Land of the Free, или човековите права и слободи во најголемиот светски „извозник на демократија„

Член од
24 април 2008
Мислења
10.581
Поени од реакции
11.724
Јас сум белец во Америка, се чувствувам како припадник на Белата раса, што значи ако сум пристрасен во случајов , тогаш би требало да ги напагам афро американците и хиспаниксите. Ти може да споменуваш неколку случаи,судот решил вака и онака,ама истите тие амерички судови досудија дека прскањето со пестициди врз населени места во Кали е ОК, се додека народ не се поббуни. Јас зборам од моето досегашно искуство овде, од тоа што секојдневно го гледам околу мене, можам мал милион примери да набројам за третманот на Црнците и Латиносите во сите сфери на општеството...
И за крај, интересен ти е редот каде што се повикуваш на тоа дека е ОК да бидат застрелани бидејки имале криминални досиеа. Како тоа им дава за право на џандарите да стрелаат некого??? Каков е тој закон, Северно Корејски???

Ова ти е пример од секојдневието

Го пропушташ најважниот дел околку застрелувањата - дека истите биле претежно во самоодбрана.

Слободно критикувај ги судските пресуди за прскањата со пестициди и останати судски процеси, но конкретно во случајот со судењето на Џорџ Зимерман за убиството на Трејвон Мартин, судска порота ја донесе пресудата.

Тоа што ти си белец во САД не менува ништо околу криминалните навики на нелегалните имигранти и на добар дел од црнците - не примај извинување од мене поради моите политички некоректни изрази како црнци и латиноамериканци, бидејќи нема ни да го добиеш.

И јас сум Македонец во Македонија, па сепак тоа не менува ништо околу фактот дека Македонците не се тие кои редовно предизвикуваат немири, палат градски автобуси и уништуваат туѓи патнички и транспортни возила секој пат кога припадникот на едно специфично малцинство во Македонија ќе биде осуден за злосторство, но затоа кога Македонец е осуден на доживотна затворска робија бидејќи во самоодбрана убил две лица кои се заканувале и сакале да ја нападнат неговата малолетна ќерка, Македонците ги нема никаде да излезат на протест или да бараат намалување на казната или укинување на судската пресуда или амнестија.

Споредбата со случаите во САД и тоа како само држи вода, а истото можеш да го земеш во предвид и за полициската бруталност, која исто така е изразена и тука во Македонија.
 
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Јас сум белец во Америка, се чувствувам како припадник на Белата раса, што значи ако сум пристрасен во случајов , тогаш би требало да ги напагам афро американците и хиспаниксите. Ти може да споменуваш неколку случаи,судот решил вака и онака,ама истите тие амерички судови досудија дека прскањето со пестициди врз населени места во Кали е ОК, се додека народ не се поббуни. Јас зборам од моето досегашно искуство овде, од тоа што секојдневно го гледам околу мене, можам мал милион примери да набројам за третманот на Црнците и Латиносите во сите сфери на општеството...
И за крај, интересен ти е редот каде што се повикуваш на тоа дека е ОК да бидат застрелани бидејки имале криминални досиеа. Како тоа им дава за право на џандарите да стрелаат некого??? Каков е тој закон, Северно Корејски???

Ова ти е пример од секојдневиетоA ti si siguren deka policaecot bi reagiral inaku ako toj shto begashe e belec.
Pobaraj po Yutube pa ke vidish kolku belci se maltretirani i ubieni od "triger happy" policajci.
Pogledni nekoja statistika ...Kolku crnci se ubieni od crnci vo megjusebni presmetki, kolku belci se ubieni od crnci...Ako Crnec ubie Belec ovde nemash "story" za MSM, nikomu nishto, pa duri ke se pravi obid za cover up.
Vidi vo tie statistiki kolku policajci se sudeni i osudeni za brutalnost, i kolku Crnci, ako voopshto ima sluchaj , se sudeni za rasizam.

A shto se odnesuva do pravdata, odnosno koj kako e suden i osuduvan ke vidish deka se zavisi od toa koj kolku skap advokat mozhe da si dozvoli. Bidi ti sveti belec i da te fatat so unca marihuana te cheka zatvor ako ne mozhesh da platish advokat.

Na mnogu poznati lichnosi zhivotot im se zacrnil shto nekogash rekol Negro, ili "N word" kako shto ovde miluva MSM da bide politichki korektna. Ne znam nekoj sluchaj da bide "story" ako nekoj Crnec rekol "white Trash" ili crack head, ili "whity".
 

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
A ti si siguren deka policaecot bi reagiral inaku ako toj shto begashe e belec.
Pobaraj po Yutube pa ke vidish kolku belci se maltretirani i ubieni od "triger happy" policajci.
Pogledni nekoja statistika ...Kolku crnci se ubieni od crnci vo megjusebni presmetki, kolku belci se ubieni od crnci...Ako Crnec ubie Belec ovde nemash "story" za MSM, nikomu nishto, pa duri ke se pravi obid za cover up.
Vidi vo tie statistiki kolku policajci se sudeni i osudeni za brutalnost, i kolku Crnci, ako voopshto ima sluchaj , se sudeni za rasizam.

A shto se odnesuva do pravdata, odnosno koj kako e suden i osuduvan ke vidish deka se zavisi od toa koj kolku skap advokat mozhe da si dozvoli. Bidi ti sveti belec i da te fatat so unca marihuana te cheka zatvor ako ne mozhesh da platish advokat.

Na mnogu poznati lichnosi zhivotot im se zacrnil shto nekogash rekol Negro, ili "N word" kako shto ovde miluva MSM da bide politichki korektna. Ne znam nekoj sluchaj da bide "story" ako nekoj Crnec rekol "white Trash" ili crack head, ili "whity".
Ајде од почеток, пак да се вракам на претходниот коментар, колкав е бројот на полицајци белци и колкав е бројот на полицајци црнци, на пример во мојот град има некаде 10 - 15 % Црнци, а нема ниту еден полицаец црнец, Ниту еден. Сега знам дека ке речеш дека не треба да се бираат според бојата на кожата, или по рамковен модел и веројатно би бил во право, доколку овие што се белци полицајци се пијанди реднеци кои едвај завршиле средно и никогаш не испаднале од каунтито,така да според кфалификациите се исти,и пак нема ниеден црнец џандар.. Сега ми кажуваш некои смешни работи, да сум видел, односно сум бил во ауто кога фатиле белец со трава у кола и со бело вино прикрено во шише од сок од јаболко,( не јас колега) и што бидна 500 $ казна, и на пробеишон 6 месеци, или условна казна, какви адвокати какви затвори какви бакрачи. Едно што се согласувам со тебе за адвокатите тука, ако имаш јак адвокат и за убиство можеш да куртулиш од затвор, ама црнците кои живеааат во распаднатите предградија во Фили немаат пари да платат адвокат јбг.

Во Америка црнците сеуште се третирани како грагани од втор ред, иако има голем дел од нив што не сакаат да работат и веруваат дека поради ропството во минатото, државата треба сега да ги издржува. Понатаму за Хиспаниксите, можам да кажам дека се третирани како Амали, им ја работат цела работа на Белите Американци,најтешките и најодвратните работи. Таквите работни позиции Белец ( тука не ги вклучувам имигрантите од Европските земји кои доагаат) никогаш не би ги работел, и на крај секогаш слушам приказни како тоа Д Мексиканс ар тејкинг аур џобс бла бла, а кога ке ги прашаш. Бери, дали ти би отишол во локалната фарма да молзеш крави за 15 долари на саат, да им го чистиш изметот по цел ден и да дишеш од тоа, тогаш на тоа гледаат како навреда,никад они тоа не би го работеле и тн тн..
Ако едно малцинство кое овде ужива невидени права и привилегии десетпати повеке од мнозинството тоа се Индијанците, добивааат грантови,бесплатно образование, земја и мн други поволности, општо е познато дека во најголем дел казината во уса се во сопственост на Индијанци. Ден денес сеуште имаат свои резервати каде што важат други правила,на пример ако направиш прекршок на нивна територија, те апси Резерватската полиција и те судат според Индијанските закони, тука федералната влада нема мешание...И додека сите други на некој начин се обвинуваат ,караванот на Индијанците си врви, многумина од нив живеаат супер, се разбира има голем број будали кои и ден денес само се опиваат и фиксааат.[DOUBLEPOST=1454476932][/DOUBLEPOST]
Го пропушташ најважниот дел околку застрелувањата - дека истите биле претежно во самоодбрана.

Слободно критикувај ги судските пресуди за прскањата со пестициди и останати судски процеси, но конкретно во случајот со судењето на Џорџ Зимерман за убиството на Трејвон Мартин, судска порота ја донесе пресудата.

Тоа што ти си белец во САД не менува ништо околу криминалните навики на нелегалните имигранти и на добар дел од црнците - не примај извинување од мене поради моите политички некоректни изрази како црнци и латиноамериканци, бидејќи нема ни да го добиеш.

И јас сум Македонец во Македонија, па сепак тоа не менува ништо околу фактот дека Македонците не се тие кои редовно предизвикуваат немири, палат градски автобуси и уништуваат туѓи патнички и транспортни возила секој пат кога припадникот на едно специфично малцинство во Македонија ќе биде осуден за злосторство, но затоа кога Македонец е осуден на доживотна затворска робија бидејќи во самоодбрана убил две лица кои се заканувале и сакале да ја нападнат неговата малолетна ќерка, Македонците ги нема никаде да излезат на протест или да бараат намалување на казната или укинување на судската пресуда или амнестија.

Споредбата со случаите во САД и тоа како само држи вода, а истото можеш да го земеш во предвид и за полициската бруталност, која исто така е изразена и тука во Македонија.
Не е страшно ако ги наречеш Црнци или Латино, тоа е нормално, никој не се навредува за тоа, тоа ти е исто ако некој мене и тебе не нарече Македонци.Зашто би барал некој извинување за тоа?
Во секој случај ти го почитувам мислењето,ама Република Македонија и САД неможеш да ги споредуваш, посебно не од во делот на Мегуетничките односи. Има многу причини поради тоа, доколку ги зачнеме, ке се отвори широка дебата.
 
Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
10.581
Поени од реакции
11.724
Ајде од почеток, пак да се вракам на претходниот коментар, колкав е бројот на полицајци белци и колкав е бројот на полицајци црнци, на пример во мојот град има некаде 10 - 15 % Црнци, а нема ниту еден полицаец црнец, Ниту еден. Сега знам дека ке речеш дека не треба да се бираат според бојата на кожата, или по рамковен модел и веројатно би бил во право, доколку овие што се белци полицајци се пијанди реднеци кои едвај завршиле средно и никогаш не испаднале од каунтито,така да според кфалификациите се исти,и пак нема ниеден црнец џандар.. Сега ми кажуваш некои смешни работи, да сум видел, односно сум бил во ауто кога фатиле белец со трава у кола и со бело вино прикрено во шише од сок од јаболко,( не јас колега) и што бидна 500 $ казна, и на пробеишон 6 месеци, или условна казна, какви адвокати какви затвори какви бакрачи. Едно што се согласувам со тебе за адвокатите тука, ако имаш јак адвокат и за убиство можеш да куртулиш од затвор, ама црнците кои живеааат во распаднатите предградија во Фили немаат пари да платат адвокат јбг.

Во Америка црнците сеуште се третирани како грагани од втор ред, иако има голем дел од нив што не сакаат да работат и веруваат дека поради ропството во минатото, државата треба сега да ги издржува. Понатаму за Хиспаниксите, можам да кажам дека се третирани како Амали, им ја работат цела работа на Белите Американци,најтешките и најодвратните работи. Таквите работни позиции Белец ( тука не ги вклучувам имигрантите од Европските земји кои доагаат) никогаш не би ги работел, и на крај секогаш слушам приказни како тоа Д Мексиканс ар тејкинг аур џобс бла бла, а кога ке ги прашаш. Бери, дали ти би отишол во локалната фарма да молзеш крави за 15 долари на саат, да им го чистиш изметот по цел ден и да дишеш од тоа, тогаш на тоа гледаат како навреда,никад они тоа не би го работеле и тн тн..
Ако едно малцинство кое овде ужива невидени права и привилегии десетпати повеке од мнозинството тоа се Индијанците, добивааат грантови,бесплатно образование, земја и мн други поволности, општо е познато дека во најголем дел казината во уса се во сопственост на Индијанци. Ден денес сеуште имаат свои резервати каде што важат други правила,на пример ако направиш прекршок на нивна територија, те апси Резерватската полиција и те судат според Индијанските закони, тука федералната влада нема мешание...И додека сите други на некој начин се обвинуваат ,караванот на Индијанците си врви, многумина од нив живеаат супер, се разбира има голем број будали кои и ден денес само се опиваат и фиксааат.

Не е страшно ако ги наречеш Црнци или Латино, тоа е нормално, никој не се навредува за тоа, тоа ти е исто ако некој мене и тебе не нарече Македонци.Зашто би барал некој извинување за тоа?
Во секој случај ти го почитувам мислењето,ама Република Македонија и САД неможеш да ги споредуваш, посебно не од во делот на Мегуетничките односи. Има многу причини поради тоа, доколку ги зачнеме, ке се отвори широка дебата.
Дискриминација на мнозинството во корист на малцинството е реалност и во делови од Македонија и во делови од САД, без разлика колку ти не сакаш да правиш такви споредби.

Тие малцинства во САД кои ги прават тие најгнасни работи, примаат плата за тоа, доколку не знаеше, исто како што и Македонците кои работат во странство примаат плата за тоа што го работат.

Како белците гледаат на својата економска и социјална положба во САД, е нивна работа, а тоа што градежништвото, комуналната хигиена, МекДоналдс и останати не баш високо платени работни позиции не се привлечни за нив, е посебна приказна.

И во Македонија повеќето припадници на средната класа не планираат да си ја потрошат младоста мешајќи малтер и/или цемент или да чистат улици, особено кога ќе ја земеме во предвид културата на Македонците, а особено на скопјани, а тоа е само една од многуте причини поради кои младите си ги пакуваат парталите и фаќаат џаде во странство во потрага по подобар живот, со разликата што Македонците би прифатиле да мешаат малтер и/или цемент или да чистат улици или да работат во МекДоналдс, доколку работните услови и платата се пристојни и задоволителни за нив.

Не знам за дискриминацијата и привилегирањето на малцинствата во САД, знам дека американската федерална влада субвенционира изградба на домови за малцинствата, а досега - барем во македонските и во европските медиуми, не сум видел вест за масовни протести и/или немири поради убиството на белец или белкиња во САД, додека кога црнец со криминално досие ќе биде убиен во самоодбрана, добиваш цел град на нозе, па дури и првиот црнец државен јавен обвинител на САД - Ерик Холдер, имаше тестиси за јавно да изјави дека е потребна промена на судското законодавство во САД кое наводно пресудува во корист на убијците на припадниците на малцинствата во САД, откако Џорџ Зимерман беше ослободен, иако неговата ослободителна пресуда не беше донесена директно од судија, туку од судска порота, кај која е потребен КОНСЕНЗУС, односно ЕДНОГЛАСНА ОДЛУКА, за да донесе пресуда.

И додека ти тука се жалиш за третманот кон црнците и латиноамериканците во САД, истиот тој Ерик Холдер ги отфрли обвиненијата против Лоис Лернер од американската УЈП, за која се покажа и докажа дека свесно и намерно ги издвоила американските конзервативни групи и движења и членовите на Чајанката, за помасовна и поригорозна финансиска инспекција.

Откако си го сработи своето, Ерик Холдер поднесе оставка, по што беше наследен на својата функција од страна на Лорета Линч - првата жена државен јавен обвинител на САД, и тоа првата жена црнкиња државен јавен обвинител на САД, за која се вели дека веќе подготвува отфрлување на сите обвиненија против Хилари Клинтон поради нејзиното нелегално складирање на државни документи - вклучувајќи и државни тајни документи - на нејзин приватен сервер, или ако веќе биде принудена да поднесе тужба против Клинтоница, тужбата ќе ја сведе на прекршочни обвиненија кои би резултирале со парична казна за Клинтоница, наместо на обвиненија за велепредавство, како што налага американското законодавство во случаи кога службено лице свесно и намерно ја загрозува безбедноста на државни и тајни документи, кои би требале да резултираат со затворска казна.

Разбирливи се твоите ставови, бидејќи и ти си припадник на малцинство во САД и се обидуваш да се ставиш во кожата на останатите американски малцинства, но забораваш една работа - не е националноста или бојата на кожата фактор кој те прави малцинство, туку домашното воспитување и начинот на кој се однесуваш и на кој реагираш во одредени ситуации. Од оваа гледна точка, треба сериозно да размислиш дали ги оправдуваш постапките на американските малцинства во одредени ситуации или не. Или па можеби проблемот не е во американските малцинства, туку во пацифизираното, да не речам неутрализираното американско мнозинство кое молчи секој пат кога го удираат по самарот, наместо да му текне да го следи примерот на црнците и да излезе на масовни протести и/или немири, па можеби така би испратиле посилна порака до властите за да ги сфатат сериозно. Мој совет ти е да прошеташ до некоја друга сојузна американска држава, Филаделфија и Пенсилванија се претежно на источниот брег на САД и таму преовладува јавното мислење дека малцинствата се жртви на дискриминација, но појди прошетај до Детроит, град во кој црнците се мнозинство уште од 1980-те години, а кој банкротираше во 2013 година, или до некој друг град населен претежно од некое малцинство во САД, па види како живеат таму во споредба со животите на малцинствата во Филаделфија.

Од друга страна, кога ќе го земеш во предвид случајот со смртта на црнецот Ерик Гарнер во јули 2014 во Њујорк, кој беше неправилно уапсен преку физичка метода за апсење која законски е забранета во Њујорк, а која во комбинација со големата тежина и астмата од која боледувал, придонесоа за смртта на Гарнер, чии што последни моменти од неговиот живот беа снимени и се објавени на Интернет, каде што јасно се гледа и се слуша како човекот се жали дека не може да дише, по што умира на многу суров и брутален начин, можеш да дојдеш до заклучок дека американскиот судски систем повеќе е наместен за да ги брани полицајците отколку за да ги дискриминира малцинствата, што сигурно ќе биде истиот исход и за убиството на припадникот на цивилната милиција за самоодбрана на Амон Банди во Орегон - за мене лично ќе биде вистинско изненадување доколку истрагата резултира со обвинение за убиство со или без предумисла за федералецот од ФБИ кој го уби тој човек. Каква би била евентуалната судска пресуда е друга приказна, но не може да има судење доколку нема обвинение за убиство, а на мене лично тешко ми е да верувам дека ќе има такво обвинение во овој случај.

Аутопсијата потврди дека Ерик Гарнер починал од присилна смрт, а не од природна смрт, но сепак не ја третира присилната смрт на Гарнер како убиство, поради што не беа поднесени никакви кривични или криминални обвиненија против полицаецот кој беше посочен како виновник за присилната смрт на Гарнер, поголем идиотизам во земјата на слободните и најголемиот светски "извозник на демократија" - здравје.
 
Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
10.581
Поени од реакции
11.724
Во земјата на слободните и најголемиот светски "извозник на демократија", се погласно се говори за забранување на електронски уреди со енкрипција на податоци, кои можат да бидат декриптирани само од страна на сопствениците на уредите.

Џон Мекејн, кандидатот за претседател на претседателските избори 2008 во САД, пратеник во американскиот Сенат од редовите на Републиканската Партија, еден од архитектите на таканаречената Арапска пролет, која во реалност е Арапска зима, и несомнено доживотен хејтер на Русија, отворено и јавно повикува на усвојување на законска рамка со која ќе се забрани заштита на податоците на електронските уреди, која би можела да биде исклучена само од страна на сопственикот на електронскиот уред.

Во основа, на Мекејн му пречи тоа што луѓето кои ќе купат нов телефон или компјутер со силна заштита на личните податоци, ќе бидат единствените кои ќе можат да ја отстранат истата заштита и ќе бидат единствените кои ќе можат да пристапат до своите лични податоци.

Но Мекејн не е единствениот заколнат непријател на сајбер приватноста во САД. Во сојузните американски држави Калифорнија и Њујорк во јануари 2016 веќе беше започната иницијатива за воведување на законски регулативи со кои ќе се забранува сопствениците на електронските уреди да бидат единствените кои ќе можат да ја исклучат заштитата на своите лични податоци и да бидат единствените кои ќе имаат ексклузивно право на пристап до своите лични податоци.

Доколку ваквата иницијатива на Мекејн и неговите истомисленици во Калифорнија, Њујорк и останатите сојузни американски држави, биде прифатена, тогаш жителите на САД и понатаму ќе имаат ексклузивно право на пристап и заштитување на своите лични податоци, но каква заштита и да користат, никогаш нема да биде доволно силна за да не биде пробиена од страна на американските разузнавачки агенции, како и од страна на професионалните хакери.

Со ваквата иницијатива, Мекејн и неговите истомисленици посочуваат дека не им смета тоа што американскиот граѓанин е единствениот кој ја има шифрата од својот сеф, туку им смета што заштитата на сефот е премногу силна до тој степен што ни американските разузнавачки служби, ни федералната влада на САД не би можеле да ја пробијат таквата заштита, поради што планираат со закон да ја забранат ваквата заштита.

http://www.tomshardware.com/news/mccain-end-to-end-encryption-ban,31161.html

Senator McCain Calls For End-To-End Encryption Ban In US

By Lucian Armasu February 9, 2016 7:35 AM - Source: BloombergViewAfter New York and California tried to pass bills that ban phones from using disk encryption that only the device owners can decrypt, senator John McCain wants to ban all encryption that can’t be decrypted by companies and the government at the federal level.

McCain called for new legislation that would not regulate a backdoor into technology services, but instead would prevent companies from adopting end-to-end encryption. Companies would have to always keep the key that would decrypt the users’ data anytime the government requests it.

This could stifle some innovations, not just in messaging platforms, but also in industries such as healthcare, where new technologies have appeared that would either allow patients to be the only ones that can decrypt their medical records, or it would allow companies to encrypt the data in a way that they could still use the data in aggregate, but they wouldn’t be able to look at individual records.

Such systems could ensure that the data is essentially unhackable. This type of technology could prevent many of the large data breaches we’ve seen over the past two years, where hundreds of millions of people had their information stolen.

Senator McCain dismissed this as a concern, and actually seems to believe that such encryption is harmful to security, not helpful:

“We have to encourage companies and individuals who rely on encryption to recognize that our security is threatened, not encouraged, by technologies that place vital information outside the reach of law enforcement. Developing technologies that aid terrorists like Islamic State is not only harmful to our security, but it is ultimately an unwise business model.”

The Senator didn’t explain why exactly strong encryption would be an “unwise” business model for companies. So far, strong encryption seems to have worked quite well for companies such as Apple, who have pushed forward on the technology despite calls from FBI’s chief, James Comey, to remove that type of encryption from iPhones and iPads.

Senator McCain also warned that we shouldn’t allow “safe spaces” for terrorists online. This is a message that has also been mirrored by Comey, as well as the UK’s Home Secretary, Theresa May, who has been promoting the Investigatory Powers bill that tries to force companies to “remove encryption” when asked by the government.

However, a recent study called Don’t Panic: Making Progress on the “Going Dark” Debate (pdf) by Harvard researchers as well as civil libertarians, NSA officials, and a former Director of the National Counterterrorism Center under President Obama and a general counsel for the NSA, said that the FBI’s focus on encryption is too narrow. There are already many other tools that can be used for surveillance, and these tools are only going to grow in number in the near future as all Internet of Things (IoT) devices become “smart.” Even if people use encryption, there will be increasingly smaller places in which to hide, and therefore fewer “safe spaces,” as Senator McCain and others call them.

Former NSA chief Michael Hayden has also repeatedly said that the U.S. should adopt strong encryption, not fight it. Perhaps the reasons why the NSA is pro-encryption is because the people working there know how important cybersecurity is, but also because they know that encryption can be bypassed one way or another. In other words, the NSA must have a much broader view on encryption than the FBI does, not unlike what the Harvard study suggested everyone should have.

"To be sure, encryption and provider-opaque services make surveillance more difficult in certain cases, but the landscape is far more variegated than the [going dark] metaphor suggests. There are and will always be pockets of 10 dimness and some dark spots – communications channels resistant to surveillance – but this does not mean we are completely ‘going dark.’ Some areas are more illuminated now than in the past and others are brightening," read the paper in part.

Senate Intelligence leader Richard Burr, and his high-ranking member, Dianne Feinstein, have already said that they are working on a bill that would guarantee law enforcement access to encrypted data. However, House Intelligence leaders haven't shown much willingness to support such a bill so far.

Senators McCain, Feinstein, and Burr voted for the Patriot Act and FISA and all related extensions over the past 15 years. They also all voted against the minor surveillance reforms in the USA Freedom Act, which barely managed to pass the Senate last year.

Lucian Armasu is a Contributing Writer for Tom's Hardware. You can follow him at @lucian_armasu.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.417
Поени од реакции
29.941
[DOUBLEPOST=1460304439][/DOUBLEPOST]
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Demokratijata i slobodata vo SAD ... mozebi mnozinstvoto Amerikanci se po duh liberalni i se za demokratija, no kolku navistina im e demokratska drzavata e znak ?
Fakt e deka SAD se stara kapitalisticka zemja kade sto se se gleda niz prizmata na dolarot, kako bese ona nisto ne e vecno, samo interesot e vecen i najbiten !
SAD se teska birokratska drzava, so dosta rigorozni zakoni i kazni, ne zboram za smrtnata kazna koja za nekoi ekstremni slucai duri i e potpolno opravdana (na pr. nekoj so avtomatska puska zastrelal 50 dusi), tuku za toa deka duri i za nekoi pobenigni i poblagi dela postojat rigorozni zakoni, kazni, sankcii ... vo Amerikanskite kazneno-popravni institucii lezat milioni lugje !
Politikata im e tapa, dvopartiski sistem Demokrati i Republikanci, dve mokni partii koi samo si gi menuvaat poziciite na nekolku godini, a politikata im e ista, kako vnatresnata taka i nadvoresnata, nesto slicno kako kaj nas VMRO i SDSM sto vladeat od 1991 godina pa navaka i samo si gi menuvaat mestata pozicija-opozicija, a nisto ne se promenuva kon podobro vo drzavata, toa e toj dvopartiski sistem, demek gragjanite uzivaat demokratija i pluralizam !
Ima i drugi negativni raboti, poslednive godini vo SAD imase slucai kade sto policajci belci za sitni krazbi bez nikakva upotreba na fizicki otpor od drugata strana na sred ulica smrtno zastreluvaa mladi crni nevooruzeni momcinja, potoa eve primetuvam deka Republikanskiot kandidat za pretsedatel na SAD Donald Trump vo svoite govori javno kazuva deka dokolku stane pretsedatel ke zabrani vlez vo SAD na edna odredena religiozna grupa, kako i toa deka ke vraka nazad vo Meksiko milioni Meksikanci koi se doseleni vo SAD poslednive godini/decenii, e tuka stvarno preterano mirisa na belecki nacionalizam, dodusa Republikancite i se toa beli konzervativni nacionalisti i nisto poveke, toa im e maksimumot sto mozat da go ponudat !
Da go zememe i faktot deka Amerika e vodecka policiska drzava vo svetov, so najmokna i najdobro opremena policija na planetava, plus i sluzbite kako za vnatresna kontrola na gragjanite, taka i nadvoresnite razuznavacki sluzbi im se alfa i omega vo svojata dejnost !
Ako gi zememe site ovie raboti ne bi rekol deka SAD se vetenata demokratska zemja, tuku se edna random kapitalisticka sljam zemja koja izvezuva demokratija i liberalnost nadvor od svoite granici da, no vnatre se isti/slicni ko nas !
P.S. Pred nekolku godini koga bese onoj protestot Occupy Wall-Street, Njujorskata policija na konji kacena gi ispobrka, ispotepa i ispoapsi demonstrantite koi mirno protestiraa i vo svoite race drzea samo obicni transparenti i sedea na trevata WoW ama demokratija nekoj izlegol da protestira i javno da iskaze svoe mislenje i nezadovolstvo, a pritoa da dobie gratis pendrek po glava i po g'z i plus vo aps mmmmmmm da zivee Demokratijata ... i pendrekot sekako :)
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.004
Demokratijata i slobodata vo SAD ... mozebi mnozinstvoto Amerikanci se po duh liberalni i se za demokratija, no kolku navistina im e demokratska drzavata e znak ?
Fakt e deka SAD se stara kapitalisticka zemja kade sto se se gleda niz prizmata na dolarot, kako bese ona nisto ne e vecno, samo interesot e vecen i najbiten !
SAD se teska birokratska drzava, so dosta rigorozni zakoni i kazni, ne zboram za smrtnata kazna koja za nekoi ekstremni slucai duri i e potpolno opravdana (na pr. nekoj so avtomatska puska zastrelal 50 dusi), tuku za toa deka duri i za nekoi pobenigni i poblagi dela postojat rigorozni zakoni, kazni, sankcii ... vo Amerikanskite kazneno-popravni institucii lezat milioni lugje !
Politikata im e tapa, dvopartiski sistem Demokrati i Republikanci, dve mokni partii koi samo si gi menuvaat poziciite na nekolku godini, a politikata im e ista, kako vnatresnata taka i nadvoresnata, nesto slicno kako kaj nas VMRO i SDSM sto vladeat od 1991 godina pa navaka i samo si gi menuvaat mestata pozicija-opozicija, a nisto ne se promenuva kon podobro vo drzavata, toa e toj dvopartiski sistem, demek gragjanite uzivaat demokratija i pluralizam !
Ima i drugi negativni raboti, poslednive godini vo SAD imase slucai kade sto policajci belci za sitni krazbi bez nikakva upotreba na fizicki otpor od drugata strana na sred ulica smrtno zastreluvaa mladi crni nevooruzeni momcinja, potoa eve primetuvam deka Republikanskiot kandidat za pretsedatel na SAD Donald Trump vo svoite govori javno kazuva deka dokolku stane pretsedatel ke zabrani vlez vo SAD na edna odredena religiozna grupa, kako i toa deka ke vraka nazad vo Meksiko milioni Meksikanci koi se doseleni vo SAD poslednive godini/decenii, e tuka stvarno preterano mirisa na belecki nacionalizam, dodusa Republikancite i se toa beli konzervativni nacionalisti i nisto poveke, toa im e maksimumot sto mozat da go ponudat !
Da go zememe i faktot deka Amerika e vodecka policiska drzava vo svetov, so najmokna i najdobro opremena policija na planetava, plus i sluzbite kako za vnatresna kontrola na gragjanite, taka i nadvoresnite razuznavacki sluzbi im se alfa i omega vo svojata dejnost !
Ako gi zememe site ovie raboti ne bi rekol deka SAD se vetenata demokratska zemja, tuku se edna random kapitalisticka sljam zemja koja izvezuva demokratija i liberalnost nadvor od svoite granici da, no vnatre se isti/slicni ko nas !
P.S. Pred nekolku godini koga bese onoj protestot Occupy Wall-Street, Njujorskata policija na konji kacena gi ispobrka, ispotepa i ispoapsi demonstrantite koi mirno protestiraa i vo svoite race drzea samo obicni transparenti i sedea na trevata WoW ama demokratija nekoj izlegol da protestira i javno da iskaze svoe mislenje i nezadovolstvo, a pritoa da dobie gratis pendrek po glava i po g'z i plus vo aps mmmmmmm da zivee Demokratijata ... i pendrekot sekako :)
I posle mi sirat demagogoii deka kaj nas nemalo demokratia,a mozes site drzavni institucii i spomenici da gi obois vo razni boi bez da ti fali vlakno na glava i malcinstvo da maltretira i vo zaloznistvo da drzi mnozinstvo poveke od dve godini.
 
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
I posle mi sirat demagogoii deka kaj nas nemalo demokratia,a mozes site drzavni institucii i spomenici da gi obois vo razni boi bez da ti fali vlakno na glava i malcinstvo da maltretira i vo zaloznistvo da drzi mnozinstvo poveke od dve godini.
Ke oboish spomenici vo razni boi ama posle ke gi lizhesh i glancash vo pomarandzhasta uniforma so "convict" na grbot.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
I posle mi sirat demagogoii deka kaj nas nemalo demokratia,a mozes site drzavni institucii i spomenici da gi obois vo razni boi bez da ti fali vlakno na glava i malcinstvo da maltretira i vo zaloznistvo da drzi mnozinstvo poveke od dve godini.
Vidi drugar site ovie politicko-opstestveni sistemi sto gi znaeme se isto sranje vo razlicno pakuvanje ... Robovladetelsko opstestvo, Feudalizam, Socijalizam, Kapitalizam i.t.n.
Vo site ovie opstestva imas vertikala i sekogas onie koi vladeat se vo eden potesen krug, porano niz Istorijata imalo faraoni, kralevi, carevi, imperatori, sultani, agi, begovi, veziri, grofovi, knezovi i.t.n.
Vo minatiot vek vo Socijalizmot imavme vladeacka klasa Crvenata burzoazija, sega imame oligarsi, tajkuni, jet-set, politicka i biznis elita ... kako i da vrtis oni gi kreiraat i dirigiraat rabotite i sostojbite od gore, a narodot demek deneska uziva demokratija i pluralizam so toa sto ima pravo da odi na izbori kade sto odnapred se znae koj za kogo glasa i koj ke pobedi, ok ako ne e Kurto togas ke bide Murto znaci pak istoto i istoto ... kakva demokratija, kakvi covekovi prava, pluralizam, liberalnost, multi-kulturalizam i.t.n. diskriminacija postoi na sekoj opstestven level, e sega ako imas po nekoja vrska i po nekoja para plus vo dzebot moze i ke zavrsis nekoja sitna rabota nekade, vo sprotivno voopsto ne postois kako covek !
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606

Kajgana Shop

На врв Bottom