Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Друго, доста го дрвите со тоа дека во развиените земји наталитетот е помал, не споредувајте ја македонија со развиените земји, затоа што не е тоа.
Во македонија практика (било) секое семејство да има по минимум две деца, оние што се мое годиште 95+% од нив имаат минимум по еден брат/сестра, али тоа било така во 80-тите.
Денес ретко кој се одлучува за второ дете, од оние млади брачни парови што ми се во познанство најмногу се со по едно дете, а причината за тоа нема да ја пишувам пак, бидејки си здосадив самиот на себе, затоа ке ја копирам.
Абе преку пенисот од ваквите споредби, кога со шведска ке се споредуваме, кога со африка... Кога-како, по потреба.
Со 250 евра плата која што ја зема мнозинството во земјата, а добар дел од нив земаат и помалку од тоа со којашто треба да платиш, струја, вода, огрев и гориво уште во старт, и со 30-40% невработеност од која што најмногу е кај младите, факт е дека не можеш ни едно дете да гледаш, а не пак повеке.
И на сево ова некој ке дојде и ке кажува дека мизерниот стандард кај граганите не е причина за тоа што немаат деца. :facepalm::facepalm::facepalm:

Се дадевам со мојот предлог ти помогнав.

Не даде некаков предлог. Не си помогнал.
Ти си тип на експерти кои се удираат во гради „Јас знам се'“, а кога ќе те праша конкретно човек ти му одговараш „Па Леандра нека ти каже“.
Алал да ти е експертизата.

1.Не даде некаков предлог. Не си помогнал.
Ти си тип на експерти кои се удираат во гради „Јас знам се'“, а кога ќе те праша конкретно човек ти му одговараш „Па Леандра нека ти каже“.
2.Алал да ти е експертизата.
1.Како не дадов предлог ти дадов предлог најмудриот, нај експртскиот член на форумот и твој драг компањон Леандра, да направи предлог решение и да го однесе во парламент, кај можам јас да се рамнам со Леандра јас сум само 6 месеци на форум она е преку 5 години признаен и почитуван член така, да се правам попаметен и по експерт од Леандра не доаѓа во обзир. Плус малце педерски е ни 10 лајка ми немаш ставено кај мене за разлика од леандра кој се бројат во 100 тици лајка и од мене да бараш предлог. Зар не е иронија од човекот кој што повеќе ставови ти се допаѓаат од не го да не бараш предлог, а да бараш предлог од мене што очигледно скоро за ништо не се согласуваме.
2. Благодарам:)

1.Како не дадов предлог ти дадов предлог ...
Ај еден предлог и за реалноста во Македонија...нели, затоа што сите не можеме да станеме газди на фирми или да работиме во Телеком и Евн. Збориме за 2х350 евра, 700 просечно, иако често реално се многу помали плати (200-250 евра или според уЈП 2х270 евра, 540). Лани, пред поскапувањата пресметаа луѓето дека за основно функционирање на семејство потребни се минимум 500 евра. Со бранот поскапувања на храна, средства за хигиена, огрев и слично цифрата се движи накај 600-700 евра. Кажи ми ти за колку време родители може да му овозможат на едно дете живеалиште од 60-70 илјади евра со овие примања? Негде 30-40 години, доколку не ги отпуштат, доколку не им се расипат машини, возило, доколку не реновираат и доколку се здрави како дрен дури не одат ни на забар.
Ова се тешки гл. кои ги протинаат со овие написи. Луѓето не дека не сакаат, не смеат/не можат.

Многу глупо е да се инсистира да се има повеќе од 2 деца кога пола од младината е без работа.Која перспектива ќе ја имаат тие деца во иднина?Друго било пред 100 години, тогаш луѓето имале по 6 деца не од ќеф или за да се оддолжат на државата,туку тогаш едноставно биле потребни повеќе раце за помош во земјодеските работи,обработка на земјиште итн.
Денес кога 90% од луѓето живеет во град и кога нивото на образование е многу повисоко од порано,кога жените се еманципирани и се повеќе жени се одлучувааат за кариера илузорно е да се очекува бум во наталитет преку ноќ.На крај краева,секоја совесна личност нема да донеси на овој свет деца за кои постои огромна веројатност дека ке бидат невработени,депресивни,кои ќе ги водат истите ретардирани политичари кои не доведоа до ова рамниште.
За кој наталитет збораме кога се повеќе родители ги охрабруваат своите деца да ја напуштат земјата. Знаејќи колку е болна разделбата од своето дете тоа доволно зборува колку е очајна состојбата во Македонија.

А зошто да давам предлог кога на мнозинството ставот ви е Многу ми е гајле. Ниту сум партиски активист ниту сум пратеник ниту министер да па влечам конци. Јас што имав кажав ако сака некој да го реши проблемот не 1 туку 1000 начини има да се реши проблемот. А да давам предлог да трошам време и енергија и да ми рече за награда некоја Многу ми е гајле,Не фала. Државата ја сочинува и прават граѓаните а ставот на мнозинсвото граѓани е Многу ми е гајле. Прашај ја leandra она е општ есперт за сите прашања и проблеми она ќе ти одговори и не само што ќе ти одговори туку за некое време и во собрание ќе донесе предлог закон да се реши проблемот. Бар ти знаеш колку работи Леандра од форум во пракса спровела. Се дадевам со мојот предлог ти помогнав.
Многу ми е гајле ќе ја продадам куќава на Албанец -рекле пред 30,40,50 години сигурно и некојси Македонци таму од Тетово,Гостивар,Струга,Чаир.Последиците еве ги денес.Во тие средини Македонците се малцинство и животот не им вреди 5 пари.
Не само за ова.Со тоа "многу ми е гајле" и за многу други работи стигнавме до ова дереџе.

Многу ми е гајле ќе ја продадам куќава на Албанец -рекле пред 30,40,50 години сигурно и некојси Македонци таму од Тетово,Гостивар,Струга,Чаир.Последиците еве ги денес.Во тие средини Македонците се малцинство и животот не им вреди 5 пари.
Не само за ова.Со тоа "многу ми е гајле" и за многу други работи стигнавме до ова дереџе.
Благодарам Солид што сфати од која реченица ние Македонците највеќе сме пателе, патиме и ќе патиме, додека не не снема затоа што "многу ми е гајле" . А да биде иронијата поголема , девојката што го даде коментаров и што доби 10 лајка тие десет души , глумат лудуло колку се загрижени за државата , народот, името , и бла бла. Ама не додржаа да не стават лајк.

Знаеш од кога се зголеми иселувањето на македонци од тие населби? Од после распадот на општествената сопственост и оставањето на луѓето на улица. Самата држава придонесе случајно или не, за овој егзодус од северно во јужно Скопје.

Знаеш од кога се зголеми иселувањето на македонци од тие населби? Од после распадот на општествената сопственост и оставањето на луѓето на улица. Самата држава придонесе случајно или не, за овој егзодус од северно во јужно Скопје.
Иселувањето на Македонците од тие места започна кога дојде Африм од Приштина и му понуди на Трајче од Тетово три пати повеќе пари за неговата куќа од реалната вредност.Ама така е се додека не станат мнозинство.Кога ќе станат мнозинство ги купуваат куќите за три пати помала сума.
Албанците не се криви за ништо во оваа држава.

Како прво после земјотресот имаше многу Косовари кој се пикнаа во Скопје, во северните делови. Абе Сарај пред 60 години немал ниеден рамковен таму се Македонци биле како почнаа да се симнуваат од планините до населените места полека полека правеја окупација првин еден наш ќе продаде куќа па втор па трет, и после кога ќе стигнат до 20% негде самите Македонци продаваат имоти по дампинг цени на Рамковни само да не живеат во нивно опкружување и да ги трпат нивните примитивни стандарди. Ама тој првиот што продал таму куќа не мислел дали утре комшијата ќе има проблем од неговата одлука после вториот за третиот не мислел и така дојдевме до ова дереџе зошто многу ми е гајле. Инаку веднаш после земјотресот во Скопје додека владееше хаос во Скопје и стигаше хуманитарна помош, Косоварите ограбуваа се што ќе најдеа во рушевините и на тоа племе дадовме 150 000 државјанства Бранко државникот зошто многу ми е гајле.

Иселувањето на Македонците од тие места започна кога дојде Африм од Приштина и му понуди на Трајче од Тетово три пати повеќе пари за неговата куќа од реалната вредност.Ама така е се додека не станат мнозинство.Кога ќе станат мнозинство ги купуваат куќите за три пати помала сума.
На истиот начин потполно легално ја купија преку 60% од територијата на Косово.И србите на почеток ги правеа глупи албанците како за 5 пати повисока цена им продавале шупи во Косово пред 30 години за денес да ги почувствуваат последиците од таквите постапки.

Не го нашле моментот за актуализирање на темата за демографијата.

Верувам се сложувате дека ги минуваме најтешките економски моменти.

Сега кога граѓаните со калкулатор одат во маркет , мислам дека не е моментот за оваа тема.

Дури мислам дека се постигнува спротивен ефект.

Во овој момент повише ефект има веста дека едно дете кошта колку еден стан , отколку било која вест дека треба да се има повеќе деца.

Денеска стравот од сиромаштија е поголем од стравот за наталитетот.

Кога ќе се увиди дека економијата се подобрува , тогаш одма треба да се актуализира прашањето за наталитетот , граѓаните ќе бидат порасположени за раѓање деца.

Потполно се согласувам со твојот пост и јас истото го викам ............ ама оди докажи им на некои ............. денеска во овој суров систем грото од луѓето живеат со страв дали ќе имаат утре пари леб да си купат, струја да си платат, вода, комуналии, даноци, гориво да си стават и.т.н. а тука некои ни кажуваат прикаски како тоа требало да правиме цели фудбалски екипи по дома ............ мислам дека ова се многу контрадикторни работи ........... денеска да луѓето живеат во страв, но тоа е стравот од дополнително осиромашување т.е. страв од влошување на економската состојба, па уште на некој му дошло ќе прави по 3/4/5 деца !

Како прво после земјотресот имаше многу Косовари кој се пикнаа во Скопје, во северните делови. Абе Сарај пред 60 години немал ниеден рамковен таму се Македонци биле како почнаа да се симнуваат од планините до населените места полека полека правеја окупација првин еден наш ќе продаде куќа па втор па трет, и после кога ќе стигнат до 20% негде самите Македонци продаваат имоти по дампинг цени на Рамковни само да не живеат во нивно опкружување и да ги трпат нивните примитивни стандарди. Ама тој првиот што продал таму куќа не мислел дали утре комшијата ќе има проблем од неговата одлука после вториот за третиот не мислел и така дојдевме до ова дереџе зошто многу ми е гајле. Инаку веднаш после земјотресот во Скопје додека владееше хаос во Скопје и стигаше хуманитарна помош, Косоварите ограбуваа се што ќе најдеа во рушевините и на тоа племе дадовме 150 000 државјанства Бранко државникот зошто многу ми е гајле.
Јас ви кажувам за Скопје. Не знам за Тетово. И денеска се отселуваат и од Источна Македонија. Албанците ли се виновни? Или невложување во цели региони, конкретно невложување во северниот дел од Скопје?
Би живееле вие во дел од градот изграден од земјотресот и ништо несменето, коров, џбунови, ѓубре...? Ни Џамбо, ни кафеани, ни базени и игралишта, шеталишта и велосипедски патеки, трим стази, спортски клубови, зумби и неколку ленти за возила, осветлени улици како Лас Вегас? Со стан продаден во центар или Аеродром овде можете да купите 2 куќи. Повелете, поминете од зборови на дела.

А за темата за наталитет од lion сеуште чекам пресметки за деца со просечен македонски стандард. Начин со вакви плати човек да чува 3 деца и повеќе. Теоретски да, стави ги на семафор или нека продаваат цигари на битпазар. Ако таков живот е нормален со нормално детство, развој и воспитување, пеки

lion[/USER] сеуште чекам пресметки за деца со просечен македонски стандард. Како може со вакви плати човек да чува 3 деца и повеќе. Теоретски да, стави ги на семафор, нека просат. Или нека продаваат цигари на битпазар. Ако таков живот е нормален со нормално детство, развој и воспитување, пеки
А зошто од мене одговор зошто не бараш одговор од министерство за труд и социјална политика?Чим можат рамковните може да исчуваат по 7 деца може и некој Македонец да исчува 3 деца. Има и богати средна класа и богати луѓе кој во просек ни две деца немаат и тие ли немаат пари?Или станува збор за некој нов менталитет. И денеска има Македонци што имаат по 3 деца да ретки се, ама не гледам дека нешто повеќе патат или се луксузираат од тие со две деца. Еве еден предлог од кај да најдат пари за да можат да исчуваат трето дете, нека мажот ги намали за пола посетите во кладилница, за 1/3 Нека ги скратат посетите по кафани и кафичи, нека стават термо изолација во станот/куката која после 5 години ќе им се врати и ќе им ги намали сметките. Се кај нас се немало пари, а кафаните од 16 години до 65 години пуни, се немало пари а по кладилници секој ден по двапати уплаќаат, се немало пари а повеќе од пола коли не се постари од 10 години а кога се купени биле дадени миниумум 10-15 000 евра. Кој во шпанија кој на тенерифее на одмор , како да се тркаат лето кој подалеку ќе иде, и ова се што набројав сакаш да кажеш дека не може да си дозволи трето дете ама ај не ме заебавај. Не кај сите ама кај добар дел од населението е оправдување дека не може трето дете да има, плус нели владата дава некој субвнеции за трето дете.

Јас ви кажувам за Скопје. Не знам за Тетово. И денеска се отселуваат и од Источна Македонија. Албанците ли се виновни? Или невложување во цели региони, конкретно невложување во северниот дел од Скопје?
Би живееле вие во дел од градот изграден од земјотресот и ништо несменето, коров, џбунови, ѓубре...? Ни Џамбо, ни кафеани, ни базени и игралишта, шеталишта и велосипедски патеки, трим стази, спортски клубови, зумби и неколку ленти за возила, осветлени улици како Лас Вегас? Со стан продаден во центар или Аеродром овде можете да купите 2 куќи. Повелете, поминете од зборови на дела.

А за темата за наталитет од lion сеуште чекам пресметки за деца со просечен македонски стандард. Начин со вакви плати човек да чува 3 деца и повеќе. Теоретски да, стави ги на семафор или нека продаваат цигари на битпазар. Ако таков живот е нормален со нормално детство, развој и воспитување, пеки
Зошто тогаш во Шведска, Данска, Германија, Британија, Франција, богати капиталистички земји многу семејства чуваат само куче?Посебно во Германиј?И тие ли немаат пари да чуваат 3 или 4 деца?И на нив ли им треба пресметки како да подигнат 3 деца кога Германија фрла ненормални пари за трето и четврто дете.Факт е дека преку медиуми, серии ни се наметнува некој стил на живот и мозокот ни се програмира на 2 деца.Ако имаш 3 или 4 деца тогаш околината веќе те декларирала како “сељак“, а твојата жена како“роб“ само , затоа што Саманта во “Сексот и градот“ немала деца :)
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 19:50 ---
Многу глупо е да се инсистира да се има повеќе од 2 деца кога пола од младината е без работа.Која перспектива ќе ја имаат тие деца во иднина?Друго било пред 100 години, тогаш луѓето имале по 6 деца не од ќеф или за да се оддолжат на државата,туку тогаш едноставно биле потребни повеќе раце за помош во земјодеските работи,обработка на земјиште итн.
Денес кога 90% од луѓето живеет во град и кога нивото на образование е многу повисоко од порано,кога жените се еманципирани и се повеќе жени се одлучувааат за кариера илузорно е да се очекува бум во наталитет преку ноќ.На крај краева,секоја совесна личност нема да донеси на овој свет деца за кои постои огромна веројатност дека ке бидат невработени,депресивни,кои ќе ги водат истите ретардирани политичари кои не доведоа до ова рамниште.
За кој наталитет збораме кога се повеќе родители ги охрабруваат своите деца да ја напуштат земјата. Знаејќи колку е болна разделбата од своето дете тоа доволно зборува колку е очајна состојбата во Македонија.
Денеска мнозинството девојчиња се сметаат за еманципирани и образовани, а незнаат да сврзат муабет повеќе од Фејсбук, шопинг во Солун и какви маска за лице ми стои најдобро.Ако за тебе еманципирана жена е 70% од девојчиња на големо да рекламираат цицки и напрчени усни, тогаш јас да и се посерам на еманципацијата:)

Тој збор еманципација ми е најсмешен што сум го слушал некогаш.Јас не гледам таа жена да е помалку образована, паметна што чува 5 деца од таа што чува куче дома и дрви по цел ден колку се ослободила од стегите на машкиот “шовинизам“, а на 65 години единствен пријател и е кучето.Таа со 5 деца има 15-20 внучиња, потомство, љубов, опкружување.Од тоа нема поголем благослов.Не, фала, не ми треба самотњачки живот.
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 20:04 ---
Ај еден предлог и за реалноста во Македонија...нели, затоа што сите не можеме да станеме газди на фирми или да работиме во Телеком и Евн. Збориме за 2х350 евра, 700 просечно, иако често реално се многу помали плати (200-250 евра или според уЈП 2х270 евра, 540). Лани, пред поскапувањата пресметаа луѓето дека за основно функционирање на семејство потребни се минимум 500 евра. Со бранот поскапувања на храна, средства за хигиена, огрев и слично цифрата се движи накај 600-700 евра. Кажи ми ти за колку време родители може да му овозможат на едно дете живеалиште од 60-70 илјади евра со овие примања? Негде 30-40 години, доколку не ги отпуштат, доколку не им се расипат машини, возило, доколку не реновираат и доколку се здрави како дрен дури не одат ни на забар.
Ова се тешки гл. кои ги протинаат со овие написи. Луѓето не дека не сакаат, не смеат/не можат.
Кажи ми ти мене како сега со тој бран на поскапување сите аранжмани за одмор беа исполнети 3 месци унапред, како со тој бран на поскапување се купуваат коли до 7 000 евра, како со тој бран на поскапување никој не го откажа интернетот, двата мобилни телефони, кладење по 5 пати дневно, идење на кафе 2 пати дневно, шопингот во Солун и други работи.Јас не викам дека ние можеме со наш стандарт да чуваме 7-8 деца, али 3-4 можеме со љубов, пожртвување и се останато.

Во Македонија нема да е толку раздвижено, полни ресторани, кафичи ако народот нема доволно пари за истите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom