Имам неофицијални информации па да споделам тука.Моја братучедка,другарка на другар чиј другар полагал вчера матура по брза постапка и тоа во просториите на МВР полагал и македонски и денес полагал англиски утре ќе полага социологија а другиден филозофија,и кажал што општо имало.Но овие тестаторите како да знаеле оти ќе каже па изнеле како алтернатива повеќе теми за есеј.Морал по скратена постапка бидејќи одел за Холандија за 4 дена и поднел барање за предвремено тестирање оти во Август уште немало да се врати за да не полага наредната година.Според она што го дознав,ја советувал да обрне внимание на следново:
-пејоративи,демунитативи,аугументативи такви работи
-нешто Елизија,обезвучување....
-Реченица од зависнослож да ја направи независно слож Начинска
- Житието словенско или нз веќе како
-Реченица од минато определено свршено да ја напише во минато неопределено несвршено
-гл.именка гл прилог гл придавка
-да се познае дали прирокот е именски,глаголско именски или глаголски
-да се познае каков е предметот во реченицаата и дали има удвоен
-Хомоними,синоними,антоними
-англицизми,турцизми нз шо др беше)даден збор и на која група припаѓа)
-Фразеолошки страснувања,единства спојки
-Даден текст и да се напише на кој стил припаѓа
-Дадено реченица од југоисточното наречје и да се опише какви морфолошки особености има
-Да се напише соопштение на дадена тема
Е сега,за есејот како што кажал се двоумеле дали да му дадат ова или она имале повеќе алтернативи сепак јас мислам дека му дале она што нема нам да ни е за матура:
Првата тема било Парадоксот на Диоген
А слободната тема било : Говорот на омраза се позачестена појава и во медиумите
Од оние шо се пасуси со текстови и после потпрашања му се пандало за Амазонската шума и змијата анаконда,Нешто за генетски модифицираните прозиводи и Реалното шоу Големиот Брат и принциипите во него ...
барем ова ми ко кажаа,јас според она што ми се кажа обрнав внимание на се ова.Е сеа колку е точно нз