Лига на шампиони 2013/2014

• Креатор на темата Креатор на темата Види Фотос
  • Време на започнување Време на започнување
Точно за Асобал ама ни францускава лига не е ништо поарна.Монпељер се виде против Висла,вчера и Данкерк го сркна од нив дома,досега има 2 пораза од 2 одиграни така да останува и кај нив само ПСЖ.А со оглед на неуиграноста на ПСЖ,полски Киелце има да ги отвори ко паштета.

Тоа е затоа што и полската лига слично како и македонската се јача во последно време, а не затоа што француската е слаба. Француската лига никогаш не била појака и во моментов е втора најјака во Европа. Имаат едно 5-6 солидни до одлични екипи.

Точно за Асобал ама ни францускава лига не е ништо поарна.Монпељер се виде против Висла,вчера и Данкерк го сркна од нив дома,досега има 2 пораза од 2 одиграни така да останува и кај нив само ПСЖ.А со оглед на неуиграноста на ПСЖ,полски Киелце има да ги отвори ко паштета.

Pa bez razlika na toa shto Visla gi tepala i Monpelje i Dankerk. Ako gledame po taa analogija togash ASOBAL ispagja deka e najjaka liga na svet, poshto nema tim koj Barcelona ne mozhe da go "otvori ko pashteta". Jas zboruvav za prosechnoto nivo na kvalitet na ligata, na site timovi i za neizvesnosta okolu shampionot. Za razlika od ASOBAL kade e nezamislivo Barcelona da ne pobedi so nad 10 ralzika bilo kogo, vo Francija nema Paris takva dominacija. Ne samo shto igrashe neresheno vo prvo kolo protiv Tuluz, tuku vekje i izgubi eden mech protiv Shamberi za nekoj niven kup beshe ne se sekjavam, shto ukazhuva deka nema taka golema razlika vo kvalitet megju najdobriot ili najgolemiot favorit i tie posle nego. Mozhni se iznenaduvanja. Neshto shto vo Shpanija e nevozmozhno.

A za wisla konkretno, mislam deka imaat izvonreden tim godinava, so fantastichen trener i za mene ne e iznenaduvanje shto gi tepaa i Motpellier i Dankerk. Od Kil zagubija nesrekjno vo poslednite sekundi. Potochno samite se porazija sebe so topkata koja mu ja dadoa na Jiha vo race pri niven napad. Ne znam kako e Lijevski so povredata i dali kje igra na sledniot mech vo LS ama ako igra ochekuvam doma i da go pobedat Kielce. Mislam deka na toj mech srce kje ostavat za da tepaat, poshto se raboti za golemo rivalstvo.

Poentata mi e deka toa shto nekoi ekipi se poslabi od najdobrite polski ekipi (ili neka bidat ungarski eve ili spanski) ne e merilo za kvlaitetot na francuskata liga. Na kraj Francija ima 5-6 takvi ekipi koi mozhe da se nosat so niv, a ovie samo edna ili dve, drugoto e mnogu slabo.

СЕХА лига со Веспрем и Пик Сцегед би била можеби и на исто ниво со Бундеслига ако не и подобра ( посебно ако се продолжат тимовите да се на ова ниво ).

Лига каква што сакаат Гаспром ,лига на источна Европа во која би биле и Полска,Белорусија и Украина би била најака лига во светот без никаков пандан,Замислете само лига:

Веспрем
Пик
Киелце
Висла
Загреб
Вардар
Металург
Минск
Запорожје
Татран
Брест
Нехе

+ да кажеме уште 3 места преку турнир.

Скоро секое коло би било дерби.

Ве читам назад и се чудам :eek:
Сега некој завидват за успехот на Металург :facepalm:
Незнам шо да кажам, вие сте Егоисти шо вика Лино Червар :D

Ова е за РЕСПЕКТ шо го напраја Металург и Вардар во ЛШ сега за сега, се надевам дека ќе има и добри резултати и натаму, ова е голем ПЛУС за македонскиот ракомет ! Нека знае цел свет која е Македонија !
Мене ми е мило за успехот на Металург и среќен сум шо победи против ПСЖ, исто и за Вардар каде скина бод против големата Барселона, сепак тие се наши претставници во лигата на шампионите и ПРЕД СЕ, ја представуваат првен МАКЕДОНИЈА како земја, а после самиот клуб !
Два претставници во ЛШ да имат од кај нас не е мала работа, немам ништо против Металург ни против Вардар, кога играле во првенството портив Пелистер, ДА сум плукал против нив, ама во нашата лига, овде не претставуваат сите нас како народ !

Искрено осеќав дека ќе победи Металург, израмнет меч, цело време се играше гол за гол, првото одлепување од 3 разлика беше дури во 40 минута, то е доказ дека се играше тврдо.
Лино е стар лисец, каква добра одбрана имаше само Металург ги пикна во конзерва Хансен и Абало само по 2 гола, Нарцис 3, Копљар 3-4, единствено само Вори и то крилото Мелиќ така постигнаја поќе гола, другите ѕвезди добро ги затворија...
Станиќ еден од најзаслужните, наркоманееее, наркоманеее :D :P ѕверотиња е Станиќ не ги остај да дишат, браво !
Вугринец одличен 8 гола, секоја чест ! Мојсо и Манасков одма после Вугринец тие беа најдобри (y)

Каква топ екипа скоцка Веспрем,оваа сезона има да газат...
Вчера беше навистина добар меч,успеав да го фатам само второто полувреме,имаше шо да се види...
Брз ракомет,добри одбрани на голмани,меч на колото дефинитивно...
Некар со играта можеби заслужи и реми,но тоа е..не ги реализираа последните 2 напади..а и шутот за реми беше од место,без скок шут,додуша беше доста добар шут,но Мирко со парада успеа само да ја закачи топката онолку колку треба за таа да се одбие назад во поле,тежок удар....
Мирко и Илиќ се јунаците на денот....
Ловен според мене го има најсилниот тим во Бундес лигата,секоја чест за Кил,ама Кил од прошлите сезони и овај Кил се соема друга работа....
Мислам дека Ловен се сериозен кандидат за влез во Ф4...имаа навистина балансирани екипа,покриена на сите позиции....
Очекувани резултати на другите мечеви,освен победата на Металург која за мене не е некое големо изненадување,Металург одамна покажа дека е екипа за респект...
П.С.офф топик....(околу бундес лигата)
Фленсбург,Хсв се мачат сезонава..
Успеав да ги гледам последните 10 минути од дербито Фленсбург-Фуксе....
Се разочарав(ја имав пишано и кец в кладилница,настрана ова)...
Па една акција не направија последните 10 минити Фленсбург,за ваков тим е резил на домашен терен да се мачиш да искомбинираш акција...не знам зошто до крај не влегоа во игра Гландорф и Сван,првата десна страна од нападот во клучните моменти не играше...одма се виде....
Сите напади им беа под пасивен напад,не можеа голот да го видат,на крај спасија бод со пацерски гол на Кнудсен на 30 ина секунди до крај....
А самиот почеток на сезоната ветуваше доста,го искинаа Кил во супер купот,но во бундес лигата чкрипат,се спасија во последна секунда со Гепинген дома...
Уште сега по само 7 кола имаат дури 2 порази и едно реми....
Фуксе и покрај се добро се држат,иако им заминаа неколку играчи....
ХСВ е посебна приказна...
Многу сменети се составите на врвните бундес тимови,освен Ловен и Фленсбург сите други имаат проблеми со воиграноста...затоа и има изненадувања...екипа како Гепинген,Вецлар,Магдебург,Хановер.... се екипи кои можат да изненадат ако бидат потценети....
Навистина е уживање да се следат мечевите од бундес лига,убедливо најсилна лига....

Вчера беше навистина добар меч,успеав да го фатам само второто полувреме,имаше шо да се види...
Некар со играта можеби заслужи и реми,но тоа е..не ги реализираа последните 2 напади..а и шутот за реми беше од место,без скок шут,додуша беше доста добар шут,но Мирко со парада успеа само да ја закачи топката онолку колку треба за таа да се одбие назад во поле,тежок удар....
Ловен според мене го има најсилниот тим во Бундес лигата,секоја чест за Кил,ама Кил од прошлите сезони и овај Кил се соема друга работа....
Мислам дека Ловен се сериозен кандидат за влез во Ф4...имаа навистина балансирани екипа,покриена на сите позиции....

Loewen imaat mnogu dobra ekipa, ama so nereshenoto doma so Zaporozhje i porazot vchera mislam deka vekje se najdoa na potehskiot pat kon Keln. Tehsko deka kje ja osvojat grupata (osven ako veszprem ne kiksne nekade i doma dago tepaat RNL so 2), shto znachi kje mora za vlez na FF da igraat so nekoja od prvite po grupi, a mislam deka od site se poslabi, osven mozhebi Hamburg/Flensburg od D koi ochekuvam mnogu podobro da igraat do april, osobeno od Hamburg. Od druga strana pak kako vtori nishto ne im garantira ni prolaz vo 1/4 finale ako se padnat so ekipite od B ili osobeno od C grupa koi da se... Ovaa godina LS e strahsno silna. Mozhe da se kazhe deka site 1/4 finalni mechevi kje bidat kako finalinja, da ne zboram za tie posle niv. Iskluchitelno visoko nivo.

Очекувани резултати на другите мечеви,освен победата на Металург која за мене не е некое големо изненадување,Металург одамна покажа дека е екипа за респект...
П.С.офф топик....(околу бундес лигата)
Фленсбург,Хсв се мачат сезонава..
Успеав да ги гледам последните 10 минути од дербито Фленсбург-Фуксе....
Се разочарав(ја имав пишано и кец в кладилница,настрана ова)...
Па една акција не направија последните 10 минити Фленсбург,за ваков тим е резил на домашен терен да се мачиш да искомбинираш акција...не знам зошто до крај не влегоа во игра Гландорф и Сван,првата десна страна од нападот во клучните моменти не играше...одма се виде....
Сите напади им беа под пасивен напад,не можеа голот да го видат,на крај спасија бод со пацерски гол на Кнудсен на 30 ина секунди до крај....
А самиот почеток на сезоната ветуваше доста,го искинаа Кил во супер купот,но во бундес лигата чкрипат,се спасија во последна секунда со Гепинген дома...
Уште сега по само 7 кола имаат дури 2 порази и едно реми....
Фуксе и покрај се добро се држат,иако им заминаа неколку играчи....
ХСВ е посебна приказна...
Многу сменети се составите на врвните бундес тимови,освен Ловен и Фленсбург сите други имаат проблеми со воиграноста...затоа и има изненадувања...екипа како Гепинген,Вецлар,Магдебург,Хановер.... се екипи кои можат да изненадат ако бидат потценети....
Навистина е уживање да се следат мечевите од бундес лига,убедливо најсилна лига....

И јас очекувам Веспрем и Рајн Нехар Лоевен да дотуркаат до фајнл фор заедно со Барселона и Киелце. Веспрем особено е ми се чини единствена екипа која колку толку може да и се спротивстави на Барселона. Во секој случај малку е незгодно уште отсега да се прогнозира бидејќи има многу екипи со големи промени во составите, па иако некои од нив играат слабо засега не значи дека нема да влезат во форма напролет. Тука особено би ги сместил германските Кил и Хамбург, ПСЖ, Вардар, Динамо Минск, па дури и екипи како Висла Плок, Мотор Запорожје и Колдинг кои допрва ќе се воигруват комплетно.

Репортажата за Вардар и Металург ја направија овие од ЕХФ или уште се снима ? :)

Во редовните билтени, по секое одиграно коло, ЕХФ најде место за двајца ракометари на Металург. Ренато Вугринец е прогласен за најдобар десен бек на второто коло на Лигата на шампионите, а една одбрана на Дарко Станиќ е второпласирана во изборот на петте најдобри одбрани на колото. Се чини дека се прави неправда во однос на Дарко Станиќ, кој во првото коло имаше 18 одбрани, а во второто 19, но сепак не се најде во идеалниот состав, ниту во првото, ниту во второто коло.
Идеален состав на второто коло:
Лево крило: Тимур Дибиров (Вардар)
Лев бек: Филип Јиха (Кил)
Среден бек: Лукас Карлсон (Колдинг)
Десен бек: Ренато Вугринец (Металург)
Десно крило: Валентин Гионеа (Висла Плоцк)
Пивот: Јакоб Хајнел (Фленсбург)
Голман: Славомир Шмал (Киелце)
Изборот на идеалниот состав можете да го видете

Изборот на најдобрите пет одбрани можете да го видете

Изборот на петте најубави гола можете да го видете

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom