bRutal savaGe
ಠ_ಠ
- Член од
- 10 јули 2009
- Мислења
- 4.213
- Поени од реакции
- 88
иам секогаш унапред напраено простор од 10-тина саати каде што седнувам и ја листам цела трилогија Lotr... тоа се дешава еднаш на 3 месеци...
Питер Џексон перфектно ја долови суштината на книгите, ( впрочем да не беше така немаше да добие 11 оскари) а и нема некој важни настани кој се во книгата а ги нема во филмот, можеби освен од првиот дел на книгата за средбата на Фродо и Сем со Том Бомбадил ....Вака, општо за темава и за делото и филмот: се подразбира дека книгата многу подобра од филмот, меѓутоа филмот е за лицата кои не обожуваат читање книги. Во книгите има многу податоци коишто не се ниту споменати во филмот, па така што, кога јас би можел да одлучувам, би ги направил филмовите уште подолги. Сметам дека со тоа ќе се опфати поголемиот дел од дејствието и ќе се долови вистинската приказна на фантастичните дела на Толкин за Војната за Прстенот, а и за други негови дела.
Хобитот почнува со снимање на летоLord of the Rings eden od najdobrite napraveni filmovi do sea,trite dela se odlicni,uzivam koga go gledam..daj boze nekoj slicen vakov nekad da se naprai pa da gi sobere site oscari.
Вака, точно е дека најважните настани се опфатени, меѓутоа тука веќе се доаѓа до позиција во дебатава каде што одлучувачко е прашањето на вкус. Лично мене, сите мали детали и ситници ми го надополнуваат чувството на припадност во легендариумот на Толкин. Го почитувам твоето мислење, и јас мислам дека филмовите се одлични, но јас само го споменав начинот на кој јас би сакал тие да изгледаат.Питер Џексон перфектно ја долови суштината на книгите, ( впрочем да не беше така немаше да добие 11 оскари) а и нема некој важни настани кој се во книгата а ги нема во филмот, можеби освен од првиот дел на книгата за средбата на Фродо и Сем со Том Бомбадил ....
Вака, најмногу од неговите дела се објавени по неговата смрт, а еве следуваат сите книги.ЛОТР е закон
ftopic: да не знае некој колку вкупно книги има од Толкен??? страва е човекот
дефиниитвно,број еден филм (триологија) што некогаш е снимен!!LOTR за мене e број еден филм.
Вака, најмногу од неговите дела се објавени по неговата смрт, а еве следуваат сите книги.
Најпрвин, книги кои се од жанрот фикција и кои се издадени додека тој бил жив:
1. The Hobbit;
2. Farmer Giles of Ham;
3. The Lord of The Rings (вклучувајќи ги сите 3 дела);
4. The Adventures of Tom Bombadil;
5. Tree and Leaf;
6. The Tolkien Reader;
7. Smith of Wootten Major;
8. Sir Gawain and the Green Knight;
9. Beowulf: The Monsters and the Critics;
10. Ancrene Wisse: The English Text of the Ancrene Riwle.
[Делата под броевите 8, 9 и 10 се нефикциски и преведени дела.]
Потоа следуваат делата кои биле објавени по неговата смрт. Тоа се:
1. Sir Gawain and the Green Knight, Pearl, and Sir Orfeo (преводи);
2. The Father Christmas Letters;
3. The Silmarillion;
4. Unfinished Tales;
5. The Letters of JRR Tolkien;
6. Finn and Hengist (збирка од предавањата на Толкин);
7. Mr. Bliss;
8. The Monsters and the Critics (колекција од есеи);
9. The History of Middle-earth (сите 12 делови);
10. Pictures by JRR Tolkien (со текст од Кристофер Толкин);
11. Roverandom;
12. The Children of Hurin;
13. The History of The Hobbit;
14. Tales from the Perilous Realm;
15. The Legend of Sigurd & Gudrun.
Се сомневам ова да се сите негови дела. Последната, The Legend of Sigurd & Gudrun, беше издадена во минатата, 2009 година, така што очекувам уште многу извонредни дела од литературниот феномен наречен Толкин.
П.П.С. Чисто информативно... За тие што сакаат да читаат книги... Бољи се книгите убедливо, само не знам од кај да ја најдам „Д хобит“, ако знае некој нека ме упати... Поздрав!
А ќе се прават филмови/има филмови од некои од книгиве некоја слична ЛОТР?Вака, најмногу од неговите дела се објавени по неговата смрт, а еве следуваат сите книги.
Најпрвин, книги кои се од жанрот фикција и кои се издадени додека тој бил жив:
1. The Hobbit;
2. Farmer Giles of Ham;
3. The Lord of The Rings (вклучувајќи ги сите 3 дела);
4. The Adventures of Tom Bombadil;
5. Tree and Leaf;
6. The Tolkien Reader;
7. Smith of Wootten Major;
8. Sir Gawain and the Green Knight;
9. Beowulf: The Monsters and the Critics;
10. Ancrene Wisse: The English Text of the Ancrene Riwle.
[Делата под броевите 8, 9 и 10 се нефикциски и преведени дела.]
Потоа следуваат делата кои биле објавени по неговата смрт. Тоа се:
1. Sir Gawain and the Green Knight, Pearl, and Sir Orfeo (преводи);
2. The Father Christmas Letters;
3. The Silmarillion;
4. Unfinished Tales;
5. The Letters of JRR Tolkien;
6. Finn and Hengist (збирка од предавањата на Толкин);
7. Mr. Bliss;
8. The Monsters and the Critics (колекција од есеи);
9. The History of Middle-earth (сите 12 делови);
10. Pictures by JRR Tolkien (со текст од Кристофер Толкин);
11. Roverandom;
12. The Children of Hurin;
13. The History of The Hobbit;
14. Tales from the Perilous Realm;
15. The Legend of Sigurd & Gudrun.
Се сомневам ова да се сите негови дела. Последната, The Legend of Sigurd & Gudrun, беше издадена во минатата, 2009 година, така што очекувам уште многу извонредни дела од литературниот феномен наречен Толкин.
Да, тоа е точно и во целост се согласувам со тебе. Но ајде да се надеваме дека во иднина и тоа ќе се реализира. :se_ molamОвде има материјал, особено во The Silmarilion да се направаат филмови кој би биле подеднакво добри ако не и подобри од Lord of the Rings ...
Веќе е најавено снимањето на „Хобитот“ и тоа во два дела, мислам во 2012 година. Исто така, го знам и „Born of Hope“, во кој се раскажува за родителите на Арагорн и неговото раѓање. Можеби и постојат други филмувања на некои од овие книги, но не сум слушнал, бидејќи повеќе ги обожувам книгите.А ќе се прават филмови/има филмови од некои од книгиве некоја слична ЛОТР?
И со срање превод... Моја препорака, читајте ги делата од Толкин на англиски. Ги има повеќето во Икона во Рамстор, мислам по 700 денари се. Вреди за парите. Или па ако сакате поефтино земете ги негде од странство.Во Феникс ја имаш Хобитот, преведена на Македонски и ефтина цена 400 денари :helou:
Се разбира дека на англиски се подобри...., и ја ги иам повеќето од Икона, само Хобитот ми е купена со македонски превод, а планирам да ја земам и англиската верзија.... Сакав само да кажам каде за поевтина цена може да се најде книгата.И со срање превод... Моја препорака, читајте ги делата од Толкин на англиски. Ги има повеќето во Икона во Рамстор, мислам по 700 денари се. Вреди за парите. Или па ако сакате поефтино земете ги негде од странство.
Да се надеваме :se_ molam!Да, тоа е точно и во целост се согласувам со тебе. Но ајде да се надеваме дека во иднина и тоа ќе се реализира.