Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересира за математика за матурата....
Дали на задачите шо се со заокружување (негде 30тина се) исто ќе се заокружува во тој црвенио лист ???
Да, па симни некој тест од страната и прочитај во упатството, се спомнува тоа ливчето.

Луѓе, дај кажете на шо тема ќе биде есејот англиски

На матурава Македонски имаше ептен многу работи што ги немаше во прирачникот на Билјана Богданоска како на пример задачата со 5-6 прашања во врска со песната Небиднина кај нејзе во учебникот се напишани само стиховите и ништо во врска со неа.Имаше и некои работи за дејството кога се случувало во Дон Кихот понатаму за хипокорисници,енклитики,проклитики за кои дела припаѓале на современата македонска литература итн..Ако може да ми каже што го има прирачникот на Ленка Панчевска дали е пишувано за овие работи кај неа...Така ќе знаат другите од кај да учат за следниве матура

абе аман бателете македонски, што било поминало.....времето да се врати не може и готово.
дај кажете сега англиски што ќе учите?
наешто да не донавте за есејот?

На матурава Македонски имаше ептен многу работи што ги немаше во прирачникот на Билјана Богданоска како на пример задачата со 5-6 прашања во врска со песната Небиднина кај нејзе во учебникот се напишани само стиховите и ништо во врска со неа.Имаше и некои работи за дејството кога се случувало во Дон Кихот понатаму за хипокорисници,енклитики,проклитики за кои дела припаѓале на современата македонска литература итн..Ако може да ми каже што го има прирачникот на Ленка Панчевска дали е пишувано за овие работи кај неа...Така ќе знаат другите од кај да учат за следниве матура

Vo toj na Lenka gi nema ni stihovite od "Nebidnina" , a za akcentski celosti (priklitika, enklitika...) i deminutivi, hipokoristici mislam deka ima

I sega ozbilno dosta e so makedonski ...mora da ja doznajme temata na esejot po angliskiii !!! (n)

Еве ви теми за вежбање на есејот.

1. A description of your favourite part of town
2. An essay of an invention you couldn't live without
3. A fan letter to someone you admire
4. A story about a dangerous experience
5. An essay whether you are for or against the use of email
6. An essay of something that happened in your life and you would like to sahre with other people
7. A story about something that you looked forward to for a long time and finally happened

Еве ви помош за пишувањето.
Ова, и ова.

Извор, фемина.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 15:59 ---
Еве ви теми за вежбање на есејот.

1. A description of your favourite part of town
2. An essay of an invention you couldn't live without
3. A fan letter to someone you admire
4. A story about a dangerous experience
5. An essay whether you are for or against the use of email
6. An essay of something that happened in your life and you would like to sahre with other people
7. A story about something that you looked forward to for a long time and finally happened

Еве ви помош за пишувањето.
Ова, и ова.

Извор, фемина.

NelTu

Само 5тата тема ми е заебана, другите... :cool:

Не знам што би вежбал англиски освен да читам, да се надополнам со некои нови зборови и да видам како се пишуваат формални и неформални писма, доколку ги има?

93 перцентили ? Ај ако сакаш појасни малку.

Се гледа тој што во државата има најголем број на поени и според него се одредуваат перцентилите. Пример, тој ќе има 100 перцентили затоа што има поголем број поени од сите други матуранти. 93 перцентили значи дека имаш подобар резултат од 93% матуранти. Вака нешто мислам дека беше, не сум скроз сигурен.

NelTu

Не знам што би вежбал англиски освен да читам, да се надополнам со некои нови зборови и да видам како се пишуваат формални и неформални писма, доколку ги има?

На нет сигурно има различни видови на писма/есеи. Иначе, за вежбање, отвори од минатите години матурите, и вежбај. Извежбај ги сите и доволно ти е, таман ќе видиш што ти е послаба точка. Има 4 вежби кои носат 35 поени вкупно, писмото носи 15 и есејот 20.

NelTu

Еве, нешто ме зафркава компјутеров, пошто на стариот сум, после кога ќе седнам на другиот ќе пребарам на раат и ќе ти пратам.

Или пиши на гугл tips for whiting formal and informal letter.
Aко најдиш некој зборчиња побрзо од мене, прати ми ги по пп.

true blue јас 2 теста имам извежбано до сега, за пола саат 40 минути ги решив, ептен се лесни. Сега уште пишување да повежбам.

Точно е тоа дека ако на некое од тие прашањата со пишување на одговорот, се шкртне некој збор и нула бодови за тој одговор ставаат?

Точно е тоа дека ако на некое од тие прашањата со пишување на одговорот, се шкртне некој збор и нула бодови за тој одговор ставаат?

Се надевам дека не...јас шрктнав на две места. :D

Иначе NelTu па лесни се, што мислеше ти? :D Вчера лагано си решавав, онака набрзинка...имав 30 или 31 поен од 35.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom