Една е вистината!Нема вистини произлезени од други вистини.
Почитувај ја "вистината" во првобитната форма немој да додаваш или одземаш од истата.
Miki ги става зборовите во наводници. И тогаш неговиот пост има поинаква смисла.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Една е вистината!Нема вистини произлезени од други вистини.
Почитувај ја "вистината" во првобитната форма немој да додаваш или одземаш од истата.
Miki ги става зборовите во наводници. И тогаш неговиот пост има поинаква смисла.
Религијата (христијанска) се занимава со духовни а не со материјални категории. Духот, кој не е материјален, не ни може да биде подложен на физички влијанија, како што е гравитацијата. А тоа дека „другите вистини„ му противречат на Писмото, тука грешиш, а за тоа веќе подоста пишувано на форумов. А тие „други вистини„ се произлезени од оние „првите„ вистини, т.е. се последица/искуства собирани од Црквата.
случајно ги најдов сите имиња со кои била наречена Марија од страна на Католичката црква(ќе послужи и за овој случај)..се извинувам што се на англиски ќе ми требаше време да ги преведувам...Инаку ги има толку многу што дури се запрашав дали Исус има толку титули...
Морав да болдирам неколку кои стварно ми западнаа во очи..
- [FONT=Trebuchet MS, Arial, Helvetica]
[*]Holy Mary
[*]Vessel of honour
[*]Holy Mother of God
[*]Vessel of singular devotion
[*]Holy Virgin of Virgins
[*]Mystical rose
[*]Mother of Christ
[*]Tower of David
[*]Mother of Divine grace
[*]Tower of ivory
[*]Mother most pure
[*]House of gold
[*]Mother most chaste
[*]Ark of the Covenant
[*]Mother undefiled
[*]Gate of heaven
[*]Mother untouched
[*]Morning star
[*]Mother most amiable
[*]Health of the weak
[*]Mother most admirable
[*]Refuge of sinners
[*]Mother of our Creator
[*]Comforter of the afflicted
[*]Mother of our Redeemer
[*]Help of Christians
[*]Virgin most prudent
[*]Queen of Angels
[*]Virgin most venerable
[*]Queen of patriarchs
[*]Virgin most renowned
[*]Queen of prophets
[*]Virgin most powerful
[*]Queen of Apostles
[*]Virgin most merciful
[*]Queen of martyrs
[*]Virgin most faithful
[*]Queen of confessors
[*]Mirror of justice
[*]Queen of Virgins
[*]Seat of wisdom
[*]Queen of all saints
[*]Cause of our joy
[*]Spiritual vessel.[/FONT]- Ова мене не ми изгледа на истата онаа Марија од Библијата..ова ќе да нешто "ново"...
Секоја религија избира што прифаќа, а што отфрла. Проблем настанува кога се сака и да се „има тортата, и да се изеде“. Преданието и Библијата за жал во многу работи се косат, па така мора да се понуди некое решеније. Едни го решаваат тој проблем отфрлајќи го Преданието, бидејќи се јавило второ, и не може да го менува оригиналното, а други преку понижување на првото како „еден од многуте производи на религијата“, кој следствено на тоа нема конечен авторитет.
Кога ќе го воочиш континуитетот помеѓу Новиот Завет и Светото предание, и тоа сам, користејќи го својот ум, а не што некој и таму нешто ти дошепнал, тогаш преданитето ќе ти дојде како продолжеток на Новиот Завет. Така, пак ќе дојдеме на она кое повеќепати го кажувам: верата, заснована на Новиот Завет, е вера која се живее и која дава плодови, кои се дел од преданието, а не испразни толкувања, дотолкувања, претолкувања, современи толкувања, модернизирани толкувања во „духот„ на времето и што ли уште не...
Фала ти marcus за оваа листа, иако се сомневам дека е целата листа на титули кои ги добива блажената Марија во католичката црква. Па би сакал да те прашам дали си сигурен дека ова е комплетната листа т.е. дали е тоа од некој официјален католички сајт и дали таму е потенцирано дека ова се сите титули кои католичката црква и ги накалемува на блажената Марија?
Јас исто така би сакал да побарам и ваква листа од православните, баш ме интересира дали таа е идентична како и католичката или можеби поголема/помала. Јас веќе самостојно почнав да си правам листа од сите титули што и ги накалемуваат православните во своите коментари, молитви и славења на блажената Марија. Но далеку сум од исцрпната листа, па затоа барам доколку некој има таква листа да ја постира на оваа тема.
Се надевам дека некој од православните ќе ни постира таква листа. Однапред благодарам за тоа!
Ti ne si chlen na Sv. Pravoslavna Crkva, nitu na nekoja od eretichkite hristijanski crkvi (Rimokatolichka, Protestantska). Spored toa, ne mozhe da se reche deka si hristijanin, nezavisno od tvoeto voobrazenie i svakjanje, i NEMASH NIKAKVO PRAVO NA BIBLIJATA. Vsushnost, ti go nemash Svetiot Duh za pravilno da ja razberesh, a tvoeto dushevno umuvanje ne mozhe da bide vistina.
Tvoeto lukavstvo, umuvanje, sitnicharenje i provociranje, ni na son ne mozhe da bide "teoloshko znaenje", nitu sodrzhi realni argumenti i fakti.
ti si samo gramaticar, vrska nemas so logika.Ti ne si chlen na Sv. Pravoslavna Crkva, nitu na nekoja od eretichkite hristijanski crkvi (Rimokatolichka, Protestantska). Spored toa, ne mozhe da se reche deka si hristijanin, nezavisno od tvoeto voobrazenie i svakjanje, i NEMASH NIKAKVO PRAVO NA BIBLIJATA. Vsushnost, ti go nemash Svetiot Duh za pravilno da ja razberesh, a tvoeto dushevno umuvanje ne mozhe da bide vistina. Biblijata ni e dadena za duhovno da ja primime, a ne dushevno i svoevolno da ja tolkuvame, kako shto chinish ti. Taa e proizvod na Svetiot Duh, a chovechkiot um ne mozhe da ja svati pravilno, zatoa e neophodna ispravna duhovnost. Chovekot dobiva pristap kon Svetiot Duh pri svoeto krshtenie. No, Hristos veli deka na nebesata kje bide svrzano samo toa shto e svrzano vo Crkvata, shto znachi deka sekoe krshtenie, koeshto ne e izvrsheno vo Pravoslavnata Crkva (ima istoriski dokazi deka taa e Crkvata Hristova), ne e priznato na nebesata. Tvoeto lukavstvo, umuvanje, sitnicharenje i provociranje, ni na son ne mozhe da bide "teoloshko znaenje", nitu sodrzhi realni argumenti i fakti.
A shto znachi toa "lomacha"? Forumi za diskusija ne se za nepismeni lugje! Kako e mozhno, nekoj da diskutira na tema od oblasta na religijata, ako ne go znae svojot majchin jazik?