Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Зградите што ги изградија и ден денес имаат доста празни станови.

Би ти предложил малку да се прошеташ по населбата Чаир и по Топанско Поле и да видиш што е доста празни станови во новите згради. Во новите згради во Чаир и Топанско, скоро пола од становите се ПРАЗНИ.

Би ти предложил малку да се прошеташ по населбата Чаир и по Топанско Поле и да видиш што е доста празни станови во новите згради. Во новите згради во Чаир и Топанско, скоро пола од становите се ПРАЗНИ.
Слободно.....прошетај и од другава страна на Вардар.Празни станови колку ти душа сака.....

Па одвоени ти се родените во странство од родените во Македонија веќе едно 7-8 сигурно.
Под 50% од родените во Македонија,а ти и натаму теши се бидејќи си видел еден провинцијалец како плаќа кирија во Чаир.

Да, да, оние кои не се пријавуваат дека живеат во странство, сигурно ги пријавуваат своите новородени деца по македонските матични книги како родени во странство.

Секој оној што ќе престојува во странство повеќе од 90 дена, мора да се пријави дека е во странство, единствено заради статистичка евиденција и тие што се пријавиле дека не се во државава, а добиле дете, си го пријавуваат во матична книга како дете родено во странство.
Ама работата е што многу иселеници не се пријавуваат дека живеат во странство.[DOUBLEPOST=1402613769][/DOUBLEPOST]
Слободно.....прошетај и од другава страна на Вардар.Празни станови колку ти душа сака.....

Сигурно нема 50% празни станови во новите згради од твојата страна на Вардар.

А еве и во мојава зграда, има еден влез со 12 стана, а само 4 фамилии живеат.

[DOUBLEPOST=1402614187][/DOUBLEPOST]
Иначе ти знаеш за некој пример за провинцијалец што земал стан под кирија во Чаир,јас издадов стан во Кисела Вода на Албанец.И сега треба да зборам како Албанците ја земаат Кисела Вода ?
Има секаков исклучок и секој може да ти даде некој личен пример или впечаток,а тие и те како можат да лажат.

Не би рекол дека се лажам, еве на пример кај мене во комшии, во една зграда, од 15 станови, 13 стана се на газди албанци, а во 6 од тие 13 стана, живеат кираџии Македонци.

Нема да ме зачуди и ако си го подариш станот во Кисела Вода на некои Албанци.

Последно уредено:
Јас мислам дека македонците што си имаат регулиран престој во странство не ги пријавуваат децата овде, а албанците и 50 години да се таму пак ги пријавуваат и добиваат државјанства. Не знам баш како иде таа работа со пријавувањето ама некако нестварно ми е да има толку мал број на македонци родени во странство а имаме толку иселеници.

Иселените Македонци да си ги регистрираа новородените деца во Македонија ќе имавме 95% од новородените во Македонија, само Битола ќе имаше 10.000 новородени секоја година.

Интересни се информациите од статистичарите, дека многу иселени Албанци од Македонија на запад, и таму им се раѓаат и децата, а тие и покрај тоа се регистрирани во матичните книги во Република Македонија. Според статистиката, како да немало иселени луѓе од Струга во 2011/2012, а се запишуваат во Струга како деца родени во странство по 350-370 новороденчиња секоја година. Во Дебар на пример, во 2011-та се запишани 109 деца родени во странство, а во 2012 година дури 125. Слична ситуација има со Гостивар, Кичевијата, Липково итн.

Може повеќе информации да си прочитате на: http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12214713444&id=9&setIzdanie=23081
Ќе издвојам само една реченица од статијава во Нова Македонија “Заклучокот е дека луѓето што заминале во странство и имаат таму родени деца, своите новороденчиња ги пријавуваат според нашиот закон за матично работење, во матичните канцеларии во Република Македонија и со тоа практично не ги откажуваат државјанствата“.

Ќе може некој да даде барем еден пример на Македонци од Австралија, Италија, Германија, Швајцарија итн. кои ги пријавуваат своите новороденчиња во матичните канцеларии во Република Македонија?

Уште поинтересни вести ни доаѓаат од Струга, каде според некоја си статистика имало родено 1247 струшки новороденчиња 2008 г., кои оваа година треба да станат првачиња, но се запишале само 572 првачиња оваа година. Еве да си прочитате: http://lokalno.mk/namalen-brojot-na-prvachinjata-vo-struga/

Најточен статистички податок е ПОПИСОТ, а последниот попис беше бојкотиран од Албанците.

Човече ретка појава си , мора да си некој голем трол.

Од кај ти е веста дека во Струга имало 1247 новородени ?

Еве ти ги бројките со кои се служиме ние нормалните

2005-2012 година

680- 683 - 642 - 700 - 608- 695- 697 - 723

Од кај ги извади тие +500-600 новороденчиња , молим те лепо да ни кажеш?

Еве ти и за основци во учебна 2012/13 , од прво до петто оделение во Струга

651 - 637 - 671 - 649 - 686

Ништо страшно , бројките се поклопуваат , односно не се така страшни.

Најточен податок за тебе се разговорите пред задруга.

Иначе која појава си ти вака што кога ти сакаш се повикуваш на Заводот за статистики , се повикуваш на медиумите .... итн тин ... а кога другите со дупло повише докази настапуваат , ти на тоа викаш дека е фалсификат , монтажа.

Зошто не коментираш на претходните реплики ?

Дали ги виде сликите од матурантите ?

Дали ги виде учениците од основно и средно кои се тестираа за екстерно.

Еве ти шанса да се спасиш од сопствените лаги , на кои само ти веруваш. Излези , истражувај.

Човече ретка појава си , мора да си некој голем трол.

Од кај ти е веста дека во Струга имало 1247 новородени ?

Еве ти ги бројките со кои се служиме ние нормалните

2005-2012 година

680- 683 - 642 - 700 - 608- 695- 697 - 723

Од кај ги извади тие +500-600 новороденчиња , молим те лепо да ни кажеш?

Еве ти и за основци во учебна 2012/13 , од прво до петто оделение во Струга

651 - 637 - 671 - 649 - 686

Ништо страшно , бројките се поклопуваат , односно не се така страшни.

Најточен податок за тебе се разговорите пред задруга.

Иначе која појава си ти вака што кога ти сакаш се повикуваш на Заводот за статистики , се повикуваш на медиумите .... итн тин ... а кога другите со дупло повише докази настапуваат , ти на тоа викаш дека е фалсификат , монтажа.

Зошто не коментираш на претходните реплики ?

Дали ги виде сликите од матурантите ?

Дали ги виде учениците од основно и средно кои се тестираа за екстерно.

Еве ти шанса да се спасиш од сопствените лаги , на кои само ти веруваш. Излези , истражувај.

Има некои вистини во тоа што го пишува битушанец, ако стварно оваа учебна година се запишале само 570 првачиња во Струга , ете нека се запишат уште 30 , пак фалат 100, во 2008 се родени 700 деца во струга

Да, да, оние кои не се пријавуваат дека живеат во странство, сигурно ги пријавуваат своите новородени деца по македонските матични книги како родени во странство.

Секој оној што ќе престојува во странство повеќе од 90 дена, мора да се пријави дека е во странство, единствено заради статистичка евиденција и тие што се пријавиле дека не се во државава, а добиле дете, си го пријавуваат во матична книга како дете родено во странство.
Ама работата е што многу иселеници не се пријавуваат дека живеат во странство.[DOUBLEPOST=1402613769][/DOUBLEPOST]

Сигурно нема 50% празни станови во новите згради од твојата страна на Вардар.

А еве и во мојава зграда, има еден влез со 12 стана, а само 4 фамилии живеат.

[DOUBLEPOST=1402614187][/DOUBLEPOST]

Не би рекол дека се лажам, еве на пример кај мене во комшии, во една зграда, од 15 станови, 13 стана се на газди албанци, а во 6 од тие 13 стана, живеат кираџии Македонци.

Нема да ме зачуди и ако си го подариш станот во Кисела Вода на некои Албанци.

Го повикувам @Beric Dondarrion да биде сведок.

Еве ти потврда дека во Чаир македонците можат да живеат мирно , во 6 стана дошле македонци (што би рекол ти каури) под кирија.
Дури и од внатрешноста имало полно кираџии во Чаир.

Имало кираџии Македонци у Чаир и тоа е доказ дека Македонците у Чаир живеат мирно?!

Никако не е доказ секојдневното претепување, каменување црква, залутани куршуми у фасада и сето она за кое гледаме секојдневно по медиуми, се она што ни го кажуваат тие Македонци и просто се што до сега се случуваше.

Не, не, не фактот дека имало Македонци под кирија значело дека живеат мирно.

:tapp:

^^ I toa sto godisno se iseluvaat minimum 100 makedonci , sigurno ne begaat od sto im cvetaat rozi.

^^ I toa sto godisno se iseluvaat minimum 100 makedonci , sigurno ne begaat od sto im cvetaat rozi.

И ти си во право, но и јас што да правам, едниот ми вели дека македонците се доселуваат во Чаир , другиот вели дека се применува етничко чистење врз нив ... и јас сум рекол дека не е лесно да се живее во Чаир , но главната причина зошто македонците се иселуваат од Чаир е тоа што и они сакаат да се постројат покрај своите, и албанците кои се во неповолни позиции , ги продале своите имоти , знам и јас случаи што албанци се престоиле покрај своите.

Во последните шест години од Чаир се иселени 769 македонци (миграционо салдо). Уште 513 македонци помалку има последните 5 години заради негативниот прираст.
Севкупно за 5-6 години има 1300 македонци помалку во Чаир.
А пошто попис не е спроведен веќе 12 години , значи дека во Чаир денес има околу 2600-3000 македонци помалку.

Овие бројки се за тие кои разбираат , а со муштериите на задругите не можам да излезам на крај.

Едно нешто не ми е јасно.Ако се Албанците 500 000 да речеме,годишно има 3000 умрени лица.Македонците да речеме 1.300 000 морталитет - 14 000.не ми штима нешто.
1.Или се Албанците многу здрава нација
2. Или не ги евидентираат како починати и не вадат матична книга на умрените (а чисто сумњам дека за много од нив и вадат,по тоа затуцаните села)
За наталитетот нема да коментирам,спорен ми е морталитетот.

Едно нешто не ми е јасно.Ако се Албанците 500 000 да речеме,годишно има 3000 умрени лица.Македонците да речеме 1.300 000 морталитет - 14 000.не ми штима нешто.
2. Или не ги евидентираат како починати и не вадат матична книга на умрените (а чисто сумњам дека за много од нив и вадат,по тоа затуцаните села)

Одговорот лежи во партија. <3

А бе добро битно највише статуси/твитови/форумски постови по глава на жител имаме така да нема врска темава, само џабе паника крева. (y)

3. Старосната структура им е таква.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom