Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Каде исчезнаа 40.000 ученици и 27 основни училишта?

Бројот на основни училишта се намалил од 1.015 во 2003 година на 988 во минатата година, што значи дека во изминативе десет години се затворени 27 основни училишта низ Македонија, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика.

Во истиот период, бројот на паралелки пораснал од 10.200 на 10.877 додека бројот на ученици во основните училишта се намалил од 231.868 во 2003 година на 191.051 во 2013 година. Математиката покажува дека за десет години во основното образование бројот на ученици се намалил за 40.817.

Спротивно на овој тренд на намалување на училиштата и на учениците, бројот на наставници во основните училишта се зголемил од 13.733 во 2003 година на 17.219 во минатата година, што е зголемување за 3.486 лица.

Dojde vreme poke uciteli nego ucenici da ima. Ja iskreno ne znam sto vi e cudno tolku. Na strana toa statistiki od Makedonskite institucii koj mozebi se validni ili ne, sami poglednete ja vasata okolina. Nemozam da dokazam ama po moe mislejne poveke lugje od vnatresnosta na Makedonija se odseluvaat nego lugje od Skopje oti ima dva vida migracija vo Makedonija: se selis vo Skopje ili se seslis nadvor. Osven vo letnata ili odmorna sezona, gradovite se polapusti. Go zemam Kicevo kako primer. Porano imalo preku cela godina lugje, sega edvaj od krajot na Juli do srede Avgust ko ke se dijasporcite dojdeni, posle pak stama. Se poveke familii se odseluvaat posebno sega, ko nemaat precki so Bugarskite pasosi. Toa se dva vida iselenici: zanaetdzii (soferi, gradezno strucni rabotnici, itn.) i visokokvalifikuvani lugje (doktori, studenti koj posle postdiplomskite studii ostanuvaat tuka). I lugje od Amerika mi kazale deka mnogu studenti koj preku studentski vizi posle vo SAD si ostanuvaat i ne ni mislat za nazad. Edino po nekoj penzioner koj se vraka mozete da zabelezite no brzo im se rusuva idilnata slika za Makedonija koja ja imale dur bea vo stranstvo.

Makedonija, kako i mnogu drugi Evropski drzavi, e na dobar pat da stane Gentokratija kade sto ima vladeejne na starite. Penzionerite se i ke bidat najmokjnata grupa posto e najbrojna i od niv ke zavisat izbornite rezultati. Zatoa i ke prodolzi ovaa politika so davajne beneficii, pogolemi penzii, bezpari banji itn a za vozvrat mladi dobivaat edno golemi NISTO. No za razlika od jakite drzavi koj imaat priliv na dojdenici, vo Makedonija samo ke dojdat penzionerite za da si ziveat tuka od nivnite stranski penzii.

No za razlika od jakite drzavi koj imaat priliv na dojdenici, vo Makedonija samo ke dojdat penzionerite za da si ziveat tuka od nivnite stranski penzii.
Не се секирај и тие ќе го наебат.
Германија на пример од 2002 до 2012 има по природен пат изгубено 1,7-1,8 милиони жители,а тек во наредните години се очекува експлозија на морталитетот и смалување на фертилната база кога ќе дојдат родените во 90ти на ред.
Германија веројатно ќе стигне до однос 2:1 помеѓу умрените и родените.Самиот директор на заводот за статистика на Германија изјави дека веќе е помината точката од која што нема враќање (што некои што сакаат да шират паника по јутјуб ја надополнија со изјава дека муслиманите ќе ја поклопеле Германија што си нема везе).
Само не знам од каде ќе црпи имигранти Германија за да ги пополни загубите кога и местат од каде што доаѓаат веќе немаат луѓе ?А и друго прашање е до кога ќе го прават тоа ? Додека Германците не станат малцинство ? Не може вечно со имигранти да се одржува стабилна економска,политичка и демографска слика.

Германија на пример од 2002 до 2012 има по природен пат изгубено 1,7-1,8 милиони жители,а тек во наредните години се очекува експлозија на морталитетот и смалување на фертилната база кога ќе дојдат родените во 90ти на ред.
Германија веројатно ќе стигне до однос 2:1 помеѓу умрените и родените.Самиот директор на заводот за статистика на Германија изјави дека веќе е помината точката од која што нема враќање (што некои што сакаат да шират паника по јутјуб ја надополнија со изјава дека муслиманите ќе ја поклопеле Германија што си нема везе).
Само не знам од каде ќе црпи имигранти Германија за да ги пополни загубите,а и друго прашање е до кога ќе го прават тоа ? Додека Германците не станат малцинство ? Не може вечно со имигранти да се одржува стабилна економска,политичка и демографска слика.

Mnogu lugje od cel svet ima nadojdeno vo Germanija i uste ke idat. Mislam posle SAD vo 2013ta najmnogu lugje se doselile vo Germanija (1.2 milioni). Do koga ke prodolzi ne znam, ama deka Germancite ne se zadovolni od toa i se stvaraat tenzii, toa da.

Mnogu lugje od cel svet ima nadojdeno vo Germanija i uste ke idat. Mislam posle SAD vo 2013ta najmnogu lugje se doselile vo Germanija (1.2 milioni). Do koga ke prodolzi ne znam, ama deka Germancite ne se zadovolni od toa i se stvaraat tenzii, toa da.
Они се на раскрсница.....или ќе дозволат целосно менување на етничката слика на Германија,целосно менување на тоа што значи поимот Германец и исчезнување на Германците какви што ги знаеме сега или ќе гледаат да се затворат и да почнат проблемите да ги решаваат како што треба,а не да се лажат секоја година со увоз.

Каде исчезнаа 40.000 ученици и 27 основни училишта?

Бројот на основни училишта се намалил од 1.015 во 2003 година на 988 во минатата година, што значи дека во изминативе десет години се затворени 27 основни училишта низ Македонија, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика.

Во истиот период, бројот на паралелки пораснал од 10.200 на 10.877 додека бројот на ученици во основните училишта се намалил од 231.868 во 2003 година на 191.051 во 2013 година. Математиката покажува дека за десет години во основното образование бројот на ученици се намалил за 40.817.

Спротивно на овој тренд на намалување на училиштата и на учениците, бројот на наставници во основните училишта се зголемил од 13.733 во 2003 година на 17.219 во минатата година, што е зголемување за 3.486 лица.

Бројот на ученици намален е повеќе од 40.000 .... пошто во 2014та имаме деветолетка.

Во споредба со 2000та , бројот на основци е намален за околу 65.000. Страшно.

На пример во Зајас: од 1600 основци на 650

Македонски Брод: 850 на 450

За една година бројот на ученици е намален за 4000, од она што јас израчунав мислам дека кај албанците има 2000 ученици помалку. Не знам дали е од иселување ова или пак тие што завршиле осмо биле побројни од тие што се запишале прво.

За една година бројот на ученици е намален за 4000, од она што јас израчунав мислам дека кај албанците има 2000 ученици помалку. Не знам дали е од иселување ова или пак тие што завршиле осмо биле побројни од тие што се запишале прво.

Од се по нешто.

Бројот на ученици намален е повеќе од 40.000 .... пошто во 2014та имаме деветолетка.

Во споредба со 2000та , бројот на основци е намален за околу 65.000. Страшно.

На пример во Зајас: од 1600 основци на 650

Македонски Брод: 850 на 450
o dardan, pse be strashno?! kamo site deca od krçova da go selat. site tije deca od zajazi se u shviçarska sega i go uçat shkolla tamo i go snaoxhat za zhivotot. e dobro sega, ne uçat site -- nekoj çak go studirat, a nekoj shto imat merak za bizmis se zaposluvat kao prodavaçi na eroin, shferceri na kuravi ili reketari nga duçani. a onije deca shto se shumë talentuar igrat u shfiçarska futbollska prezentacia kao xherdan shaqiri, granit xhaka, valon behrami, ili blerim xhemaili. i sega kazhi mi realistiçno, dali povishe sukces çe imale vo zajazi ili vo shfiçarska? bole decata da go imat toj sukces i da go podobruvat zhivotot, a ne da kupuvat kallashi da pukat za çafkite shto go jadile pçenkata u pole ili da go dishele neçist vazduh u podrum.

Последно уредено:
o dardan, pse be strashno?! kamo site deca od krçova da go selat. site tije deca od zajazi se u shviçarska sega i go uçat shkolla tamo i go snaoxhat za zhivotot. e dobro sega, ne uçat site -- nekoj çak go studirat, a nekoj shto imat merak za bizmis se zaposluvat kao prodavaçi na eroin, shferceri na kuravi ili reketari nga duçani. a onije deca shto se shumë talentuar igrat u shfiçarska futbollska prezentacia kao xherdan shaqiri, granit xhaka, valon behrami, ili blerim xhemaili. i sega kazhi mi realistiçno, dali povishe sukces çe imale vo zajazi ili vo shfiçarska? bole decata da go imat toj sukces i da go podobruvat zhivotot, a ne da kupuvat kallashi da pukat za çafkite shto go jadile pçenkata u pole ili da go dishele neçist vazduh u podrum.

:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

Само не знам од каде ќе црпи имигранти Германија за да ги пополни загубите кога и местат од каде што доаѓаат веќе немаат луѓе ?А и друго прашање е до кога ќе го прават тоа ? Додека Германците не станат малцинство ? Не може вечно со имигранти да се одржува стабилна економска,политичка и демографска слика.

E брат, поставуваш на крај прашање чиј одговор лежи во твојата констатација “нема везе“. Има.

Ко примерот со секирата. Секогаш на предавања го потенцирам.
Старче некое имало секира. Цел живот го служела. Стариов ептен задоволен. Вика „50 години секирава - како се погоди, не ја менувам за ништо“.

И стварно не ја менувал секирата. Освен што три пати ја променил рачката, а четири пати сечилото.
Ама секирата не ја менува.

Се менува и демографската срж.
Има везе. Може не преку ноќ, може не во наш животен век, ама на тло на денешна Германија ќе живеат поинакви... Германци од Германците.

Во време на Малтус “немаше везе“ да се дојде ситуација државите (напредни) да имаат тенденција да имаат повисок морталитет него наталитет.

Инаку, секое општество кое има специфична стапка на фертилитет (помалку од 2.1 дете по семејство) ја преминува рамката која значи „нема враќање“.

Шпанија (според некои извори) има 1.2. :P

Не се сеќирајте за германија со 80 милиони германци 500 год и требаат да се измени демографската слика. Гледајте за мкд со помалце од милион македонци о кои 30% над 60 год катастрофа е тоа за 20 год кога ќе умрат со оваа стапка на наталитет и селење македонци ќе има колку што има скопје жители сега

Има везе. Може не преку ноќ, може не во наш животен век, ама на тло на денешна Германија ќе живеат поинакви... Германци од Германците.
Можеби,ако се продолжи вака.Најверојатно ако се продолжи повеќе нема ни белци да постојат....ама тоа е што би било кад би било и многу далеку од денес.Дур сме ние живи ќе има промени,но сеуште ќе се знае кој е газдата.
На крајот на краиштата кој ти гарантира дека ако се осетат европјаните загорозени дека нема да дојде нов Хитлер што ќе им даде на сите шут карта ? Ле Пен веќе добива избори во Франција, Германците прв пат покажуваат колективна накурченост према странците и враќање на некоја национална гордост, низ цела Европа екстремно десните позиции се најпопуларни од завршувањето на втората светска војна.И тоа не се толку економските причини виновни за растот на нивната популарност.На Британец чии претци доминирале со светот не му е сеедно да гледа како главниот град му изгледа како мешавина на Исламабад, Делхи и Кингстон.
Масовната имиграција веќе повлекува сериозни политички прашања,а во иднина ќе стане уште побитна.

Само погоре имаш промашено што мислам под нема везе.Нема везе дека он такво нешто изјавил,дека му е ставено во уста нешто што не рекол.
Иако веројатно нема везе ни тоа дека муслиманите ќе ја превземат Германија.

А и приказната твоја ме потсеќа на Тригер од Only fools and horses кога ја покажа својата омилена метла на која и сменил 10 дршки и 12 четки(лупам бројки на памет).

Во време на Малтус “немаше везе“ да се дојде ситуација државите (напредни) да имаат тенденција да имаат повисок морталитет него наталитет.

Инаку, секое општество кое има специфична стапка на фертилитет (помалку од 2.1 дете по семејство) ја преминува рамката која значи „нема враќање“.

Шпанија (според некои извори) има 1.2. :P
Остај го Малтус на страна.....друго време, други предвидувања и видувања.Веќе ги симнавме едните ограничувања во експанзијата на популацијата (недоволна продукција на храна, војни, болести), и поради тоа кон крајот на 19от и во 20 век имаме рапдина експлозија на населението.Арно ама почнуваме да ги применуваме тие другите (абортуси,контрацепција, касни бракови итн.).И да,навистина едно време овие вторите доведоа до висок стандард на живеење,само што западот претера.До толку се отиде што ниту едно развиено општество нема ни блиску доволно деца долгорочно да ја одржува својата популација и да одржува благосостојба.Ниту едно човечко општество не нашло начин да одржи баланс висок стандард и доволно деца за проста репродукција. Никој кој што паднал под 2,1 до сега не се кренал (со по некоја година од време на време во краток период после падот).

Ова е веќе uncharted territory.Мислам дека човештвото никогаш не влегло во ваква фаза во своето постоење.Постојат некои изјави и докази дека и античките Грци и Римјани имале такови проблеми пред да почне распаѓањето на нивните цивилизации. Што ќе се случува понатаму е целосна енигма.[DOUBLEPOST=1403205755][/DOUBLEPOST]
Не се сеќирајте за германија со 80 милиони германци 500 год и требаат да се измени демографската слика. Гледајте за мкд со помалце од милион македонци о кои 30% над 60 год катастрофа е тоа за 20 год кога ќе умрат со оваа стапка на наталитет и селење македонци ќе има колку што има скопје жители сега
На 300 милионската Америка во помалку од 50 години целосно и се промени демографската слика. Белците од 90% сега паднаа на едвај 60-65%,а помеѓу родените се околу 50%.
Исто така помеѓу имигранти белците имаат мизерен удел.

Нема толку врска големината на земјата.The bigger they are the harder they fall.

Последно уредено:
Можеби,ако се продолжи вака.Најверојатно ако се продолжи повеќе нема ни белци да постојат....ама тоа е што би било кад би било и многу далеку од денес.Дур сме ние живи ќе има промени,но сеуште ќе се знае кој е газдата.
На крајот на краиштата кој ти гарантира дека ако се осетат европјаните загорозени дека нема да дојде нов Хитлер што ќе им даде на сите шут карта ? Ле Пен веќе добива избори во Франција, Германците прв пат покажуваат колективна накурченост према странците и враќање на некоја национална гордост, низ цела Европа екстремно десните позиции се најпопуларни од завршувањето на втората светска војна.И тоа не се толку економските причини виновни за растот на нивната популарност.На Британец чии претци доминирале со светот не му е сеедно да гледа како главниот град му изгледа како мешавина на Исламабад, Делхи и Кингстон.
Масовната имиграција веќе повлекува сериозни политички прашања,а во иднина ќе стане уште побитна.

Само погоре имаш промашено што мислам под нема везе.Нема везе дека он такво нешто изјавил,дека му е ставено во уста нешто што не рекол.
Иако веројатно нема везе ни тоа дека муслиманите ќе ја превземат Германија.

А и приказната твоја ме потсеќа на Тригер од Only fools and horses кога ја покажа својата омилена метла на која и сменил 10 дршки и 12 четки(лупам бројки на памет).

Остај го Малтус на страна.....друго време, други предвидувања и видувања.Веќе ги симнавме едните ограничувања во експанзијата на популацијата (недоволна продукција на храна, војни, болести),ама ги применуваме тие другите (абортуси,контрацепција, касни бракови итн.).И да,навистина едно време овие вторите доведоа до висок стандард на живеење,само што западот претера.До толку се отиде што ниту едно развиено општество нема ни блиску доволно деца долгорочно да ја одржува својата популација и да одржува благосостојба.Ниту едно човечко општество не нашло начин да одржи баланс висок стандард и доволно деца за проста репродукција. Никој кој што паднал под 2,1 до сега не се кренал (со по некоја година од време на време во краток период после падот).

Ова е веќе uncharted territory.Мислам дека човештвото никогаш не влегло во ваква фаза во своето постоење.Постојат некои изјави и докази дека и античките Грци и Римјани имале такови проблеми пред да почне распаѓањето на нивните цивилизации. Што ќе се случува понатаму е целосна енигма.[DOUBLEPOST=1403205755][/DOUBLEPOST]
На 300 милионската Америка во помалку од 50 години целосно и се промени демографската слика. Белците од 90% сега паднаа на едвај 60-65%,а помеѓу родените се околу 50%.
Исто така помеѓу имигранти белците имаат мизерен удел.

Нема толку врска големината на земјата.The bigger they are the harder they fall.
Се сложувам но мислам дека ние сме далеку позагрозени од швабите а мислам и дека и турците многу пожестоко ќе почнат да го шират своето влијание на балканот

Мораше да има ваков пад за белата раса, како што почнаа да колонизираат, да продолжуваа со тој терк никој крајот не би можел да го предвидува. Не треба да се потсетиме колку крв паднало од колониите, колку народи и култури исчезнале,

Белата раса достигна до такво цивилизациско ниво, што самите решија дека треба малку да се закочи проширувањето, тоа е за поздравување и тоа не треба да го заборават или занемаруваат другите раси.
Јас сум сигурен дека овој пад е сосем намерен направен од самите белци, едноставно мораше да се воспостави рамнотежа во светот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom