ЛДП-Дијаспората нема право на гласање!

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Прееска ја гледав седницата на собранието за измени во изборниот систем, и ме иритираше една изјава на Манасиевски каде што вели дека дијаспората немала право да гласа,затоа што не плаќала данок на оваа држава!Исто така тврди дека Р.Македонија би требало да биде една изборна единица,што исто сметам дека е глупост,и почнаа да фураат некој стил, стоечки да се обраќаат во собранието!

Ако Дијаспората гласа тогаш учеството на ЛДП во политиката ќе бидеее ... чеј да видам... 0,00002 %

Се подразбира стравот од гласот на дијаспората.

Прееска ја гледав седницата на собранието за измени во изборниот систем, и ме иритираше една изјава на Манасиевски каде што вели дека дијаспората немала право да гласа,затоа што не плаќала данок на оваа држава!Исто така тврди дека Р.Македонија би требало да биде една изборна единица,што исто сметам дека е глупост,и почнаа да фураат некој стил, стоечки да се обраќаат во собранието!
Да му ебеме сите матер кои што сме по дијаспората.

Каде идеме на одмор ние ?
Каде градиме куќи ние ?
Од каде земаме попови ние за нашите цркви по дијаспората ?
Кој ни плаќа данок за куќите во Македонија ?
Кој ни ги плаќа телефонските приклучоци во нашите куќи во Македонија ?
итн. итн.

па имаа ле тиа два грама мозок фоф главата. :tapp:

Да му ебеме сите матер кои што сме по дијаспората.

Каде идеме на одмор ние ?
Каде градиме куќи ние ?
Од каде земаме попови ние за нашите цркви по дијаспората ?
Кој ни плаќа данок за куќите во Македонија ?
Кој ни ги плаќа телефонските приклучоци во нашите куќи во Македонија ?
итн. итн.

па имаа ле тиа два грама мозок фоф главата. :tapp:

Некои технички забелешки држат вода, како:

-ако гласа дијаспората, нека гласа целата дијаспора (или да се реши кои општини, градови имаат право на глас, во зависност од бројноста на македонското население во нив) бидејќи немаме во сите земји канцеларии за врска, конзулати или дипломатски претставништва.

А за даноците...долга и широка е таа :)
Значајно е дијаспората да не' поддржува нас тука, на секој начин кој е можен. Токму затоа, вреди да се третира подобро него досега.

Мали на пример е феноменален во тој поглед, и јас како Македонец би сакал и он да може да гласа, бидејќи - СЕ ГРИЖИ.

Ednas na deset godini doagaat vo zemjava, i da odlucuvaat koj ke me vodi mene vo narednite nekolku godini. Ne moze.

Некои технички забелешки држат вода, како:

-ако гласа дијаспората, нека гласа целата дијаспора (или да се реши кои општини, градови имаат право на глас, во зависност од бројноста на македонското население во нив) бидејќи немаме во сите земји канцеларии за врска, конзулати или дипломатски претставништва.

А за даноците...долга и широка е таа :)
Значајно е дијаспората да не' поддржува нас тука, на секој начин кој е можен. Токму затоа, вреди да се третира подобро него досега.

Мали на пример е феноменален во тој поглед, и јас како Македонец би сакал и он да може да гласа, бидејќи - СЕ ГРИЖИ.
Тие што немаат козулати во своите градови,ако не ги мрзи ке одат до најблискиот град каде што има,ако не...Зашто да не се отворат????А тоа за даноците....Тие што треба не плаќаат па камо ли дијаспората!Според уставот на РМ секој граѓанин над 18 год има право на глас,а бидејки 90% од дијаспората имаат македонско државјанство треба да гласаат...Впрочем како можеа косовски избеглици што немаа М од македонци да гласаат???????

lugeto od dijasporata ne se dovolno zapoznaeni i informirani so ekonomskite i politickite sostojbi na zemjata za da mozat da glasaat i da uzestvuvaat vo politikata na ovaa zemja..i plus sto ne plakaat danoci

Site dijaspori imat pravo na glas osven makedonskata, mozda i ne treba da mu se dade zosto poveketo od tuka gi custvuvat nivnite albanski sozivot brajka po bliski odkolku makedonskata dijaspora.

lugeto od dijasporata ne se dovolno zapoznaeni i informirani so ekonomskite i politickite sostojbi na zemjata za da mozat da glasaat i da uzestvuvaat vo politikata na ovaa zemja..i plus sto ne plakaat danoci

Грешно мислење имаш пријателе. Точно однадвор може добро да се види како стојат работите во Македонија. За да направиш реална проценка на ситуацијата мора да погледнеш одвисоко или оддалеку за да ја видиш целосната слика. Тоа што го слушате вие во Македонија, дел е вистина , ама има и дел партиска пропаганда. А кај нас во диаспората партиската пропаганда ја нема бидејки ние сме над партии и мислиме за Македонија како цело , а не за доброто на некоја партија внатре. Ако дијаспората има право на глас биди сигурен дека никој на памет нема да му дојде да води преговори со Грците.

prvo prasanje : ...Koj e DIJASPORA....???
Ako e toa nekoj koj ima Makedonsko drzavjanstvo,koj ima Makedonski pasos, nekoj koj ima i imot ili biznis vo Makedonija, toj ne e DIJASPORA...toj e samo Makedonec koj zivee vo nekoe drugo maalo od Globalnoto Selo..
Neznam dali na nekoj takov nekoj moze da mu zabrani da glasa....logistikata na takvoto glasanje e rutinska rabota koja vladata ednostavno MORA DA JA ORGANIZIRA....kako?? pa za toa tie birokrati zemaat plata...
Ostanatite ne se ni Makedonci...osven po sekavanje i familijarna mitologija...i tie nema sto da glasaat...tie si imaat druga zemja za koja treba da se grizat....

Грешно мислење имаш пријателе. Точно однадвор може добро да се види како стојат работите во Македонија. За да направиш реална проценка на ситуацијата мора да погледнеш одвисоко или оддалеку за да ја видиш целосната слика. Тоа што го слушате вие во Македонија, дел е вистина , ама има и дел партиска пропаганда. А кај нас во диаспората партиската пропаганда ја нема бидејки ние сме над партии и мислиме за Македонија како цело , а не за доброто на некоја партија внатре. Ако дијаспората има право на глас биди сигурен дека никој на памет нема да му дојде да води преговори со Грците.
Ајдее!

Еми ај оти ние сме мутави и не знаеме што се случува во нашата држава, нека гласа само дијаспората, без нас....па белки ќе ја опраи.
Шо велиш.

Ако Дијаспората гласа тогаш учеството на ЛДП во политиката ќе бидеее ... чеј да видам... 0,00002 %

Се подразбира стравот од гласот на дијаспората.
А сега колкаво е???:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom