Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

^

Sent from my Droid

:facepalm:
Дроид.

images

Сигурно од СРЕЌА ти е купен, не со пари како што тврдеше дека луѓето ги немаат

Dardan-ia ај ако имаш релевaнтни податоци кажи ми откако устaвниот суд ја укина одлукаата само општините со низок наталитет да земаат субвенции за трето дете, и судот ја преинначи да важи за цела Македонија односно за сите што стана? Уште е во сила ако некој има трето дете дека ќе добие субвенции без разлика од која општина е? За второ дете даваат субвнеции? Или владата се откажа од сите тие субвенции откако уставниот суд им ја преиначи одлуката да важи за сите. Ај ако имаш податоци кажи важи или не важи за колку деца важат субвенциите ,по колку пари им дава државава итн. Стварно ме мрзи да окапам на гугл и да се отепам од читање да за прочитам неколку работи и информации. Поздрав

Сигурно од СРЕЌА ти е купен, не со пари како што тврдеше дека луѓето ги немаат
Да, точно така, од среќа ми е купен, НО СО ПАРИ, кои самиот сум си ги заработил.

Со кој сум фатил да дискутирам пак и јас, со уште еден миленко-латасоид (не)размислувач. Со луге кои мислат дека телефонот во денешно време е луксуз ко да е Бугати Вејрон од 2 милиони евра. :facepalm:
Еве и да го продадам телефонот, со тие 20 000 ке го одгледам детето? :facepalm::facepalm::facepalm:

латасоид? миленко? друже, ти не знаеш со кој разговараш...
20 000 за телефон? Малце се дволичен да мудруваш за пари, а имаш телефон од 20 000 НЕЛИ?

Dardan-ia ај ако имаш релевaнтни податоци кажи ми откако устaвниот суд ја укина одлукаата само општините со низок наталитет да земаат субвенции за трето дете, и судот ја преинначи да важи за цела Македонија односно за сите што стана? Уште е во сила ако некој има трето дете дека ќе добие субвенции без разлика од која општина е? За второ дете даваат субвнеции? Или владата се откажа од сите тие субвенции откако уставниот суд им ја преиначи одлуката да важи за сите. Ај ако имаш податоци кажи важи или не важи за колку деца важат субвенциите ,по колку пари им дава државава итн. Стварно ме мрзи да окапам на гугл и да се отепам од читање да за прочитам неколку работи и информации. Поздрав

Мислам дека сеуште важат , но сега за целата држава.

Чудно е како исчезнаа оние кампањи каде се промовираше стимулацијата на наталитет.
Ете, ни ти , ни јас , не знаеме дали и колку пари се даваат за раѓање дете.

Но со сигурност ти тврдам дека наталитетот не е зголемен и покрај додатокот.
Имаш таму во претходните страни детално , колку мајки родиле трето дете во 2008ма(кога сеуште не беше донесен законот за наталитет) , и колку се родиле во 2011та.

Оние кои имаале две деца , се одлучуваат да одат на трето дете , пошто мислам дека зимаат 8200 денари секој месец во наредните 10 години.

Но проблемот е што имаме намалување во прво и второ дете.

Во 2010та , родителски додаток за деца примиле :

- 5256 мајки за трето дете
  1. Скопје: 1785
  2. Тетово: 665
  3. Куманово: 574
  4. Струмица: 259
  5. Битола: 201
- 898 мајки за четврто дете
  1. Скопје: 298
  2. Куманово: 113
  3. Тетово: 82
  4. Велес: 52
  5. Прилеп: 52
Во 2011-та
- 8249 мајки за трето дете
  1. Скопје: 2731
  2. Тетово: 989
  3. Куманово: 826
  4. Струмица: 399
  5. Гостивар: 364
- 910 мајки за четврто дете
  1. Скопје: 296
  2. Куманово: 110
  4. Велес: 53
  5. Прилеп: 51
Четврто дете ромите растураат.

латасоид? миленко? друже, ти не знаеш со кој разговараш...
20 000 за телефон? Малце се дволичен да мудруваш за пари, а имаш телефон од 20 000 НЕЛИ?
Зошто дволичен друже? Сум работел, сум заштедил и сум купил тоа што сакам, не сум го зел со една дневница. Па телефон од 20000 во македонија е тежок исклучок, а не правило.
Колкумина познаваш од твоето познанство со такви телефони? Јас не многу.
Плус, ако некој има телефон или оди чат-пат на кафе не значи дека има бугати вејрон за превозно средство, ако знаеш што мислам.
Ма какви 20000, и 100 евра е исклучок.
Значи да се расудува за финансиската состојба за мнозинството во цела држава врз база на телефони и кафе кај поединци е крајно глупо.

Ми е гајле мене за мнозинството што телефони имаат, кафето ти го вмеша, дволично е да судиш дека некој нема пари за повеќе деца, а имаш скап телефон

Ми е гајле мене за мнозинството што телефони имаат, кафето ти го вмеша, дволично е да судиш дека некој нема пари за повеќе деца, а имаш скап телефон
Еве и јас немам пари за повеќе деца, уште од сега планирам едно.
Да се споредуваат телефони, и било кои други материјални добра со деца е, пак ке кажам, крајно глупо.
Телефонот може да почека 3 месеци да заштедам пари и да го купам, али детето не чека.

Само у Македонија луксуз е да имаш смартфон.

Уште малце ќе почне да се пропагира дека влошките Олвејс се луксуз, Бони треба да се купуваат.

Еве нешто ново : Најсиромашни во Македонија се семејствата со 3 и повеќе деца.
36,5% од сиромашните се во овие семејства.

Уште малце ќе почне да се пропагира дека влошките Олвејс се луксуз, Бони треба да се купуваат.
Влошки?

Абре какви влошки што збориш ти, зимаш неплатен одмор секој месец по една недела и во шума. Влошки ќе користиме, пфф..
Шала на страна, сум кажала и пак ќе кажам. Не значи дека кога ќе ти се роди дете, дека треба да престанеш да го живееш животот. Да, треба пожртвување, се разбира, но тоа не значи да се асоцијализираш, да престанеш да излегуваш или да се оградиш од било каква технологија (зошто е луксуз).Сигурно нема да се журкаш или да седиш по кафани секој ден (и сега кога немаме деца тоа неможе да се изведе), но сепак ти треба социјализација. Кога ти се раѓа дете не треба да ти заврши животот, туку тогаш треба да ти почне нов живот.

Оф бе фејлу фејлнат, носи се заедно со сексот и со градот и со саманта.
Сме можеле со наш стандард со просечна плата од 200 евра да чуваме 3-4 деца, но со љубов. Па дали си ти нормален. Фејл си човече, фејл.
Не знам дали си известен, но кога ке отидеш во продавница на тие 3-4 деца да им купиш пелени, храна, облека, лекови, играчки и сите останати потреби, на ниедно место не прифакаат љубов како платежно средство!

Али што паметно може и да се очекува од ваков лик со миленко-латас размислување каде што мерка за стандард му се кафичите и сити молот во кој лугето се туркаат уствари да земат тоалетна хартија и кисело млеко на попуст...
Убаво ти кажаа, отиди во болница, ке помислиш дека цела држава е таму.

Sent from my Droid

Во право си, но и ти па на кого си нашол да објаснуваш, на некои си од високото доброутро !
Нека проба некој функционер, политичар, бизнисмен да живее со 100/200 евра цел месец па после да правиме муабет !
Е сега кафичите, кафаните биле полни, исто и трговските центри, па нови коли, одмори, гардероби ова она ........... тоа е точно, но само еден дел од популацијата го тера тој живот, не сите ......... колку има луѓе што не стапнале во тие кафичи, кафани... што не одат по одмори...
Пази што напишал членот кој што си го цитирал: не сме имале стандард за 7/8 деца, но сме имале стандард за 3/4 деца :facepalm:
П.С. Понекогаш се прашувам дали народов е нормален или е преклапен па некои тропаат вакви глупости, со 100/200 евра плата возможно било да се чуваат дури 3/4 деца .............. епа тие што го кажуваат тоа лично нека пробаат да го прават тоа !
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 17:14 ---

Извини вака што ви се мешам во муабетот, но друже ти гледам мобилниот телефон го поистоветуваш со дете ........... еден мобилен телефон, кој б.т.в. не е луксуз туку потреба и да е 100 евра, 200 евра, 300 евра па и повеќе смешно е да се споредува со одгледувањето и исчувувањето на едно дете ............. едно дете да исчуваш денеска во ова време ти се потребни десетици илјади евра, почни од сам почеток ќе се роди па треба да му менуваш по неколку пара пелени секој ден, па ваква храна, онаква храна, вакво млеко, онакво млеко, па редовни лекарски контроли, па додека прооди, почне да збори, па мењање нова гардероба секоја годинка бидејќи нели расте, па градинки, основни школи, средни школи, книги, екскурзии, гардероби, мобилни, компјутери, па ќе заврши средно ќе стане полнолетно па ќе треба да го запишеш на факс за да не се одвојува од средината, па ќе ти побара автомобил, па потоа уште некоја година ќе сака да се осамостои па ќе ти бара и посебна куќа да му градиш или посебен стан да му купиш и триста други работи .......... сето ова што е наброено кошта десетици илјади евра, а платите/стандардот знаеме каков е и ти најде еден мочан мобилен телефон па дури и да е од 20 илјадарки да го споредуваш со дете !

Мислам дека сеуште важат , но сега за целата држава.

Чудно е како исчезнаа оние кампањи каде се промовираше стимулацијата на наталитет.
Ете, ни ти , ни јас , не знаеме дали и колку пари се даваат за раѓање дете.

Но со сигурност ти тврдам дека наталитетот не е зголемен и покрај додатокот.
Имаш таму во претходните страни детално , колку мајки родиле трето дете во 2008ма(кога сеуште не беше донесен законот за наталитет) , и колку се родиле во 2011та.

Оние кои имаале две деца , се одлучуваат да одат на трето дете , пошто мислам дека зимаат 8200 денари секој месец во наредните 10 години.

Но проблемот е што имаме намалување во прво и второ дете.

Во 2010та , родителски додаток за деца примиле :

- 5256 мајки за трето дете
  1. Скопје: 1785
  2. Тетово: 665
  3. Куманово: 574
  4. Струмица: 259
  5. Битола: 201
- 898 мајки за четврто дете
  1. Скопје: 298
  2. Куманово: 113
  4. Велес: 52
  5. Прилеп: 52
Во 2011-та
- 8249 мајки за трето дете
  1. Скопје: 2731
  2. Тетово: 989
  3. Куманово: 826
  4. Струмица: 399
  5. Гостивар: 364
- 910 мајки за четврто дете
  1. Скопје: 296
  2. Куманово: 110
  4. Велес: 53
  5. Прилеп: 51
Четврто дете ромите растураат.
Струмица ми е дефинитивно најголема енигма.
Од каде доаѓа прирастот-не мал кај македонците во оваа општина...

Јас немам попаметен заклучок освен тоа како што спомна овде еден дека многу роми во Струмица се декларираат како македонци.

Тоа што Прилеп,Битола и Куманово се во топ 5 исто докажува дека највеќе се стимулираат ромите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom