Љубов од интерес (брак за документи)?

Мистичен напиша:
Никој не ве суди вас, незнам зошто се почувствувате осудени, или во "судски процес".

Ne se custvuvam osudena, nego povekje napadnata ... so toa shto ne vikashe nas robovi, koi zhiveeme i rabotime vo stranstvo. Ne mi beshe logicno pa evet, go svativ napadlivo/provokativno

Мистичен напиша:
Животот е курва, да, има падови и воздигнувања, но мислењата и принципите остануваат кај карактерните личности. Другите се нарекуваат "јебиветри"! :)

Principii da, no sepak i ti ke se najdesh vo situacii koga ke morash da se mislish dali tvoite principii se ushte za tebe aktuelni. Zhivotot e kurva, neli tuka se soglasuvame, i jas taka toa go tumacam.

Мистичен напиша:
Во моментална ситуација на материјална криза да барам спас со брак за документи во странство? Е тука мила Desert јас би реплицирал во твој стил: "СВАШТА".

Izvini za moite srbizmi, no zhiveam vo srpsko paralelno opshtestvo i sama se trudam da ne srbiziram tolku.
No jas te svativ deka ti ne bi go napravil toa zatoa shto mislish deka tuka mozhe samo polosho da ti e od MKD. Tuka ne se soglasuvam so tebe i zatoa ne mislam deka imash dovolno iskustvo toa da go procenish. A bidi siguren, jas imam zhiveeno (ne bev na odmor, nego zhiveev) vo zadno vreme vo SK. Da ne mi bilo dole, ne bi planirala na 25 godini kukja da gradam.

No jas mislam deka na sekade mozhesh ubavo da si zhiveesh, i taka da mislish za MKD e samo-ogranichuvanje cija podloga e izvini glupost.

No zatoa ne sudam, za da ne bidam sudena. Toa se vika de-eskalativno ponashuvanje ili po nashki : neam kejf da se karam vo moment.

Доколку мислам дека мислиш на тоа што мислам дека мислиш, не треба да го сфаќаш како "алудирање" на тоа како што го сфати, бидејќи има разлика помеѓу јебиветри, и оние кои си го имале зацртано тоа да го остварат. Јебиветар е човек кој категорично тврди дека не би сторил нешто, за потоа да си го погази зборот.

Го дефиниравме конечно терминот "јебиветар"? :)

OBDN напиша:
Мистичен напиша:
Никој не ве суди вас, незнам зошто се почувствувате осудени, или во "судски процес".

Животот е курва, да, има падови и воздигнувања, но мислењата и принципите остануваат кај карактерните личности. Другите се нарекуваат "јебиветри"! :)

Zoshto zboruvash vo mnozina? Jas nikade ne rekov deka se osekjam osudena. Samo bev povikana, pa si prasav neshto shto ne mi e jasno :)

A ova so jebivetrite, nema da ti kazam kako aludira i uste pomalku ke iskomentiram.

*rolleyes*

SVASTA rekov jas, i gordo stojam pozadi mojot srbizam :)

Misticen :poos:

ja rado bi otisol :D jebivetar sum ? DA ! vrtimushka sum? DA ! :D Sfe sum!
and... ?
sea kje mi kazhete so vasite doktorski disertacii deka sum slab so psiha ili neso treto :D ...my ass :))))))))))))))

Caligula напиша:
ja rado bi otisol :D jebivetar sum ? DA ! vrtimushka sum? DA ! :D Sfe sum!
and... ?
sea kje mi kazhete so vasite doktorski disertacii deka sum slab so psiha ili neso treto :D ...my ass :))))))))))))))
Ти не си јебиветар бе, ти си стар лисец, eрбап невиден! :))

Desert напиша:
ok de!

Jas se izvinuvam duri i zatoa shto ne sum napravila.

Aj da ne recam sto mi ide...

Probaj da ne se srekjo, na izvini sledi neshto shto ne cini ... :poos:

Сто пати ја прочитав темава, не знам кого побрзо да цитирам, па затоа само ќе кажам свое мислење.
divine напиша:
И така ... што мислите за таа варијанта? Ако не постои љубов, би заминале некаде кај некого, со кого ќе живеете цел живот, само колку да заминете од тука поради било каква причина?
Би се одлучила (можеби) да заминам некаде во странство, само ако почувствувам дека навистина сакам некого и тој мене. Колку сака пари нека има, кај сака нека има документи, ако нема љубов, ништо не може да ме натера да заминам. Би му го "следела" чекорот (кај и да е) само на човек кој ме исполнува и прави среќна.
Башка, тешко се прилагодувам на друга средина, премногу сум носталгична и приврзана за луѓето кои ги имам овде. Значи, чудо треба да се случи да ме снема од тука :D

OBDN напиша:
Se obiduvate za raboti za koi ne se generalizira, da vadite generalizacii. Ne ide toa taka drugari.
Vtoro, individualni razmisli, i mislenja ne znaci deka se tocni i vo pravo, taka da ne e problem da si kazete sto vie mislite, i kako vie na neshto gledate, no sosem drugo e da opisuvate necij tugj zivot, i bez da go poznavate. Dali nekoj rinta ko rob i zivee ko konj Ptolomej se somnevam deka mozesh da znaes. Mnogu povekje robovi i konji ima vo Makedonija - na shto jas velam za zal, i voospto ne mu se divam. Taka da...

I malku si se zbunil ako mislish deka tie shto se mazat ovde za papiri r'ntaat, najcesto toa sednuva na stari, tugji pari, i prai se samo ne r'mba ko konj - taka da i tie misli koi gi imash od vtora raka probaj da gi imash tocni pred da opisuvas kako e toa tamu u Kengurija :)

OBDN...gresno me imas razbrano...toa za robovite i konjite bese vo drug kontekst kazano..ne rekov jas deka tie sto ziveat vo US ili Avstralija se robovi ili konji :),tuku deka ako nekoj ili nekoja se ozeni/omazi za dokumenti togas toj/taa sto toa go napravil/a ne e poveke "sloboden" covek so pravo na svoe slobodno razmisluvanje i deluvanje...zatoa sto toj/taa sto go povlekol tamu,cesto ke moze da mu soli pamet i ucenuva...a fakt e i drugo...a toa e deka ovde za razlika od US i Avstralija mnogu porelaksirano se zivee i ne si rob na rabotata tolku kolku sto toa si tamu negde preku "barata"

Ptolomej напиша:
OBDN напиша:
Se obiduvate za raboti za koi ne se generalizira, da vadite generalizacii. Ne ide toa taka drugari.
Vtoro, individualni razmisli, i mislenja ne znaci deka se tocni i vo pravo, taka da ne e problem da si kazete sto vie mislite, i kako vie na neshto gledate, no sosem drugo e da opisuvate necij tugj zivot, i bez da go poznavate. Dali nekoj rinta ko rob i zivee ko konj Ptolomej se somnevam deka mozesh da znaes. Mnogu povekje robovi i konji ima vo Makedonija - na shto jas velam za zal, i voospto ne mu se divam. Taka da...

I malku si se zbunil ako mislish deka tie shto se mazat ovde za papiri r'ntaat, najcesto toa sednuva na stari, tugji pari, i prai se samo ne r'mba ko konj - taka da i tie misli koi gi imash od vtora raka probaj da gi imash tocni pred da opisuvas kako e toa tamu u Kengurija :)

OBDN...gresno me imas razbrano...toa za robovite i konjite bese vo drug kontekst kazano..ne rekov jas deka tie sto ziveat vo US ili Avstralija se robovi ili konji :),tuku deka ako nekoj ili nekoja se ozeni/omazi za dokumenti togas toj/taa sto toa go napravil/a ne e poveke "sloboden" covek so pravo na svoe slobodno razmisluvanje i deluvanje...zatoa sto toj/taa sto go povlekol tamu,cesto ke moze da mu soli pamet i ucenuva...a fakt e i drugo...a toa e deka ovde za razlika od US i Avstralija mnogu porelaksirano se zivee i ne si rob na rabotata tolku kolku sto toa si tamu negde preku "barata"

Prosti shto te imam razbrano pogresno, moja greska vo citanje. Na ona deka nekoj ovde ke bide rob ako se ozeni vekje imash odgovor. Retko se slucuva toa, obicno onie koi idat od ozdola se gazdite. POsto ovie sto idam nadolu po potraga idat po potraga na domakinka, koja ovde nemozat da ja najdat, pa ti sea skontaj kolkava e potrebatai kolku se obsednati , i ocajni i koj kogo ke vrti posle. Ova go zboruvam od licno iskustvo, imam videno premnogu legnati na pari, pari koj nekoj predhodno 20 godini gi r'ntal na fasadi so klinci i letvi.
A toa deka nekoj ke im nametne mislenje... jas se somnevam deka takvi lugje voopsto nekogash imale svoe mislenje:)
A ona deka kaj nas e relaksirano, da fakt e, samo shto jas nekako ne mozam so edna recenica da se iskazam sekogas :) zatoa shto sekogash rabotite se malku po zamrseni. Fakt e i deka vo Makedonija i nema rabota - sea koj e vzaemniot odnos megju dvete, mozebi nekade vo nekoja druga prilika ;)

Pozdrav

Re: Брак за виза?

divine напиша:
OBDN напиша:
Ne e cel zivot ma, samo 3 godini, so mali varijacii od zemja do zemja.

Moj odgovor : NIKAD. Preziram lugje koi go pravat toa iskreno.

:poos: :poos: :poos:

Абе да, ама неможеш да знаеш баш ...
Иначе да, и јас не поштовам таков потег, и за ништо на светов не би го направила тоа. :P

:wink: aj sea ke se mamime ...am ti ja imas otvoreno temava so znacit si razmisluvala na to so znacit ov nekoja dadena situacija i bi mozela da go naprajs to

Ke recam samo edno 2 miljoni ziteli 800 000 ne vraboteni i demek majoritetot od tie luge nejkat da zaminat po bilo koja cena ?))))
Mizi asan da ti jam slatkite :wink:
A baska swedska mozis da dobies stalen boravak bez brak so zieveenje pola Bosna prodava vizi za 8 iljadi eu , so garanratirana rabota i ziveckata posle 2 godini sredena e ni brak , ni lazenje ni nisto .
A baska koja devojka/ decko tolku izgore da zemi maz pa od Mkd , si rabotel cel zivot si se macel za nekoj ko tele da go vleckas , mislam mislete malce .
Site tie skratuvanja na komfort na ziveacka na standard izvesen period se pravat samo od LJUBOF

Re: Брак за виза?

RaGeAnGeL напиша:
:wink: aj sea ke se mamime ...am ti ja imas otvoreno temava so znacit si razmisluvala na to so znacit ov nekoja dadena situacija i bi mozela da go naprajs to

Рејџ, па кај си ти**************
Ја отворив да видам општо туѓо мислење, јас дефинитивно не сум за :pos: :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom