Lord of the Rings трилогијата + Хобитот

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ја читам темава и глеам многу офтопик. Едно знам. Од многу просечни романи направиле одлични филмови. Од книгата се зема само основниот тек на приказната.

Потоа се се преработува. Филмската екипа е одговорна за сите детали на филмот.

Инаку филмовиве ги гледав пред неколку години, не се сеќавам добро. Ќе ги изгледам пак и тогаш ќе пишам овде уште нешто.

Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Господарот на Прстените, почнав да ја читам при крајот на претходното лето, стигнав до околу 100-та страна и прекинав затоа што почна учебната година, ова лето имав премногу лектири и дела за читање, па планирам зимскиов распуст да ја ги прочитам трите :smir:

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
Господарот на Прстените, почнав да ја читам при крајот на претходното лето, стигнав до околу 100-та страна и прекинав затоа што почна учебната година, ова лето имав премногу лектири и дела за читање, па планирам зимскиов распуст да ја ги прочитам трите :smir:
napravi go toa sinko...

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Книгите ги има по библиотеките или треба да се купат?

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Што подразбираш под митологија? Пошто самата приказна/свет/историја е еден вид на митологија??

Е сега како можеш да споредиш свет за кој детално е опишана историја од 1000 години , за кој се знаат целосни семејни дрва на поголемите кралеви па се до некои обични луѓе . Универзум во кој се опишани богови нивниот лик способности,креирање,историја опишани се растенија чудовишта до секој детал. Постојат мапи , граници на кралства , авантури битки. Постојат јазици кои сега можеш да седнеш да ги научиш да зборуваш. Огромен број на раси,нивните истории,креирање,падови , војни...Како тоа го спореди со Оз. Но морам да признам дека за Оз знам само од филмовите,цртаните, но се сомневам дека е споредливо со Арда.

За мене она што го креирал Толкин е една паралела на нашиот свет. Колку што сме ние документирале и памтиме за настаните приказните од овој свет , толку ако не и повеќе Толкин опишал за/во својот замислен свет.

А за луѓето кои го критикуваат филмот како неуспех или не знам што имам само едно да кажам :
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Но тоа е само моето лично мислење. :smir::smir::smir:
Универзумот за ОЗти е над 50 книги (канонични, неканонични +). И во нив имаш се од историја на ОЗ до војни и авантури. Тоа е еден екстремног голем универзум. Сега како свет мора да се признае дека е децки сепак е наменет за помала публика и физичките закони често остапуваат од реалноста ама пак ќе речам наменет е за помала публика. А самиот свет е доста поимагитивен од оној од на ЛОР.
Што се однесува до јазикот ОЗ нема посебен јазик, но тоа и не е толку важно мислам земи денес секој втор писател има направено јазик + некои глумици како Мила Јовоич за петтиот елемент. Самиот Стар Трек универзум има еден куп јазици пласирано. Најдетален јазик кој реално не постои се знае кој е Клингонскиот.
А филмот мене ми се допадна таков е no brainеr со супер ефекти и феноменални битки., а јас сакам филмови од тој тип.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Некои работи во LOTR се многу слични со скандинавската митологија.
Добар филм а и книгите се уште подобри.

Stef_12

Player hater
Член од
15 јануари 2009
Мислења
1.022
Поени од реакции
637
Најдобрата триологија на сите времиња!. Од приказна,глумење,ефекти,музика... се е фантастично!.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.437
Поени од реакции
6.085
Дефинитивно најмногу сати на филм од животов ги имам поминато на Lord of the rings трилогијата.Во кино,на вхс ,на двд ,на тв можеби 48 сати имам потрошено ако не и повеќе :smir:

Некои работи во LOTR се многу слични со скандинавската митологија.
Добар филм а и книгите се уште подобри.
Инаку имињата што ги има давано Толкин се од повеќе раси.Луѓето имаат словенски имиња,елфовите од исланд мислам итнт

I

Intex

Гостин
Го гледав третиот дел на А1 и можам да кажам дека тоа беа најдосадните саати во мојот живот. Без навреда, ама најглупиот филм шо го иам гледано е Lord of the Rings. Ми кажуваа дека е добар, дека е најдобар, но сепак мој фаворит е Матрикс трилогијата. Не постои подобар серијал од Матриксите. : )

Stef_12

Player hater
Член од
15 јануари 2009
Мислења
1.022
Поени од реакции
637
Мојата омилена сцена, а верувам и една од најдобрите сцени воопшто во историјата на светската кинематографија...!

Член од
22 септември 2009
Мислења
199
Поени од реакции
26
Било што да учам тешко ми е да го запамтам, ама затоа на LOTR пола реплики им ги знам:pipi:
Мене лично премногу ми се допаѓа филмот затоа што покажува, храброст, лојалност и пожртвуваност во борбата против злото, нешто што во реалноста, за жал, во никој случај не можеме да го најдеме.

Омилена сцена:

^Capo^

Креативец во движење:)
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.752
Поени од реакции
285
Дефинитивно еден од најдобрите филмови на сите времиња, според мене и најдобар.
Костимографијата, глумата, приказната, музика се така вкомпонирани што мислам дека ниеден филм мислам дека никогаш нема да биде надминат.

Незнам колку пати го имам гледано и секој пат ми е интересен.:smir:

The One

Оној шо ќутит а све знајт
Член од
16 март 2008
Мислења
189
Поени од реакции
39
ххахаххаха за овој филм имаше добар дијалог во филмот Clerks 2 за тоа како во првиот дел само одат ,во вториот исто само одат и во третиот стасуваат го фрлаат прстенот и како ништо да не било се враќаат за 15 мин назад :nesvest::nesvest::nesvest:
исто има и на you tube клипче како би било ако го изведеа нападот на поинаков начин :vozbud::vozbud::vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom