Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
За кого како... Темата беше погодена, сите прашања што ми ги пратија на фејсбук беа погодени... сите... Во ЈБТ било исто ми кажа другар повеќе од пола ги знаеле прашањата... од приватниве школи сите ги знаеа темите и повеќе од 50 % прашањата..

Темата се знаеше дека ќе биде таа, немаше што друго. Што сакаш друго за егзистенцијализмот да има?
Ги знаеле 50% прашањата. Па како да не ги знаат кога толку е материјалот. Да фатев јас да составувам прашања половина ќе ги погодев, не заебавај. Како јас не наидов на информација дека „Небиднина“ ќе падне, пуу баксуз.

Успат ако знаеше некој дека небиднина ќе се падне од цела македонија..

Oд овој Ацо Шопов сега мене нема да ме биде :mad:
Има ли некаде споменик човеков...да му ја испринтам и да му ја закачам на чело ,,Небиднината'' негова!! :notworthy:

доста со македонски полагањето заврши тоа,
кажите со англиски што ќе правиме, ги знае некој темите за есеј отприлика?

Темата се знаеше дека ќе биде таа, немаше што друго. Што сакаш друго за егзистенцијализмот да има?
Ги знаеле 50% прашањата. Па како да не ги знаат кога толку е материјалот. Да фатев јас да составувам прашања половина ќе ги погодев, не заебавај. Како јас не наидов на информација дека „Небиднина“ ќе падне, пуу баксуз.

Абе на работи што не ги знаеш те молам не лупај глупости... Темата се знаела дека ќе биде таа... Па знаеш ли колку дела има колку можности, дека може и да се повторуваат од претходните години... Ај немам намера да ви докажувам како сакате верувајте..

Абе на работи што не ги знаеш те молам не лупај глупости... Темата се знаела дека ќе биде таа... Па знаеш ли колку дела има колку можности, дека може и да се повторуваат од претходните години... Ај немам намера да ви докажувам како сакате верувајте..

Да, имаше две дела со можност од неколку теми (но, се претпоставуваше дека ќе биде апсурдот). Само проблем беше како ќе ја формулираат, за среќа, добро ја поставија.

Од тоа што го добив како 90% сигурна дојава, не се падна ништо. Ок, освен „Сердарот“...нешто мораше да се падне.

Бтв, за Дулчинеја одговорив грофица. Кај ќе ми текне дека е принцеза. Сега ако не ми го признаат, ќе ги шупам. :D

Океј океј океј, од овој момент може да се почне за математика или англиски. !:cuc:

Ти очигледно не знаеш,темата ја имаше објавено на страната државна матура.Никакви дела од претходните години,никакви многу можности. Две дела се тоа Чекајки го Годо,и Странецот,беа објавени од министерството неколку месеци веќе.Од овие дела имаш можност да пишуваш за апсурдот и за егзистенцијата,за што и да си се спремел дома немаше да згрешиш.
Код:
http://www.matura.gov.mk/documents.aspx?language=MK&page=O6dtQQpiV3o=
и отвори Препораки за мајчин јазик за државната матура во 2013 година

извадок од хамлет:
1. легенда(в)
2. Трагедија(б)
3. Духот на таткото
4. театарска претстава
5. ништожноста во светот(мислам дека така беше)
6. безусловна љубов
7. разочаран
8. не се сеќавам
извадок од Дон кихот:
1. Авантурата со ветерниците
2. 15 век
3. дулчинеја од тобозо(грофица/принцеза/благородничка)
4. црните коњаници затоа што мислел дека се маѓепсници кои имаат заробено принцеза
5. спротивни
6. се обдувал да го вразуми, односно да му докаже дека тоа не се маѓепсници туку фарфари
7. да ги исмее витешките романи кои во тоа време имале негативно влијание во луѓето во Шпанија
8. не се сеќавам
извадок од Сердарот
1. Григор Прличев
2 Хомер
3. затоа што учествувал на литературен конкурс во грција каде што е добитник на ловоровиот венец
4. Водачот на Гегите
5 компарација
6 затоа што тој бил сердар и го стител народот од непријателите во овој случај гегите
7 народната песна за кузман капидан
8. не се сеќавам
извадок од Црно Семе( не се сеќавам на ниедно прашање ако знае некој нека пише)
извадок од небиднина
1 лирска песна
2. спознание
3 повоена
4. метафора
5 астрофична
6,7,8 не се сеќавам
7 глаголица
8 македонски народен јазик
9 страв
10 црвениот
11 причинска
12 пиреј и зора зад аголот
на другиве не можам да се сетам кој знае нека пише

Како бе Дон Кихот 15 век кога тој е роден 1547 мислам тој мигел де сервантес ?
Тоа ти е 16 век

Како бе Дон Кихот 15 век кога тој е роден 1547 мислам тој мигел де сервантес ?
Тоа ти е 16 век

Не е битно кога е роден. Ја напишал негде 1605, почеток на 17. век. НО, прашањето беше кога се случува дејството, а тоа е 16. век.

чудно за дон кихот глеам на нет и нигде нема податок кога точно се одвива дејството.Едино што прочитав 1614..

Ти очигледно не знаеш,темата ја имаше објавено на страната државна матура.Никакви дела од претходните години,никакви многу можности. Две дела се тоа Чекајки го Годо,и Странецот,беа објавени од министерството неколку месеци веќе.Од овие дела имаш можност да пишуваш за апсурдот и за егзистенцијата,за што и да си се спремел дома немаше да згрешиш.
Код:
http://www.matura.gov.mk/documents.aspx?language=MK&page=O6dtQQpiV3o=
и отвори Препораки за мајчин јазик за државната матура во 2013 година

А прашањата и тие ги имаше на страната? Ако сакате не верувајте што да ви кажам... Мене сите што ми ги пратија сите испаднаа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom