Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Како што гледам од минатите години матурските испити, имало повеќе прашања поврзани со извадокот, а помалку од она што го немало како извадок. Е сега, дали значи ако тие ми се грешни (оние чиј одговор неможе да се види во извадокот) ќе излезам со 5ка или 4ка?

Ја сретнав такво прашање, ако мислиш на истите.
Имаше извадок од К.П Мисирков, и во прашањата беше, од која книга е извадокот.
А книгата не беше наведена како таа, ама ако го имаш прирачникот прочитано барем еднаш ќе се снајдиш со ваквите.

Ја сретнав такво прашање, ако мислиш на истите.
Имаше извадок од К.П Мисирков, и во прашањата беше, од која книга е извадокот.
А книгата не беше наведена како таа, ама ако го имаш прирачникот прочитано барем еднаш ќе се снајдиш со ваквите.

Двапати ја имам пројдено литературата од прирачникот „За матуранти“ од Богданоска :)
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 22:09 ---
и btw што беше со тоа минатата година, што го пробија тестот вечерта пред матура? Има шанси и сега тоа да биде?

Добро а шо ако се пробија матурата, толку сте смотани еден тест да неможите да го решите?

„Го пробиле“. ;) Утре ќе добиеме еден куп теми, прашања и слично. И нормално, нешто мора да се падне од тоа. После ќе има муабети: „Ви реков“!

Е како го пробиле жити се

Наводници ставив, иронија. :D

Него, за слободната тема се повеќе се шушка дека ќе биде: Мирот и предрасудите во Светот.

Ако при некој збор голтнеш буква или што знам, го згрешиш зборот, дозволено е да се пречкрта?

дозволено е, ама да биде во граници на нормала, а не се живо да испошкрташ. А кај прашањата на заокружување не шкртај ништо туку едноставно на посебниот лист исшрафирај го она кое мислеш дека е точно.
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 23:05 ---
Јас планирам англиски да ги препишам есејот и писмото преку бубица. Јас нема да зборам туку кога ќе излезам во вц преку порака ќе ги пуштам темите и само ќе ми диктираат. Не претресуваат пред да влеземе? Секако ќе ми биде скриен мобилниот и жицата нема да се познава. Мислите дека ќе успеам? Како е на почетокот има гужва и галама за да ги кажам насловите или не?

Се тоа ти зависи од тестаторот, но во главно не. Лани убаво не проверија да не носиме нешто, еден од друг клас на англиски го фатија со мобилен телефон, му го земаа тестот и му го одземаа правото да полага во август.
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 23:12 ---
И уште еден совет од мене, не подлегнувајте на тоа шо овде ќе напишат дека ги добиле тестовите и темите, лани се случуваше истото ги пишуваа прашањата демек кои со сигурност ќе ги имало, дури и темите за есејот...и на крај, ама баш ништо немаше од тоа.

дозволено е, ама да биде во граници на нормала, а не се живо да испошкрташ. А кај прашањата на заокружување не шкртај ништо туку едноставно на посебниот лист исшрафирај го она кое мислеш дека е точно.
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 23:05 ---

Се тоа ти зависи од тестаторот, но во главно не. Лани убаво не проверија да не носиме нешто, еден од друг клас на англиски го фатија со мобилен телефон, му го земаа тестот и му го одземаа правото да полага во август.
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 23:12 ---
И уште еден совет од мене, не подлегнувајте на тоа шо овде ќе напишат дека ги добиле тестовите и темите, лани се случуваше истото ги пишуваа прашањата демек кои со сигурност ќе ги имало, дури и темите за есејот...и на крај, ама баш ништо немаше од тоа.
Pa jas mobilniot ke go stavam vo gakji a temite ke gi kazam od vc, ke pustam poraka. Nema ni da go vadam mobilniot ni nisto. Nema ni kabelot da se gleda ni nisto. Ako nemam prilika ne rizikuvam ama sepak ke bide se povrzano.

Pa jas mobilniot ke go stavam vo gakji a temite ke gi kazam od vc, ke pustam poraka. Nema ni da go vadam mobilniot ni nisto. Nema ni kabelot da se gleda ni nisto. Ako nemam prilika ne rizikuvam ama sepak ke bide se povrzano.

Ако си женско и мобилниот ти е од предната страна ќе бидеш чудна. Ако си машко, ќе изгледаш необично надарен и возбуден. Ако ти е од задната страна од гаќите, ќе изгледаш посран/а.

Колку да спомнам, лани кај нас во гимназија инспекцијата додека шеташе фатија една како кажува во ВЦ, ја исфрлија од полагање. Чисто колку да кажам, внимавајте сепак. А иначе да, имаше доста што препишуваа, и цели есеи му ги пратија на мобилен. Зависи и кој чува, нас ептен лежерни ни беа, на 20 минути идеше таа од Скопје инспекторката ама тогаш тишина :pos:

Имам неофицијални информации па да споделам тука.Моја братучедка,другарка на другар чиј другар полагал вчера матура по брза постапка и тоа во просториите на МВР полагал и македонски и денес полагал англиски утре ќе полага социологија а другиден филозофија,и кажал што општо имало.Но овие тестаторите како да знаеле оти ќе каже па изнеле како алтернатива повеќе теми за есеј.Морал по скратена постапка бидејќи одел за Холандија за 4 дена и поднел барање за предвремено тестирање оти во Август уште немало да се врати за да не полага наредната година.Според она што го дознав,ја советувал да обрне внимание на следново:
-пејоративи,демунитативи,аугументативи такви работи
-нешто Елизија,обезвучување....
-Реченица од зависнослож да ја направи независно слож Начинска
- Житието словенско или нз веќе како
-Реченица од минато определено свршено да ја напише во минато неопределено несвршено
-гл.именка гл прилог гл придавка
-да се познае дали прирокот е именски,глаголско именски или глаголски
-да се познае каков е предметот во реченицаата и дали има удвоен
-Хомоними,синоними,антоними
-англицизми,турцизми нз шо др беше)даден збор и на која група припаѓа)
-Фразеолошки страснувања,единства спојки
-Даден текст и да се напише на кој стил припаѓа
-Дадено реченица од југоисточното наречје и да се опише какви морфолошки особености има
-Да се напише соопштение на дадена тема

Е сега,за есејот како што кажал се двоумеле дали да му дадат ова или она имале повеќе алтернативи сепак јас мислам дека му дале она што нема нам да ни е за матура:

Првата тема било Парадоксот на Диоген
А слободната тема било : Говорот на омраза се позачестена појава и во медиумите

Од оние шо се пасуси со текстови и после потпрашања му се пандало за Амазонската шума и змијата анаконда,Нешто за генетски модифицираните прозиводи и Реалното шоу Големиот Брат и принциипите во него ...

барем ова ми ко кажаа,јас според она што ми се кажа обрнав внимание на се ова.Е сеа колку е точно нз

соопштение? леле нели ќе немаше такви работи за пишувањее....

Имам неофицијални информации па да споделам тука.Моја братучедка,другарка на другар чиј другар полагал вчера матура по брза постапка и тоа во просториите на МВР полагал и македонски и денес полагал англиски утре ќе полага социологија а другиден филозофија,и кажал што општо имало.Но овие тестаторите како да знаеле оти ќе каже па изнеле како алтернатива повеќе теми за есеј.Морал по скратена постапка бидејќи одел за Холандија за 4 дена и поднел барање за предвремено тестирање оти во Август уште немало да се врати за да не полага наредната година.Според она што го дознав,ја советувал да обрне внимание на следново:
-пејоративи,демунитативи,аугументативи такви работи
-нешто Елизија,обезвучување....
-Реченица од зависнослож да ја направи независно слож Начинска
- Житието словенско или нз веќе како
-Реченица од минато определено свршено да ја напише во минато неопределено несвршено
-гл.именка гл прилог гл придавка
-да се познае дали прирокот е именски,глаголско именски или глаголски
-да се познае каков е предметот во реченицаата и дали има удвоен
-Хомоними,синоними,антоними
-англицизми,турцизми нз шо др беше)даден збор и на која група припаѓа)
-Фразеолошки страснувања,единства спојки
-Даден текст и да се напише на кој стил припаѓа
-Дадено реченица од југоисточното наречје и да се опише какви морфолошки особености има
-Да се напише соопштение на дадена тема

Е сега,за есејот како што кажал се двоумеле дали да му дадат ова или она имале повеќе алтернативи сепак јас мислам дека му дале она што нема нам да ни е за матура:

Првата тема било Парадоксот на Диоген
А слободната тема било : Говорот на омраза се позачестена појава и во медиумите

Од оние шо се пасуси со текстови и после потпрашања му се пандало за Амазонската шума и змијата анаконда,Нешто за генетски модифицираните прозиводи и Реалното шоу Големиот Брат и принциипите во него ...

барем ова ми ко кажаа,јас според она што ми се кажа обрнав внимание на се ова.Е сеа колку е точно нз

Како може темата да е за Диоген кога не ни е во програма?
Не постои независносложена начинска реченица!
ова мене ми нема смисла... :@

ова мене ми нема смисла... :mad:
Нешто за Парадоксот било со некој правец македонски незнам не разбрав добро ама парадоксот требало како пример,а ова ако не постои независносложена па барај зависносложена ако постои ја кажав што слушнав...и сигурно има повеќе шо ми кажа ама толку запамтив.Да ти изнакажат толку набрзина преку тел и ти ке се смешаш

јас мислам дека тоа за соопштението нема шанси, рекоа дека ќе нема...

ова мене ми нема смисла... :mad:

Уште еднаш ќе напомен, и претходната година јас кога полагав ги имаше истите муабети со добиени прашања и теми за есеи и кога отидовме немаше ништо од тоа, така да не се замарајте, најдобро не ни читајте шо се пишува овде за да не доаѓате во азбуни. Учете си, па во сабота ќе видите колку сте научиле

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom