ЛДП-Дијаспората нема право на гласање!

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
Овде во Македонија треба да му биде овозможено гласањето на секој што има македонско државјанство и пасош било каде да се наоѓа и било која националност да е, останатите макар и тоа што се етнички македонци не се наши државјани според тоа треба да, а и немаат право на глас. Тие своето гласачко право го уживаат и користат за друга држава чии државјани се.

Ако не се лажам станува збор за 3 или 4 пратенички места , така да сите аргументи дијаспората да нема право на глас паѓаат во вода.
Што сте се исплашиле толку или до таму дојдовме да за некого и тие пратенички места се прашање на политички опстанок.
Тука има голема симболика. Со овозможувањето на тоа гласање Македонија ќе покаже дека е матица за сите свои граѓани и дека не ги заборавила и тие нема да ја заборават неа.

Да Јоаким, тие 4 места се прашање на политички опстанок за ЛДП. :toe:

oh oh oh dali od ovie nekoj ke glasa za ldp..na manasievski i zena mu glasa za vmro dpmne akakakakakakakkakakakakakakakak

lugeto od dijasporata ne se dovolno zapoznaeni i informirani so ekonomskite i politickite sostojbi na zemjata za da mozat da glasaat i da uzestvuvaat vo politikata na ovaa zemja..i plus sto ne plakaat danoci

Ајде да видиме како ти дојде до тој заклучок.

Како прво и НАЈОСНОВНО секој од дијаспората има фамилија и блиски овде во Македонија.

Како второ, ајде да се преброиме овде на форумов од дијаспората кои што дискутираме на Политика форумот па да видиме колку сме запознати или не.

Може?

Ednas na deset godini doagaat vo zemjava, i da odlucuvaat koj ke me vodi mene vo narednite nekolku godini. Ne moze.

Па досега како ја водеше ти државата просто идила на сите страни.

prvo prasanje : ...Koj e DIJASPORA....???
Ako e toa nekoj koj ima Makedonsko drzavjanstvo,koj ima Makedonski pasos, nekoj koj ima i imot ili biznis vo Makedonija, toj ne e DIJASPORA...toj e samo Makedonec koj zivee vo nekoe drugo maalo od Globalnoto Selo..
Neznam dali na nekoj takov nekoj moze da mu zabrani da glasa....logistikata na takvoto glasanje e rutinska rabota koja vladata ednostavno MORA DA JA ORGANIZIRA....kako?? pa za toa tie birokrati zemaat plata...
Ostanatite ne se ni Makedonci...osven po sekavanje i familijarna mitologija...i tie nema sto da glasaat...tie si imaat druga zemja za koja treba da se grizat....

Се согласувам со Конкретниот.

Јас моментално сум надвор од Македонија, како и Конкрит, Горазд, Силен, Екстрим, Гарфилд, Битуше итн. нека се допишат.

И сега на некој УМЕН овде ко од ЛДП, ќе ми каже ние не сме биле запознаени и не сме плаќале даноци па немам право на глас.

Па досега како ја водеше ти државата просто идила на сите страни.
Abe gajle mi e mene dali idila dali katanga, bar sam sum zasluzen za gomnoto. :toe::toe:
A drug koj voopsto ne e zasegnat da me vturne vo lajnata, e taka ne moze. Ili pak daj 100.000 evra pa ke moze.

За да не е Боже, наведи ми ги државите кои Македонија ја признале по заслуга на дијаспората.
А дали ти сметаш дека ние што сме надвор од Македонија сме ајвани?
Прв си прашав......? :)
реален, ај те молам душо одговори ми каде и како се расправавте вие за нас „дијаспорците„ ?
Па ете гледаш....се расправаме. Расправата на форумов е огледало на општествено-политичкиот живот во Македонија.

Вака мали.
Немој да мислиш дека Јас имам сомнеж во твоите емоции спрема Македонија.....камо да беа сите дијаспорци како тебе.
Но.
На тебе емоциите ти се една и идинствена точка во твоето расудување спрема матичната држава.
За разлика од тебе, Јас покрај емоциите треба да мислам и за егсистенцијата моја, на моето семејство и за нашата иднина.

Бидејќи тука ми е парчето леб што го вадам, тука ми е комшијата од СДСМ, тука ми е другрчето од ДПМНЕ.....тука е и Решад од Бит Пазар, кој секогаш кога ќе го видам (а одамна не сум го видел) ме засмејува со шегите на своја сметка...тука е и оној мајтапџиски, балкански менталитет, демек глеај му го сеирот....тука е чак и оној ебан Катанец од Словенија од кого веќе долго време чекаме да не однесе на светско првенство.

Тука е мојот живот бе друже.....и планирам тука да остане барем во наредните сто години.
И затоа....можеби ќе звучам како рада, ама....никој нема право да ми каже дека и мисли поарно на Македонија од мене и од преостанатите два милиони и неколку илјади граѓани кои живејат, работат, и секој нов ден го делат арното и лошото....тагата и радоста.
Без разлика дали биле вмровци, сдсмовци, либерали, Албанци, Срби Власи или Турци.

Те ценам и тебе бе друже. Никој не ти го спори правото на глас.
Датумот за одржување на изборите се знае неколку месеци однапред.
Па затоа седни во брод, авион, воз....изарчи некој долар фунта или евро.....повели гласај и докажи дека без разлика на цената, и ти ја сакаш Македонија како мене.

Brat ako sakas da glasas ke si dojdes vo Makedonija i tocka, a za toa kolku se zapoznaeni dijasporata ne si trosi zborovi .. skoro celata dijaspora e niskointelektualna glutnica koja veke se smestila vo mehanizmot na zapadno-"liberalno" kapitalisticki sistem na ziveenje i i poveketo gi boli K za nas tuka pa odozgora i pratenici da i dadam

Mali sekoja cest za toa sto go rabotite tuka i sto ste investirale ama ti si kapka vo okeanot

Да не беа парите кои македонската дијаспора ги испраќа на своите роднини во МК,уште пред неколку години ќе пукневме како држава.Тие преку милијарда евра колку-толку ја крпат македонската економија.

Brat ako sakas da glasas ke si dojdes vo Makedonija i tocka, a za toa kolku se zapoznaeni dijasporata ne si trosi zborovi .. skoro celata dijaspora e niskointelektualna glutnica koja veke se smestila vo mehanizmot na zapadno-"liberalno" kapitalisticki sistem na ziveenje i i poveketo gi boli K za nas tuka pa odozgora i pratenici da i dadam

Mali sekoja cest za toa sto go rabotite tuka i sto ste investirale ama ti si kapka vo okeanot

:toe:

Се надевам си излегол некогаш од Македонија и си имал можност да сретнеш македонци кои живеат и работат по светот.

А Мали пошо е во Германија, секој ден копа во дворот и вади грне со злато!

Така реален? :)

Да не беа парите кои 'македонската' дијаспора ги испраќа на своите роднини во МК,уште пред неколку години ќе пукневме како држава.Тие преку милијарда евра колку-толку ја крпат македонската економија.
E ova e i te kako tocno.
Ama.....
Znaes sto?
Ako na tie pecalbari im se dozvoli da glasaat ke imas 50 sipaci u parlament togas. :toe::toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom