Материја или идеа?

@ Магде

"Инаку, да, како нешто ќе постои ако јас неам идеја за него?" Те цитирав. Значи прво велиш дека немора ти да си имала идеа за тие мал милион села за тие да постојат, а потоа велиш, како ќе постојат доколку ти немаш идеа за нив?
Е сеа, претпоставувам у глава ќе ти се сврти "Немора јас да имам идеа, сигурно имал идеа некој друг за тие села, па тие села настанале"
Е сеа, пример, за да ја измериме брзината на едно тело, нека е кола, ни треба референтно тело во однос на кое ќе ја мериме брзината, како би збореле за иста ствар.
Е сеа, како би стигнале до закључок, треба да збориме за иста ствар, односно, за Твојата идеа, со оглед дека во твојата субјективна идеализација ти си субјектот, и се почнува и завршува со твојата мисла/идеа. Односно Субјективниот идеализам постоењето го сместува во рамките на самиот субјект. Материјалното и сетилно достапното не постои. Постои само субјектот и неговите замисли, идеи, концепти какви што се напр материјата, просторот, времето и други замисли. Она што навистина постои и ги генерира сите други нешта е субјектот. Јас. Својот екстремен облик го наоѓа во солипсизмот. Јас сум вселената. Не постои ништо друго освен мене. Се ова што го гледам наоколу е моја замисла, халуцинација, која без мене нема ни да постои. Беркли е многу познат, а во поново време и кај квантните физичари се апла забележливи субјективно-идеалистички одблесоци и дилеми.

У глобала, страшно егоистрипана филозофија, која ти ја прифаќаш а ја не.
Она што ме буни е дека во еден момент велиш дека ти иако не си имала никаква идеа дека такви села воопшто постојат, тие безразлика на тоа постојат, а потоа прашуваш како би постоеле ако немаш идеа за нив? :)

Без потенцијалот од материјата, идејата лебди во воздух, останува непозната за нас и нејзината реализација е невозможна.
Ете, значи дојдовме до заклучок дека прво е идејата, па после материјата.
Без разлика дали идејата лебди или е матерјализирана.
:)

@ Магде

[извадок од википедија.ком/]
веѓа
У глобала, страшно егоистрипана филозофија, која ти ја прифаќаш а ја не.
Она што ме буни е дека во еден момент велиш дека ти иако не си имала никаква идеа дека такви села воопшто постојат, тие безразлика на тоа постојат, а потоа прашуваш како би постоеле ако немаш идеа за нив? :)
Поентата ми е дека:
Тие села постојат, некој ги видел, чул за нив итн.Има доказ дека постојат, затоа имам идеја дека тоа нешо постои.
Не ги знам сите села во Дебар на памет, ама кога ќе ми рече некој „Село во Дебарско“-јас ја имам идејата каде е тоа.
Значи тоа нешто постои зашо ја сум имала идеја за тоа.

Е сеа, ако предметот “ндндндндн“, не сум го видела/слушнала за него/допрела и немам идеја што воопшто е тоа, како тогаш тоа да постои..
Е сеа, може ја да зеам компјутер и д го спојам со правосмукалка, па дур чистам да седам на мсн и тој пронајдок да го крстам ндндндндн па теееек тогаш тоа да постои..
Ама сепак, прво ете ми ја иодејата, па после би дошла материјата...

Ете, значи дојдовме до заклучок дека прво е идејата, па после материјата.
Без разлика дали идејата лебди или е матерјализирана.
:)

Поентата ми е дека:
Тие села постојат, некој ги видел, чул за нив итн.Има доказ дека постојат, затоа имам идеја дека тоа нешо постои.
Не ги знам сите села во Дебар на памет, ама кога ќе ми рече некој „Село во Дебарско“-јас ја имам идејата каде е тоа.
Значи тоа нешто постои зашо ја сум имала идеја за тоа.

Патем, не е извадок од википедија.
И, и не, тоа село не постои пошо ти си имала идеа за него :) Ти имаш идеа дека тоа село постои :)

Патем, не е извадок од википедија.
И, и не, тоа село не постои пошо ти си имала идеа за него :) Ти имаш идеа дека тоа село постои :)

Како постои ако неам идеја за него?

Еве да замислиме дека никој нема појма шо значи зборот пиле, не виделе чуле и дрндрн за пиле...
Како пилето постои кога никој жив не го видел? Не ни имаат идеја шо би можело да биде пиле....
Поедноставно...идејата за пилето го прави пилето пиле...
Материјата без предходна идеја за тоа не би била материја.

Ти си имала некаква идеа за мене пред да бидам член на форумов?

Well, let me enlighten you, постоев и пред да се зачленам :)

Знам.мушица
Твоите пред да те напраат имале прилично јасна идеја каде може да ги доведе водењето љубов без кондом.

Знам.мушица
Твоите пред да те напраат имале прилично јасна идеја каде може да ги доведе водењето љубов без кондом.

Ти го предвидев одговорот :)

Ама како што ти кажав, ко шо ти даов пример, пак ти не го следиш, ја ја мерам брзината на колата во споредба со бандера, а ти во споредба со друга кола, и наравно дека ни искачаат различни брзини и праиме тапа муабет.

Значи, во субјективниот идеализам постоиш само Ти, и твоите идеи, односно, според логиката на субјективниот релазиам ја сум само твое алтер-его со кое пишуваш на замислена тастатура во замислена соба на замислен форум. Само идеа, и ништо повеќе.
Ја тоа неможам да си го прифатам, неможам да прифатам дека се ми е монолог.

А ти го прифаќаш -.- или, не? :)

Значи, тоа дали мајка ми и татко ми имале идеа да ме напраат, е само твоја идеа за идеата нивна, тие не постојат туку се производ на твоја имагинација, исто како што сум ја, и ВИИШ! Сеа збориш со самата себе си! А не си го знаеш идното прашање кое можеби ќе си го поставиш!
Damn -.-

Видиш магдуле што убаво ти разјасни момчето што го мрзи Богчето?

Кантовиот инфицирачки солипцизам на крај го јади курот од самиот логичко-антиномичен бран на силни алгоритми...

Како и да се вртиш во право си! Онда што?

Сега Магда за се е во право а?!

За овоа уште се правело муабет на форумов, "господе боже"

Знам.мушица

А препорака од моја страна, ти е дека, ако сакаш да некој те премести во некои анали на "интелектуално" потентна птичка, да не се служиш со овакви адолесцентно-априористички "примери". Тоа секако ако сакаш да станеш понапреден Философ.

Седи бе Raziel :)

Што Raziel?

Дан ти смета? Или ја ти сметам, или па и двата ти сметаме?

Оти некад и коа цела аура знае да се засени од колос на џиновски пандан, интелект, убица... Става голем товар над тебе.

Не се однесуј со мене така, пошо момче, тоа ти е ХАРАКАРИ зафат...

И доста ми е со Сатори часовите...

Не знам зашо ми објаснуваш од кај нас ни е идејата за вонземјаните и зашо имаме и дека 4 страни се корисни за нас и блабла...
Јасно ми е мене зашо тие работи постојат, не мора да ми црташ...
Поентата ми е дека нема матерјален доказ за нивно постоење, но идеја има.
Шо значи дека идејата може да постои без да постои материјата а материјата НЕ може да постои без да се има идеја за таа материја.

Шо се однесува до делот кај шо се праиш паметна дека знаеш психологија повеќе од мене...(:icon_lol:)
Луѓето се плашат дека се сами во цела вселена и затоа бараат докази за постоење на друг живот. А и немаат објаснување зашо баш ние сме тука баш на оваа планета баш во ова време..Филозофија, би требало да знаеш, во слушај да не-google is your friend.

Кој пример и да ти го дадам може да кажеш дека е глуп и така да тераме до 100 и назад...
Ама пошо запнуваш(секако очекувам да пишеш дека е тапа пример)
Идејата за Бог е присутна, ама не постои матерјален Бог.
Идеја има - материја не!

И марсовче, ова е 6-ти пример, тоа би било 6-0, јас тебе 6 примери, ти мене 0.

.
Очигледно го толкуваш делови од текстот како што тебе ти одговара .
Ти реков дека примерот не ти држи вода и ти објаснив убаво зошто, ти можеш да даваш мал милион примери ама ако не ти држат вода џабе ти се не ти вредат. , дека секоја идеја има темел во материјалното, от ест убаво ти објаснив дека секоја идеа е резултат на интеракција со материјалното, дали било звук, слика или предмет.
Вшусност моите објаснувања беа еден вид примери.

Патем очекуваав да го спомнеш бог .
Повторно тапа пример , идеата за бог доаѓа од материјалните манифестации во нашиот живот кои ние не можеме сеуште да ги објасниме или во минатото нашите претци не можеле да ги објаснат .
Fail again
Маги не се праи паметна демек као знаеш многу за психологија уште не си ги исположила од прва година испитите, а има уште многу фурни леб да јадеш за да го стигнеш нивото на некои форумџии тука кои не се на психологија факултет а не ни прочитале ниедна книга на психологија.
Уствари и да имаш докторат по психологија овде у Македонија тоа не те праи компетентна за да дрвиш околу таа проблематика ако идеш против здравиот разум :icon_lol: и ако тропаш .
Патем маги идеата дека постојат села во дебарско во кои не си била се засноваат со интеракцијата на материјалното пак овој пут атласот или google earth то ест зјапајќи во твојот материјален екран.И ова сознание е индиректна последица на осзнавање на материјалното од страна на стручни лица (сеа како се викаат не ме прашувајете тапа сум со поими )
Глуп пример пак

WOAW! WTF? Добро бе да го ебам, шо кур ви е проблемов? Зарем толку општеството е сурово спрема вас па секое субјективно мислење облигационо се врти спрема авторот со навредувачки и омаловажувачки тон. Разбирам не поседува секој потенцијал да биде леп, паметан и богат, во глобала се и жртви на поблиското опкружување од неадекватноста и неприлагодливоста на сопствената личност, али комплексите и фрустрациите пак остануваат, па макар и константо се насочени спрема трето лице. Ова е форум да го ебам, ја незнам што е проклеството да мора професии, кариери, факултети, компетентост, мозок, и слична тиња да се мешаат у секој пост, толку ли е екстаза чуството ако затупите некого? Ебате народот. Getafuckingreallife.

Патем очекуваав да го спомнеш бог .
Повторно тапа пример , идеата за бог доаѓа од материјалните манифестации во нашиот живот кои ние не можеме сеуште да ги објасниме или во минатото нашите претци не можеле да ги објаснат .
Fail again

Ти мене МОРА да ме зебаваш....
Фала шо ми објасни зашо луѓето веруваат во Бог.
НЕ ЗНАЕВ!
Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..
Прочитај го ова уше десетина пати за да сфатиш шо сакам да кажам...

Уствари почекај...

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..
....
Не ми е гајле од каде е идејата, битно е дека таа постои за разлика од материјата за која НЕМА доказ дека РЕАЛНО постои.

А така.
И да те поздравам со постот на МилеЈебо, откако го издискутиравме мојот академски живот на темава, дај да појдеме на други теми да продискутираме за мојот соцјален/љубовен и сексуален живот.
Фала фалафала:

Што е примарно, материјата или идеата?
" [FONT=&quot]Наместо да ги гледаме животот , свеста и материјата како три изолирани феномена , би било подобро да зборуваме за животот – свеста – материјата како за единство на само наизглед одвоени предмети кои се меѓусебно зависни и кои произлегуваат од една стварност која е надвор од нашата перцепција.[/FONT]
[FONT=&quot]Според тоа , клучот за потеклото на животот лежи во невидливиот, нефизичкиот аспект на универзумот . Ни едно индивидуално створење , независно од тоа дали е особа или планета не е никогаш потполно автономна , бидејки секој е споен ,физички и нефизички со сите други аспекти на космосот". [/FONT]- Вернадски

Ти мене МОРА да ме зебаваш....
Фала шо ми објасни зашо луѓето веруваат во Бог.
НЕ ЗНАЕВ!
Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..
Прочитај го ова уше десетина пати за да сфатиш шо сакам да кажам...

Уствари почекај...

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..

Идеја за Бог има.
Матерјален доказ нема..
....
Не ми е гајле од каде е идејата, битно е дека таа постои за разлика од материјата за која НЕМА доказ дека РЕАЛНО постои.

А така.
И да те поздравам со постот на МилеЈебо, откако го издискутиравме мојот академски живот на темава, дај да појдеме на други теми да продискутираме за мојот соцјален/љубовен и сексуален живот.
Фала фалафала:

Леле муабетов -.-
Од кај доказ дека идеата постои? :) Mожеби тоа е само идеа дека идеата постои, а дали идеата дека идеа постои е идеа? Исто ко што fail at failing е сеуште fail a не win?

Наравно, морав и ја да пишам нешто безвезе, да се уклопам у тема.
Значи, Маги, никој не спори постоење на идеа. Тоа е океј. Али ја не се слагам со тебе дека за да постои материјалното мора да постои идеа за него. Ти си се сметаш за субјективен идеалист, ја сметам дека тој дел од филозофијата е најголем пис оф факинг шит на планетава, нај егоистрипана тиња произведена од, damn, умни луѓе.
А што се однесува за доказ, збор шо го користиш болдиран и подвлечен. Ја ти дадов доказ дека твојата идеа нема никаква врска со постоење на материјата. И, наравно, неможеш да ми кажеш дека идеа на некој друг ја создала таа материја, пошо тој некој друг во твојот субјективен идеализам не постои.
На крај краева, идеите ги произведува мозок. Материален мозок. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom