Нако нема потреба од фолирање со албански јазик. Проблемот е јасен, албанците се трудат да добијат што е можно поголемо значење во како култура во државава, но притоа на големо го ѕапоставуваат фактот дека со тие чекори само допинесуваат за намалување не заштитата и деградација на намкоединската култура и јазик. бидејќи албанската култура и јазик се веќе заштитени преку Албанија.
Abe Baci, milion pati sme go pravele istiov muabet.
Ne e moja odgovornost da ja cuvam i zastituvam makedonskata kultura, tuku mojata sopstvena kultura, sekako, ne nastetuvajki na makedonskata, zosto nemam takvo pravo, ko sto ne bi trebalo i ti da go imas istoto pravo reciprocno.
Mene den denes ne mi e jasno kako toa avanciranjeto na albanskata kultura gi zagrozuva makedoncite.
Da, jasno e deka poveke tesko deka makedoncite ke bidat eksluzivni nositeli na opstestvoto, ama jebiga, toa ne ke da e pogresna stvar, tuku pogresno bilo vospostavena igrata na pocetokot, koga makedoncite go dobile na vakov ili onakav nacin toj ekskluzivitet.... sega nie samo ja popravame greskata od minatoto.
И тука поради тоа кај нас македонците се јавува одбранен механизам ѕа да се задржи статусот на македонската култура и јазик на ниво какво што е сега.
Кога албанците ќе го разберат тоа и кога ќе се научат да не провоцираат со цел да ги изедначат албанската култура и јазик со македонските во оваа држава и ќе покажат разбирање за таквата ситуација, самите меѓуетнички односи ќе се стабилизираат и ќе се стоплат.
Aj idi pa razberi go sega ova.
Ti be prijatelu moj, baras od mene da prifatam ti da bides prvenec vo zaednickata kukja, a jas sekundaren, po vaznost. I zgora na se, se obiduvas na suptilen nacin da me ubedis deka toa e i vo moj i vo zaednicki interes na celoto opstestvo i drzavata ko politicki koncept.
Ti me dupis vo zdrav mozok, taka? Taka neli?
Po koj eban validen, logicen, racionalen osnov i argument, ti i tvojata kultura bi trebale da se poprioritetni vo ova opstestvo otkolku mojata kultura?
Da, imas eden argument, ama toj be druze ne samo da ti stoi na stakleni noze, tuku, so seta pocit, ama e i bez konkurencija ekstra glup argument.
Demek, albanskata kultura e zastitena vo Albanija pa nemalo potreba od toa i vo Makedonija.
Drag prijatelu moj, mene ama bas patlak so se lev tasak me zabole za kulturata ko filozofsko-etimoloski-folkloren... abstrakten koncept, se dodeka jas licno ne ja neguvam taa kultura. Jas imam potreba od neguvanje i uzivanje vo taa kultura, licno, tuka, vo mojot dom, a ne da se zadovolam deka tamu nekoj nekade ja neguva i so toa i ja zastituva od isceznuvanje. Prifakjanje na takva edna filozofija od moja strana i od strana na site albanci vo Makedonija, de fakto ke nosi, ako ne sega vednas, vo nekoja pobliska idnina, do asimilacija na albancite vo Makedonija. E toa moj drag prijatelju, ne ce moze, ne povekje.
Освен тоа тоа во никој случај нема да доведе до гасење и губење на албанската култура и јазик во македонија, бидејќи тоа никогаш не ни била нашата цел.
Da, bila, i te kako, otsekogas. Jebiga, mozebi ti licno ne go podrzuvas toa, ama sistemot vo minatoto go pravese toa.
Општо познато е дека вистинските Албанци и овие нашиве Албанци не се трпат меѓусебно,ме интересира зошто....како беше Тоски,Геги...
Ne be lepi, bas zavcera si pominav edna super vecer so albanka od Albanija, i toa vo neutralen teren, vo Pristina.