Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
има ли корона ( Омикрон) со обилен назален секрет а нормална телесна температура ??
дали со крвна слика може да се диференцира Омикрон од Настинка ????
бтв, мислам дека брз тест не открива Омикрон, башка измислија правила носот да не го издувуваш а ни инхалации, не цигари, не алкохол, не знам колку време пред брисот ???

Последно уредено:
има ли корона ( Омикрон) со обилен назален секрет а нормална телесна температура ??
бтв, мислам дека брз тест не отктва Омикрон, башка измислија правила носот да не го издувуваш а ни инхалации, не знам колку време пред брисот ???
Брз тест открива Омикрон, тестирај се кога имаш симптоми.

...брзите тестови за детектирање на коронавурус т.е поточно на нивниот протеин има лимит на сензитивност токму поради мутациите кај коронавирус што се случува кај протеинот така да колку повеќе мутации, толку промени во тој протеин, а брзите тестовите изработени многу порано толку и помалку осетливи и помалку успешни во детекција на новиот сој омикрон, така да со резерва.

Последно уредено:
За сите љубители на податоци од CDC, еве најнови за ефикасност на вакцините против грип.

Influenza Vaccine Effectiveness Network during October 4, 2021–February 12, 2022. Overall, vaccine effectiveness (VE) against medically attended outpatient ARI associated with influenza A(H3N2) virus was 16%, which is considered not statistically significant.

Дури цели 16% заштита.

...брзите тестови за детектирање на коронавурус т.е поточно на нивниот протеин има лимит на сензитивност токму поради мутациите кај коронавирус што се случува кај протеинот така да колку повеќе мутации, толку промени во тој протеин, а брзите тестовите изработени многу порано толку и помалку осетливи и помалку успешни во детекција на новиот сој омикрон, така да со резерва.
Можеш реферати да пишуваш ама су видел разни брзи тестови кои покажуваат кај луѓе со Омикрон, без оглед дали вакциниран или не.

бтв, мислам дека брз тест не открива Омикрон, башка измислија правила носот да не го издувуваш а ни инхалации, не цигари, не алкохол, не знам колку време пред брисот ???
Да.
Не.
Открива. ПЦР ти е покредибилна опција.
Автоматски споено мислење:

Можеш реферати да пишуваш ама су видел разни брзи тестови кои покажуваат кај луѓе со Омикрон, без оглед дали вакциниран или не.
Абе види, доста пати беше кажано. Брзите тестови не се најкорисни за детекиција на ниво на индивидуа. Следење на заразата на ниво на популација за време на широка распространетост на заразата е примарната функција. Ама оди објасни се со народот.

Последно уредено:
Да.
Не.
Открива. ПЦР ти е покредибилна опција.
Автоматски споено мислење:

Абе види, доста пати беше кажано. Брзите тестови не се најкорисни за детекиција на ниво на индивидуа. Следење на заразата на ниво на популација за време на широка распространетост на заразата е примарната функција. Ама оди објасни се со народот.
Problemot e sto ne sekoj ima brz dostap do PCR, dali radi kapaciteti, dali radi pari. Vo takva situacija polesno i pobrzo e so brzite testovi. Od toa sto vidov sekogas koga brziot test e pozitiven i PCR ispagja pozitiven. E sega moze nekoj pozitiven i da ne otkrijat ali togas prasanjeto e kolku se zarazni tie lugje. Vo moj opkrug skoro site prvo so brz test otkrija (normalno koga razvile simptomi) i potoa na PCR im se potvrdi.

Problemot e sto ne sekoj ima brz dostap do PCR, dali radi kapaciteti, dali radi pari. Vo takva situacija polesno i pobrzo e so brzite testovi. Od toa sto vidov sekogas koga brziot test e pozitiven i PCR ispagja pozitiven. E sega moze nekoj pozitiven i da ne otkrijat ali togas prasanjeto e kolku se zarazni tie lugje. Vo moj opkrug skoro site prvo so brz test otkrija (normalno koga razvile simptomi) i potoa na PCR im se potvrdi.
Хрватска од појавата на Омикрон воведе не само брзи тетови преку Фондот, туку ФРЕЕ, без партиципација, се плаќаат само ПЦР кој се потребни за патување...
Мене друго ми беше прашањето, во Ноември бев јако настинат, СЕ ми се крена на 28 а нормално ЈАС имам 2 до 5, а ЦРП ми беше 44.5
Матичната кажа дека немам Ковид туку само Настинка банална, бидејќи имав ЛЕ 10000... по неколку недели се врати СЕ на 4, ЛЕ на 7300 а ЦРП на 0.8, а напраив
АСГ 122( треба<200).... Бев потоа на ОРЛ,пак крвна слика, СЕ =2, ЛЕ =7000, а IGE= 370...(возрасни <87)...тогаш ми беше добро, а Орл специалистката го сликна резултатот за некое предавање:cool: ќе држела, а демек синусите се само алергични, а земам третман...
а еве сега Од Недела сум пак силно настинат, без т-ра....но немам идеја што да правам, нашето ПОСРАНО Фондовско здравство по Дифолт го забрани Имунитетот како медицинска гранка, 23 години НЕМА клинички имунолог за возрасни, НЕМА ниту во ПРИВАТНИТЕ болници, требало да патува болниот во соседни држави... а болен, како ќе патува... се увезуваат и Респивакс и БронхоВаксом, ама нема доктор кој знае колку и како да се зема, има упатство, ама општо за здрави луѓе, како превентива.. Увезе пред 4 години приватна фармација ИмуноФан спреј за деца, скап беше, 50 евра, ама СЕ СЕ продаде, кој купи купи, после ШТАМА... ако ти треба фати го возот за Софија , носи фрижидерче и купи таму :facepalm:
Да потсетам дека 2017 министарот за здравство кидна во градоначалници кога едно детенце почина во Охрид од обична но силна вироза, немаше тогаш К19, а немаше ни Извештај од комисијата
И не е само за Имунитетот така, ама да не ширам, има друга тема за нашето здравство...

На државно не давале европски пцр тест, тест со кој може да се патува надвор. Само приватно давале според некои лица, вистина е?

Важно ја исправивме кривата за тие константно репетиторни две недели. (y)

... а бе и ти исто можеш да видиш разни брзи тестови кои покажуваат кај луѓе со Омикрон некоја реакција, било пишувам или не реферати, ама тоа не се признава како валиден документ да бидеш вбројан во болница дека си инфициран со Омикрон, ниту можеш да добиеш сертификат за прележан со таков брз тест, па сеа ти види ја валидноста!
За сите љубители на податоци од CDC, еве најнови за ефикасност на вакцините против грип.

Influenza Vaccine Effectiveness Network during October 4, 2021–February 12, 2022. Overall, vaccine effectiveness (VE) against medically attended outpatient ARI associated with influenza A(H3N2) virus was 16%, which is considered not statistically significant.

Дури цели 16% заштита.
...фино, сега поради фајзер антиковид вкацини кои според склучените договори мора се уште да се купуваат дози ли дози, а луѓето веќе не се антиковид вакцинираат ( на глобално ниво), ќе ги препорачат за успешни т.е. поуспешни против сезонски грип, ете специјализираните сезонски вакцини биле со 16% заштита, ете оправдување да се применат овие фајзер антиковид вакцини против сезонски грип, е тоа ќе биде интересно како ќе го објаснат делувањето на таа атиковид вакцина во заштита против сезнски вирус (грип)!

П.С.
не дека не чинат вакцините против сезонски грип, т.е. ефикасноста им била 16%, туку други фактори се во прашање односно тие советници од центрите за сезонски грип кои дале совет, предлог кои сезонски вируси ќе бидат присутни според кои се изработиле вакцините, значи истите утка или непрофесионално предложиле други, друг фактор е времето кога треба правилно да се вакцинира против сезонски грип не во тек на сама пандемија од грип туку се знае времнски кога и како се имунизира, дури зависи и од возраста, не само опни вакцина и готово се има заштита, така да ефикасноста на вакцината против сезонски грип зависи повеќе од човечкиот фактор отколку од самиот сезонски вирус!

Последно уредено:
На обична крвна слика може да се диференцира вирусна од бактериска инфекција, но не и да го детектираш причинителот на таа инфекција.

Со ковид брзите тестови, не би можел да знаеш за кој сој и која варијанта на вирусот станува збор.

Со оглед на тоа што периодот од јануари до средина на февруари омикронот беше доминантен, од мое искуство, брзите тестови се покажаа прилично океј во детектирање на вирусот.

други фактори се во прашање односно тие советници од центрите за сезонски грип кои дале совет, предлог кои сезонски вируси ќе бидат присутни според кои се изработиле вакцините, значи истите утка или непрофесионално предложиле други, друг фактор е времето кога треба правилно да се вакцинира против сезонски грип не во тек на сама пандемија од грип туку се знае времнски кога и како се имунизира, дури зависи и од возраста, не само опни вакцина и готово се има заштита, така да ефикасноста на вакцината против сезонски грип зависи повеќе од човечкиот фактор отколку од самиот сезонски вирус!

Како ќе знаеш кој сезонски грип (сој, мутација) ќе биде присутен после неколку месеци, па да подготвиш вакцини баш за тие соеви o_O.

Да имаше такви, со толкава прецизност, способност, фармацевтските гиганти ќе се тепаа за нив.
Само Бил Гејтс и неговата тајфа ја имаат таа способност, но тие не се по парите :cool:

Како ќе знаеш кој сезонски грип (сој, мутација) ќе биде присутен после неколку месеци, па да подготвиш вакцини баш за тие соеви o_O.
... се комбинира четири соеви не само еден, не ме терај сега да опишам како се изведува тоа и што се следи во циркулативните текови на сезонски вирус за Северна хемисфера,
... секој сезонски вирус има име кој го добил по местото каде е појавен и која година, мигрирањето на населението од тие области би било очекувачки сезонски вирус во тековната година во другите области каде би се применувала таа сезонска вакцина со тој инактивиран сегмент на тој вирус,

Уште ли треба сертификат за по ресторани?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom