Linux или Windows?

Кој оперативен систем е подобар?

• Windows

Гласови: 196 69,8%
  • Linux

Гласови: 85 30,2%

• Вкупно гласачи
    281
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
ама да Д ми се игрите и програмите,ке може да ги користам пак?(прашувам да не зезнам нешо,зашо несмеам формат да правам на Хп-то)
Oвде само кратко за се друго во Линукс подфорум, за да не ја развлекуваме темава
Полна инсталација на Линукс не се прави на партиција со виндовс форматирање.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Moжеш да пробаш со wubu кој е вграден во Ubuntu 8.04, тоа го инсталира linux inside windows, т.е. нема потреба од никакви форматирања, без никаква загуба на податоци, само што нема да ја чита (нема да чита ништо од тоа што е снимано во windows) линуксот партицијата каде што е инсталиран. Windows-от ќе си работи како ништо да не се случило.

Член од
10 мај 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
jas nekni go instaluraf Ububru 8.nesto :D ....prezadovolen sum iako mi se zaebaa particiite pa moraf da gi formatiram 120GB ama ne mi e maka....ce si smetnam pak to sho mi treba...a drugite raboti kako dokumenti,fax files...etc....gi imam na dvd-cd....ubuntu zakon e....do pred toa imaf windows vista business licenciran...ama pak po kef mi e na linux-ov

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Пошто ти си бунтовник без причина :)

Повеќе користам Linux, сум имал шанса да го користам асално, го користам асално и многу повеќе го користам од Windows-oт. Ама пак ми е тиња. Го користам само затоа што морам да го користам за работата што ја работам. Windows-от е далеку по user-friendly. Linux-от со секоја операција ми причинува фрустрации. Мистериозно ми се исклучува Opera-та во сред работа, Firefox-от се закочува, flash анимациите ми ја успоруваат истата машина што на Windows работи перфектно, не можам да работам .NET Framework апликации, не можам да копирам со CTRL+C и пастирам со CTRL+V. Во принцип ниеден shortcut не ми работи ако имам вклучено кирилична поддршка. И тоа не е се, ама ме мрзи да ги пишувам сите недостатоци кои веќе ги имам напишано по другиве теми.

Секако, се ми е up to date, а ова не ми се случува само на мене туку на сите колеги кои своето работно време го поминуваат пцуејќи го Linux-от и копнеејќи за Windows.

Overall, Windows е далеку подобар за „нормални“ корисници.

За рутирање, за хостирање, за домен менаџмент и за други серверски работи (кои не се фураат во графичка околина) - Linux е подобар.
1. Neznam sto e za tebe user-friendly, nekoi Linux distribucii imaat odlicen GUI vo posledno vreme i se nenormalno ednostavni za domasna upotreba. Problemot e sto nikoj nesaka da go nauci zasto site koristat Windows od 5 godini. Windows Tech Support e smesnen vo sporeba so onoj na Ubuntu.

2. Da Firefox-ot moze da zakoci na Linux vo slucaj koga bi padnal na Windows. Opera ne koristam pa ne znam. Flash animaciite se uste problem, ama zatoa postoi nesto kako No-Script addon.

3. Ako si zapnal tolku za .NET imas nesto sto se vika Wine. Vo kraen slucaj, ima nesto mnogu popametno kako na primer Dual-Boot. Zborot mi e, ovoj faktor vo nieden slucaj ne bi me nateral da odberam Windows pred Linux.

4. Ajde da sporedime Visual Studio(600MB+) so KDevelop(15MB).

5.CTRL + SHIFT + C/V

6. Za shortcuts se slozuvam.

Tie normalni korisnici imaat problemi so neophodni drajveri na Windows(edinstveno so WiFi ima problemi na Linux), istite normalni korisnici na 3 meseci format pravat radi virusi. Na tie istite normalni korisnici Windows-ot im stanuva se pospor i pospor.

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
и Виндовс и Линукс. Линукс е добар но сеуште не може да се рамни со Вин. но за тоа не се криви развивачите на Линукс туку се криви познатите развивачи на софтвер како Adobe, Corel.. и развивачите на игри.

Мое мислење е дека ке се зголеми користењето на линукс сега со оваа економската криза но во земјите каде што строго е забранета пиратеријата кај нас ке си остани вака како што си е.

Тимче

HULK!
Член од
4 јули 2008
Мислења
4.537
Поени од реакции
238
од една страна Linux за тоа што нема да се замараш со вирусе од друга страна Windows на кој веке сите сме навикнати:vozbud::vozbud:

Член од
21 октомври 2007
Мислења
96
Поени од реакции
13
И двата, си имаат свои предности и маани, почестo користам Window$ , но Linux го почитувам и сакам повеќе.
Во последно време Linux оди со одличен GUI , така да полека го губи приврзокот дека е наменет само за гикови кои работат само во конзола.
Задолжително мора да се проба, препорачувам Kubuntu на кој малку полесно се префрлаат класични Win корисници ( можда заради плавата боја :wink: )
A ако се осмелиш да го одмориш глушецот и некогаш си комуницирал со компјутерот воглавно преку тастатурата Linux ќе те воодушеви.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Не бев запознает со linux додека не ги наместија овие компјутерите на школо, и апсолутно не сум задоволен од него ни од финкционалност ни од изглед, така да linux може вода да му носе на windows сега за сега според мене :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom