Материја или идеа?

Мене ова ми докажува дека идејата сепак постои и без матерјализацијата на тие нешта.
Без разлика дали биле/се/ќе бидат матерјализирани.

Сега ќе си играме дрн дупка, во твоите неспојиви логички заклучоци ќе не влечеш и нас?

Што е примарно, ИДЕЈАТА или МАТЕРИЈАТА!?

Знаеш да ни кажеш, и патем зошто истото е примарно?

Не знам на кого и што сакаш да му докажеш!

Сега ќе си играме дрн дупка, во твоите неспојиви логички заклучоци ќе не влечеш и нас?

Што е примарно, ИДЕЈАТА или МАТЕРИЈАТА!?

Знаеш да ни кажеш, и патем зошто истото е примарно?

Не знам на кого и што сакаш да му докажеш!

ИДЕЈАТА!
И не ми се дери:)
Затоа што идејата постои пред да се матрејализира нештото и постои независно од материјата.

И на никого ништо не се обидувам да докажам, мој став е тоа.
И не ми се дери!!=пп

А идејата би постоела да не е произведена од материјален мозок? :)

Што е тоа Идеја а што е Материја? Може некој да дефинира? :raz:

definiranjeto e formatiranje na pojmovite i mojot profesor po filozofija me ucheshe da neodam na debati bez definicija. definicija: ideata e samo format na postoenje na materijata. shtom postoi materijata taa ima forma i shtom e so forma mora da e materijalno. na primer formata na svit dedot (svetiot dux) nikoj nemoze da ja prikaze poradi shto negovoto materijalno postoenje e up to everybody's believe. materijata nemoze nitu da se sozdade nitu da se unishti spored konstatacijata za kolichinsko zapazuvanje na istata pred i posle reakciite na preureduvanje a sletstveno na toa istoto vazi i za ideite. znachi kako gi ureduvate ideite taka ja ureduvate materijata.

kakvo e postoenjeto na ovaa bukva:

A

materijalno ili idealno?
slOvOtO_A AsO slAvAtA_O
go nadzivea i big-bangot
A E MAT | MAT E A

Consciousness And The Point Of Existence

From the static lever law it is obvious that LEVER is system of Material Points where every Material Point is global representative imbalance sum of its own local SUBLEVER. The lever is like program that contains data and the material points are like data structures that contain programs. The data is nested within the program and the program is nested within the data. One lever represents life form if vertically along its hierarchy it has at least one cyclic inner connection between its material points. Once brought to life, the tendency of the lever to keep at least one such cyclic inner connection is its survival urge. In a cyclic hierarchy the summing of the imbalances is recursive giving the lever ability to increase, decrease or highly unlikely pass the imbalance unchanged. This makes the living levers predetermined for intelligent behavior. Intelligence is such a management of the lever that maintains the imbalance of all the material points locked by norm within the range [LowLimes, UpLimes]. Where to it weights there it must go: Zero norm of imbalance is dead balance (no motion), infinite imbalance by norm is hellishly painful chaos (unable to stand it) and norm of imbalance near one is manageable life (moderate controllable motion). In my opinion, all the levers share same space and if they are all part of one i.e. hooked together then they represent UniCLeverse. Otherwise they are locally isolated in the Global MultiCLeverse. In the process of observing the outside reality, knowledge is the respective model of the reality created in the lever's memory. To create a virtual model of reality the brain must reconfigure so it can copy the reality and that requires creation of new sublevers. The ratio/degree of similarity between that virtual model stored in the lever’s memory and the outside real one is consciousness. The highest level of consciousness is when a lever knows its self. It would be like camera absorbing the image emitted from a screen and feeding the screen with the generated signal – result same picture within the same picture. “Knowing my self” type of consciousness is the ultimate victory in life and The Very Point Of Existence.

ИДЕЈАТА!
И не ми се дери:)
Затоа што идејата постои пред да се матрејализира нештото и постои независно од материјата.

И на никого ништо не се обидувам да докажам, мој став е тоа.
И не ми се дери!!=пп

Значи ти со овоа кажуваш дека не си субјективен идеалист, туку се тртиш кај објективизмот на идеализмот, и сакаш да ни кажеш дека душата(идејата) постои пред да постои материјата.

Како тоа ќе ни го докажеш нас, или да ни демонстрираш мал елаборат во врска со твоето мнение дека и зошто идеата е пред материјата, односно материјата само како креациј на идеата.

Како надвор ор субјективните рамки ти ќе направиш дури и најголемиот субјетивец да му го узурпира доменот на логикување и импутира поглед кој навистина би се зел како објективно така и субјективно вистинит и непробушлив.

Значи идеата постои пред материјата, а тоа го знаеме .... ?

ИДЕЈА=мисла или концепт кој постои во нашиот мозок како резултат на мозочна активност.

значи е производ на менталната активност односно на одредени биохемиски процеси во нашиот мозок.

потоа можеме идејата да ја поистоветиме и со план,или пак шема
па дури и со мислење.

ај ако може како идеалистка да ми ја објасниш контрадикторносва-значи мислата,идејата е највисокиот степен на реалност-ова тврди дека сите објекти(и искуства) се субјекти.....или во превод минералите и растенијата(објекти!!!) и растение имаат субјективитет?????????

П.С. МОЖЕ ОДГОВОР?????

и најважно објектите се МАТЕРИЈА и постојат еве доказ...како прво еден ист објект РАЗЛИЧНО се перцепира а не може еден ист објект да има повеќе манифестации и физиката вели дури еден премет не може во исто време да биде на две места....на пример телефон за 3-да биде добар за 2-да не чини а за мене да не постои..

Исто.одговор??

перцепцијата оттука е ирелевантна и идејата исто...понатаму создавање автомобили ова она иновации не било ПРВЕНСТВЕНО од идеја туку повеќе би рекол општеството е така организирано зарем немале профит од тоа...секако треба првен мотив за нешто па потоа ќе одиме понатака...пример гледам јака типка и сум мотивиран да и загазам е сега доаѓа идејата во моето кутро мозоче ќе се свртат некои мислички под дејство на хемијата во мозокот:wink:

ИДЕЈА=мисла или концепт кој постои во нашиот мозок како резултат на мозочна активност.

значи е производ на менталната активност односно на одредени биохемиски процеси во нашиот мозок.

Значи според тебе идејата е материја всушност :jaj:

Значи според тебе идејата е материја всушност :jaj:

Леле! ТЕ МОЛАМ исклучи се од темава, ТЕ МОЛАМ те преколнувам!
Буцио ми е на игнор, сеа треба и тебе да те стаавам?
Не упропстувај убава тема со твојата неукост и неспособност за читање сложена проширена реченица. ТЕ МОЛАМ *клечи*

односно на одредени биохемиски процеси во нашиот мозок.

(
докажано е мисли на турбофолк у твојо мозок работи закржлавенио дел на мозокот...мисли на попмузика малце понапредниот-слушај нирвана-И.Т.Н значи различни делови односно различни биохемиски процеси)
да не бегаме од контекс зарем не сум јасен идејата исто така ја изедначуваат и со план еве на пример план за продажба....дали планот за продажба за 3-от квартал и идејата се материја:uvo:

Мозокот е материја,а свеста е во мозокот(материјата).

Јас - материјалист :smir:

Што е тоа свест, а што е материја?

Ете мозокот е составен од материја (сива маса, бела маса итн...), од ткива, од клетки... А каде се наоѓа мислата, свеста, во каков облик е....

Човекот не може да ги сфати овие работи (освен деданое :wink:). Исто како бубачка да ја учиш да чита.

Што е тоа свест, а што е материја?

Ете мозокот е составен од материја (сива маса, бела маса итн...), од ткива, од клетки... А каде се наоѓа мислата, свеста, во каков облик е....

Човекот не може да ги сфати овие работи (освен деданое :wink:). Исто како бубачка да ја учиш да чита.

Да,мозокот е составен од материја.Со некоја посебна активност на материјата се создава идејата.За разлика од тоа,никој од идеја не створил материја :smir:

За обликот на свеста,различен е кај секој :) Црна,бела,розова,секаква ја има :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom