Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Се позивесно е дека ФЕД на крај на март ќе ги крене каматните стапки иницијално за 0.25 па во веројатно 4 наврати до маргинален 1% процент до крај на година шо технички ни камче нема да помести, но псохолошки ќе го врзе појасот и ќе направи каша-попара. ЕУ со 5% инфлација како попче ќе пренесе искуство АСАП. Јас уше мислам дека банките можат да ни бидат главен хеџ, бар на кус рок од една година дур технички не настрадаме сите. Мојата идеа е да се купат акции во фин. институции надвор од УСА со фер п/е и како таков моат. Следува мојот топ 5 избор на банкарски акции шо да сум на сечие место би ги купи (дел ги имам, дел ми се во потенциално портфолио пошо се чувам за Интел, NVDA и докуп на ФБ):

- КМБ ( мојата прва љубов шо кај и да е ќе ни избега у странство со откуп од над 15 иљади пер шер )
-СТБ ( втората љубов ми е НЛБ, но таму го достигнавме зенитот затоа го ставам СТБ пошо се брод и веројатно грциве ќе направат У-трн во однос на акционерите )
-UBS Group AG (UBS) (само 10 п/е)
-Deutsche Bank (DB) (диносаурус од 200 години шо видел и 120 долари акција)
-ING Groep N.V. (ING) (буржоазија со 5% дивиденда)
Бонус: Уни-Џерусалема (пошо ќе биде на SALE од утре дур не почнат да се намалуваат резервациите од зголеменото кредитирање)

Последно уредено:
Чичко Јосеф (титулата професор ќе треба да ја докажуваш уше еднаш) ,мнг ме интересира како направи изведенка од обична статија каде менаџментот даде инсајдер дека Уни направила поврат на капитал во 2021 од 12% а ти со толкава самодоверба и леснотија дури и ЕПСот го натанкира на 715 и нели фер цена за купување. Предрско.

#ЕПСДебакл400

Така е колега, но јас пресметав која би била добивката доколку ROE беше на ниво од 12% како што директорот на УНИ изјавува во цитираното интервју. Сепак реалноста е друга:
1644763628231.png

П.С. Можеш да ме нарекуваш како сакаш, она претходно ќе го рачунам како 1/2 ad hominem напад од твоја страна

Така е колега, но јас пресметав која би била добивката доколку ROE беше на ниво од 12% како што директорот на УНИ изјавува во цитираното интервју. Сепак реалноста е друга:
Прегледај го приврзокот 322077

П.С. Можеш да ме нарекуваш како сакаш, она претходно ќе го рачунам како 1/2 ad hominem напад од твоја страна
Не, не е ад хоминем епмпириски ти реплицирав и тогаш. Дири и 12% да беше РОЕ (како шо изманипулираа бугариве) BVPS требаше да биде 5.873 денари а не ко твоево. Нејсе, изведенката од Б. на состојба во Б. на успех ми отвори дилема уше тогаш, настрана ова пацериве со резервации шо тролаат погоре)

Не, не е ад хоминем епмпириски ти реплицирав и тогаш. Дири и 12% да беше РОЕ (како шо изманипулираа бугариве) BVPS требаше да биде 5.873 денари а не ко твоево. Нејсе, изведенката од Б. на состојба во Б. на успех ми отвори дилема уше тогаш, настрана ова пацериве со резервации шо тролаат погоре)
Pacer,
BVPS za kratko ke bide okolu 6550 ( ako ima div. pomaku za 150-200, tuka vlaga i novata obvrznica)
Gratis sovet: drkaj pocesto

Бонус: Уни-Џерусалема (пошо ќе биде на SALE од утре дур не почнат да се намалуваат резервациите од зголеменото кредитирање)

Само дел е зголемувањето на резервациите поради зголеменото кредитирање. Тоа требаше да го направат лани кога и другите банки зголемуваа резервации очекувајќи проблеми поради отпуштања на вработени поради Ковид.

Изгледа лошо беше пренесено. Претходно во интервјуто со Милка, беше напишано дека ROE ќе биде на ниво од 7.5%.
Очекувања на менаџментот на УНИБАНКА АД СКОПЈЕ за случувањата во банкарскиот сектор во 2022 година - Банкарство (bankarstvo.mk)

ТТК свитка кичма а фактор.мк велат уште една успешна прикаска испиша ТТК годинава. Сеа УНИ се преполови у добивка и пак флоскула ,,Уни пркоси во кредитирањето и бележи успеси''. Очекувам неделава и за Експорт-импорт на Смиленски и Еуростандард да пуштат некоја патка само да проверам до кај се уплатите за рекламирање :)

Последно уредено:
Еве историски како се движела добивката кај трите големи банки во МКБанки добивка график.JPG
Автоматски споено мислење:

График сличен на трката за грен-слем тутули на big three во тенисот :)

Последно уредено:
Добро утро
28534f8edcf001df4b50215cc623893e.jpg

ТТК свитка кичма а фактор.мк велат уште една успешна прикаска испиша ТТК годинава. Сеа УНИ се преполови у добивка и пак флоскула ,,Уни пркоси во кредитирањето и бележи успеси''. Очекувам неделава и за Експорт-импорт на Смиленски и Еуростандард да пуштат некоја патка само да проверам до кај се уплатите за рекламирање :)

Изгледа едино у ТТК и УНИ се најнеспособни менаџери штом книжат пониски профити или едино они немаат сопружници у НБРМ да им ги аминуваат сра.ата...

Инаку, баш ме чуди на кои фирми исчуриле толкави силни милиони, не ми текнува да имало некои покрупни стечаи во задниов квартал?

За време на пандемијата ТТК извадија извештај со голема загуба во вредност на странски берзи. Имале вложувано во нешто што паднало при пандемијата, но не знам дали продале по пониска цена или задржале додека да помине кризата. Во редовната работа немаат голема промена.

Koj si svrsi rabota na 13.000 KMB si svrsi,malku i nie posiromasnite da si kupime od poeftinoto,jas ke si pocekam,ke padnat cenite duri i na krastavicite

Последно уредено:
За време на пандемијата ТТК извадија извештај со голема загуба во вредност на странски берзи. Имале вложувано во нешто што паднало при пандемијата, но не знам дали продале по пониска цена или задржале додека да помине кризата. Во редовната работа немаат голема промена.

Нема поубаво него да се коцкаш со туѓи пари. Ако добиеш - имаш удел у профитот, ако изгубиш - акционерите ја сносат загубата!

Би ставил добра пара дека оваа практика е присутна на десетици пати поголемо ниво во КМБ

Пошо ви е досадно само помислете на братот вчера шо купи 5.800 комада КМБ на 13.350 и да, во моментов е кроток 42 илјади ЕУР. :facepalm::mad:
А овој шо купи минатата недела на 13.350, како стои со здравје?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom