Linux или Windows?

Кој оперативен систем е подобар?

• Windows

Гласови: 196 69,8%
  • Linux

Гласови: 85 30,2%

• Вкупно гласачи
    281
U

UnholY

Гостин
Kога ќе испадне целосната, финализирана верзија на Windows 7 ќе ги урне сите :)

vLaCki-AK47

Πρώην Τουρκική Δημοκρατία της Ελλάδα
Член од
14 јули 2008
Мислења
137
Поени од реакции
7
Не бев запознает со linux додека не ги наместија овие компјутерите на школо, и апсолутно не сум задоволен од него ни од финкционалност ни од изглед, така да linux може вода да му носе на windows сега за сега според мене :tapp:
Ти па не си имал можност асално да го испробаш Линукс, да ги дознаеш неговите вистински можности, неговите способности, така да ќути.

Сите знаеме дека Линукс е многу постабилен, побезбеден, немаш плави екрани на смртта, не ти искачаат разни ерори, немаш регистри (со кое немаш потреба да чистиш регистри да го оптимизираш системот), и најважното, линукс е бесплатен!

А додека сум на Виндоус овие проблеми ми се преку куроф качени!

Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Па и двата се добри, ама мојот глас оди за Виндовс, и според мене мислам дека е подобар....

Член од
27 мај 2008
Мислења
7
Поени од реакции
0
Дефинитивно Linux. Како прво е бесплатен, се инсталира за 30 минути, и имаш комплетен ОС со сите основни програми (Мозила, OpenOffice, Месинџер и сл.), на македонски е (па и баба ми може да го користи), не е толку тешко да се инсталираат програми, а за терминалот и кодовите - многу ретко се користат.. И јас викав дека линукс е срање, ама кога го пробав тотално го сменив мислењето. Имам инсталирано Убунту 8.10 и Виста. Вистата последен пат ја уклучив пред да инсталирам Убунту :smir: :wink:

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Дефинитивно Linux. Како прво е бесплатен, се инсталира за 30 минути, и имаш комплетен ОС со сите основни програми (Мозила, OpenOffice, Месинџер и сл.), на македонски е (па и баба ми може да го користи), не е толку тешко да се инсталираат програми, а за терминалот и кодовите - многу ретко се користат.. И јас викав дека линукс е срање, ама кога го пробав тотално го сменив мислењето. Имам инсталирано Убунту 8.10 и Виста. Вистата последен пат ја уклучив пред да инсталирам Убунту :smir: :wink:
Друже, Linux во моментот е владетел на серверите, 95% од серверите во светот се на Linux, али ич не го бива за графика, за кратко време ќе завладее Mac OS, само што кај нас сме малце тапа држава, такада кај нас последно ќе биде тоа што денес е во мода. Секаде во светот почнаа да користат Mac OS затоа и Windows прават очајни обиди да си го спасат гзот затоа што видоа дека за кратко време ќе ги изгубат сите корисници.

Разликата помеѓу Linux и Windows е тоа што Linux како понов оперативен систем нема развиено доволно софтверска поддршка и е послаб во графиката што за некои работи доста те ограничува, меѓутоа овозможува работи за кој Windows може само да сонува.

А за тоа што збориш дека терминал многу не се користел... јас па кога сум на Linux скоро се што работам, работам преку терминал :/

Како и да е... Linuks Rulz :eek:jea:

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Windows XP/Vista and 7 нема дилема тука

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Дефинитивно Windows Vista или новиот 7ката отколку Linux. Имав Linux Ubuntu 1 месец и никако неможав да ја инсталирам графичката и wireless картичката. Плус многу си ограничен во играњето игри. Не дека 24/7 само игри ќе играш но сепак од време на време си треба занимација со некоја добра игрица. Така да гласав за Linux.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Ни едно ни друго.
Mac OS X :vozbud: (Leopard 10)

Член од
29 септември 2008
Мислења
219
Поени од реакции
5
imam 1 fajl vo linux i sakam da go konvertiram vo windows pa me interesira dali moze

Mr.HyPNoTiC

UnTraceable Guest!
Член од
13 ноември 2007
Мислења
1.450
Поени од реакции
239
Грешка сум гласал ... место линукс сум гласал Windows :S
Според мене Кубунтуто во споредба со XP Кубунтуто е поарно ... Имам го најновиот Кубунту 8.10 и е многу добро направен ... Задоволен сум од него :pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom