Култот на Марија

Ајде уште малце да се едуцираш.

Календарчето што го цитираше за Дионисиј вели: Напиша значајни дела: за таинственото богословие, за небесната и црковната хиерархија, за Пресвета Богородица.

Од друга страна Премин Портал и Владимир Лоски велат: Псевдо-Дионисиј Ареопагит (во своето дело „Мистичната теологија")...

Премин Портал, Владимир Лоски или календарче? На кого да веруваме?

тину нину, тину нину... (you have entered the twilight zone). :pos2:

Многу добро разобличување на православните фалсификати и набаждарени житија. Браво matetes. Ме изненадуваш со секој пост.
Велиш, кому да веруваме, дали на Премин Портал, Владимир Лоски или календарче? Јас предлагам да и веруваме на Библијата, а во неа нема да најдеме ниту една од богохулните титули кои идолопоклонците и ги накалемиле на нашата блажена Марија.

Сакаш да кажеш, вистината не била кај апостолите и нивните ученици? Ова се нивни учења, во времето кога сеуште не бил востановен канонот на Светото Писмо.

Тоа што сакав да го кажам, тоа и го напишав. Јас пишувам јасно и децидно и немам потреба од испревртувачи на она што јас го кажав.
А сега, да се вратиме на темата... култот на Марија...

Зошто огромен број на луѓе, кои се нарекуваат христијани, и се молат на Марија? Познато е дека католиците многу повеќе и се молат на Марија отколку на Бог, а и православните не заостануваат на овој поглед.
Што мислите вие (прашањево го поставувам до сите форумџии), зошто, ако е јасно дека никој во Библијата не и се помолил на блажената Марија, ако е јасно дека апостолите не го ни спомнале нејзиното име во своите посланија (а камо ли молитва да упатат до неа), тогаш зошто денес целиот католички и православен свет и се моли на неа?

А бе!Кога ке се помирите со фактот дека вистината е во Библијата?

Да, во Библијатат, но правилно истолкувана.

Многу добро разобличување на православните фалсификати и набаждарени житија. Браво matetes. Ме изненадуваш со секој пост.
Велиш, кому да веруваме, дали на Премин Портал, Владимир Лоски или календарче? Јас предлагам да и веруваме на Библијата, а во неа нема да најдеме ниту една од богохулните титули кои идолопоклонците и ги накалемиле на нашата блажена Марија.

Браво, Матетес, со неколку празни постови, строго антиправославно насочени, прибра истомисленик.

Нема што да се враќаме на темата, затоашто не се ни оддалечувме од неа.

Имате цитати од изворни христијани.
Значи, според вас, и тие имале култ кон Марија?
Значи, според вас, и тие отпаднале од верата.
Значи, според вас, христијанството замрело уште во првиот век.
Значи, според вас, некој просветлен се појавил после Лутер (кој е ваш основач), и повторно го просветлил своето човештво.

Ако не е така, објаснете ми, ве молам, зошто апостолилте ја величеле Богородица, па дури и ја нарекуваат со тоа име?

Да, во Библијатат, но правилно истолкувана.

Во библијата јасно пишува се, освен книгата на откровение.

Што си запнал за некое правилно или неправилно толкување.

Земи читај и јасно ке ти биде.

О, Пресвета Богородице... возвишена проповед на пророците,

Ако некој што не ја познава Библијата го прочита ова, неизбежно ќе си помисли дека старозаветните пророци цело време за Марија пророкувале и ќе си помисли којзнае колку пророштва има во Стариот Завет за Марија... а уствари "возвишената проповед на пророците" се состои само од едно пророштво на само еден пророк..

"Затоа, Господ Сам ќе ви даде знак: Еве девица ќе зачне и ќе роди син и ќе му даде име Емануел (Бог со нас)"
(Исаија 7:14)

Како што можеме да видиме, дури овде, фокусот на пророштвото не е девицата, туку Исус Христос, кој тука е наречен "Емануел" што на староеврејски значи "Бог со нас".
Но чекајте малку, зошто само 1 пророштво? Па зарем makarios во неговата молитва до Марија не ја нарекува неа "возвишената проповед на пророците"? Зарем не алудираше ова на десетици или можеби стотици пророштва за Марија во Стариот Завет? Или можеби најмалку 2 пророка за да може барем да биде издржано тоа што во молитвата тоа "пророци" е кажано во множина? :)

Интересно е тоа што во Стариот Завет има повеќе пророштва за предавникот Јуда, отколку за блажената Марија.
Пророштвата кои го вклучуваат предавникот Јуда се многу детални... цитирам..

"А и мојот пријател, во кого имав доверба, кој јадеше мој леб, ја крена петицата против мене."
(Псалм 41:9)

Исполнување:

"Штом го рече тоа, Исус се возбуди во духот, па посведочи и рече: „Вистина, вистина ви велам: дека еден од вас ќе Ме предаде.”... Исус одговори: „Тоа е оној, кому ќе му натопам залак, и ќе му го подадам.” И го натопи залакот, го зеде и му го даде на Јуда Симонов Искариот."
(Јован 13:21-26)

Потоа следува пророштвото...

"Тогаш им реков: 'Ако ви е добро тоа, дајте ми плата; ако не е, не ми давајте.' Тие ми ја одмерија платата триесет сребреници."
(Захарија 11:12)

Исполнување:
"Тој (Јуда) праша: 'што ќе ми дадете, за да ви Го предадам?' А тие му предложија триесет сребреници."
(Матеј 26:15)

Пророштвото продолжува со неверојатни детали...

"А Господ ми рече: 'Фрли ја во ризницата таа убава цена со која Ме оценија!' Јас ги зедов триесетте сребреници и ги фрлив во ризницата на Господовиот Дом."
(Захарија 11:13)

Исполнување:

"Тогаш Јуда, кој го предаде, откако виде дека Го осудија, се покаја и им ги врати триесетте сребреници на првосвештениците и старешините, велејќи: 'згрешив, зашто предадов невина крв'. А тие му рекоа: 'што не засега тоа нас? Твоја работа!' Тогаш ги фрли сребрениците во Храмот, излезе и отиде, па се обеси!"
(Матеј 27:3-6)

Хммм интересно зарем не? За предавникот Јуда има повеќе пророштва од онаа која православните ја нарекуваат "возвишената проповед на пророците"?
Но зошто е тоа така? Дали Бог можеби уште во Стариот Завет не сакал да остави простор за обожавање на Марија? Дали Бог можеби знаел дека еден ден Марија ќе биде многу повеќе обожвана од Господ Исус Христос, па можеби затоа само еднаш ја спомнал во Стариот Завет за да не им остави изговор на нејзините поклоници?
Но, за жал, како што гледаме и тоа не помага. Иако Светото Писмо одвај еднаш ја спомнува Марија во Стариот Завет т.е. помалку од предавникот Јуда, сепак Маријанците замижуваат пред вистината на Светото Писмо и повторно си ја нарекуват "возвишената проповед на пророците" сонувајќи во нивната заблуда дека пророците само за Марија проповедале и пророкувале.

Секој чоек си почитува татко и мајка па така и Богот (татко) и Марија (мајка) треба да се почитуваат. Бог сам не можел да го роди Исус, значи без Марија немаше ни да постои Исус.
Тоа е доволна причина, Марија, да се почитува еднакво како и Бог.

Секој чоек си почитува татко и мајка па така и Богот (татко) и Марија (мајка) треба да се почитуваат. Бог сам не можел да го роди Исус, значи без Марија немаше ни да постои Исус.

Hahahah pazi ja logikava... na neshto shto e konsekvenca na omnipotentnost...

AVTOGOLOVI LI?

Marija NE E EDNAKVA na Bog! Hikoj ne e ednakov na Bog. Da ja poistovetuvas Marija so Bog- toa e eres!

Marija NE E EDNAKVA na Bog! Hikoj ne e ednakov na Bog. Da ja poistovetuvas Marija so Bog- toa e eres!

Кој му е татко на Исус? Бог
Кој му е мајка на Исус? Марија

Ни без Бога ни без Марија, Исус немаше да се роди. Значи Марија е со еднакво значеније (за раѓањето на Исус) како и Бог.

хаха, вака напишано делува како Марија да му е жена/сопруга на Бог (Неузу Биллах)
24.gif
брејјј што нема да прочита човек од ова Маријанциве.

Конечно некој од вас да признае дека блажената Марија ја почитувате ЕДНАКВО како и Бог. Велат, кој признава, пола му се прашта. А за таа другата половина, хммм... Бог нека ни биде судија дали треба блажената Марија да ја почитуваме еднакво како и Бог. Тоа го оставам на совеста на секој од членовите и се надевам на нивнииот здрав разум.

Ни без Бога ни без Марија, Исус немаше да се роди. Значи Марија е со еднакво значеније (за раѓањето на Исус) како и Бог.

aj beeeee,vencanica imaat,ili gospod svaler i bil (oti neli so josif bila vo brak)?
:toe:

Интересно размислување. Но јас сметам дека не било тоа примарната цел заради која Исус не ја нарекувал Марија со "мајко", туку со "жено". Впрочем Исус можел да и со обрати на Марија со "мајко" и да и заповеда нешто. Но такво нешто Исус не направил. Напротив, во една прилика кога Исус ја укорил Марија, Тој сепак не и се обратил со "мајко", туку со "жено".

„Кога сврши виното, Му рече на Исуса Неговата мајка: „Немаат вино.”
Исус и одговори: „Што имам Јас со тебе, жено? Уште не дошол Мојот час"
(Исус Христос во евангелие по Јован 2:3-4)

Јас сметам дека Исус Христос многу убаво и јасно објаснил зошто не и се обраќал на Марија со "мајко" во следнава случка:

„Додека Тој уште им зборуваше на мноштвата, ете, мајка Му и браќата Негови стоеја надвор и сакаа да Му зборуваат. И некој Му рече: „Еве, мајка Ти и Твоите браќа стојат надвор и сакаат да Ти зборуваат.” А Тој во одговор му рече на оној, кој му кажа: „Која е Мојата мајка, и кои се Моите браќа?” И ја протегна Својата рака кон Своите ученици и рече: „Еве ја Мојата мајка и Моите браќа; зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка“.
(Господ Исус Христос во евангелието по Матеј 12:46-50)

Од оваа изјава на Христос јасно може да видиме кои се вистинските роднини (мајка, брат, сестра) на Исус - Неговото духовно семејство, а не Неговите крвни роднини.
Оттука гледаме дека Исус не и дава никаков приоритет на блажената Марија како Своја мајка, туку јасно потенцира дека сите Негови ученици се Негова мајка, браќа и сестри.

Evangelieto po Jovan (2:3,4), e dobar primer deka Bogorodica se zastapuvala za potrebite na lugjeto pred Hrista, ushte vo vreme na nejziniot zemen zhivot. A "zhena" e titula na pochest i posebnost. Imeno, Hristos i dava golemo dostoinstvo na zhenata. Vo svojot odgovor kon Negovata majka, Hristos ne go otkazhuva baranjeto na Marija, nitu ja posramuva, no ja potsetuva deka ushte ne doshol Negoviot chas. Vo sledniot stih, Bogorodica, znaejki deka Hristos kje go ispolni nejzinoto baranje, im veli na slugite: "Shto kje vi reche Toj, toa napravete" (Jov.2:5). A Hristos ja ispolnuva molbata na Svojata Majka. Toa e ushte edna potvrda, deka Hristos gi slusha i ispolnuva molitvite na Bogorodica.

Vo Evangelieto na ruski jazik, Hristos se obrakja kon Svojata Majka so zborovite: "Chto Mne i Tebe, Zheno", na angliski: "Woman, what does your concern have to do with Me". A makedonskiot prevod e najverojatno nepravilen. Mislam deka bi trebalo da bide: "A shto mi e Mene i Tebe, Zheno" ("Mene", "Tebe" i "Zheno", - so golemi pochetni bukvi), vo smisla, od kakva grizha e za niv nedostatokot na vino. Odnosno, Hristos bukvalno ja prashuva Svojata Majka, shto ima nejzinata grizha (nedostatok na vino) so Nego, bidejki Negoviot chas za potpolno i javno otkrivanje ushte ne doshol. Sepak, po molitvata na Bogorodica, Hristos izvrshuva chudo, i ja probrazuva vodata vo vino na svadbata vo Kana, kade shto Negovata Majka bila pokaneta kako gostinka (rodnina na nevestata ili mladozhenecot).

Evangelieto po Mateja (12:46 -50), voopshto ne se odnesuva na Bogorodica i Hrista. Naprotiv, Hristos ne samo shto e krvno povrzan so Svojata Majka, ami nivnata duhovna vrska e neraskinlia. Poentata na ovaa propoved, e deka duhovnoto rodstvo e povisoko od krvnoto, shto se odnesuva na siot chovechki rod, a ne bukvalno na Hrista i Negovata majka. Odnosno, Hristos retorichki se prefrla od edna na druga tema, koga vo tekot na propovedta nekoj mu soopshtuva deka majka Mu i brakjata Negovi stojat nadvor, i sakaat da zboruvaat so Nego. Toj ne ja prekinuva propovedta, tuku efektivno ja iskoristuva javno soopshtenata poraka, za da go pouchi narodot deka duhovnoto rodstvo e pobitno od krvnoto. Spomenatite "brakja" na Hristos se deca na pravedniot Josif od prviot brak, no bi mozhele da bidat i bratuchedi, bidejki vo aramejskiot jazik ne postoi oddelen zbor za "bratuched", a bratuchedite se brakja, kako vo srpskiot i drugi jazici.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom