albanka od Albanija, i toa vo neutralen teren, vo Pristina. :) :toe:

Таму има забрана за јавно носење верски обележја (како за рисјаните, така и за другите религии), џамиите не смејат да ставаат звучници како кај нас и на крај, арапите, берберите, турците не се во ЕУ и не се европјани, дури не им се даваат ниту државјанства во ЕУ. Тие отишле како емигранти да работат за христијаните, каде што е подобар животот. И албанците во Македонија се дојденци од Албанија и Косово, зошто кај нас подобро се живее. Зошто ако исламските земји биле подобри за живот, муслиманите се селат во христијанска Европа? Што вие како албанци муслимани не одите на печалба во Иран, Ирак, Либија, Пакистан, Турција туку сите во Австрија, Италија, Германија? :toe:

Не се труди да бидеш паметен!

Кој македонец Христијанин има Швајцарски пасош или Германски пасош, еве државјанство поарно да кажеме? Никој нема, затоа што не даваат! Сите се со работна виза или подолг престој.
Башка или слеп си, или слеп се праиш(и еве доза на интелегенција кај тебе АЛЕЛУЈА), по Германските улици шетаат шамиосани жени турчинки.

А болдот ти е идиофема, со идиотштини не се занимаам. :)

Зинедин Зидан, не е европјанин, па пак е францезе. Бензема, не е Европјанин, па пак е ФРАНЦЕЗЕ. Мехмед Шол, није био Германин, ама пак стана Германин.

Еј не ги разбираш работиве бе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom