Dobro, ne vi e glupo eden ist proizvod da go platis poskapo, ako znaes deka mozes I poevtino da go zemes? Razbiram nekogas incidentno da kupis, ama za redovno kupuvanje...
Zasto?
Zatoa sto ima poveke reklama?
Да, ама плаќаш и за искуството внатре, не само конкретно за производот. Во маалски кафич, кока-кола е 70, во ресторан е 90, во некој кафич што е подобар/на подобра локација, е 120 денари.
Ти кажаа веќе разликата во Веро/Тинекс во однос на Кам/Кипер/Стокомак. Пазарењето за дома, зависи кој колку често го прави, треба да биде за некој што е можно побрзо, а и помалку стресно. Во Веро, иако е најскап и јас лично не пазарам во него, знам дека кога и да отидам, има за секој производ скоро, по две/три врсти, па можеш да бираш, да споредуваш. Во Кам има една компанија за еден производ и толку е. Да не зборам што е тесно, нема колички да набуташ све одеднаш, а и да има, нема место кај да се разминеш. Обавезно една каса работи од две, па дополнително се ствара гужва.
Е сега ако одиш буквално истите производи да ги купиш што ги има и во Веро и во Кам, нормално, ќе одиш кај поевтиното. Но обично за 20-30-50 денари плус, си кратиш од нервозата и нелагодноста.
Јас лично најчесто купувам нешто ситно од Кам, но кога се пазари за повеќе денови/цела недела тогаш дефинитивно е Супер Тинекс или Тинекс.
Посредени се маркетите, за голем дел од нив имаш паркинг/гаража, имаш повеќе избор, не е прљаво внатре и слично.
Да требало да биде поинаку, немало да постои Веро/Тинекс, ќе постоел само Стокомак.
Во Германија е застапен тој систем на дисконт-маркети. Сѐ е во кутии, ништо не е средено, тесно е, ама па и евтино. (Нето, Алди, Лидл...). Од друга страна го имаш Едека, што е врв маркет, но е за 20-30% поскап од претходниве. (Тие што живеат во странство, нека ме поправат за споредбата со маркетите, но поентата ми е таа).