Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
imav edno na podarok mi go dadoja ama deneska mi go udrija i mi umre :place:
ili pak nemora da e poklon moze ako za kuceto baraat 100-150evra da im dadam 50 evra tolku mozam da odvojam sega.

Се наоѓаат и за 50 евра вучјаци,ги има доста по огласиве....

Дечки можда глупо прашање е, го прашвам чисто информативо. Од кучинава најмногу ме бендисуваат хаскиве, никош не сум чувал никакво куче и не знам ништо за овие животни. Освен одржувањето што сакат пред него и зад него, најмногу ме интересират колку матријално би ме коштало да издржувам една ваква раса на куче? Да купиш зам 100 евра и ќе најш одма, ама треба да мислиш и за после нормално. Исто и карактерот и однесувањето на хаските ме интересира, што сакаат што мразат. Во кратки црти еден одговор не мора да се мачите.

Дечки можда глупо прашање е, го прашвам чисто информативо. Од кучинава најмногу ме бендисуваат хаскиве, никош не сум чувал никакво куче и не знам ништо за овие животни. Освен одржувањето што сакат пред него и зад него, најмногу ме интересират колку матријално би ме коштало да издржувам една ваква раса на куче? Да купиш зам 100 евра и ќе најш одма, ама треба да мислиш и за после нормално. Исто и карактерот и однесувањето на хаските ме интересира, што сакаат што мразат. Во кратки црти еден одговор не мора да се мачите.
Зависи со што би го хранел. Инаку сите сибирски раси се познати по инаетот и тврдоглавоста,затоа многу често и не ги препорачуваат за почетници. Знаат да вијат,а и тоа лаењето им е пискаливо,барем јас што имам слушнато. На карактер се мирни кучиња,не би требало да покажуваат агресија, мили се и пленат со она зимното крзно,бидејќи летото се како ќелави, да не буквално сфатиш,ама длаката им е кратка. Нормално,таквата длака бара редовно одржување.

Зависи со што би го хранел. Инаку сите сибирски раси се познати по инаетот и тврдоглавоста,затоа многу често и не ги препорачуваат за почетници. Знаат да вијат,а и тоа лаењето им е пискаливо,барем јас што имам слушнато. На карактер се мирни кучиња,не би требало да покажуваат агресија, мили се и пленат со она зимното крзно,бидејќи летото се како ќелави, да не буквално сфатиш,ама длаката им е кратка. Нормално,таквата длака бара редовно одржување.
Па со што све можам да го хранам? И дали се приврзани за газдата?

Па со што све можам да го хранам? И дали се приврзани за газдата?
Можеш да го храниш со готвено и со сува храна. Немам искуство со расата, така да можам само да ти кажам да,од тоа што имам слушнато, ама тоа најубаво ќе ти го одговори некој што чувал хаска.

Премногу се гласни- не би ти ги препорачала ако живееш во зграда, или пак ако си во куќа со клети соседи :) , бараат премногу време за тренинг (не дека се глупави и не сваќаат), предоминантни (во погрешни раце), бараат преголема физичка активност, секојдневно четкање зашо крзното ќе им се згнаси, не бараат премногу бањање (барем една позитивна страна). Неподносливи во циклус (за женки), а мажјаците....хм... не дај боже да има женка во циклус во близина...

Најголема грешка што почетници ја прават, ги земаат затоа што се слатки. Факт е дека се слатки. Но, пред да се одлучиш за оваа раса, убаво разгледај карактеристики за неа, размисли дали ги имаш условите и времето кои што и се потребни.

Иначе треошоци... просечна хаска тежи одприлике 40 кила (мање више), за 40 кила, месечно храна, ќе ти идат (за просечно добра храна) од прилике по 2000 денари ( 400 грама на возрасен примерок дневен оброк). Едно идење на ветеринар за било каква контрола или терапија, под 1000 ден. не си. Да не зборам за посериозни проблеми и подолги терапии. Вакцинација- почетните околу 1500, секоја година по 2= 1000 ден. Апчиња за глисти од најефтините 4 по 10 кг= 120 денари на секои три месеци (не ти зборам за првата терапија, доколку го земеш не прочистено, што не би ти препорачала). Ремчиња, околувратници, четки за чешлање, балзами за митарење, калциуми, магнезиуми, коски за грицкање, играчки.... е тука веќе се откажувам....

Do the math. Ако си спремен, земај го.:love:

Не сум спремен, можда негогаш другпат во некое подобро време. Фала на одговорот.

Е ова го ценам (y)

Кога некој не ги исполнува потребните услови (најчесто слободно време и финансии) за да му пружи убав и среќен живот на своето милениче, тогаш подобро е воопшто да не го зема.

Едно вакво има кај нас? Што пари како пари?

Кај мене во маало има 2 Германски Доги.
Цената на последното легло беше 350 евра ... според мене ептем ниска цена за ваква ретка раса во Македонија.

great-dane-4.jpg

harlequin-great-dane.jpg

black-great-dane.jpg

greatdane_olga.jpg

Да би можел уште утре би земал една ваква ама пред се кај оваа раса мора многу да се размисли за трошоците однапред зашто ако еден доберман или рот. вреќа од 15Kg ја крка за 3 месеци да кажеме ова за месец до месец и половина ќе ја смава :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom