Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ронче, реков реагираш на провокации. Ништо друго. Има доктори и докторки на темава, можат слободно да ме дискредитираат на дебатата затоа што јас сум лаик кога станува збор медицината. Можеш и ти. ;)

Сеуште не знам каде има антивакс кампања во Македонија. Можеби има некоја група на фб или Телеграм и тоа да биде сѐ. Другото е про-вакс кампања и слабо го буди интересот кај народот. Зошто? :)

викаш дека нема кампања а све што се ломоти по медиумите е за нус појавите од вакцините. Треба официјално некој да го поддржи тоа па да има кампања? :icon_lol:

викаш дека нема кампања а све што се ломоти по медиумите е за нус појавите од вакцините. Треба официјално некој да го поддржи тоа па да има кампања? :icon_lol:
Тоа не е вистина, баш нема многу информации за нус појавите. И секако дека се пишува за она што носи читаност и гледаност. Така се пронајде врска меѓу мРНА вакцините и срцевите проблеми, за истото тој ден ќе се зборува. Потоа истото се заборава од медиумите и се продолжува со апелите од властите и СЗО. Народот баш тоа го памети и да, можеби има страв кај одреден процент кај народот. Претпоставувам, мал дел веруваат во теории на заговор, дел не веруваат дека вирусот постои! Но во најголем процент, ти гарантирам, главната причина е отсуството од интерес. :)

The EMA analysis of cases found:
  • Pfizer-BioNTech - 145 cases of myocarditis and 138 cases of pericarditis out of 177m doses given
  • Moderna - 19 case of myocarditis and 19 cases of pericarditis out of 20 million doses given
Five people died. The review said they were all either elderly or had other health conditions.

Ова е за Европа. Околу 300 случаи на 200 милиони.
Уживај дека се толку.

Утре да ви речат, еј магаре треба да ви го бапни за да немате корона има сите да се изнаредите по селата.

Нејсе, сте се зачлениле на форум и ви смета некој што има спротиставено МИСЛЕЊЕ. Па ајде бил републиканец, па ајде била антиваксерка, па не знам што... дај бре пораснете веќе еднаш.

Ако е прекасно за тоа, тогаш земете некои лекови - не мора да земате само тоа што ќе ви кажат на ТВ.

Еве година и пол живееме СО вирусот (официјално, неофицијално од 2019). КАКО тоа науката во година и пол не најде објаснување ЗОШТО побогу од двајца сопружници кои спијат и јадат заедно едниот има ковид, а другиот НЕМА АМА БАШ НИШТО?
Што организам ќе беше? Што имунитет?
Особено ако толку беше опасно и по медиуми претставено како смак света... (а не тврдам дека не е - има луѓе по некролози, гледаме, се умира од срањево)

Никој не се дрзна научно да проследи како тоа со некој кој ти дише дома 24/7 и пиеш вода од иста чаша и имаш секаков вид на контакт не ти пренесува вирус туку истиот ќе го фатиш на отворено, во некој парк, покрај некоја река... дрн дрн дрн, па ајде маски, карантини, глупсоти.

Имаше на почеток студии каде излегуваа со истражувања дека доволен внес на витамин Д, доволна физичка активност, одмор/престој на море и нултата крвна група се баба рога за ковидот.
Никој не се дрзнал да испита понатаму (или тие испитувања ако ги има не се за широки народни маси?) туку секојдневно се сервираат нови мутации, нови секирации, НОВИ пекања по вакцини и сето тоа верглање 2 години уназад.

Како што има еден куп луѓе кои здрави прави и со одличен имун систем испоцркаа на млади години, така има и еден куп со 300 болештини, алкохоличари и пушачи, луѓе со автоимуни заболувања кои не смеат да примаат терапија (вакцина) и еден куп други алергични на пеницилин (може само со ДЕЛ од вакцините најверојатно) и ПАК се вртиме во круг и ПАК потпаѓаме САМО под пропаганда ПРО или КОНТРА вакцинација, без никакви одговори на логични прашања.

Доколку ваквите едноставни прашања се најтешки за одговор и науката засега нема одговор на прашања од овој тип, тогаш не знам како може да ми одговори дали треба или не да се вакцинирам со вакцина добиена за 6 месеци до година дена и од истата да ме тера да примам 3-4 дози во една година за да сум бил ИМУН (но во исто време да пренесувам)...

Ситуацијата не е чиста во двата „табори“, а највеќе пречат снегулките од типот „ти си антиваксер“ или „ти си крив што мене не ми е океј“.

Крај краева, возрасни личности сте, секој одлучува за свое добро и нема простор за муабети од типот еј вие сте криви за ситуацијава чисто колку да си ги оправдате своите постапки или за да ги осудите нечии други.
Никој ниту ве праша за појавувањето на вирусот, ниту пак ќе ве праша кога и како тој ќе изгине (со бескрајно мутирање низ годините), така да чил.

п.с.
овие во Гевгелија што имаат др вид на вирус (не сум стручен да го коментирам иако за читање сите не бива, нека излезе Софијанова со резултати па ќе збораме), нив кој да им каже ама види дома бевме сите испозатворени и затоа сте сега како да сте живееле под стаклено ѕвоно?

Цела среќа се премали за да знаат, а нивните родители или немале избор од општа паника и страв која се сее на секој чекор или пак не биле доволно информирани дека надвор на свеж воздух е боље него во 4 ѕида, макар и ковид кога има.

Секое одење во крајности е штетно, така и во дискусиите. Оладете тоа главите малку.

Многу е мутаво да гледаш вакви некомплетни анализи. Битно е: дали биле претходно 100% здрави, тежина, дали пијат/пушат/се дрогираат, клима и тн.
Јас ги коментирав бројките. Ова е официјална ЕУ статистика на случаи што се потврдени.
Автоматски споено мислење:

Уживај дека се толку.
Тоа е официјална статистика на ЕМА. Други бројки по кои може да се водиме не постојат, јебига.

За мене Русија не е либерална и демократска држава. Ја сум до некаде до ограничувања ако си не вакциниран ама не за насилно вакцинирање. Плус треба луѓето да им се даде алтернатива. Пример не одказ туку ќе те преместат ако си ризик како невакциниран. Во ресторан ако си прележан или негативен тестиран оти да немаш пристап. Границата е тесна јасно ми е али ако ситуацијата е таква моментално тогаш општествениот интерес е над поединечниот.

Варијанти од истото го спремаат во повеќе држави... Многу од кои ти би ги опишал како „либерални и демократски“.

Ова RSV кај нас што е (со појачани ефекти), го има и во Израел истото и не знаат зошто. Тоа дека се неспособни.
Софијанова отиде до Гевгелија (инаку и Козле е полно со такви случаи) и одма најде причина: Заспан бил имунитетот на децата, од рестрикциите, изолацијата.
Некоја цепидлака би рекла дека баш кај таа популација, кај која сега се манифестираат компликациите со RSV (деца од две до пет години), баш таа популација низ цела пандемија не беше изолирана и идеше по градинки, јасли и слични установи.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01429-X/fulltext

Interpretation
CoronaVac has high efficacy against PCR-confirmed symptomatic COVID-19 with a good safety and tolerability profile.
треба да посочиш дека CoronaVac е SinoVac
еден куп од тие кои тука читаат поима немаат

Некоја цепидлака би рекла дека баш кај таа популација, кај која сега се манифестираат компликациите со RSV (деца од две до пет години), баш таа популација низ цела пандемија не беше изолирана и идеше по градинки, јасли и слични установи.
Ако „цепидлачиме“ тогаш истото објаснување би можело да иде и за други групи на возрасти, или општо за тие што се изолирале... Туку мене ми е поинтересно врз основа на што е донесен тој заклучок? Логика, или конкретно истражувале од што се разболеле децата (и дали тие деца биле изолирани)? Пошто без научно истражување, кажаното е размислување/шпекулација/муабет.

Јас ги коментирав бројките. Ова е официјална ЕУ статистика на случаи што се потврдени.

Тоа е официјална статистика на ЕМА. Други бројки по кои може да се водиме не постојат, јебига.
Небитно каква е, не дава комплетна слика и од истата не може да се извлечат заклучоци.

Ќе те оставиме, но и ти да не го бараш здравството кога очигледно ќе фатиш уште еднаш или два пати коронавирус.
Наместо да се вакцинираш како и сите други со повеќе од 1 клетка у мозокот, тебе ти е поубаво да се направат повеќе услови во болниците за да умираат луѓе. Преку кур од себични луѓе како тебе и преку кур од сите кои мислат како тебе и свесно помагаат на вирусот да се шири и никогаш да не запре.
Се делиме во светов по милион разни основи сега ќе се делиме и на вакцинирани и невакцинирани против ова лајново вештачко Ковид? Секој има право на избор. Ако сакате и секој месец боцкајте се јас нема да викам дека сте со 0 клетки во мозокот ама и вие почитувајте дека некој не сака да се вакцинира засега 3 пати годишно затоа што така викаат политичарите.

Ќе те оставиме, но и ти да не го бараш здравството кога очигледно ќе фатиш уште еднаш или два пати коронавирус.
Наместо да се вакцинираш како и сите други со повеќе од 1 клетка у мозокот, тебе ти е поубаво да се направат повеќе услови во болниците за да умираат луѓе. Преку кур од себични луѓе како тебе и преку кур од сите кои мислат како тебе и свесно помагаат на вирусот да се шири и никогаш да не запре.
Се делиме во светов по милион разни основи сега ќе се делиме и на вакцинирани и невакцинирани против ова лајново вештачко Ковид? Секој има право на избор. Ако сакате и секој месец боцкајте се јас нема да викам дека сте со 0 клетки во мозокот ама и вие почитувајте дека некој не сака да се вакцинира засега 3 пати годишно затоа што така викаат политичарите.

Последно уредено:
А зашто не може да се извлечат заклучоци?
Бидејќи е апла груба статистика, ти требаат еден куп додатни параметри за да имаш комплет слика што се случува и кои се причините.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom