Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ALK.,mozebi TEL,KMB.
Па не ти е лош изборот, иако да бидеме реални и нема колкав избор на нашава берза. Можеби покрај овие би можел да ги разгледаш и ГРНТ и МТУР.
Комерцијална ја забораваш!
Planiram da vlezam so ALK.,mozebi TEL,KMB.
Не е заборавена, членот сам си ја предложи
Sakam da vlezam na MSE, moze li da mi dadete nekoj sovet koi akcii bi mozel da gi vklucam vo portfolioto?Planiram da vlezam so ALK.,mozebi TEL,KMB. -molam za sovet i mislenje![]()
Таборот на Кираца обезбедил 53 отсто од акциите на Фершпед
прочитано 1,956 пати
24-12-2013 12:29:00
0 коментари
Продолжува војната за обезбедување на мнозински пакет акции пред одржување на годишно собрание на Фершпед кое треба да биде финале на војната меѓу двата табора, едниот предводен од Штерјо Наков, и другиот од Кираца Трајковска. Според извори на Либертас, до вчера групацијата околу Кираца Трајковска имала обезбедено на своја страна 53 отсто од акциите.
Ваквиот исход наводно создал нервоза кај противничкиот табор и акционери во текот на вчерашниот ден биле повикувани во Фершпед брокер и наводно биле присилувани да потпишат дека се согласуваат да ги продадат акциите, но потписот го ставале на празен лист во кој немало по која цена ќе им бидат откупени, освен дека тоа ќе се случи по одржување на собранието. Извори од Фершпед тврдат дека акциите што Наков ги откупил, ги ставал на име на фирма на негови блиски луѓе.
И противниците на Наков предводени од Трајковска велат дека иако веќе на нивна страна се 53 проценти од акциите, тие ќе продолжат да откупуваат акции од акционерите кои ги продаваат.
Кираца го напушти фершпед, предизвика кавга, ја кренаа цента и си ги продаде акциите...
Со тоа што не ги продала, туку ги ставила како основачки влог во сопствена фирма.Кираца го напушти фершпед, предизвика кавга, ја кренаа цента и си ги продаде акциите...
Не играв шпекулативно туку ги купив пред година и кусур зошто ми изгледаа потценето. Ама некако ми се погоди ова со Кираца и Штерјо...да не се правам премногу паметен имав доста среќа со ФЕРШ. Даваа тогаш дивидена ФЕРШ од окулу 5% и имаа низок П/Б поради тоа ги купив. Додека ТЕЛ не ми се допаѓаат имаат постојано пад на добивка веќе 5 години.http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=25
Еве ти мислења колку ти душа сака. Таман празници се сега па читај си и САМ одлучи. според мене има два мотива зашто би играл на берза.
1. Шпекулации - Да купиш акција која мислиш дека во идно време би пораснала па ќе ја продадеш
2. Дивиденда - купуваш акција и добиваш дивиденда. Различни акции различен % на дивиденда. еден вид штедење ти е
Пример Телеком е 400 денари. Сите зборат за дивиденда од 20-35 денари . Ако е 20 денари тоа ти е 5%,ама ако е повеќе . Сега сам види дали ќе си ги ставиш во банка или ќе играш за дивиденда или шпекулативно.
Еве Стефус на пример играл шпекулативно и заработил 300%.
Само Lycku внимавај на таквите изјави, обично после војна сите сме генерали![]()
Sakam da vlezam na MSE, moze li da mi dadete nekoj sovet koi akcii bi mozel da gi vklucam vo portfolioto?Planiram da vlezam so ALK.,mozebi TEL,KMB. -molam za sovet i mislenje![]()