Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Sakam da vlezam na MSE, moze li da mi dadete nekoj sovet koi akcii bi mozel da gi vklucam vo portfolioto?Planiram da vlezam so ALK.,mozebi TEL,KMB. -molam za sovet i mislenje :unsure:

ALK.,mozebi TEL,KMB.

Па не ти е лош изборот, иако да бидеме реални и нема колкав избор на нашава берза. Можеби покрај овие би можел да ги разгледаш и ГРНТ и МТУР.

Па не ти е лош изборот, иако да бидеме реални и нема колкав избор на нашава берза. Можеби покрај овие би можел да ги разгледаш и ГРНТ и МТУР.

Комерцијална ја забораваш!? Remember... и таму (како во Фершпед) се Власи! ;) Што мислиш може ли нешто такво да се случи со нив? Малку потешко веројатно, Хари Мата Хари не продава никому, а плус и загуба прикажаа случајно ама загуби откако ‘‘фамилијата‘‘ ги пресели... лани мислам. Инаку пред тоа со години ми се чини беа прогласувани ‘‘Банка на годината‘‘.... Годинава има ли некој извештај (за билансот) или сеуште е рано?

Sakam da vlezam na MSE, moze li da mi dadete nekoj sovet koi akcii bi mozel da gi vklucam vo portfolioto?Planiram da vlezam so ALK.,mozebi TEL,KMB. -molam za sovet i mislenje :unsure:

http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=25

Еве ти мислења колку ти душа сака. Таман празници се сега па читај си и САМ одлучи. според мене има два мотива зашто би играл на берза.
1. Шпекулации - Да купиш акција која мислиш дека во идно време би пораснала па ќе ја продадеш
2. Дивиденда - купуваш акција и добиваш дивиденда. Различни акции различен % на дивиденда. еден вид штедење ти е

Пример Телеком е 400 денари. Сите зборат за дивиденда од 20-35 денари . Ако е 20 денари тоа ти е 5%,ама ако е повеќе . Сега сам види дали ќе си ги ставиш во банка или ќе играш за дивиденда или шпекулативно.

Еве Стефус на пример играл шпекулативно и заработил 300% :cool: .
Само Lycku внимавај на таквите изјави, обично после војна сите сме генерали :свиркам:

Vi blagodaram za sovetite i gi cenam Vasite mislenja, sve najdobro u novata godina,Pozdrav

Таборот на Кираца обезбедил 53 отсто од акциите на Фершпед

прочитано 1,956 пати
24-12-2013 12:29:00
0 коментари
Продолжува војната за обезбедување на мнозински пакет акции пред одржување на годишно собрание на Фершпед кое треба да биде финале на војната меѓу двата табора, едниот предводен од Штерјо Наков, и другиот од Кираца Трајковска. Според извори на Либертас, до вчера групацијата околу Кираца Трајковска имала обезбедено на своја страна 53 отсто од акциите.

Ваквиот исход наводно создал нервоза кај противничкиот табор и акционери во текот на вчерашниот ден биле повикувани во Фершпед брокер и наводно биле присилувани да потпишат дека се согласуваат да ги продадат акциите, но потписот го ставале на празен лист во кој немало по која цена ќе им бидат откупени, освен дека тоа ќе се случи по одржување на собранието. Извори од Фершпед тврдат дека акциите што Наков ги откупил, ги ставал на име на фирма на негови блиски луѓе.
И противниците на Наков предводени од Трајковска велат дека иако веќе на нивна страна се 53 проценти од акциите, тие ќе продолжат да откупуваат акции од акционерите кои ги продаваат.

Кираца го напушти фершпед, предизвика кавга, ја кренаа цента и си ги продаде акциите...

Кираца го напушти фершпед, предизвика кавга, ја кренаа цента и си ги продаде акциите...
Со тоа што не ги продала, туку ги ставила како основачки влог во сопствена фирма.

http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=25

Еве ти мислења колку ти душа сака. Таман празници се сега па читај си и САМ одлучи. според мене има два мотива зашто би играл на берза.
1. Шпекулации - Да купиш акција која мислиш дека во идно време би пораснала па ќе ја продадеш
2. Дивиденда - купуваш акција и добиваш дивиденда. Различни акции различен % на дивиденда. еден вид штедење ти е

Пример Телеком е 400 денари. Сите зборат за дивиденда од 20-35 денари . Ако е 20 денари тоа ти е 5%,ама ако е повеќе . Сега сам види дали ќе си ги ставиш во банка или ќе играш за дивиденда или шпекулативно.

Еве Стефус на пример играл шпекулативно и заработил 300% :cool: .
Само Lycku внимавај на таквите изјави, обично после војна сите сме генерали :свиркам:
Не играв шпекулативно туку ги купив пред година и кусур зошто ми изгледаа потценето. Ама некако ми се погоди ова со Кираца и Штерјо...да не се правам премногу паметен имав доста среќа со ФЕРШ. Даваа тогаш дивидена ФЕРШ од окулу 5% и имаа низок П/Б поради тоа ги купив. Додека ТЕЛ не ми се допаѓаат имаат постојано пад на добивка веќе 5 години.
--- надополнето: 28 декември 2013 во 16:16 ---
..................

Известување за акционерсо над 5%
Согласно член 38, точка 2 од Правилата за котацијана Македонска берза АД Скопје, Фершпед АД Скопје известува дека Друштвото за инвестирање и консалтинг КОНСАЛТИНГ ИНВЕСТМЕНТС СИН ДООЕЛ Скопје се стекна со 601 обични акции и вкупно поседува 2.756 обични акции, односно 15,22% од основната главнина на друштвото.
--- надополнето: 28 декември 2013 во 16:17 ---
Известување за акционерсо над 5%
Согласно член 38, точка 1 од Правилата за котацијана Македонска берза АД Скопје, Фершпед АД Скопје известува дека Друштвото за инвестирање и консалтинг КОНСАЛТИНГ ИНВЕСТМЕНТС СИН ДООЕЛ Скопје се стекна со 2.155 обични акции , односно 11,90 % од основната главнина на друштвото.

Jas te sovetuvam, TNB i GRANIT. 1- pati se poceneti momentalno.
Dosta e da ti porasnat 3 pati i vo kar si.
A moze i RZUS i MPT tie brzo skokaat.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 18:05 ---
Moj sovet e TNB i GRANIT tie se 10 -pati potceneto vo momentov.
ISto i RZUS i MPT tie brzo skokaatsigurno x4-5 pati od segasnata vrednost.
Dosta ti e 3 pati da ti skoknat i kar si!

Za MPT da ne e malku kasno, otide akcijata u 25000, a dali ke ima povtoren pad kaka sto bese slucajot so OKTA ako se sekavate,koj znae ke vidime ?

Каде да најдам моментална цена на акциите, поточно за Бетон ми треба. Фала.
ЕДИТ: најдов
Сега ме интересира од што зависи порастот на акциите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom