Мaкедонија - Исланд [ 20.01.2014 - 16.00 часот ]

• Креатор на темата Креатор на темата ElNinho
  • Време на започнување Време на започнување

Каков ќе биде конечниот исход?

• Вкупно гласачи
    136
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Распали полтронот на Шундо.Гледав и на Сител,збореше за таа аматерска грешка на Прибак.Млатеше можеби и празна слама,можеби и вистина..

Уште незавршено првенствово тој некако ми изгледа дека има нешто против Обрван.Па нормално со Шундо се на ти го,дај ми го.

Ако не му се свиѓаше зашто прифати да игра?
Нели беше дубока резерва додека не се повредија Мојсоски и Лазаров.

Сепак постариве имаат големо его,треба свежа крв што нема да јаде трици додека се заедно се уште.

Ќе искажат се што им лежи на душа,и после другиот ден нема везе,ми се испушти.:rolleyes:

Ко да натурализирањето е табу тема во Македонија,а и во светов.:sleep:

Најјак момент од мечот беше при еден тајм аут, го даваат Обрван во кадар а у позадина Мојсовски, и Обрван таков објаснува, а овој од позади клима со главата као у стилу: ДА ДА ТАКА ТРЕБА, ТЕ РАЗБРАВ ТРЕНЕРУ, СЕА ЌЕ ГИ ЗГАЗАМ! :pos: Не знам за вас ама јас се изгазив од смеење кога ја видов ситуацијава. Исто и Златко кога и намигна на камерата пред да почне второто полувреме. :pos:

Инаку за натпреварот, не се нервирајте толку ни се можностите. :) Зборевме и пред почетокот на првенството, втората фаза е реален дострел за овој тим, така да јас и не сум премногу разочаран од прикажаното, иако стои она народното: Можеше и подобро...

Најјак момент од мечот беше при еден тајм аут, го даваат Обрван во кадар а у позадина Мојсовски, и Обрван таков објаснува, а овој од позади клима со главата као у стилу: ДА ДА ТАКА ТРЕБА, ТЕ РАЗБРАВ ТРЕНЕРУ, СЕА ЌЕ ГИ ЗГАЗАМ! :pos: Не знам за вас ама јас се изгазив од смеење кога ја видов ситуацијава. Исто и Златко кога и намигна на камерата пред да почне второто полувреме. :pos:

Инаку за натпреварот, не се нервирајте толку ни се можностите. :) Зборевме и пред почетокот на првенството, втората фаза е реален дострел за овој тим, така да јас и не сум премногу разочаран од прикажаното, иако стои она народното: Можеше и подобро...

значи одиме на победа против Шпанија? :noze:

Штета за денес,изигравме најдобро,пред се во напад, а пак изгубивме...
Цревото во денешната анализа најдобро ја долови нашата ситуација...
КОГА ЌЕ ДОЈДЕМЕ ПРЕД БУНАРОТ ИЛИ НЕМАМЕ КОФА,ИЛИ КОГА ЌЕ ЈА ИМАМЕ ЌЕ НИ СЕ ИСТУРИ КОФАТА,И НИКАКО ДА СЕ НАПИЕМЕ ВОДА...:D
Кога одбраната ќе беше како треба,нападот ќе чкрипеше,денес нападот беше доста солиден,најиновативен од сите претходни средби,но немавме цврстина во одбраната,посебно не на средината каде треба(ше)да царуваат Велко и Ацо...
Навистина штета,почнавме одлично,го откажавме целосно нивниот топчија Палмарсон,Гунарсон беше добро затворан во првите 10 минути,и после ни се случи блокада...
Изгубивме од школски акции,нема шо,не прочитаа,ја развлекоа одбраната и ни направија дупки кои не можевме да ги затвориме,посебно не со тие играчи шо ги имаме во одбрана...
Тоа е,друго ме мачи мене...ќе објаснам малку подетално....
Друга работа,ротацијата..
Некаде после 10 минута Ивица почнува да ги врти бековите,без да почека да види дали некој ќе има свој ден...
Случај со Бранче,Бранче добро ги почна и првото и второто,наместо да го држи во игра тој го вади?зошто?за да влези Прибак..
Секоја чест за Прибак,класа играч,ама во оваа селекција е како црна овца,никаква уиграност нема со другите,едноставно се гуши,и тој не е крив,беше фрлен во оган од РФМ...:tapp:
Нормално е дека треба ротација,ама таа треба да се прави кога ќе се види дека некој играч паѓа,дека веќе нема сила,концентрација..
Овај ги менува без да почека да види шо ќе направат играчите...:eek:
Истото ни се случи и со Чешка,во наш залет се прават некои нерезонски измени и се нарушува ритамот...
Истото го прави и Кадењас селекторот на Шпанија,иста шема на измени,временски се знае кога ги ротира играчите,а менува речиси се...
Ама тој може да си го дозволи ова..
Ние не,ние моравме да одиме со она шо во моментот го имамвме...
Добро почнавме но како да немаме сила да завршиме како треба...
Не знам за вас,ама јас не сум задоволен од тоа како Ивица ја води селекцијата..
Тој си тера своја шема,модерна шема ок,ама едно е да водиш екипа како Загреб,сосема друга работа е Македонија,каде се се врти на Кире и пред се на одбраната...
Се откажа пред време од Темелков,добар дефанзивец кој ќе дадеше многу на позиција на двојка,посебно при излегување на левиот бек,место од каде кој стигна не изрешета,Хорак,Шилингер,Путиќ,Јонсон,Јакобсон,кој уште не...да не прајме муаебт колку топки на пикер отидоа баш од оваа позиција,не изигруваат со наједноставни акции...
Друга работа,како селектор Ивица мораше да увиди дека Велко ова ЕП е камен,повеќе штети отколку шо допринесува нешто,треба малку психички да се поработи со него,нешто шо кај Лино не поминува,и во ова е големината на тренерот...
Многу нерезонски исклучувања на Велко,пред се СЛАБА КООРДИНАЦИЈА СО АЦО ПРИ ПРЕЗЕМАЊЕ НА ПИКЕР,пикерот нон стоп им е позади нив,нешто шо не смеат да си го дозволат зошто години играат заедно....
Не пробиваа денес баш каде шо најмалку требаше,по средина...
Заборавив кога последен пат сме блокирале удар на бек...:(
Но сето ова се должи на слабата наша покриеност на двојка и петка,каде играме со Столе.секоја чест за Столе,ама со играњето во одбрана едноставно го уморуваат премногу и не е свеж за напад,да ве потсетам како само растуравме во Србија преку пикер,сигурно бевме меѓу три најдобри селекции кои имаа игра за пикер..
Вака не добивме ништо од пикерите,ниту блокови,ниту многу пенали,нешто шо беше чест случај во Ниш...
Најчесто се играше преку пикер кога имавме играч плус....
Не дека не даваат по некој гол Столе и Ванчо,ама се далеку од тоа шо требаше да биде...
Овде фали Мојсо кој имаше одлична соработка со пикерите,од лева страна речиси и да не добија ниедна топка на цело ЕП...
Ако веќе не го користеше Бранче за напад,требаше да го проба за одбрана,на двојка или петка,ако ништо друго барем немаше така лесно да ги остава да шутираат...
За одбрана треба подвижни играчи,со долги раце и нозе,кои ќе можат брзо да се движат во линија со топката,да се прилагодуваат,играчи со карактеристики како Гојун,Виран итн,и еден фајтер да се бори со пикерот,ние имаме нешто шо личи на солиден дефанзивец во Велко и Ацо,но го немаме другото...
Ова го имавме во Ниш,Белград,затоа бевме јаки,секој си го знаеше своето место,Бранче,Митков играа одбрана,висока зона имавме,овде Ивица преку ноќ им ги измени местата на играчи шо со години играат исто...
Затоа јас отсекогаш сакам наш тренер,домашен,кој ги знае играчите,кој години работи во македонскиот ракомет...
Штета шо немаме таков па мора да бараме од надвор...
Отсекогаш сме играле 3-2-1 одбрана,сега преку ноќ станавме Скандинавци...
Полека но сигурно 6-0 оди во заборав....
Ќе мора да се менуваме и ние,модерниот ракомет бавните одбрани не ги сака многу,а и ако не ископаме некои нови деца,суртуци двометраши тешко ќе ни оди во одбраната...
Ама нас најлесно ни е да викаме по Борко....кој имаше повторно над 10 интервенции,но сепак недоволно за да ги избегне критиките....

Штета за денес,изигравме најдобро,пред се во напад, а пак изгубивме...
Цревото во денешната анализа најдобро ја долови нашата ситуација...
КОГА ЌЕ ДОЈДЕМЕ ПРЕД БУНАРОТ ИЛИ НЕМАМЕ КОФА,ИЛИ КОГА ЌЕ ЈА ИМАМЕ ЌЕ НИ СЕ ИСТУРИ КОФАТА,И НИКАКО ДА СЕ НАПИЕМЕ ВОДА...:D
Кога одбраната ќе беше како треба,нападот ќе чкрипеше,денес нападот беше доста солиден,најиновативен од сите претходни средби,но немавме цврстина во одбраната,посебно не на средината каде треба(ше)да царуваат Велко и Ацо...
Навистина штета,почнавме одлично,го откажавме целосно нивниот топчија Палмарсон,Гунарсон беше добро затворан во првите 10 минути,и после ни се случи блокада...
Изгубивме од школски акции,нема шо,не прочитаа,ја развлекоа одбраната и ни направија дупки кои не можевме да ги затвориме,посебно не со тие играчи шо ги имаме во одбрана...
Тоа е,друго ме мачи мене...ќе објаснам малку подетално....
Друга работа,ротацијата..
Некаде после 10 минута Ивица почнува да ги врти бековите,без да почека да види дали некој ќе има свој ден...
Случај со Бранче,Бранче добро ги почна и првото и второто,наместо да го држи во игра тој го вади?зошто?за да влези Прибак..
Секоја чест за Прибак,класа играч,ама во оваа селекција е како црна овца,никаква уиграност нема со другите,едноставно се гуши,и тој не е крив,беше фрлен во оган од РФМ...:tapp:
Нормално е дека треба ротација,ама таа треба да се прави кога ќе се види дека некој играч паѓа,дека веќе нема сила,концентрација..
Овај ги менува без да почека да види шо ќе направат играчите...:eek:
Истото ни се случи и со Чешка,во наш залет се прават некои нерезонски измени и се нарушува ритамот...
Истото го прави и Кадењас селекторот на Шпанија,иста шема на измени,временски се знае кога ги ротира играчите,а менува речиси се...
Ама тој може да си го дозволи ова..
Ние не,ние моравме да одиме со она шо во моментот го имамвме...
Добро почнавме но како да немаме сила да завршиме како треба...
Не знам за вас,ама јас не сум задоволен од тоа како Ивица ја води селекцијата..
Тој си тера своја шема,модерна шема ок,ама едно е да водиш екипа како Загреб,сосема друга работа е Македонија,каде се се врти на Кире и пред се на одбраната...
Се откажа пред време од Темелков,добар дефанзивец кој ќе дадеше многу на позиција на двојка,посебно при излегување на левиот бек,место од каде кој стигна не изрешета,Хорак,Шилингер,Путиќ,Јонсон,Јакобсон,кој уште не...да не прајме муаебт колку топки на пикер отидоа баш од оваа позиција,не изигруваат со наједноставни акции...
Друга работа,како селектор Ивица мораше да увиди дека Велко ова ЕП е камен,повеќе штети отколку шо допринесува нешто,треба малку психички да се поработи со него,нешто шо кај Лино не поминува,и во ова е големината на тренерот...
Многу нерезонски исклучувања на Велко,пред се СЛАБА КООРДИНАЦИЈА СО АЦО ПРИ ПРЕЗЕМАЊЕ НА ПИКЕР,пикерот нон стоп им е позади нив,нешто шо не смеат да си го дозволат зошто години играат заедно....
Не пробиваа денес баш каде шо најмалку требаше,по средина...
Заборавив кога последен пат сме блокирале удар на бек...:(
Но сето ова се должи на слабата наша покриеност на двојка и петка,каде играме со Столе.секоја чест за Столе,ама со играњето во одбрана едноставно го уморуваат премногу и не е свеж за напад,да ве потсетам како само растуравме во Србија преку пикер,сигурно бевме меѓу три најдобри селекции кои имаа игра за пикер..
Вака не добивме ништо од пикерите,ниту блокови,ниту многу пенали,нешто шо беше чест случај во Ниш...
Најчесто се играше преку пикер кога имавме играч плус....
Не дека не даваат по некој гол Столе и Ванчо,ама се далеку од тоа шо требаше да биде...
Овде фали Мојсо кој имаше одлична соработка со пикерите,од лева страна речиси и да не добија ниедна топка на цело ЕП...
Ако веќе не го користеше Бранче за напад,требаше да го проба за одбрана,на двојка или петка,ако ништо друго барем немаше така лесно да ги остава да шутираат...
За одбрана треба подвижни играчи,со долги раце и нозе,кои ќе можат брзо да се движат во линија со топката,да се прилагодуваат,играчи со карактеристики како Гојун,Виран итн,и еден фајтер да се бори со пикерот,ние имаме нешто шо личи на солиден дефанзивец во Велко и Ацо,но го немаме другото...
Ова го имавме во Ниш,Белград,затоа бевме јаки,секој си го знаеше своето место,Бранче,Митков играа одбрана,висока зона имавме,овде Ивица преку ноќ им ги измени местата на играчи шо со години играат исто...
Затоа јас отсекогаш сакам наш тренер,домашен,кој ги знае играчите,кој години работи во македонскиот ракомет...
Штета шо немаме таков па мора да бараме од надвор...
Отсекогаш сме играле 3-2-1 одбрана,сега преку ноќ станавме Скандинавци...
Полека но сигурно 6-0 оди во заборав....
Ќе мора да се менуваме и ние,модерниот ракомет бавните одбрани не ги сака многу,а и ако не ископаме некои нови деца,суртуци двометраши тешко ќе ни оди во одбраната...
Ама нас најлесно ни е да викаме по Борко....кој имаше повторно над 10 интервенции,но сепак недоволно за да ги избегне критиките....

Често се согласувам со тебе, ама овој пат не баш.

1. Скоро цела наша одбрана е истата таа на Металург. Таму Червар си цепи 6-0 скоро цело време. Одбрана не се учи во 1-2 недели. Сака нејќи Обран ќе мора д користи 6-0 барем во 90% од времето. Од време на време можи да смени на 5-1 или 3-2-1 за изненадување, ама не повеќе од тоа бидејќи реално не се спремни за таква одбрана. Ако сакаме друга одбрана тоа ќе мора да се започне уште во младите категории по клубовите а не да се бара директно во репрезентација.

2. Вкупна бројка на одбрани на Борко ама баш ништо не значи. Може и 25 да има ако сака џабе е ако процентот му е лош. Играме генерално побрзо од порано и затоа изгледа вкупниот број на одбрани голем. Плус, ни во процентот не е се. Очигледно е дека во многу наврати се поставува погрешно, годи страна на шутеви од 9 метри (па дури и од крило :eek:) уште пред да шутне играчот, а да не ни зборувам за ноншалантни потези и глупости кои ги прави. "Контрата" која ја направи денес сред противничка транзициона одбрана на пример е неопростива. Обрван е крив тука да, што не го седна на клупа до крај за таа глупост.

3. За пикерите, спомна дека во Србија бевме меѓу најдобрите преку пикерите, ама забораваш дека во Србија никој не ни знаеше дека имаме квалитетни пикери и комплетно ги шокиравме со таа игра. Сега сме прочитана книга. Сите играчи скоро ни играат во добро познати тимови од кои може денови видео да се извади. Изненадувања веќе нема. Ако се сеќаваш на сите натпревари после ЕП во Србија губевме по еден куп топки при проигрување со пикер по кој ни правеа контри. И со Шундо, и со Мојсо и секако. А да не зборуваме што Мојсовски е најдобар наш додавач кон пикер. Згора на сето тоа Стоилов е во послаба форма отколку што беше пред 2 години, макар пто голема позитива е што сега барем игра преодна одбрана.

4. За ротацијата, јас немам апсолутно никаков проблем бидејќи тоа е модерен начин на ротирање. Можеби може повеќе да се извади од нашата репрезентација ако се оди според чувство (што според мене е исклучително застарен начин на размислување во било кој тимски спорт), ама генерално како концепт за мене е позитивен. Барем имаме реална ротација, нешто што никогаш порано не сме го имале.

5. Лесно е да се каже ова не функционираше, другото поарно ќе било. Ама сите забораваат дека можеби ќе беше и полошо. Мене воопшто не ме интересира од каде бил селекторот. Битно е да си ја разбира работата и да го вади максимумот од екипата. Не дека Обрван е совршен, далеку од тоа, ама далеку и од тоа дека е лош. А имавме македонски тренери долго време и видовме и тие колку ги бива. Тоа 5то место од Србија очигледно многу ни ги заматува согледувањата на работите. Тоа ниту го отсликува капацитетот на Шундо, ниту капацитетот на репрезентацијата. Тоа беше магичен склоп на околности (тотална непознаница за противниците, потценети, како на домашен терен, сите беа здрави, ни се погоди распоредот итн.) кој никогаш нема да се повтори. Наше е да се погрижиме да работиме модерно и да го подигниме квалитетот на играчите и на екипата на повиско ниво. Моментално повеќе од ова е скоро невозможно според мене. А не треба да се гледа далеку за споредба. На светското во Шпанија бевме комплетни а едно три пати полоши во било кој аспект од играта.

да не повторуваме, анализи можам и јас да пишувам, имам знаење, но доволно ви се оние погоре, се нзаат самите кои се тие, се гледа дека луѓето разбираат ракомет која ја сметам за една од најкомлексните и нјаинтелигентните игри на денешницита, бидете поздравени и дајте па да го чуам стефче што анализира

инаку искрено јас не очекував уште пред вторава фаза да изиграме толку умно со Исланд, повеке се надевав со маѓариве, сепак ќе речам одбраната затаи, не е на ниво кое сум навикнат да гои гледам

сега од поискусните сакам да чујам мислење што мсилите дали никола марковски повеќе ке се снајдеше во одбрана од Стојанче, иако човекот даде се од себе, иако знае да е малку статичен во напад
--- надополнето: 20 јануари 2014 во 23:34 ---
да не повторуваме, анализи можам и јас да пишувам, имам знаење, но доволно ви се оние погоре, се нзаат самите кои се тие, се гледа дека луѓето разбираат ракомет која ја сметам за една од најкомлексните и нјаинтелигентните игри на денешницита, бидете поздравени и дајте па да го чуам стефче што анализира

инаку искрено јас не очекував уште пред вторава фаза да изиграме толку умно со Исланд, повеке се надевав со маѓариве, сепак ќе речам одбраната затаи, не е на ниво кое сум навикнат да гои гледам

сега од поискусните сакам да чујам мислење што мсилите дали никола марковски повеќе ке се снајдеше во одбрана од Стојанче, иако човекот даде се од себе, иако знае да е малку статичен во напад

Често се согласувам со тебе, ама овој пат не баш.

1. Скоро цела наша одбрана е истата таа на Металург. Таму Червар си цепи 6-0 скоро цело време. Одбрана не се учи во 1-2 недели. Сака нејќи Обран ќе мора д користи 6-0 барем во 90% од времето. Од време на време можи да смени на 5-1 или 3-2-1 за изненадување, ама не повеќе од тоа бидејќи реално не се спремни за таква одбрана. Ако сакаме друга одбрана тоа ќе мора да се започне уште во младите категории по клубовите а не да се бара директно во репрезентација.

2. Вкупна бројка на одбрани на Борко ама баш ништо не значи. Може и 25 да има ако сака џабе е ако процентот му е лош. Играме генерално побрзо од порано и затоа изгледа вкупниот број на одбрани голем. Плус, ни во процентот не е се. Очигледно е дека во многу наврати се поставува погрешно, годи страна на шутеви од 9 метри (па дури и од крило :eek:) уште пред да шутне играчот, а да не ни зборувам за ноншалантни потези и глупости кои ги прави. "Контрата" која ја направи денес сред противничка транзициона одбрана на пример е неопростива. Обрван е крив тука да, што не го седна на клупа до крај за таа глупост.

3. За пикерите, спомна дека во Србија бевме меѓу најдобрите преку пикерите, ама забораваш дека во Србија никој не ни знаеше дека имаме квалитетни пикери и комплетно ги шокиравме со таа игра. Сега сме прочитана книга. Сите играчи скоро ни играат во добро познати тимови од кои може денови видео да се извади. Изненадувања веќе нема. Ако се сеќаваш на сите натпревари после ЕП во Србија губевме по еден куп топки при проигрување со пикер по кој ни правеа контри. И со Шундо, и со Мојсо и секако. А да не зборуваме што Мојсовски е најдобар наш додавач кон пикер. Згора на сето тоа Стоилов е во послаба форма отколку што беше пред 2 години, макар пто голема позитива е што сега барем игра преодна одбрана.

4. За ротацијата, јас немам апсолутно никаков проблем бидејќи тоа е модерен начин на ротирање. Можеби може повеќе да се извади од нашата репрезентација ако се оди според чувство (што според мене е исклучително застарен начин на размислување во било кој тимски спорт), ама генерално како концепт за мене е позитивен. Барем имаме реална ротација, нешто што никогаш порано не сме го имале.

5. Лесно е да се каже ова не функционираше, другото поарно ќе било. Ама сите забораваат дека можеби ќе беше и полошо. Мене воопшто не ме интересира од каде бил селекторот. Битно е да си ја разбира работата и да го вади максимумот од екипата. Не дека Обрван е совршен, далеку од тоа, ама далеку и од тоа дека е лош. А имавме македонски тренери долго време и видовме и тие колку ги бива. Тоа 5то место од Србија очигледно многу ни ги заматува согледувањата на работите. Тоа ниту го отсликува капацитетот на Шундо, ниту капацитетот на репрезентацијата. Тоа беше магичен склоп на околности (тотална непознаница за противниците, потценети, како на домашен терен, сите беа здрави, ни се погоди распоредот итн.) кој никогаш нема да се повтори. Наше е да се погрижиме да работиме модерно и да го подигниме квалитетот на играчите и на екипата на повиско ниво. Моментално повеќе од ова е скоро невозможно според мене. А не треба да се гледа далеку за споредба. На светското во Шпанија бевме комплетни а едно три пати полоши во било кој аспект од играта.
Точно дека веќе не прочитаа...
Но сепак тие се играчите шо ги имаме на лагер,од нив мораме да го вадиме најдоброто...
Но факт е дека чкрипиме,и тоа како чкрипиме,требаше да се проба нешто ново,да видевме како ќе изгледаше...
Тие се играчите,нема шо да измислува вака,така би било....
Не сме толку очајни како во Шпанија,но мое мислење е дека можевме и подобро да се претставиме,не дека и ова издание е лошо,напротив....
Не реков јас дека Обрван е лош,реков дека не ми се допаѓа како го селектира составот,можеби за очекување беше да не го повика Темелков,пред се зошто игра во Ш лига,но сепак ние имаме мала база на играчи,тие се 30ина посалам,и ни требаат сите,пред се за таа одбрана....
Ротација е добра,се сложувам,одамна ни требаше,но сепак кога на лагер имаме еден или двајца играчи со десна рака кои можат да шутнат како треба треба да се води сметка кој треба да игра...
Денес останувам на ставот дека ако играше Бранче повеќе во продолжение на второ полувреме ќе бевме далеку поефективни отколку со Прибак кој не ни шутна во второ полувреме по оние два зицери кои му ги стопи Гудмонсон.
Ова се тие мали детали кои можат да го решат мечот..настрана тоа шо Бранче има 36 години и сето тоа..
На ова алудирав,а дека ни треба ротација и тоа како...ама треба да биде навремена,а не селективна како на мечот со Унгарија,гледа дека Лазаров е изгубен,ами извади го малку,нека земи сила,не го остава упорно,упорно да губи сила,концетрација,во најважните моменти во прво полувреме кога не решетаа и ја направија разликата,потоа го извади кога веќе беше решен мечот..
Точно е дека немаме замена за Кире,посебно не во Митков,ама стави било кој на десен(Бранче,Прибак итн),освежи ја малку екипата,освежи го Кире,врати го малку на психа....
И на крај за селекторот..
Точно е дека немаме тренери,но еве замисли да имавме и ние еден Вилбек,Онеста,Лајош Мочај,Ривера,Лино на времето итн...
Ова се тренери кои години работат во својата земја,знаат до детали се за играчите,за младите играчи,знаат кога да ги уфрлат во прва селекција...
Е па затоа ќе имаат резултати..
Ние фураме со иста селекција години,ги менуваме селекторите,а немаме тренери,ова ни фали,во клубовите исто,секогаш странците се ценат повеќе..
Не се нашите тренери само за подавање табла за да не се нацрта напад,или за давање изјави кога првиот тренер не е тука...
Мора да се инвестира во тренерите,да имаме и ние коњи за трка....
Најголема желба ми е легенди како Пепи во Вардар да извадат добри деца,Ацо Јовиќ во Металург и како селектор на кадетите,ете Кире Поповски во Пелистер ги води младите...
Во овие деца треба да се вложува,ама да се вложува сериозно...со нивните успеси ќе се надоградуваат и тренерите....еден ден да ги видиме и Ацо Петревски,Доне како салам тренери,не само да бидат статисти....
Со самото инвестирање во струката ќе имаме некоја шанса да напрајме некој играч,вака тешко...
Тоа е,сите сакаме успех,ама за да се направи успех мора многу работи да функцинираат,иначе се е џабе,ќе се радуваме на повремени блесоци и ќе анализираме зошто не одиме напред....

Единствен играч што играше и сосема солидно се покажа на ова ЕП по мене е Пецаковски, дечкото се бори шутира и со лева и со десна а игра најмалку...со идно време се надевам дека ќе биде стандарден на оваа позиција...а за изјавата на Бранче сосема го подржувам, значи имаме еден куп играчи и тренери кои работат во странство а нашите даваат пари по срби-хрвати за кои к*р не ги боли што и како...Обрван по мое добро ги водеше тајмаутите за разлика од Шундо ама џабе кога овие на терен ама баш ништо не реализираа...Како и во кошарката така и со ракометот луѓето кои ги дигнаа репрезентациите на највисоко ниво во историјата на Македонија им се даде шут карта за некои си словенец-хрват...не си го цениме она што го имаме дефинитивно!!!

Исто во многу лош момент беше и непотребното исклучување на Велко а после него одма и Стоилов заработи исклучување. И така беше слаба одбраната и уште без Велко во клучните моменти му дозволивме на Исланд да ја одржува разликата.

Според мене 3 клучни грешки шо ги напрај Обрван се.
1.Шо не го одмараше малце Кире во напад со кој било лев бек (никако Митков)
2.Премногу се опуште со Борко (не зеде втор голман Диви е тотално вон форма) Даскаловски или Митревски (кој дреми на трибини)
3.Никола Марковски мораше да биди во ростерот-Митков АУТ тотално вон форма (сигурно подобро ќе изиграше од Димовски,а и можи да го искористи во одбрана)
--- надополнето: 21 јануари 2014 во 00:54 ---

--- надополнето: 20 јануари 2014 во 23:34 ---

Јас незнам дали сум од поискусните :D ама сигурен сум дека подобро ќе се снајдеше во нападот и во одбраната од Ванчо Димовски - мораше да му даде шанса на детето...И јас да бев на место на Обрван би го менал со Митков дефинитивно.
--- надополнето: 21 јануари 2014 во 01:11 ---
И да ќе заборавев...
Од кога то почнавме да форсираме 6-0 кога се знај дека таа одбрана се заснова на блокови , а кај единствен кој можи да блокира е Јоновски наместо да си продолжиме со 3-2-1 сигурно не ја заборавиле кога сите сегашни репрезентативци ја играле порано....Ова 6-0 сакат да ја пресликат од Металург демек одат на варијанта глобалата на играчи се од таму...Ама таму Лино си земва и странски засилвања кадарни да ја изиграт...
Во ситуација кога тие ни се играчите и нивниот профил 6-0 мислам треба да ја заборавиме...Од една од најцврстите и најдобрите одбрани до пред европскоте сега некако премногу лесно не бушат и то како сакат
--- надополнето: 21 јануари 2014 во 01:21 ---
Блокади
CountryMatchesTotalAvg
Denmark
5 29 5.8
Spain
5 28 5.6
Sweden
4 22 5.5
Croatia
4 18 4.5
Poland
4 15 3.8
Czech Republic
3 11 3.7
Russia
4 11 2.8
Austria
5 12 2.4
Serbia
3 7 2.3
France
4 9 2.3
Belarus
4 9 2.3
Hungary
5 11 2.2
Iceland
5 9 1.8
FYR Macedonia
5 8 1.6
Norway
3 2 0.7
Montenegro
3 2 0.7
--- надополнето: 21 јануари 2014 во 01:22 ---

1. 6-0 одбрана се почнува од првиот тренинг на ракомет, така да ние на ова првенство ја игравме најбазичната одбрана, а пак не бушеа со вишок (дури и со играч помалце) и пикерите не растурија. 5-1 одбрана речиси и да не видов, освен во моменти кога Обрван ќе пуштеше на некој фластер, а тоа го праеше прекасно и немаше некаков ефект, затоа што редовно играчот кој шо беше под фластер доаѓаше до ситуација да шутни. 3-2-1 одбрана бара физички спремни играчи, а нашите уште после првата утакмица беа уморни, мислам дека со поагресивна одбрана ако ништо друго ќе немаа прилика бековите да го шамараат Борко толку лесно. Уигрувањето е стандардно, нема шо да се учи, него едноставно требаат неколку утакмици да се види како изгледа тоа, а во нашиот случај кога имаме една селекција на играчи требаше тоа да биди до перфекција одбраната, а нашата најблаго речено беше мизерија.

2. Борко е еден од тројцата поглавари во репрезентацијата заедно со Кире и Мојсо. Години уназад за него е резервирана позицијата прв голман, независно дали Дивиот во тој момент е во многу подобра форма. Јасно е дека не е од таа класа да на секоја утакмица да има 15+ одбрани, јес имал денови (Австрија пример) кога брани се живо и диво, ама и многу денови кога е камен. И тоа е сосема океј, али во такви моменти покорисен е на клупата отколку на голот. Ама, после оној пенал шо им го фати на Португалија кој не однесе на светското... Дај боже да не го фатеше ама да олабавеше малце од малце. Сосема се сложвам за поставувањето, на шут од 10-11 метра, Борко застанва на страната на блокот :noze: од крило ако не го погоди топката, склон е и од мртов агол да прими гол.
Проблемот е што Дивиот е катастрофа, Митревски не бранел цела утакмица ни самиот не знај од кога, Даскаловски исто... Немаме никаков избор на оваа позиција :place:

Со останатиот дел од постот се сложувам, освен со тоа дека е небитно дали селекторот е странец или наш. :)

Се сложувам дека требаше Маркоски да го замени на Митков,и така така Митков само во одбрана по 5-10 минути играше.

Ај да играше одбрана-напад немаше да има смисла таа замена ама кога игра само одбрана..

Замисли го Маркоски на 2-ка,другиот Маркоски на 3-ка па Јоноски и Стоилов.:pipi:

Нормално тоа ќе беше изводливо само кога Лазаров ќе беше на поблиската страна,инаку три измени=самоубиство.:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom