Македонско фудбалско првенство

• Креатор на темата Креатор на темата Prime
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде шампион на Македонија во сезоната 2023/24?

• Вкупно гласачи
    80
  • Гласањето е завршено на .
Си пукаме у здрава нога. Јас лично со екипа ги гледавме утакмиците против Номе Каљу и Дуделанж, и нормално бевме за Шкендија. Еколог е една од поуспешните фирми во МК, плаќа висок данок и е општествено одговорна компанија со милионите инвестирани во најпопуларниот спорт.
Има проблеми кои треба да се средат со навивачката култура, ама за парче месо, цела крава закла со коментаров погоре

Ti si pukas, samo use ne sfakas... Idi gledaj gi pak.

Се се ама не ми е јасно ај Пелистер и Беласица да се споменуваат ама ако терате по правила оти никој не спомена дека струга и борец треба да отпаднат сите се запнаа вардар да бил шампион а немаат струја да платат треба со борчот да не одат под стечај и во 3 лига

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Се се ама не ми е јасно ај Пелистер и Беласица да се споменуваат ама ако терате по правила оти никој не спомена дека струга и борец треба да отпаднат сите се запнаа вардар да бил шампион а немаат струја да платат треба со борчот да не одат под стечај и во 3 лига

treba da ima plej of prvite 2 vtoroligasi so poslednite 2 ekipi. najjakite 10da igraat prva liga. vardar zasluzeno si e prv i treba da e sampion.

ne se sekiraj za dolgot na vardar, toa e sitnish, neka projdat izbori pa ke vidime koj ke go plati.

Стварно? :pos:
Ај па ако се завршеше првенството и ако освоеја титула требало да не им ја дадат дека струја не платиле.

treba da ima plej of prvite 2 vtoroligasi so poslednite 2 ekipi. najjakite 10da igraat prva liga. vardar zasluzeno si e prv i treba da e sampion.

ne se sekiraj za dolgot na vardar, toa e sitnish, neka projdat izbori pa ke vidime koj ke go plati.
А зошто да има плејоф кога јасно си е правилото, најлошите две од прва отпаѓаат, најдобрите од втора влегуваат, додека вториве првично играат бараж меѓусебе па победникот игра бараж со осмопласираниот од ПМФЛ и готово, ако лигата веќе мора стрикно да брои 10 клубови.

Дали заслуживте да бидете прогласени како шампиони, заслуживте, но бесот поради несоодветната одлука на ФФМ не ја истурајте на погрешно место врз оние кои заслужено си влегоа во ПМФЛ, знаете каде е ФФМ седиштето, протест таму како што прават сите добри организирани навивачки групи ширум Европа и Светот кога федерацијата е против нив и се изборете за тоа што го заслужувате.

Си пукаме у здрава нога. Јас лично со екипа ги гледавме утакмиците против Номе Каљу и Дуделанж, и нормално бевме за Шкендија. Еколог е една од поуспешните фирми во МК, плаќа висок данок и е општествено одговорна компанија со милионите инвестирани во најпопуларниот спорт.
Има проблеми кои треба да се средат со навивачката култура, ама за парче месо, цела крава закла со коментаров погоре
Проблемот со навивачката култура ни најмалку не допира до мене, значи нема место во светот каде навивачи едни на други не си посакуваат смрт или се навредуваат, тоа е сосема природна работа и постои секаде и од секогаш, а не пак во ваква средина како нашата, каде што имало војна пред две децении.

Едноставно не можам да навивам за екипа која не е со македонски предзнак, која е симбол на секој еден Албанец во РМ, екипа за која знае и навива и старо и младо во секое албанско планинско село, екипа која е симбол на нивната идеологија која се коси со нашата, а тоа е прашањето за територија.И тука се завршува приказната за подржување на екипа како Шкендија.Истото важи и за Слога, само што се однесува на Скопје и Скопско, партиска екипа на албанската партија која е на власт, партиски навивачи кои ете ако одиш да ги гледаш некогаш во ЛЕ, нема да слушнеш никакви навреди, и ќе речеш дека се група за пример, без да знаеш дека се многу полоши од тие што скандираат мртов каур добар каур.

Ова си е мое лично мислење и убедување, го почитувам твоето иако е погрешно, секој има право на избор дури иако е погрешен.

А зошто да има плејоф кога јасно си е правилото, најлошите две од прва отпаѓаат, најдобрите од втора влегуваат, додека вториве првично играат бараж меѓусебе па победникот игра бараж со осмопласираниот од ПМФЛ и готово, ако лигата веќе мора стрикно да брои 10 клубови.

Дали заслуживте да бидете прогласени како шампиони, заслуживте, но бесот поради несоодветната одлука на ФФМ не ја истурајте на погрешно место врз оние кои заслужено си влегоа во ПМФЛ, знаете каде е ФФМ седиштето, протест таму како што прават сите добри организирани навивачки групи ширум Европа и Светот кога федерацијата е против нив и се изборете за тоа што го заслужувате.

od kaj toa zasluzeno vleguvaat vo prva liga? zasluzeno bi bilo koga bi se doigralo prvenstvoto. vaka e nezasluzeno. ako veke nosime solomonski resenija ona sto go spomnav e fer.

okulu titulata, da bese pomala razlikata ke sfatev ama ne e. vardar nema zarazeni i jasno do sega kazuva deka e za da se igra. realno ako gledame nie veke igravme so sekogo doma/gosti ednas, vo juzna amerika na primer sistemot e takov da si imaat proleten i leten sampion. bi rekol i ok ajde eve nekoj da moze da ne stigne ama nema takov, nie ja zgolemivme prednosta. utre da igrame sileks bi bil bez pola tim, renova i skendi suspendirani ili isto bez pola tim a prasanje e i skupi i struga kako bi bile spremni. fakt e deka bez problem ke se prosetame. istoto jas ne gledam deka moze da se kaze za belasica ili pelister.

od kaj toa zasluzeno vleguvaat vo prva liga? zasluzeno bi bilo koga bi se doigralo prvenstvoto. vaka e nezasluzeno. ako veke nosime solomonski resenija ona sto go spomnav e fer.

okulu titulata, da bese pomala razlikata ke sfatev ama ne e. vardar nema zarazeni i jasno do sega kazuva deka e za da se igra. realno ako gledame nie veke igravme so sekogo doma/gosti ednas, vo juzna amerika na primer sistemot e takov da si imaat proleten i leten sampion. bi rekol i ok ajde eve nekoj da moze da ne stigne ama nema takov, nie ja zgolemivme prednosta. utre da igrame sileks bi bil bez pola tim, renova i skendi suspendirani ili isto bez pola tim a prasanje e i skupi i struga kako bi bile spremni. fakt e deka bez problem ke se prosetame. istoto jas ne gledam deka moze da se kaze za belasica ili pelister.
Заслужено затоа што биле први во моментот на прекин на првенството, тоа што треба да вие крунски доказ за вие да сте прогласени за шампиони, ама место тоа сами си пукате во здрава нога.

По истава логика и со која ние незаслужуваме и вие незаслужувате, бидејќи да разликата е голема, но е достижна, многу хипотези се во игра тука, што ќе беше, ако беше, но реалноста е таа според мене , Беласица, Пелистер ПМФЛ, Вардар шампион за оваа сезона, купот можеа да го доиграт крајот на Јули од ко ќе минеше кризата во оние со Корона и толку, се друго е само млатење празна слама.

Не знам зошто мислиш дека бесот се истура кон Пелистер и Беласица, поентата е, ако они заслужено влегле во Прва лига со под 70% одиграни мечеви, како Вардар не може да биде прогласен како шампион бидејки имало под 70%? И одлуката да нема испаѓање беше смешна и нелогична, целава ситуација делува на наоѓање најудобно решение за одредени клубови и фаворизирање на одредени, нема тука никакви правила ниту логика во одлуките што ги носи ФФМ

во ваква ситуација, било која одлука и да се донесе - ќе биде погрешна.

сепак, кога веќе се прогласува прекин, а во сите други европски првенства каде што се прогласи прекин се прогласи и шампион, треба и кај нас. не се прогласи едно во Холандија, ама па таму само заради тоа што ситуацијата е многу комплицирана бидејќи Ајакс и АЗ се први со исто бодови.

побогу, во Босна го прогласија Сарајево со само 3 бода пред Жељезнилчар...

На ТВ ги глеавме до душа :)
jas na stadion gi gledav i moram da priznam deka gi trijev ocite od sto bev vcudoviden koga zabelezav kolku tazni bea makedonskite novinari posle neuspehot na shkendija, nervozni so solzi vo oci, puknaa od maka. makedonija koga gubi ne sum gi videl takvi. togas nauciv kolku ljubov mozes da si kupis so akreditacija, sendvic i pijalok :)

pa kolku sto znam toa ne se sluci, a i nemaa plan na primer manchester united da igraat mesto leicester vo LS bidejki imaat podobar rejting ili pa tottenham vo LE mesto wolverhampton. ete vo francija kade sto ja prekinaa sezonata za evropskite mesta vazi aktuelnata tabela, kolku sto zabelezav segde e taka. ako nema manipulacii togas i vo makedonija ke bide taka.
Фала богу што не се случи..оти сакам Ливерпул да биде првак после 30 години...како сака нека биде, ниту Шкендија заслужува да игра во Лига на Шампиони, а па Силекс ќе не угоди сите со некоја катастрофа...а за Вардар што нема да се прогласи шампион, па ич не ми чуе, чак што више ми годи :icon_lol: ...а што не е фер, тоа е друга работа :toe:

Заслужено затоа што биле први во моментот на прекин на првенството, тоа што треба да вие крунски доказ за вие да сте прогласени за шампиони, ама место тоа сами си пукате во здрава нога.

По истава логика и со која ние незаслужуваме и вие незаслужувате, бидејќи да разликата е голема, но е достижна, многу хипотези се во игра тука, што ќе беше, ако беше, но реалноста е таа според мене , Беласица, Пелистер ПМФЛ, Вардар шампион за оваа сезона, купот можеа да го доиграт крајот на Јули од ко ќе минеше кризата во оние со Корона и толку, се друго е само млатење празна слама.

Vo vtora liga ako ne se lazam se odigrani 16 kola a vo prva 23. Ne e odigran ni eden krug doma gosti a bodovnata razlika e 4 boda zapad i 3 boda istok. Prva liga posle prviot krug doma gosti razlikata bese 6 a sega e 10 boda. Ostaj toa, ama nasite najbliski konkurenti imaat seriozni problemi da sostavat ekipa, sileks ima mnogu stranci sto ne se vo MKD a iskra 2ca koronisani plus koj znae kolku ke bidat narednava nedela (pretpostavka imale kontakt so tie 2ca na trening i slicno). Zgora na toa ni edniot ni drugiot konkurent ne e vo sostojba da trenira. Za da gi imalo tie famozni 70% na sto se vadi FFM nas ni fali EDNO kolo, koe i da ne se odigra (slobodno neka im gi dadat sluzbeni 3te boda na nasiot nareden protivnik) pak sme PRVI so +7. Taka da ova ke bide samo use edna od mnogute NEPRAVDI naneseni kon Vardar i potvrda na vazilskiot odnos na nekoj klubovi kon sip+arskata metrica.

Realno glupavo e da se prosiruva ligata so ogled na totalniot nekvalitet i budzetite na 90% od klubovite taka da mora da ima nacin kako da ima ispaganje i vlez. So ogled na okolnosite vo prva liga moze i ke se resi toa, ete neka izigraat uste edno kolo i neka ja priznaat tablata kakva sto e, ama vtora liga tesko neka ke moze da se doigra do zadovolitelno nivo i ke treba da ima solomonsko resenie. Mene mi e seedno kako toa ke se resi, ama treba da se resi, vo FFM se plateni da najdat resenie a ne da teraat politika. Plej of so momentalno prvite e fer, ete im se priznava trudot pa neka se dokazat so soodvetnite prvoligasi. Skopje i Bregalnica bi bile zagrozeni vo takva situacija moze i oni treba da se uklucat vo nekakov plej of ali deka treba da ima ispaganje apsolutno treba.

Не знам зошто мислиш дека бесот се истура кон Пелистер и Беласица, поентата е, ако они заслужено влегле во Прва лига со под 70% одиграни мечеви, како Вардар не може да биде прогласен како шампион бидејки имало под 70%? И одлуката да нема испаѓање беше смешна и нелогична, целава ситуација делува на наоѓање најудобно решение за одредени клубови и фаворизирање на одредени, нема тука никакви правила ниту логика во одлуките што ги носи ФФМ
Ако не се лажам, Струга е милениче на Сејдини и затоа нема испаѓање и тука има најголемо фаворизирање. Наводно ќе се прогласел најдобар стрелец? А како тоа ако лигата е неважечка? Многу безвезна одлука. И ако веќе влегле Пелистер и Беласица, можело да се стави бараж па Борец да игра со Брегалница, а Скопје со Струга (или обратно). Ќе мора да се притисне ФФМ за да прогласи шампион. Првенството не се прекина во октомври па да се поништува. o_O

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom