Lidl маркети и во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте за отварање на Lidl маркети во Македонија?

• Вкупно гласачи
    285
Pa da, toa e edno od objasnuvanjata... Ili posledno sto slusnav od covek sto redovno pazarel vo Vero, e deka "tamu se custvuval gospodin" (?)
Испод негово ниво е да се меша и пазарува со најсиромашните луѓе кои едвај го поминуваат месецот.
Автоматски споено мислење:

Најголем избор имаш во Веро, евентуално тоа.
Ај да ставиме кладба дека ако француски E Leclerc кој е скоро двојно поснабден од Веро доколку отвори маркет во Скопје истите што сега пазаруваат во Веро нема да се префрлат кај французинот дури и ако биде поевтин.

Испод негово ниво е да се меша и пазарува со најсиромашните луѓе кои едвај го поминуваат месецот.

Ај да ставиме кладба дека ако француски E Leclerc кој е скоро двојно поснабден од Веро доколку отвори маркет во Скопје истите што сега пазаруваат во Веро нема да се префрлат кај французинот дури и ако биде поевтин.

Можеби, али не секогаш се цените само во прашање. Ако отвори во Аутокоманда, сигурно и јас нема да се дигам до таму секој ден да пазарувам. Ако го има тоа што ми треба во Веро, од Веро ќе го купам, пошто ми е поблиску. А сегашниве етаблирани маркети ги имаат најдобрите локации, а и најмногу локации држат. Да не се разбереме погрешно, пазарувам и во Стокомак и во Кам и во Житомаркет. Плус за Кам не би можел да кажам дека е најевтин ко порано. Најевтини се Кипер и Стокомак.

Можеби, али не секогаш се цените само во прашање. Ако отвори во Аутокоманда, сигурно и јас нема да се дигам до таму секој ден да пазарувам. Ако го има тоа што ми треба во Веро, од Веро ќе го купам, пошто ми е поблиску. А сегашниве етаблирани маркети ги имаат најдобрите локации, а и најмногу локации држат. Да не се разбереме погрешно, пазарувам и во Стокомак и во Кам и во Житомаркет. Плус за Кам не би можел да кажам дека е најевтин ко порано. Најевтини се Кипер и Стокомак.
Не зборувам за друга подалечна населба туку евентуално за два големи маркети отворени да речеме во Аеродром меѓусебно оддалечени 500 метри а ти со живеалиште си некаде во средина.Подржувачите на Веро секогаш ќе одат таму отколку во некој друг поголем и поснабден исто оддалечен од нивното живеалиште.

Не зборувам за друга подалечна населба туку евентуално за два големи маркети отворени да речеме во Аеродром меѓусебно оддалечени 500 метри а ти со живеалиште си некаде во средина.Подржувачите на Веро секогаш ќе одат таму отколку во некој друг поголем и поснабден исто оддалечен од нивното живеалиште.

Во Аеродром живеам и нема потреба од два поголеми маркети, еден доволен е. Само и нема многу локации за големи маркети налик Веро Џамбо, две постојат. Една е позади Влахов средното, друга е кај последна петка, кај ресторан Рагуза 919. И на двете места ќе се градат згради, така што не верувам да има поголем самостоен маркет, во склоп на новите населби сигурно ќе има некакви маркети.

Dobro, ne vi e glupo eden ist proizvod da go platis poskapo, ako znaes deka mozes I poevtino da go zemes? Razbiram nekogas incidentno da kupis, ama za redovno kupuvanje...
Zasto?
Zatoa sto ima poveke reklama?
Не е само до поефтино или поскапо, некогаш е и до производите, а и времето за да завршиш со пазарење. Јас додека бев во мкд, одредени производи ги пазарев исклучиво од Веро, или Тинекс (особено кога брзав, овој ми беше најблиску и ретко имаше гужва).
Пример свежото месо во Веро им беше далеку подобро од тоа во Кам и Стокомак, овошјето и зеленчукот во Веро и Тинекс ти се класи над тоа во Кам (пола од времето Кам продава ѓубре) и тн.

Pa da, toa e edno od objasnuvanjata... Ili posledno sto slusnav od covek sto redovno pazarel vo Vero, e deka "tamu se custvuval gospodin" (?)
Не дека е во криво човекот. Во Веро си земаш количка и си пазариш на раат, во Кам особено ако налеташ во шпицот, раце ќе измолкниш со корпите, и тешко да испазариш се што ти треба. Да не правиме муабет што пола од тие во редот ќе те гледаат како да бараш да ти ги платат додека си на каса.
Јас пазарам еднаш неделно, посветувам 1 час за пазарење и во текот на неделата апла ретко да влезам во маркет (најчесто ако сум заборавил нешто, или ако испаднало нешто непланирано). Пазарев и од Стокомак и од Кам, ама само во периоди кога знам дека ретко кој оди да пазари, во викенд само ќе си го изгубиш денот.

Dobro, ne vi e glupo eden ist proizvod da go platis poskapo, ako znaes deka mozes I poevtino da go zemes? Razbiram nekogas incidentno da kupis, ama za redovno kupuvanje...
Zasto?
Zatoa sto ima poveke reklama?
Да, ама плаќаш и за искуството внатре, не само конкретно за производот. Во маалски кафич, кока-кола е 70, во ресторан е 90, во некој кафич што е подобар/на подобра локација, е 120 денари.

Ти кажаа веќе разликата во Веро/Тинекс во однос на Кам/Кипер/Стокомак. Пазарењето за дома, зависи кој колку често го прави, треба да биде за некој што е можно побрзо, а и помалку стресно. Во Веро, иако е најскап и јас лично не пазарам во него, знам дека кога и да отидам, има за секој производ скоро, по две/три врсти, па можеш да бираш, да споредуваш. Во Кам има една компанија за еден производ и толку е. Да не зборам што е тесно, нема колички да набуташ све одеднаш, а и да има, нема место кај да се разминеш. Обавезно една каса работи од две, па дополнително се ствара гужва.

Е сега ако одиш буквално истите производи да ги купиш што ги има и во Веро и во Кам, нормално, ќе одиш кај поевтиното. Но обично за 20-30-50 денари плус, си кратиш од нервозата и нелагодноста.

Јас лично најчесто купувам нешто ситно од Кам, но кога се пазари за повеќе денови/цела недела тогаш дефинитивно е Супер Тинекс или Тинекс.

Посредени се маркетите, за голем дел од нив имаш паркинг/гаража, имаш повеќе избор, не е прљаво внатре и слично.

Да требало да биде поинаку, немало да постои Веро/Тинекс, ќе постоел само Стокомак.

Во Германија е застапен тој систем на дисконт-маркети. Сѐ е во кутии, ништо не е средено, тесно е, ама па и евтино. (Нето, Алди, Лидл...). Од друга страна го имаш Едека, што е врв маркет, но е за 20-30% поскап од претходниве. (Тие што живеат во странство, нека ме поправат за споредбата со маркетите, но поентата ми е таа).

Во Германија е застапен тој систем на дисконт-маркети. Сѐ е во кутии, ништо не е средено, тесно е, ама па и евтино. (Нето, Алди, Лидл...). Од друга страна го имаш Едека, што е врв маркет, но е за 20-30% поскап од претходниве. (Тие што живеат во странство, нека ме поправат за споредбата со маркетите, но поентата ми е таа).
Се гледа дека едно 10 години не си бил во Германија. Во овие маркети нема роба во кутии туку се си е убаво сортирано и наредено.

Која ти е поентата? Вистина дека сме помодарски народ, ама има други места кај што се покажува тоа. Не во Маркет. Ако фатат добри локации, имаат избор и се ефтини, ќе идат таму луѓето.

Се гледа дека едно 10 години не си бил во Германија. Во овие маркети нема роба во кутии туку се си е убаво сортирано и наредено.

Добро, друга ми беше поентата. Не баш дека се е во кутии, ама не е толку средено. Има разлика од тоа како е среден Веро, и како е среден Стокомак. Па така и таму е истото, со различни примери.

редењето роба е најглупото нешто што постои у маркетиве. Па кога ќе падне и се скрши нешто на крај купецот го јаде и плаќа. Изгледа премиум но како купец ќе те изгорат ако искршиш нешто.

Ако ти се точни овие информации со зголемување на платите во Кам и Стокомак а им фалат работници се поставува логичното прашање зошто вработените во Веро кои во моментов зимаат максимум 22000 денари и се најслабо платени од сите останати маркети не напуштаат од таму затоа што разликата во плата е минимум 9000 денари што не е малку.
И мене овие плати над 30 000 ми се многу сомнителни, но Веро реално освен ГТЦ и кај Педагошка Академија каде што има и 20+ другите се старечки домови и тоа не 40 + буквално све доодени од пред пензија 55+. За некои дури од жените и се сомневам дека и 62 год поминале ама општо дека немат навршено 15 год минимум стаж сеуште работат.

Не е тоа поентата туку да биде виден пред цела раја таму дека пазарува во Веро слично како што одат во Броз кафе седнати покрај тротоарот за пешаци за да бидат видени.
Навика е во прашање не дека сакам да сум виден и како што реков некој производи ги имаш повеќе врсти. Татко ми пие Nescafe Gold Espresso и тоа кафе во Тетово го има само во Веро, Тинекс а можеби и во Рамстор но не сум проверил бидејќи таму не пазарувам.

Кам сега почнав да пазарувам откако отворија во Рем мол Тетово па работи и недела во случај леб да ми снема има и пекара.

Тинекс пазарувам кога сум некаде близина на плоштад гости кај брат ми.

Значи маркети кој ги посетувам се Веро, Тинекс, Кам и за мали пазарувања Кипер тој ми е најблиску до зградата моја. Веро ми е маркет најсреден и конкретно знам каде што има. Точно дека Веро е поскап ама пишав и предходно и сега тука пишав дека имаш поголем избор и врсти од некој производи. Кафиња фирми од најниската цена до повисоката, тестенин да се заборавиш да не знаеш што да земеш, паста за заби избор колку сакаш, млеко исто и да не набројувам понатака.

редењето роба е најглупото нешто што постои у маркетиве. Па кога ќе падне и се скрши нешто на крај купецот го јаде и плаќа. Изгледа премиум но како купец ќе те изгорат ако искршиш нешто.
Лидл нема политика да ти наплаќа такви работи. Лидл за купената роба ако не си задоволен ги враќа парите без дискусија.

Setec gi gazi ostanatite, eve nov premium giga market otvora duri i vo Dracevo. Lidl ne e srpski ili lokalen brend, negovoto vleguvanje e do vlakno isplanirano... dosegasnata politika pokazala deka iako se spremni za otvoranje 1-2 marketi, nema da otvorat dodeka nemaat bar 10 spremni + logisticki centar. Taka da ocekuvajte najrano esen 2024 ili 2025 da moze da se pazari. Logicno, toa se giga marketi, mega snabdeni, so extra evtini proizvodi (pod nivna marka) kako sto imaat kaj nas Kam, Stokomak i Kipper. Politikata nivna e jaka, treba malku poveke da analizirate, eve primer... napolitanki od Mk super brend koj kostaat 80 denari vo Vero, gi imate vo Kam/Stokomak/Kipper pod drugo ime i pakuvanje za 35 den. Na deklaracijata stoi firmata sto gi pravi osven ako nemaat skrieno, pa da pisuva "izraboteno za Kam/Kipper/Stokomak". Vakvo nesto pravese Hedi's kade imavme Hedi's mleko i jogurt po super cena, a go pravese Swedmilk najubata mlekara vo Mk (sega kupena - Sutas).

Spomnavte pasta na brend Colgate, istata za belenje zabi so katran/kristali/glina i dr... vo Vero 210, vo Kipper 85. I jas se cudev ama ete. H&S, Dove, Rexona, Borotalco (najevtin vo Zito)... istite brendovi so ceni i do 50% poevtini. Dove kupka ili mleko vo Kam e 130, vo Vero e 250. Alkaloid Detox caj vo Ramstor 109, vo Vero 99, vo Kam 69...

Plus, primer Stokomak ima ekskluzivno doneseno (drugite gi nemaat) polski proizvodi (vrvni brendovi vo Polska) kako Ludwik i dr. Kvalitetot nesporedliv so ostanatite, cenite smesni. Proverete. Razgledajte. Prosetajte se. Na kraj kraeva za vasi pari kaj sakate ke kupite.

Aktuelna ponuda na LIDL SRBIJA: https://www.lidl.rs/c/online-letak/s10019338

Последно уредено:
Лидл отвара 2026 кај нас, далеку се од отварање сеуште иако не изгледа така.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom