Македонија и западната заедница

• Креатор на темата Креатор на темата Славјански
  • Време на започнување Време на започнување
Славјански, нема славјанска заедница на народите (од типот на ЕУ) затоа што словенските народи имаат поголеми меѓунационални проблеми, затоа што владее омраза меѓу нив, затоа што сите живеат во XIX век, сите страдаат од болестите на национализмот и шовинизмот, сите имаат проблеми со историјата, со потеклото, со "заедничката иднина". Мене како Македонец полесно ми е да склопам заедница со Германец отколку со Грк, Бугарин, Србин. Германецот ми признава се (иако не ме знае колку соседите, ама ме признава за човек!).

Ма каква славјанска заедница со овакви односи !
За да дојде тоа има работа за 1000 години.
Славјаните како што се помируваат со своите најголеми душмани така мора да најдат сила да се помират едни со други.
Славјанската цивилизација има свои карактерни црти, духовни вредности, традиции врз кои може да се изгради систем по мерка на тој народ а не постојано да се импортираат системи кои го уништуваат во корен.
Во историјата исто има многу процеси кои треба да се демистифицираат за да разберат зошто денеска истото им се случува.
Од холокаустот на Словените за време на втората светска војна, бројка која е многу пати поголема од тој н Евреите, до 15-те милиони жртви Руси за време комунизмот во СССР, 500 години отоманско врз славјанските народи, падот на Византија и вториот крстоносен поход, егзодусот на Македонците за време римско, итн итн ...
За да се дојде до вистината, за да се даде вистинско име на процесите кои и денеска се случуваат а кој именител им е распаѓање а не демократија, распаѓање и духовно и материјално.

Ако Западот и САД нас толкуа многу не поштоваат како што ни се претставуваат тогаш зошто не извршија притисок врз Грчка, да не признаат под уставно име, и да ја уценуваат: Ако сакате финансиска помош тогаш признајте ја Македонија под уставно име па после ние ќе ви помогнеме???

Ако Западот и САД нас толкуа многу не поштоваат како што ни се претставуваат тогаш зошто не извршија притисок врз Грчка, да не признаат под уставно име, и да ја уценуваат: Ако сакате финансиска помош тогаш признајте ја Македонија под уставно име па после ние ќе ви помогнеме???

НЕ поставувај такви прашања суштински, им го рушиш сонот на евроатланските сонувачи.

Не постои такво нешто како почит измеѓу држави, постои интерес. Таму треба да се бара и одговорот, поголем интерес имаат од Грција него од Македонија.

А зошто би не сакале и поштовале кога и самите не се “поштоваме“, напротив, недвосмислено истакнувајќи дека радо ќе го примиме во газот без најмал одмор. Зошто некој во таа ситуација каде самите изразуваме желба за менување на име треба да дејствува во име на нечија(наша) кауза?

НЕ поставувај такви прашања суштински, им го рушиш сонот на евроатланските сонувачи.

Ваквите прашања се ползуваатод русофилските сонувачи бидејќи им претставуваат единствен стимуланс да го тераат својот уралскомосковски филм.

Но, верувам сите ќе се пробудат кога ќе си го постават истото прашање во обратна насока.

Продолжете со меѓусебно делење, на исток и запад, па кога ќе дојде до некоја поголема војна ние нема да имаме ни потреба да се бориме бидеќи уште пред неа ќе бидеме поделени.

А зошто би не сакале и поштовале кога и самите не се “поштоваме“
Брату со ова се контраш самиот со себе. Ти си еден од тие што најмногу ги величаш САД и Западот дека многу направиле за Македонија. А по секоја цена гледаш да ги оцрниш Русите.

Затоа што тие го спасуваа нивниот финасиски систем, а не Грција. Така да немаше што многу да се уценува.

Заебани си се тие што се воопшто во друштво со Грција, ама нема каење сега, ќе стегнат заби. Додуша и ние сме заебани со нив заедно, па не дупат овие шутиве и рогативе од југ.

Брату со ова се контраш самиот со себе. Ти си еден од тие што најмногу ги величаш САД и Западот дека многу направиле за Македонија. А по секоја цена гледаш да ги оцрниш Русите.

Доколку најдеш еден мој пост каде го правам тоа без приговор ќе ти го предадам модераторскиов статус на форумов, еве имаш можност да напредуваш во твојата форумска кариера па прифати предизвик. Но, доколку не најдеш аргументи за да си ги поткрепиш инсинуациите тогаш да те банираме на месец дена. Се нафаќаш?

Јас го гледам реалниот интерес, без никаква агитација, проста математика, без лажни претстави и идеолошки перверзии. Меѓутоа, треба да имаш малце акал и профилтрирани гледишта за да можеш да спориш со мене.

--- надополнето ---

А во контекст на муабетот дека прво ние треба да се “поштоваме“ е следниов пример:

the new york times
3 july 1992

until recently, the united states and most governments of the european community accepted not only the republic of macedonia's credentials as a newly independent nation but also its chosen designation.

what changed , european diplomats and administration officials said, was a perception that president gligorov was willing to make some sort of compromise on the name issue. this perception was apparently created by remarks made in the spring by macedonian leaders to european officials and by an american lobbyist.

"there were indications that there was some flexibility there," a senior state department official said. 'a deal to be made'

according to state department officials and macedonian representatives here, the idea of skopje's flexibility was spread last month by robert c. Mcfarlane, the former national security adviser, who was hired several months ago as a lobbyist by macedonians.

An administration official said that after president gligorov's visit to washington in mid-may, mr. Mcfarlane was quoted by state department officials as saying: " there's a deal to be made. Gligorov sees a need for it."

in a telephone interview, mr. Mcfarlane acknowledged speaking to state department officials about macedonia. He said he was being paid "a modest sum" by john bitove, whom he described as a toronto businessman of macedonian origin. In fact, mr. Bitove is president of the canadian macedonian society, which is closely linked to president gligorov.

In the category of "lobbyists," the society's may 25 financial summary lists disbursements of $39,021.04 to mcfarlane associates, mr. Mcfarlane's washington-based company. A total of $73,717.61 is listed as "payable" to the firm.

http://www.nytimes.com/1992/07/04/world/west-supports-athens-on-macedonia.html

ГЛИГОРОВ ПОПУШТАЛ ЗА ИМЕТО

Но многу информации говорат дека Глигоров во тоа време сепак бил актер во дипломатската игра да се попушти во битката за името со Грција, а не да бара прием во ОН под уставното име. Ако се сеќавате, Васил Тупурковски беше тогаш испратен од страна на претседателот како негов специјален претставник во САД да работи на етаблирањето на Македонија. Но таму веднаш дојде до судир со лобито на Џон Битов. Во текстот на новинарот Дејвид Биндер, објавен на 4 јули 1992 г.во `Њујорк Тајмс`,напишан по повод Лисабонската декларација, по која Македонија ја изгуби битката за името, се разоткриваат причините за тоа. Новинарот пишува дека `се до неодамна, САД и најголемиот број на влади на Европската заедница ја прифатија Република Македонија не само како нова независна држава, туку исто така и со своето избрано име.
Но она што се променило, според европските дипломати и официјалните лица на американската администрација, била перцепцијата дека претседателот Глигоров бил спремен да направи некаков компромис по прашањето за името. Оваа перцепција била очигледно создадена од забелешките што пролетта истата година македонските лидери им ги кажале на европски официјални лица како и од страна на американски лобисти. Имаше индикации дека ќе има флексибилност,рекол висок член на Стејт департментот. Идејата за флексибилноста на Скопје била раширена минатиот месец од страна на Роберт Мек Фарлеин, поранешен советник за национална безбедност на САД, кој бил ангажиран пред неколку месеци како лобист од страна на македонците. По посетата на Глигоров на Вашингтон во средината на мај, Мек Фарлејн рекол дека ќе има договор, односно Глигоров гледа потреба за таков дил. Мек Фарлејн бил платен за својата работа од Џон Битов...`

Доколку најдеш еден мој пост каде го правам тоа без приговор ќе ти го предадам модераторскиов статус на форумов, еве имаш можност да напредуваш во твојата форумска кариера па прифати предизвик. Но, доколку не најдеш аргументи за да си ги поткрепиш инсинуациите тогаш да те банираме на месец дена. Се нафаќаш
Брату читајќи јас по твоите постови ти си тој што прифаќаш се што ќе ти се сервират во пајнцата и си доста заслепен од пропаганди.
Ти си за Македонија да влезе во НАТО и ЕУ ти беше за Македонија да учествува на воените вежби во Грузија итн.

1. Што ако влеземе во НАТО дали можат да ни гарантираат безбедност???
Ако сакаат Русија и НР Кина да не смачкаат не во НАТО да сме во СВ.НАТО да сме ако сакаат тие за неколку минути можат да не збришат
2. Што ако влеземе во ЕУ ќе имаме ли стандард којшто ќе биде еднаков со „трулите“ НЕЕУ држави Швајцарија и Норвешка???
3. И што добивме со тоа што учествувавме на воените вежби во Грузија - мај 2009 година??? Дај молимте објасни ми. Пошто ти беше за Македонија да учествува!

Братот ти промовира единство и само лепи етикети, русофил итн.
Тој тешко сфаќа дека славјанството не значи русофилство.
Човекот тешко му е да разбере дека ние како дел од славјанската култура, како Македонци, тоа треба да ни биде предност а не недостаток.
Дај боже САД да имаат принципиелна политика кон Македонија и да ги слушнам да кажат еднаш, ние ја признавме Македонија под уставното име за век и векова.
Пеки, да живее америка, ама Русија ми е блиска и братски народ ми е.
Нивниот прв монарх Рурик по мајка е од племето на Македонците, Бодричите и се викала Умилова.
Тоа племе кое пребегнало од римскиот егзодус подоцна се вградило во руската држава.
И сега ја да уринирам на тоа, затоа што Руси биле тоа.
Бог да те чува, некој филм ќе сними за тоа, ќе донесе 100000 Руси како туристи и ќе печали на тоа, ама кај нас не, ние сме самите со себе, од нас почнал светот и точка.

1. Што ако влеземе во НАТО дали можат да ни гарантираат безбедност???
Да.
Ако сакаат Русија и НР Кина да не смачкаат не во НАТО да сме во СВ.НАТО да сме ако сакаат тие за неколку минути можат да не збришат
Русија тешко,Кина во никој случај.
2. Што ако влеземе во ЕУ ќе имаме ли стандард којшто ќе биде еднаков со „трулите“ НЕЕУ држави Швајцарија и Норвешка???
Веројатно не.А можеби и да.
3. И што добивме со тоа што учествувавме на воените вежби во Грузија - мај 2009 година??? Дај молимте објасни ми. Пошто ти беше за Македонија да учествува!
Ништо,ама мораме да ду*ламе за да не примат во НАТО.

Ништо,ама мораме да ду*ламе за да не примат во НАТО.

па и искуство повеќе може да се каже ..
патем јас незнам шо некој очекува дека треба да добиеме?
Заптија неколку пати го имам прашано не ми одговори .. шо треба да добиеме од учество на вежбите во Грузија? не е доволно искуство повеќе, воспоставување контакти ... ?

Заптија неколку пати го имам прашано не ми одговори .. шо треба да добиеме од учество на вежбите во Грузија? не е доволно искуство повеќе, воспоставување контакти ... ?
Aбе Куртон ти беше тој што викаше одиме на вежби во Грузија затоа што имаме голема корист. И ни беше ветено дека после вежбите во Грузија ќе добиеме злато и дијаманти, а добивме ветар и магла.

Aбе Куртон ти беше тој што викаше одиме на вежби во Грузија затоа што имаме голема корист. И ни беше ветено дека после вежбите во Грузија ќе добиеме злато и дијаманти, а добивме ветар и магла.

освен прикаски чоек друго значи неможе да прочита ..
така е заптија со Русија напред кон слободата :tapp:

незнам само .. а апелирам на тоа ... до кога ќе вртиме газ насекаде .. кога ќе почнеме да си гледаме интереси во секого и бараме начин да ги искористиме ќе не биде ...
додека вртиме де лево де десно никогаш нема да не биде ..
ти и Братот не си го разбрал .. колку го клеветите дека лепел етикети ... а всушност не ја гледате суштината .. (патем потписов ти вришти, сам си имаш залепено етикети не треба никој да ти лепи)

Интереси имаме и на запад и на исток .. треба да ги искористиме .. моментално како шо гледам играме и таму и таму .. еве у последно време и на исток повеќе ...
колку е тоа само паушално а колку реално ќе видиме .. ќе покаже времето дали е се ветер и магла или има нешто ...
Но
многу е погрешна тезата која ти и Славјански ја фурате .. демек заеби Запад, ајде да играме само со Исток со нашите демек „браќа“ Руси ... кои многу ни „помогнаа“ (а всушност колку ни имаат одмогнато не си свесен изгледа)..
и која е разликата тогаш од Тебе (играње само со Исток) и од некој кој е за Запад ... зар мора да се одбере страна?

ајде тогаш да се споиме со Бугарите .. шо викаш .. идејата на „браќата“ Руси за Сан Стефанска да ја направиме ..

Во целата историја на 20 век, САД играа најфер со Македонците, така да за мене нема дилема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom