Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Економската состојба во никој случај не е услов за голем наталитет. Која сакаш земја во светот спореди ја и ќе видиш дека најсиромашните земји, таму каде има војни, необразовано население, таму има највисок наталитет. А во Шведска дека имаат толкав стандард, имаат најмал наталитет и најмногу самци во светот. И било која друга развиена земја го има истиот проблем. Затоа имаат потреба од постојано увезување на кадри од надвор.
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 23:29 ---

Таман работа... Во тој случај процентот на овие со кечињава ќе рипни на 60% вработени во администрација
Драматизација : Трас флаша у плафон, и двете раце напред со дланките нагоре свртени,срчите што паѓаат вени да ми сечат
Или лион како си го замишљам

Економската состојба во никој случај не е услов за голем наталитет. Која сакаш земја во светот спореди ја и ќе видиш дека најсиромашните земји, таму каде има војни, необразовано население, таму има највисок наталитет. А во Шведска дека имаат толкав стандард, имаат најмал наталитет и најмногу самци во светот. И било која друга развиена земја го има истиот проблем. Затоа имаат потреба од постојано увезување на кадри од надвор.
Абе преку пенисот од ваквите споредби, кога со шведска ке се споредуваме, кога со африка... Кога-како, по потреба.
Со 250 евра плата која што ја зема мнозинството во земјата, а добар дел од нив земаат и помалку од тоа со којашто треба да платиш, струја, вода, огрев и гориво уште во старт, и со 30-40% невработеност од која што најмногу е кај младите, факт е дека не можеш ни едно дете да гледаш, а не пак повеке.
И на сево ова некој ке дојде и ке кажува дека мизерниот стандард кај граганите не е причина за тоа што немаат деца. :facepalm::facepalm::facepalm:

Грешка си,албанците имаат наталитет бидејки се 90% неписмени и затоа им работат децата за кило леб и не се бунат пошто не виделе подобро по планините..Го имаш и ова и кај нас,ете таа што плачеше на тв дека нема пари а има 10 деца.Кој ти праи деца од ради национализам дај читајте се што пишувате..
Јас кога би имал пари и услови би сакал да имам најмалку 4 дечиња а можеби и повеќе,зошто да не.Зарем желбата да имам толку деца и да си ги исчувам со љубов ме прави неписмен?
Така 20 години збориме неписмени,планинци,ајдуци,кечиња и други навреди а не се гледаме која мизерија од народ сме станале,за свинска пи..а не не бива,една држава не сме способни да водиме.

Како прво наталитетот кај Македонците не е опаднат од вчера туку уште од пред неколку децении т.е. со самата индустријализација после војната(2ра светска) и масовната миграција на населението од селата во градовите ....... уште од тогаш начинот на живот е радикално променет и наталитетот е опаднат, а денеска па во Капитализмов паѓа уште повеќе !
Како второ колку деца има ЛИОН ме/не интересира, бидејќи го гледам денеска постира ваков тип на теми(за наталитет) ?!
Како трето колку деца имаат нашиве политичари и какви примери им даваат на луѓето/народот .......... колку деца има Груевски на пр. и по колку деца имаат министрите, пратениците и општо сите функционери... гарантирам дека никој од нив нема повеќе од 2 деца, некои имаат по 1, а многумина од нив се и сеуште ергени !
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 00:22 ---
Капитализмот е крив за се што ни се случува во врска со намален наталитет и слично. И пред да почнете да какате а у кој се е крив дали светло зелените или темно зелените треба да знаете дека криво е целото човештво за се што му се случува! А да се вратам кај наталитетот, значи во социјализмот семејството има многу по друго значење од капитализмот. Во социјализмот семејството е на прво место, а додека во капитализмот најважен е капиталот. Па со промена на системот се се менува, други правила на работа, морални норми, начин на живот и слично па сега мора да се трпат последиците од таа промена.

Тоа е тоа што јас го зборам, се слагам со твоето мислење !
Во Социјализмот просекот бил 2 деца, ама пази тогаш имало поголема економска сигурност и скоро сите работеле и не било некој голем проблем тие 2 деца(Социјалистички просек) да се исчуваат !
НО денеска во овој нов систем, со овие денешни Капиталистички вредности и сфаќања, со овој нов динамичен и брз Капиталистички начин на живот веќе и тие 2 деца се многу, па уште човек ако е невработен плус и со нерешено станбено прашање или пак и да е вработен, но со мала и нередовна плата не гледам начин како и 1 дете да исчува и да му овозможи оптимален живот !
Проблемот е пред се системски, значи во сите досегашни општествени системи семејството секогаш било во прв ред, но во Капитализам семејството е во втор па дури и во трет ред, бидејќи во прв ред најбитни се материјалните добра т.е. парата/капиталот/кариерата/бизнисот ......... денеска ако немаш пара маф ти е работа !

Ова е како последица на неодгледувањето кози. Порано сите имале по една коза и 5-6 деца. Сега каде да ја чува козата? Во станот во Скопје ли ќе ја чува? Епа нeма деца, шо ќе има...
Ќе има куче...место деца кучиња чуваат.

Ќе има куче...место деца кучиња чуваат.

Епа за тоа зборам. Мора кучето веднаш да се замени со коза! За доброто на родната грутка и севкупнта човечка цивилизација.

Јас кога би имал пари и услови би сакал да имам најмалку 4 дечиња а можеби и повеќе,зошто да не.Зарем желбата да имам толку деца и да си ги исчувам со љубов ме прави неписмен?
Така 20 години збориме неписмени,планинци,ајдуци,кечиња и други навреди а не се гледаме која мизерија од народ сме станале,за свинска пи..а не не бива,една држава не сме способни да водиме.
кај реков дека ако имаш услови да не праиш 4 деца?Нормално дека секој сака да има повеќе деца,секој нормален човек се стреми кон тоа.Али не за иднината на државата како што некој морони не убедуваат дека треба да праиме.
Муабетот ми беше дека луѓето не прават по толку деца бидејки немаат финансии да им обезбедат се,а албанците тоа и воопште не им е битно бидејки не размислуваат..не е толку тешко да разбереш.

Не го нашле моментот за актуализирање на темата за демографијата.

Верувам се сложувате дека ги минуваме најтешките економски моменти.

Сега кога граѓаните со калкулатор одат во маркет , мислам дека не е моментот за оваа тема.

Дури мислам дека се постигнува спротивен ефект.

Во овој момент повише ефект има веста дека едно дете кошта колку еден стан , отколку било која вест дека треба да се има повеќе деца.

Денеска стравот од сиромаштија е поголем од стравот за наталитетот.

Кога ќе се увиди дека економијата се подобрува , тогаш одма треба да се актуализира прашањето за наталитетот , граѓаните ќе бидат порасположени за раѓање деца.

Краток преглед на темава, значи вчера се отворија две теми, првата Данок за ергените над 35 години и момите над 30 години која има 6827 Прегледи , 287 Одговори. А втората тема Годишно бројот на Македонци се намалува за околу две илјади а на Албанци се зголемува за пет ијлади која има 1362 Прегледи и 56 Одговори. Што е интересно тука Македонците многу повеќе се потресоа , на некој што изјавил , а не го поднел ни како предлог закон во собрание , а не дај боже да го изгласале, и дигнаа ненормална паника , отколку податокот дека секоја година Македонија има помалку секоја година 2000 етнички македонци значи имаме поголем морталитет отколку наталитет , за разлика од албанците кој имаат секоај година 5000 луѓе повеќе ,односно поголем наталитет од морталитет . Е сега уштеднаш ќе ископирам дел од текстот пак да не објаснувам Општина со најголемморталитет е Прилеп, а најголем наталитет има во скопски Сарај. Во Скопје, по Сарај, најпозитивни резултати бележи Гази Баба, а најголем морталитет има во Карпош и Кисела Вода. Пороценките се дека Македонија, сепак 2012-тата ќе ја финишира со сличен природен прираст како и изминатите години.
Анализите покажуваат дека минималниот наталитет го држат етничките Албанци.Така на пример во 2010-та биле регистрирани 12.658 новородени етнички Македонци, а умреле 14.298. Кај албанската популација бројките изгледале вака. Родени 7.888 Албанци, а починале 3.073. Тоа на годишно ниво е + 4.815 во корист на наталитетот на етничките Албанци.
Значи тоа што повеќе Македонци умираат отколку што се раѓаат не е алармантно, не аларматно тоа што на 3072 умрени албанци се раѓаат 7888 албанци. Алармантно било што некој анонимус спосмнал закон за данок за ергени, а тој закон ни се поднесе во собрание ни ништо напротив и самиот автор на идејава се повлече.
А на темата Годишно бројот на Македонци се намалува за околу две илјади а на Албанци се зголемува за пет ијлади која има најмногу лајкови 10 доби Anne Boleyn со нејзиниот коментар Многу ми е гајле.
Значи заклучок баш ние е гајле на нас како Македонци што секоја година сме во минус 2000 ,а албанците секоја година 5000 во плус, ако продолжат вака работите за едно 10 години не треба да не чуди ако Македонците се по 4000 во минус а Албанците по 10 000 во плус, ама на нас баш ни е гајле. Баш многу ни е гајле што албанците се во волку висок наталитет, а македонците се со овој морталитет , Албанците има шанса да станат 40% од оваа држава а Македонците да паднат испод 50%, Значи тоа не ни е гајле. Сега некој форумџија ќе проба да ме разубеди дека албанците немаат веќе по 6 или 7 децаа туку по 3-4 деца, а јас на тоа ќе одговорам ако до пред 20 години кај македонците просекот беше околу 2 деца сега просекот кај македонцит е опаднат и на помалку од 1,5 дете. Ова беше инаку забалешка за тие што кажуват како албанците се еманципираат и не раѓале толку деца како порано. Но како што реков нашиот став за овие прашања ни е Многу ми е гајле. Сигурно Брисел и Вашингтон ќе ни го решат и овој проблем како што ни решија многу други проблеми на чие благодарение сме членки на Еу и Нато:) Толку од мене и ова тема што имав кажав нема да одговорам на реплики или на провокации. А да и за крај уштеден податок да не останам должен во развиените земји посебно во западна Европа е присутен тој феномен на поголем морталитет отколку наталитет , а таму една мајка во просек има околу 1,3 деца ( нешто слично како и во Македонија зборам кај етнички македонци) значи не проблемот само до парите тие земји со многу богати итн, а од друга страна најсиромашните земји во свет имаат едни од највисоките стапки на наталитет. Ако продолжиме вака Македонија за 30 години ќе биде држава на старци и на по некој возрасни луѓе, со многу малку младо население, а без младо население нема ни Економија ,ни Спорт ни ништо. и гратис 40% Албанци во државава кој во добар дел ќе бидат младо население наспроти, Македонците кој ќе бидат старци.

Лавче, дај предлог како да го решиме ова, а не само да кукаш.
Предлог: уште да осиромашеат македонските грагани па да почнат да прават деца. Бидејки гледам дека во неколку наврати се спомна дека во најсиромашните земји наталитетот е поголем.

Лион, бараш младо македонско население? Барај го во странство, не во македонија.

Краток преглед на темава, значи вчера се отворија две теми, првата Данок за ергените над 35 години и момите над 30 години која има 6827 Прегледи , 287 Одговори. А втората тема Годишно бројот на Македонци се намалува за околу две илјади а на Албанци се зголемува за пет ијлади која има1362 Прегледи и 56 Одговори. Што е интересно тука Македонците многу повеќе се потресоа , на некој што изјавил , а не го поднел ни како предлог закон во собрание , а не дај боже да го изгласале, и дигнаа ненормална паника , отколку податокот дека секоја година Македонија има помалку секоја година 2000 етнички македонци значи имаме поголем морталитет отколку наталитет , за разлика од албанците кој имаат секоај година 5000 луѓе повеќе ,односно поголем наталитет од морталитет . Е сега уштеднаш ќе ископирам дел од текстот пак да не објаснувам Општина со најголемморталитет е Прилеп, а најголем наталитет има во скопски Сарај. Во Скопје, по Сарај, најпозитивни резултати бележи Гази Баба, а најголем морталитет има во Карпош и Кисела Вода.Пороценките се дека Македонија, сепак 2012-тата ќе ја финишира со сличен природен прираст како и изминатите години.
Анализите покажуваат дека минималниот наталитет го држат етничките Албанци.Така на пример во 2010-та биле регистрирани 12.658 новородени етнички Македонци, а умреле 14.298. Кај албанската популација бројките изгледале вака. Родени 7.888 Албанци, а починале 3.073. Тоа на годишно ниво е + 4.815 во корист на наталитетот на етничките Албанци.
Значи тоа што повеќе Македонци умираат отколку што се раѓаат не е алармантно, не аларматно тоа што на 3072 умрени албанци се раѓаат 7888 албанци. Алармантно било што некој анонимус спосмнал закон за данок за ергени, а тој закон ни се поднесе во собрание ни ништо напротив и самиот автор на идејава се повлече.
А на темата Годишно бројот на Македонци се намалува за околу две илјади а на Албанци се зголемува за пет ијлади која има најмногу лајкови 10 доби Anne Boleyn со нејзиниот коментар Многу ми е гајле.
Значи заклучок баш ние е гајле на нас како Македонци што секоја година сме во минус 2000 ,а албанците секоја година 5000 во плус, ако продолжат вака работите за едно 10 години не треба да не чуди ако Македонците се по 4000 во минус а Албанците по 10 000 во плус, ама на нас баш ни е гајле. Баш многу ни е гајле што албанците се во волку висок наталитет, а македонците се со овој морталитет , Албанците има шанса да станат 40% од оваа држава а Македонците да паднат испод 50%, Значи тоа не ни е гајле. Сега некој форумџија ќе проба да ме разубеди дека албанците немаат веќе по 6 или 7 децаа туку по 3-4 деца, а јас на тоа ќе одговорам ако до пред 20 години кај македонците просекот беше околу 2 деца сега просекот кај македонцит е опаднат и на помалку од 1,5 дете. Ова беше инаку забалешка за тие што кажуват како албанците се еманципираат и не раѓале толку деца како порано. Но како што реков нашиот став за овие прашања ни е Многу ми е гајле. Сигурно Брисел и Вашингтон ќе ни го решат и овој проблем како што ни решија многу други проблеми на чие благодарение сме членки на Еу и Нато:) Толку од мене и ова тема што имав кажав нема да одговорам на реплики или на провокации. А да и за крај уштеден податок да не останам должен во развиените земји посебно во западна Европа е присутен тој феномен на поголем морталитет отколку наталитет , а таму една мајка во просек има околу 1,3 деца ( нешто слично како и во Македонија зборам кај етнички македонци) значи не проблемот само до парите тие земји со многу богати итн, а од друга страна најсиромашните земји во свет имаат едни од највисоките стапки на наталитет. Ако продолжиме вака Македонија за 30 години ќе биде држава на старци и на по некој возрасни луѓе, со многу малку младо население, а без младо население нема ни Економија ,ни Спорт ни ништо. и гратис 40% Албанци во државава кој во добар дел ќе бидат младо население наспроти, Македонците кој ќе бидат старци.
Друже се е тоа во ред со превземањето мерки за зголемување на наталитетот но пред да се воведат ваквите мерки какви што беа изнесени последниве месец дена владата треба да донесе закон со кој се протеруваат сите косовски албанци заедно со нивните семејства кои во 1994 година добија 150000 државјанства подарени од Бранко Црвенковски и дополнителните бегалци исто така косовски албанци кои во 1999 дојдоа во Македонија поради кризата и останаа тука.Нека ги протераат сите овие што ги набројав па после нека превземат други мерки.

Лавче, дај предлог како да го решиме ова, а не само да кукаш.
А зошто да давам предлог кога на мнозинството ставот ви е Многу ми е гајле. Ниту сум партиски активист ниту сум пратеник ниту министер да па влечам конци. Јас што имав кажав ако сака некој да го реши проблемот не 1 туку 1000 начини има да се реши проблемот. А да давам предлог да трошам време и енергија и да ми рече за награда некоја Многу ми е гајле,Не фала. Државата ја сочинува и прават граѓаните а ставот на мнозинсвото граѓани е Многу ми е гајле. Прашај ја leandra она е општ есперт за сите прашања и проблеми она ќе ти одговори и не само што ќе ти одговори туку за некое време и во собрание ќе донесе предлог закон да се реши проблемот. Бар ти знаеш колку работи Леандра од форум во пракса спровела. Се дадевам со мојот предлог ти помогнав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom