@ Магде
Викаш дека таа материја која постоела првично мора да потекнува од идеа. И многу се лажеш затоа што идеата е последица на дејството на материјата врз нашите сетила. А човекот како една од подоцнежните фази на материјата е способен да ја емитира таа идеа.
Аналогно на тоа, човекот како материја создава идеа. А пак ова нè влече на фактот дека материјата всушност е предокот на идеата.
Атомите не настануваат од идеам туку од материја. А од што настанала материјата не е познато, но сигурно е дека не е настаната од нешто кое следело после неа.
И кога веќе кажа дека си субјективен идеалист, како тогаш не верува во небото кога ти него го перцепираш. Точно дека тоа не се облаците, ѕвездите, сонцето и што сè не. Меѓутоа онаа сина материја која ја глдаш преку ден, и она црно пространство (значи каде нема ѕвезди и слично) е самото небо. Всушност глупаво е да се каже дека од земјата го гледаме универзумот кога гледаме само еден дел од него. Епа тој дел кој го гледаме (и воедно е материјализиран) е определен со зборот небо.
Сме создадени од нешто, ама пред да не создадат морало да има идеја нас.
Сепак сме создадени да функционираме совршено, нашите тела се создадени да функционираат совршено, создадени сме со спротивности(машко/женско) и сето тоа функционира совршено.
Ако тоа е напревено без идеја, ако сме создадени прво како материја а тек после на некој му текнало дека, да, функционираме совршено, тогаш во ред.
Ама сепак, кога некој човек се обидува да измисли нешто ново-прво има идеја за тоа нешто, како би го направил тоа нешто за да функционира совршено. Не може некој да направи кола-а после да сфати дека таа функционира совршено.
Што се однесува до небото-значи небото не постои како материја. Постојат облаците/ѕвездите/сонцето/месечината итн.
Точќно е дека ние сето тоа го викаме небо, јас не го оспорувам тоа.Всушност, на многу апстрактни работи им даваме име и ги “матерјализираме“ за да функционираме во општеството.
Но тоа не значи дека тие работи навистина постојат, но иако нема матерјално-има идеја за тоа.
Затоа велам дека идејата е примарна.
Ајде ти еве кажи ми, прво имаш идеја за кафе-или кафе?
Идеја за венчавка-или венчавка?
Идеја да напишеш пост-или пост.....
Диносурусот постоел некад, ама постои и денес!
Човекот постоел некад, постои и денес!
Сијалицата, не постоела некад, ама постои денес.
Не е само до идејата, туку и до нејзино материјализирање(реализирање). За тоа да се случи потребни се околности, кулминација...
Мене ова ми докажува дека идејата сепак постои и без матерјализацијата на тие нешта.
Без разлика дали биле/се/ќе бидат матерјализирани.
Сеа ме убедуваш дека пред да се родиш ти, не постоело ништо.
Односно коа се роди ти, земјата почна да кружи околу сонцето, светот почна да работи?
Кој имал идеа да се деси БигБенг-от?
Кој имал идеа да настане земјава?
Или, ако си верник, кој имал идеа да настане Бог?
Или чекај, Бог е идеа? За да настане идеа потребна е идеа..?
Јајцето или кокошката?
Сеа ти мене не ме читаш убаво, или така ми се чини?

Секако дека постоело се, ама тоа е зашто други луѓе имале перцепција за тие работи.
И да, Бог е идеја.
Примарна идеја која е способна да создава.
Креаторска идеја, примарна..ју нејм ит.
Зашо ја до сеа се неам сретнато со матерјален Бог, а со идејен се среќавам секој ден...
И..идејата за кокошката/јајцето
Еволушн тиори е точна според сите можни научни и истражувачки дисциплини кои се применети врз таа тероија.
Њутн ти е многу поедноставен пример за тоа. Му текнало него еден ден за гравитацијата, така? Му дошла идеа, така?
Гладиус бе...
Која еволушн теори жити мене..
Не само што не е докажана туку и фалат многу работи кои тек допрва треба да се откријат..АКО се откријат воопшто.
Сега за сега останува само
теорија за еволуцијата...
теорија=идеја.
Шо се однесува до гравитацијата-гравитацијата постоела, но кој знаел за неа?
И така дошол на свет чичко ти Њутн на кого му дошла идеја за гравитацијата.
Пред тоа-таа не постоела, исто како што не постојат марсовци, исто како шо не постои Бог како матерјализирани нешта.
Поентата..Работите може да постојат независно од тоа дали сме свесни за нив, но стануваат реалност тек откако ние ќе имаме идеја за нив.
За да има нешто матерјално МОРА да има идеја за тоа нешто, инаку не постои зашо немаш доказ дека постпои.
Ти можеш да имаш теорија дека постои, но додека не докажеш дека е навистина тука-нема да биде реалност.
А за да докажеш-ти треба идеја.
А битието е сè она што постои.
Значи го негираш постоењето на идејата воопшто?
не небото е материјално но баш таа сина боја која ја гледаме има бранова должина со која се 'спротнува' покрај честичките-останатите бои не можат.
Ентитетот наречен БОГ не постои(бар за мене)
така на новороденчето родителите не постојат-не ги перцепира како такви,малите кученца се без вид..не постојат....
Боите се идеја, односно одбивање на зраците блабла..
Матерјално не постојат.
БОГ не постои за тебе, ама постои идејата за него.
Како бе родителите на новодоренчето не постојат?
Шо збориш? Оно не ги перцепира, ама они се перцепираат меѓусебе.